خوانندهای که شجریان او را اعتبار موسیقی دانست
عبدالوهاب شهیدی در ۹۶ سالگی از وضعیت این روزهای موسیقی ایران میگوید.
خبرگزای ایسنا: به دیدار عبدالوهاب شهیدی میرویم؛ ممکن است روزگار جسم ۹۶ساله او را نحیف، رنجور و از موسیقی به دور کرده باشد اما ذهن و فکر او همچنان قوی است و درباره موسیقی امروز ایران میگوید: میبینم که به سرازیری میرویم...
محمدرضا شجریان او را «اعتبار موسیقی ایران» دانسته و هوشنگ ابتهاج درباره او گفته «من چیزی ندارم که در شأن آقای شهیدی باشد. شهیدی همیشه برای من یک تصویر از آرزویی بود که درباره هنرمند داشتم. همیشه میتوانستم بهعنوان یک هنرمند به او تکیه کنم؛ به اخلاق هنری و به اخلاق انسانیاش. او میتوانست بیش از این، سرمشق هنرمندان باشد. روزگار مساعدت نکرد. سالهای که هنوز امکان کار هنری درخشان بود، آقای شهیدی برکنار ماند. حیف!»
عبدالوهاب شهیدی متولد سال ۱۳۰۱ در «میمه» اصفهان، خواننده در سبک سنتی ایرانی، آهنگساز، استاد آواز و نوازنده عود است.
او این روزها با پسرش زندگی میکند. وقتی پا به خانهاش میگذاریم با روی گشاده پذیرای ما میشود، گوشهایش کمی سنگین است اما با دقت به حرفها گوش می دهد، برایمان شعر هم میخواند و از دو نتیجه ۱۰ ساله خود میخواهد برای «مهمانان» با ضرب و آواز هنرنمایی کنند. وقتی هم هنرنمایی آن دو را میبیند، لبخندی از سر رضایت گوشه لبانش نقش میبندد.
در این میان گلپا هم به او زنگ میزند و جویای حالش میشود و این دو آوازخوان قدیمی، دقایقی تلفنی با یکدیگر صحبت میکنند.
هنگامی که یکی از مهمانان عودش را به او نشان میدهد، دستهای رنجورش ساز را در آغوش میگیرد و آن را ارزیابی میکند و از سازنده آن سخن میگوید! توان نواختن ندارد اما زخمههای کوچکی هم بر پیکره ساز میزند. وقتی هم عود نواخته میشود با جان دل به آن گوش میسپارد.
چند دقیقهای هم پای صحبتهایش مینشینیم و از او چند سوال، میپرسیم که متنش در ادامه میآید:
آقای شهیدی! آواز ایرانی خیلی ضعیف و توجه مردم به آواز کم شده است، چه کار باید کرد؟
وقتی پایه ضعیف است و (آواز را) شوخی میپندارند و بازیچه میدانند از این بیشتر انتظار نباید داشت. آواز مراحلی دارد! پیشتر وقتی شخصی چیزی میخواند، صدای او را به کمیسیونی میبرندند و درباره خوانش درست شعر، درست بودن پایه و خارج نبودن صدا نظر میدادند. آواز او باید از چند کانال رد میشد تا مورد تایید قرار بگیرد اما در حال حاضر همینطوری میخوانند و ضبط و پخش میکنند. کسی بالای سر کار نیست.
اگر خواننده آواز خوب کم داریم به دلیل کمبود استعداد است یا کمبود معلم خوب؟
اگر کسی استعداد داشته باشد بدون اینکه سر به سر معلم بگذارد جلو میرود، خدا به او استعداد داده و او استفاده میکند. موسیقی چیزی است خدادادی و معروف است به موسیقی عرشی! موسیقی است که میگویند شبانه روز در عرش نواخته میشود.
مردم را چگونه به آواز میتوان جذب کرد؟
کار خوب، شعر خوب! شعر خیلی نقش بزرگی دارد. شعر است که خواننده را بالا میبرد.
ما آهنگهای خوب داریم، ملودی آنها را بگیرند و شعر خوب رویش بگذارند و بخوانند. خواننده هم باید از شعر خوشش بیاید، اگر نیاید نمیتواند خوشایند بخواند!
گفته میشود قدیم وقتی برنامه «گلها» از رادیو پخش میشد، مردم کار و کاسبی را تعطیل میکردند و میرفتند آواز گوش بدهند! این درست است؟
بله؛ گلها یک برنامه معمولی بود که کار خوب در آن اجرا شد. آدم سیر نمیشد. برنامهگذار خوبی هم داشت. ذوق و قریجهای که پیرنیا (بنیان گذار برنامه گلها) داشت، کسی ندارد.
نگرانی شما برای موسیقی چیست؟
میبنیم داریم به سرازیری میرویم. عیب کار در نداشتن شعر و آواز خوب است! کار خوب، شعر خوب و آواز خوب چرا نگیرد؟ حتما میگیرد!
موسیقیهای امروز را گوش میدهید؟
من گوش میدهم، همه را گوش میدهم. بعضیهایش خوب است نمیتوان منکرش شد. صداها خوب است اما بیراهه میروند. هرچیزی قالبی دارد. قالبریزی است. باید ردیفها را خواند. میتوان ردیف درست کرد. اگر به موسیقی وارد شدی میتوانی ردیف بسازی.
نظر کاربران
زنده باد هنرمند وموسیقی اصیل ایرانی ای جانم ایران