هیجان سهام و ارز فروکش کرد
بورس تهران در دومین روز معاملاتی پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، با رشد شاخص کل مواجه شد. این روند در معاملات روز چهارشنبه نیز مشاهده شد، با این حال بررسی جزئیات داد وستدها در دو روز مزبور، تفاوت محسوسی را در بحث هیجانات و فشار روانی حاکم بر بازار نشان میدهد.
دنیای اقتصاد: بورس تهران در دومین روز معاملاتی پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، با رشد شاخص کل مواجه شد. این روند در معاملات روز چهارشنبه نیز مشاهده شد، با این حال بررسی جزئیات داد وستدها در دو روز مزبور، تفاوت محسوسی را در بحث هیجانات و فشار روانی حاکم بر بازار نشان میدهد. روز چهارشنبه پس از اعلام خروج آمریکا از برجام فشار فروش سنگینی در بازار سهام مشاهده شد، با این حال حمایت همهجانبه معاملهگران حقوقی مانع از ریزش نماگر اصلی بازار سهام شد.
دیروز سهامداران عمده در سمت خرید سهام مشارکت فعالی داشتند با این حال میزان خرید این سهامداران نسبت به روز چهارشنبه کاهش بسیار چشمگیری را تجربه کرد. کاهش میزان حمایت این معاملهگران با توجه به رشد بیش از ۲/ ۰ درصدی شاخص کل، حاکی از فروکش کردن هیجان به ویژه در نمادهای بزرگتر بازار است. شاهد مدعا آنکه تحرک اندک سهامداران حقوقی در نمادهای خودرویی بهعنوان شرکتهایی که از موضوع برجام تاثیر مستقیم میگیرند، نوسانات محدودی را در این نمادها رقم زد و در برخی موارد قیمت سهام زیر مجموعه را با رشد مواجه کرد.
رصد سهام در دو روز کاری گذشته
اگرچه حمایت خریداران حقوقی در معاملات چهارشنبه هفته گذشته کاملا مشخص بود، اما گفته میشد، نشانههای مثبت از احتمال رشد قیمت سهام در آیندهای نهچندان دور نیز، در ایجاد انگیزه خریداران نسبتا اثرگذار است. به عبارت دیگر اگرچه در نبود حمایتهای حقوقی در داد وستدهای روز چهارشنبه، سهامداران باید در انتظار تشکیل صفهای طولانی فروش در بیشتر نمادها میبودند، اما این موضوع به این معنا نبود که این صفها دوام طولانیمدتی داشته باشند و تا حدودی پیش بینی میشد که هیجان فروش به تدریج فروکش کند. سه دلیل اصلی برای این نوع برآورد مطرح میشود. پیشخور شدن ریسک برجام در معاملات روزهای پیش از اعلام خروج آمریکا از برجام یکی از دلایل فروکش شدن هیجان منفی در معاملات اخیر به شمار میرود. علاوه بر این دیگر طرفهای درگیر در برجام یعنی کشورهای اروپایی خود را کاملا به برجام متعهد دانستهاند. از سوی دیگر شناسایی کف قیمتی به دلیل سیگنالهایی از نرخ دلار در بازار غیر رسمی در تحریک تقاضای سهام اثر گذار بوده است.
دولت همچنان بر نرخ دستوری ۴۲۰۰ تومانی برای دلار پافشاری میکند، اما در بازار غیررسمی دلار حدود ۲۵۰۰ تومان بالاتر از این نرخ معامله میشود. این امر به دلیل تجربه سهامداران از نحوه نرخگذاری سبب شده است، سهامداران بر مبنای ارزش جایگزینی بورس بر مبنای نرخ دلار در سمت خرید سهام حاضر شوند. این دلایل مهمترین عوامل فروکش کردن فشار فروش ناشی از هیجان اولیه پس از خروج آمریکا از برجام به شمار میرود. کارشناسان معتقدند در شرایط فعلی و با تخلیه هیجان منفی در مورد برجام، احتمالا توجه بورسبازان به عوامل بنیادی جلب شود.
جزئیات دادوستد سهام
بورس تهران معاملات خود در روز گذشته را با رشد ۲۰۰ واحدی شاخص کل پشت سر گذاشت. همانند معاملات روز چهارشنبه سهامداران عمده در سمت خرید سهام مشارکت داشتند، اما میزان حمایتها نسبت به معاملات روز چهارشنبه افت محسوسی را تجربه کرده است. در حالی ارزش تغییر مالکیت در معاملات روز چهارشنبه ۱۱۱ میلیارد تومان بود که این رقم در معاملات اولین روز از هفته جاری به ۲۰ میلیارد تومان رسید. در صدر نمادهای مورد توجه معاملهگران حقوقی، «فولاد» قرار داشت. این نماد دیروز شاهد تغییر مالکیت حدود ۱۰ میلیارد تومانی به نفع سهامداران عمده بود. تحلیلگران همچنان بر وضعیت سودآوری این شرکت تاکید میکنند. در این میان عرضههای این شرکت در بورس کالا طی هفته جاری میتواند چشم انداز این نماد را روشن تر کند. در مجموع مشارکت حدود ۹۳ درصدی حقوقیها در سمت خرید نماد معاملاتی شرکت فولاد مبارکه سبب شد افت اندک حدود ۳/ ۰ درصدی در کارنامه این نماد ثبت شود. دیگر نمادهای فولادی بورس نیز دیروز نوسانات اندکی را رقم زدند. عمده این نمادها نیز مورد حمایت سهامداران حقوقی قرار داشتند. البته «ذوب» مشارکت ۸۳ درصدی سهامداران خرد در سمت خرید را تجربه کرد. در صدر جدول نمادها با بیشترین تاثیر مثبت در محاسبه شاخص کل، «فخاس» قرار داشت. مشارکت بیش از ۹۰ درصدی سهامداران حقوقی در سمت خرید رشد ۵ درصدی قیمت این نماد را به همراه آورد. بازار جهانی فلزات پایه در هفته گذشته عمدتا مثبت دنبال شد. مس به دنبال کاهش موجودی انبارهای LME در مجموع هفته گذشته حدود ۶/ ۱ درصد رشد کرد و بالاتر از سطح ۶۹۲۰ دلار در هر تن قرار گرفت. این امر در کنار حضور حقوقیها درسمت خرید ملی مس ایران رشد قیمت نماد مزبور را به دنبال داشت.
به این ترتیب با رشد قیمت ۶/ ۰ درصدی، «فملی» نیز بهعنوان دیگر نماینده گروه فلزات اساسی در صدر نمادها با بیشترین تاثیر مثبت در محاسبه شاخص کل قرار گرفت. «فایرا» نیز در بین این نمادها قرار داشت. این در حالی است که قیمت آلومینیوم جهانی در هفته گذشته افت ۶/ ۲ درصدی را تجربه کرده بود. این نماد پس از بازگشایی، در پایان معاملات دیروز با رشد ۱۰ درصدی قیمت مواجه شد. نماد معاملاتی شرکت آلومینیومایران(فایرا)با توجه به تغییرات بیش از ۲۰ درصدی قیمت سهام، به منظور اطلاعرسانی شرکت به بازار درخصوص علل آن در ساعات ابتدایی معاملات روز چهارشنبه متوقف شده بود. دیروز این شرکت گزارش شفافسازی خود را منتشر کرد. شرکت در این شفافسازی اعلام کرده است: از تاریخ گزارشگری قبلی تا مقطع فعلی تغییر با اهمیتی در وضعیت مالی یا عملکرد شرکت رخ نداده است.
بدیهی است در صورت وقوع هرگونه رویداد با اهمیت، مراتب مطابق مفاد ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان افشا میشود. تولیدکنندههای روی فعال در تالار شیشهای نیز با حمایت حقوقیها نوسانات اندکی را ثبت کردند این امر در شرایطی رخ داد که قیمت روی در بازارهای جهانی طی هفته گذشته رشد یک درصدی را ثبت کرده است. در مجموع عمده نمادهای فعال در گروه فلزات اساسی دیروز نوسانهای محدود قیمتی را رقم زدند و شاخص این گروه نیز در نهایت رشد ۵/ ۰ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رساند. دیروز در گروه خودرویی حمایت حقوقیها کاملا مشهود بود.
ارسال نظر