حناچی: مردم، معنای کار پوپولیستی را میدانند
روزنامه قانون با پيروز حناچي، يكي از گزينههاي نهايي شهردار تهران، درباره چالشهاي تهران و انتخاب شهردار آینده به گفتوگو نشسته است که بخش هایی از این مصاحبه را در ادامه می خوانید.
روزنامه قانون با پيروز حناچي، يكي از گزينههاي نهايي شهردار تهران، درباره چالشهاي تهران و انتخاب شهردار آینده به گفتوگو نشسته است که بخش هایی از این مصاحبه را در ادامه می خوانید.
حناچي سياستمداري اصلاحطلب و البته متخصص در مديريت شهري است. حناچي تاكنون سمتهايي مانند معاون فنی شهرداری تهران، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازي، معاون نظام مهندسی و اجرای ساختمان، وزیر مسکن و شهرسازی و نخستین ريیس مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی معماری و شهرسازی و... را در كارنامه خود داشته است.
به اعتقاد شما چالش اصلي كلانشهر تهران چيست؟
در گذشته مطالعهاي براي 10 كلانشهر كشور انجام دادهايم. براساس اين تحقيقات، بهطور متوسط حدود 79درصد از منابع درآمدي اين شهرداريها، ناپايدار است. اين مساله،تهديد بزرگي براي مديريت شهري كشور است. اين بهآن معناست كه اگر تقاضايي براي صدور پروانههاي ساختماني و ... نباشد، شهرداري با بحراني در تامين بودجه و انجام امور جاری خود مواجه ميشود. از آنجاييكه شهرداريها در چنين زمانهايي بايد امور جاري خود را انجام دهند به سمت و سوي درآمدهاي ناپايدار هدایت ميشوند.
هنگاميكه شهرداري به درآمد ناپايدار وابستگي شديدي داشته باشد، در دوران ركود دچار مشكلات بيشماري ميشود. در چند سال اخير به دليل اشباع بازار، تورم، تحريم و آرزوهاي بلند پروازانه كه اجراي برنامه 20 ساله را در سه یا چهار سال ميخواستند، انجام دهند،هزينههاي بسياري به تهران تحميل شد.
به باور بسياري از كارشناسان، كاهش هزينههاي جاري، يعني تقابل بدنه شهرداري با شهردار، نظر شما در اينباره چيست؟
كاهش هزينههاي غيرضروري، ايستادن مقابل بدنه شهرداري نيست؛چراكه بدنه شهردار نيز با اين هزينهها که جنبه ریخت و پاش دارد و غیر شفاف هزینه ميشود، مخالف است و حتي در اين موضوع از شهردار نيز حمايت ميكنند. ممكن است افرادي كه منافعي در هزينههاي غيرضروري دارند ، مخالفت و موانعي بهوجود آورند اما نبايد آن را بهپاي بدنه شهرداري نوشت. اما كاهش نيروي انساني ميتواند شهردار را مقابل بدنه شهردار قرار دهد؟
بهاعتقاد من با استراتژي برد -برد اين مساله قابل حل است. اگر براي نيروهايي كه تعديل ميشوند، منافعي را به شكل رسمي تعريف كنيد و اين منافع جذاب باشد، تعديل نيرو رخ خواهد داد. نكتهاي كه كمتر به آن توجه شده، نقطه قوت شهرداريها به ويژه تهران در بحث اشتغالزايي است. به اعتقاد من شهرداري تهران، توان بيشتری از دولت در اشتغالزايي در تهران دارد و اين مساله را ميتوانيم اثبات كنیم. اين ظرفيتي است كه در شهرداري تهران وجود دارد. ميتوانيم اين ظرفيت را به صورت رانت توزيع كرده يا درجهت حل مشكلات شهرداري براي كاهش بدنه استفاده کنیم؛ اگر راه دوم را انتخاب کنیم ، نيروهاي شهرداري راضي خواهند شد با اخذ امتيازي از بدنه شهرداري جدا شوند. تاكنون به اين ظرفيت توجه نشده است، امیدواريم با برنامههاي روشني، از آن استفاده كنيم و اين دوران سخت رياضتي را پشت سر بگذاريم و به تعادل دست يابيم. تعادل زماني رخ ميدهد كه منابع مالي پايدار با هزينهها برابري كند؛ بهعنوان نمونه، ايدهآل دولت در تامین هزینه های كشور این است که با ماليات و صادرات غيرنفتي بتواند کشور را اداره کند . براي شهرداري نيز اداره شهر با منابع مالي پايدار و درآمد سالم نقطه هدف است. تهران شهري است كه طرح تفصيلي آن با آنچه در شهر اجرا شده است، مغايرت حتي 80 درصدي دارد. در چند دهه اخير شهرداران بدون برنامه و چشمانداز مشخصي، تنها بهصورت سليقهاي تهران را اداره كردهاند. حال به اعتقاد شما ميتوان چشمانداز مشتركي را براي پايتخت تعريف كرد؟
گاهي اوقات قطار مديريت شهري تهران از ريل خارج شده است. در بحث مغايرت طرح تفصيلي نيز از زماني اخبار آن رسانهاي شد كه دولت تغيير كرد. دبیرخانه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران به كاركرد نظارتي و اصلي خود بازگشت؛ مسائل را پيگيري كرد و موضوع را به هيات دولت كشانده و هشدارهاي بسياري درباره پيامدهاي منفي مغايرت طرحهاي جامع و تفصيلي داديم . اين اتفاقها بايد به صورت دايمي، رخ دهد.
پرداخت حقوق درحال حاضر يكي از چالشهاي اصلي شهرداري تهران است، براي اين مساله ، چه تدبيري انديشيدهايد؟
مجموعه برنامههايي مانند كاهش نيروهاي شهرداري با رضايت، كاهش هزينه جاري وكمك ماليات بر ارزش افزوده،ميتواند تعادل را بهوجود بياورد. البته يك دوره سختي را در پيش روي خواهيم داشت اما درحال حاضر وضعيت درآمدهاي شهرداري تهران نسبت به روزهاي نخست كار نجفي بهتر شده است.
براي پرداخت بدهيهاي شهرداري، چه برنامهاي داريد؟
موضوع بدهي نميتواند نگران كننده باشد؛ از قدیم گفتهاند مرداست و قرضش، شهرداري است و بدهي، اينكه تمام بودجه را هزينه كنيد نيز خيلي عجيب و اتفاق بدي نيست. اما هنگاميكه شهرداري بدون برنامه و طرح يا با ایجاد رانت، بدهي ايجاد ميكند، آن وقت اين مساله خطرناك است.
مردم بعضی از اين شهرها در انتخابات شورا بسيار فعالتر از رياست جمهوري بودهاند. اين مساله حاكي از آن است كه شهروندان بهراستي بهدنبال تغيير در نظام مديريت شهري بوده و اين خواسته را عملي كردهاند. بايد اين موضوع را قدر دانست، بهآن توجه کرد و به آن سمت و سو حركت كرد. شهروندان آمدهاند،تغيير را ايجاد و اعلام كرده اند كه پيشينه سياسي مهم است ولي ميخواهند شهر را به دست متخصصان بسپارند. هنگاميكه چنین پيامي از سوي شهروندان صادر ميشود، به ازاي آن بايد برنامههاي تخصصي اجرا شود كه در نهايت رضايتمندي شهروندان را فراهم کند .مردم ما بسیار فهیم هستند و تلاش پوپولیستی را از اقدامات زیربنایی تشخیص میدهند .
نظر کاربران
تلگرام رو فیلتر کرديد دم از آزادی میزنید پو پوليس