۷۱۲۲۴۸
۸ نظر
۵۰۱۳
۸ نظر
۵۰۱۳
پ

حقابه هیرمند، ظریف را به مجلس می‌کشاند

«زابل آب ندارد. مردم نان ندارند. بالله حق نيست که مردمي اينجا براي نان شبشان مانده باشند و هيچ گوشي شنوا نباشد. گويي هيچ خسران و مويه‌اي ديگر دل مسئولان ما را به درد نمي‌آورد» احمدعلي کيخا، نماينده زابل، زهک، هيرمند، هامون و نيمروز است. آن‌قدر پشت سر هم اين جمله‌ها را رديف مي‌کند تا نوبت به سؤال اصلي برسد، يک نوبت ديگر از روزگار تلخ سيستان مي‌گويد.

روزنامه شرق: «زابل آب ندارد. مردم نان ندارند. بالله حق نيست که مردمي اينجا براي نان شبشان مانده باشند و هيچ گوشي شنوا نباشد. گويي هيچ خسران و مويه‌اي ديگر دل مسئولان ما را به درد نمي‌آورد» احمدعلي کيخا، نماينده زابل، زهک، هيرمند، هامون و نيمروز است. آن‌قدر پشت سر هم اين جمله‌ها را رديف مي‌کند تا نوبت به سؤال اصلي برسد، يک نوبت ديگر از روزگار تلخ سيستان مي‌گويد.

از اينکه جان و باغ و تاريخ و تمدن مردم زابل در خطر است و هيچ تحليلي ندارد که چرا مسئولان گوش شنوايي ندارند و متوجه سطح بحران نمي‌شوند. بحراني که او حالا نام «جنگ فقر» بر آن نهاده و بارها در ميان گفت‌وگو تأکيد دارد که اين جنگ ديري است شروع شده و تا دير نشده بايد کاري کرد. مردمي که به گفته کيخا بايد در اولويت نخست همه سياست‌گذاري‌ها باشند. مردمي که حالا تانکر ساده آبرساني هم از آنها دريغ شده، مردمي که باغ‌هاي انگورشان خشکيده. مردمي که دام‌هايشان در معرض نابودي‌اند و ناني سر سفره‌شان نمانده. کيخا مکث مي‌کند. ضرب عصبانيت صدايش کمي پايين‌تر مي‌آيد. همه خشم و بغضش را خلاصه مي‌کند و مي‌گويد «نمي‌فهمم چرا نمي‌فهمند. دير نشود. با مردم کشاورز و نمايندگان روستاها نشسته بوديم به حرف. سخناني گفتند که اينجا نمي‌گويم. اميدوارم تا آن حرف‌ها بلند نشده، مسئولان کاري کنند. دستي بالا بزنند و به داد فقر زايدالوصف اينجا برسد».

حقابه هيرمند ظريف را به مجلس مي‌کشاند

چند روز پيش بود که سؤال ملي احمدعلي کيخا و حبيب‌الله دهمرده نمايندگان زابل، زهک و هيرمند و حسينعلي شهرياري نماينده زاهدان از وزير امور خارجه در مورد تنظيم روابط با کشور افغانستان درخصوص اکوسيستم آبي مشترک اعلام وصول شد. حالا فرصتي است تا سؤال اصلي گفت‌وگو مطرح شود. محمدجواد ظريف اين هفته به صحن علني مجلس خواهد آمد. هر سه نماينده در مورد حقابه از هيرمند سؤال‌هايي دارند. سؤال ما از کيخا اين است که دقيقا بنا داريد از محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران چه بپرسيد؟ پاسخ نماينده زابل اينکه «در ارتباط با استراتژي دولت ايران در برخورد با افغانستان و مسئله آب هيرمند و آب مشترک مرزي سؤال داريم. در دهه‌هاي گذشته جمهوري اسلامي ايران سياست روشني در برخورد با افغانستان نداشته و فاقد استراتژي مدون و مبتني بر مديريت آب‌هاي مرزي عمل کرده. هر وقت نام افغانستان مطرح مي‌شود کليدواژه‌هايي از جمله مسائل امنيتي، مهاجران، ترانزيت و نکات ديگر مطرح است به جز مسئله مهم آب».

