افزایش خانوارهای تک نفره در ایران
بر اساس آمار ۲/۷درصد خانوارها یعنی بالغ بر یکمیلیون و ۷۵۳هزار و ۹۶۰ خانوار تک والد هستند که از این میزان ۱۷درصد سرپرست مرد و ۸۳درصد سرپرست زن دارند.
روزنامه آرمان: بر اساس آمار ۲/۷درصد خانوارها یعنی بالغ بر یکمیلیون و ۷۵۳هزار و ۹۶۰ خانوار تک والد هستند که از این میزان ۱۷درصد سرپرست مرد و ۸۳درصد سرپرست زن دارند.
براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، از مجموع ۲۴میلیون و ۱۲۹هزار و ۴۹۰خانوار کشور، ۸۷درصد معادل ۲۱میلیون و ۶۷هزار و ۷۳۷ خانوار دارای سرپرست مرد و ۱۲درصد خانوار معادل سهمیلیون و ۶۱هزار و ۷۵۳ خانوار دارای سرپرست زن هستند. در حالی که بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰، از بین ۲۱میلیون و ۱۱۰هزار و ۴۸۱ خانوار هفت درصد(یکمیلیون و ۴۷۱هزار و ۸۶۸هزار خانوار)تک والدی بودند؛ در آن سال ۴۸/۱۴درصد خانوارهای تک والدی سرپرست مرد و ۵۲/۸۲درصد خانوارها سرپرست زن داشتند. بنابراین با توجه به افزایش کل خانوارها در فاصله بین سرشماری سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵تعداد خانوارهای تک والدی ۱۹درصد افزایش داشته است.
زنگ خطر افزایش آمار خانوادههای تک نفره
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گسترش پدیده تنها زیستی را عامل موثر کاهش ازدواج دانست و نسبت به افزایش تمایل جوانان به زندگی مجردی هشدار داد. علی کرد با هشدار نسبت به افزایش گرایش جوانان به تنها زیستی و زندگی مجردی گفت: تنها زیستی میتواند خواسته یا ناخواسته و بنا به دلایلی همچون افزایش سن ازدواج، طلاق، فوت والدین، مشکلات اقتصادی، تحصیل و مهاجرت باشد؛ طی سالهای اخیر زندگی مجردی افزایش یافته و بیم آن میرود که به فرهنگ تبدیل شده و بنیان خانوادهها را دچار چالش کند. او با یادآوری اینکه با افزایش آمار طلاق و کاهش ازدواج، زندگی مجردی، خانوادههای تک نفر و پدیده تنها زیستی در کلانشهرها بهویژه تهران افزایش یافته است، افزود: عواملی مانند گسست جامعه، پدیده شهرنشینی، افزایش سن ازدواج و بیرغبتی نسبت به آن، تغییر کارکرد خانواده و شکاف نسلی در گسترش خانوادههای تک نفره موثر بوده و بهدلیل آنکه در کلانشهرها فرصت بیشتری برای اشتغال و تحصیل وجود دارد، بنابراین جوانان با مهاجرت به زندگی مجردی و تنهازیستی خو گرفته و تمایلی به ازدواج و زندگی متاهلی از خود نشان نمیدهند. نماینده کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر اینکه پدیده تنهازیستی گسترش آسیبهای اجتماعی در کشور را به همراه دارد و معضلی اجتماعی است، گفت: اغلب افرادی که تنهازیستی را انتخاب میکنند تحصیلکرده هستند و این امر زنگ خطری جدی برای کاهش ازدواج و شیوع آسیبهای اجتماعی است.
کرد با تاکید بر لزوم ریشهیابی زندگی مجردی، ادامه داد: بیکاری و مشکلات اقتصادی میتواند یکی از عوامل موثر در روی آوردن جوانان به سمت زندگی مجردی باشد، بنابراین نیاز است دولت در راستای رفع مشکلات اقتصادی و بیکاری گامیجدی بردارد. او با بیان اینکه دولت باید زمینه ازدواج آسان را برای جوانان فراهم کند، تصریح کرد: باید کانونهایی در فرمانداریها و استانداریها تحت عنوان ازدواج آسان تشکیل و به این منظور آیین نامههایی تدوین شود؛ همچنین بهتر است آموزشهای لازم به جوانان ارائه شود و مشوقهای لازم برای ازدواج همچون وامهای کم و بدون بهره در اختیار آنها قرار گیرد. عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: همچنین وزارت کشور نیز باید آیین نامهای را تحت عنوان ازدواج آسان تدوین کند تا رغبت جوانان به ازدواج افزایش یابد، زیرا برخی از جوانان به هیچوجه از پس تامین هزینههای زندگی مشترک بر نمیآیند؛ بنابراین تمایلی به زندگی متاهلی و ازدواج از خود نشان نمیدهند.
66درصد خانوارهای«تک نفره»زن سرپرست هستند
در آبان ۹۶، یک جامعهشناس با اشاره به اینکه تاخیر در ازدواج مربوط به همه گروههای جامعه نیست و نمیتوان آن را یک معضل اجتماعی دانست، گفت: این واقعه جمعیتشناسی بیشتر گریبانگیر اقشار تحصیلکرده است که در عین داشتن شغل، بهدنبال درآمد بالاتر هستند. این افراد بهدنبال این هستند تا با ازدواج در سنین بالاتر انتخاب اصلح داشته باشند و اندیشیدهتر عمل کنند. شهلا کاظمیپور تعداد کل خانوارهای ایرانی در سال ۹۵ را حدود ۲۴میلیون نفر اعلام کرد و ادامه داد:درصد خانوارهای زن سرپرست در سال ۸۵، بیش از ۵/۱میلیون نفر ( ۴/۹درصد ) بوده که این تعداد در سال ۹۵ با رسیدن به بیش از سهمیلیون نفر به ۷/۱۲درصد افزایش یافته است.
او با اشاره به افزایش تعداد خانوارهای تک نفره در یک دهه اخیر تصریحکرد: در سال ۸۵ بیش از ۸۸۰هزار خانوار تک نفره در کشور مورد شمارش قرار گرفته بود که این رقم در سال گذشته به بیش از دومیلیون نفر رسیده است. از این تعداد بیش از ۶۸هزار خانوار مرد سرپرست و بیش از یکمیلیون ۳۵۰هزار خانوار زن سرپرست هستند. به عبارت دیگر میتوان گفت ۱۲درصد از مجموع ۲۴میلیون خانوار کشور، زن سرپرست هستند. بهگفته او آمار خانوارهای تک نفره به نسبت کل خانوارهای کشور در سال ۸۵، ۲/۵درصد بوده که این عدد در سال ۹۵ به ۵/۸درصد رسیده است. این در حالی است که ۴/۶۶درصد از کل خانوارهای «تک نفره» زن سرپرست هستند.
نظر کاربران
اینجوری که وضع اقتصاد کشور داره پیش می ره یک نفره شم زیادیه
مبارکه سیاست های اقتصادی فرهنگی نسل آینده را به تباهی کشانده مسبب این مسائل کیست حتما بیگانگان خارجی
با این شرایط اسفبار زندگی تو مملکت میخواین مثلا چند نفره باشن؟
آدمهای فقری هستند تا یارانه آی بیشتر بگیرند
وقتی اقتصاد رو داغون کردین .. تحریم ها شدید هستن ازادی های اجتماعی نداریم همه رو تو خونه هاشون مبحوس کردین انتظار ازدواج هم دارین !!!
به سلامتی. . مسعولان نظام کلاهشونو بزارن بالاتر . واقعاً غیرت هم بعضی وقتها چیز خوبیه
من الان پشیمون هستم چرا من بچه دار شدم وقتی نمیتونم خواسته هاش رو برطرف کنم