او سخنانش را اين‌طور ادامه مي‌دهد «هيچ چيز مهم‌تر از مردم نيست و بقاي مردم در اينجا در تنظيم رابطه با افغانستان رقم خواهد خورد. تنها سال گذشته ۱۰ ميليارد تومان هزينه درمان مهاجران افغاني در حوزه سيستان ( زابل) شده. اين هم ايرادي ندارد. آنها برادران ديني و هم‌زبان ما هستند. اما شهروند زابلي که ‌آب ندارد و براي تأمين نان خشکش مانده چطور اين مسائل را تحليل کند. اگر کشور ما توان تأمين چنين هزينه‌هايي را دارد، خب تکليف تأمين نان و آب مردم سيستان چه مي‌شود؟».

بر اساس تصميم شوراي عالي آب و مبتني بر پروتکل ايران و افغانستان ايران مي‌تواند ۸۲۶ ميليون مترمکعب حقابه از هيرمند برداشت کند. آن هم صرفا در حوزه کشاورزي. افغانستان به گفته کيخا «حقابه هامون را نمي‌دهد. به طوري که از همين حقابه ۸۲۶ ميليون مترمکعبي حالا سه ميليون مترمکعب آب وارد ذخيره رودخانه سيستان شده است».

موج عظيم مهاجرت زابلي‌ها

هرچه گفت‌وگوي ما و نماينده زابل پيش‌تر مي‌رود، آمار هولناک‌تر مي‌شود. به گفته کيخا «امسال کشاورزان سيستاني از ۱۳۰ هزار هکتار اراضي‌شان تنها ۴۰ هزار هکتار زراعت کردند. زراعتشان در اين ۴۰ هزار هکتار هم به دليل خشک‌سالي و بي‌آبي از بين رفته و سوخته. اين خشک‌سالي در ۵۰ سال اخير بي‌سابقه بوده و امسال بي‌هيچ ترديدي شاهد موج عظيم مهاجرت خواهيم بود».

خشک‌سالي هيرمند در اواسط دهه ۴۰ به مهاجرت بسياري از اهالي جنوب شرقي کشور به سمت گرگان ختم مي‌شود. حالا گويي موج ديگري از خشک‌سالي هيرمند سيستاني‌ها را تهديد مي‌کند. کيخا، نماينده مردم زابل در مجلس، به «شرق» مي‌گويد «مهاجرت سيستاني‌ها فاجعه‌بار خواهد بود. ابعاد سياسي و امنيتي اين مهاجرت دامن همه را خواهد گرفت. استانداري سيستان‌و‌بلوچستان خيلي کند و بي‌خاصيت با ماجرا برخورد کرده و در سطح ملي هيچ اضطراري و تصميم في‌الفوري نمي‌بينيم. حتما بايد اينجا زلزله بيايد. زلزله خشک‌سالي و فقر و قحطي را نمي‌بينند؟ مردم زابل دارند مي‌ميرند و نان خوردن ندارند». کيخا دادش به هوا مي‌رود، وقتي سؤال به ديد و بازديد مسئولان از وضعيت خشک‌سالي زابل مي‌رسد. مي‌گويد «با اين همه داد و سروصدا وزير کشاورزي هنوز يک نصف روز پا نشده برود به منطقه‌اي که اکثر ۴۰۰ هزار نفر ساکنانش کشاورز هستند».

وزير کشور گفت که در تدارک سفر است

نماينده زابل در بخش ديگري از حرف‌هايش به گله‌ها و واگويه روستاييان زابل اشاره دارد: «همين چند روز پيش در منطقه بودم. جلسه‌اي با روستاييان و مسئولان محلي داشتم. آنها فوق‌العاده عصباني‌اند. حرف‌هايي مي‌زنند که نمي‌شود آنها را بر زبان آورد. اگر اين حرف‌ها را با صداي بلندتري بر زبان بياورند، آن‌وقت اوضاع جالبي پيش نمي‌آيد. اين حرف‌ها بلند شود، قطعا موجب شرمندگي مسئولان خواهد بود. مردم مي‌گويند جمهوري اسلامي که گدا نيست. دولت که گدا نيست. اين همه به نقاط مختلف دنيا کمک مي‌کند، چرا ما را نمي‌بينند. مردم در حال نابودي‌اند. جداي از جسم و جان فرهنگ و تمدن و تاريخ، يک نسل در حال ويراني‌اند. آيا همين حکومت نمي‌تواند دو کارخانه ريسندگي بزند. آقاي نعمت‌زاده که وزير بود، آمدند و يک کارخانه لاستيک‌سازي را کلنگ زدند. تا حالا هيچ اتفاقي نيفتاده و پيش نرفته. گويي مي‌خواهند سر مردم را کلاه بگذارند».

گرچه اغلب مسئولان تا‌به‌حال دعوت نماينده زابل را پاسخ نداده‌‌اند؛ اما به گفته نماينده زابل، عبدالرضا رحماني‌فضلي، وزير کشور، به درخواست او پاسخ مثبت داده و به‌زودي راهي سيستان خواهد شد.

تأمين 10 تانکر آب سخت است؟

کيخا سخنانش را اين‌طور ادامه مي‌دهد، «بارها مواردي بوده که کشاورز و دامدار بچه‌شان را از مدرسه گرفته‌اند. دليلش هم تنها فقر است. فقر هم مولد انواع آسيب و بزه است. واقعا با اين همه امکانات تأمين ۱۰ تانکر آب براي جمهوري اسلامي سخت است؟

آخرين جمله‌هاي نماينده زابل اين است «همه‌چيز که نبايد به نقطه بحران برسد که اتفاقا به تأکيد مي‌گويم که اينجا - زابل - به همان نقطه بحران هم رسيده‌ايم. فقر خود جنگ است. فرض کنيد که زابل وارد يک جنگ واقعي شده! لشکر فقر آمده و دارد زابل را نابود مي‌کند. نمي‌توانيم صبر کنيم. فراموش نکنيم که رستم و شاهنامه و يعقوب ليث از زابل جان گرفتند».

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    درست میشه داداش بزار به حساب برجام ... حواسشون نبوده .... 10 میلیارد تومان کوفتتون بشه برای درمان .... این پول رو برای مردم زابل خرج میکردید... به وا... اگر من پوخی تواین کشور بودم خدا رو شاهده که زابل که سهله دشت لوت راهم پرآب میکردم ... ذخایر استراتژی یعنی چه ... اگر آب نباشد هیچ چیز نیست....

  • بی خیال

    وقتی که به هر دلیل دولت جمهوری اسلامی ایران براساس آموزه های دینی جهت کمک به مردم جنگ زده افقانستان تمامی محصول کارخانه سیمان خاش را بمدت چند سال به رایگان به افغانها میدهد آنها هم از نوع دوستی دولت ایران سواستفاده میکنند و با سیمان اهدای که ما دادیم سد درست کرده آب قانونی هیرمند که توسط سازمان ملل متحد تصویب شده است حقابه سهم ایران رو مدت چند سال هست بسته اند هر کدام از سران دولت به سیستان و بلوچستان سفر کرده اند فقط وفقط قول داده اند وعده های پوچ و تو خالی زابل و سیستان و بلوچستان قسمتی از خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران است سیستان و بلوچستان در اثر بی تدبیری مسئولین در حال سوختن است باید کاری بکنیم

  • بدون نام

    یک جو عقل تو کله سیاست مداران ما اگر بود این مشکل به راحتی قابل حل است . افغانستان با فقر مطلق روبروست اگر تهدید به بازگشت مهاجرین شود . دولت افغانستان سد را باز می کرد.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      نگو جو چون جو راگوسفندمیخوره بگو پوست پیاز که هیچ ارزشی نداره بانظرت موافقم اگه افغانی ها ازایران برن خیلی ازمشکلان حل میشه ازجمله بیکاری ... خبری لطفا بچاپ

  • هامون

    هیس سیستانی ها فریاد نمی‌زنند...
    رستم و یعقوب دست به شمشیر بردند!
    بیچاره سیستانی ها تراکتور هم ندارند که
    به خیابان ها بیاورند..‌.
    تلگرام هم که فیلتر شده چطور فریاد هایشان

    ...
    ..............
    هیس سیستانی ها فریاد نمی زنند...

    پاسخ ها

    • بدون نام

      چرا سانسورش کردی کجاش دروغ بود
      کجاش وطن پرست آنه نبود کجاش‌‌.‌

  • جانباز

    هم دین هم زبان ۱۰میلیاردتومان هزینه بیماری افغان خوش بحال شماکه راحت نشسته اید ولی بدان یک ایرانی پایش واردخاک افغان شودخونش رامینوشند و هرکس این کاررابکندوعده بهشت داده میشودحالا دولت مااژ۸میلیون افغان به راحتی پذیرایی میکندوجالب اینجاست که مدعی هم هستندماکارمیکنیم زن ایرانی داریم خانه خریدیم .... مارا هم فکرکنید افغان هستیم اهای مسیول مامحتاج اب ونان هستیم ....

  • بدون نام

    مرگ برافغانستان که ازامریکاهم بیشتربه ایران دارن ضررمیزنن بابیکاری وفقرومنابع بودجه کشورهزینشون میکنیم کاپیتلاسیون شدن افغانها

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج