شکوری راد: شهردار شدن هاشمی، بدعهدی است
آقای هاشمی با ما میثاقی نبسته است، اما با مردم و دیگر اعضای شورای شهر میثاق بسته و طبیعتا باید به آن پایبند باشد. اگر کسی به میثاق خود پایبند نباشد این سؤال پیش میآید که فردا چگونه به تعهدات خود پایبند خواهد بود؟ این سؤالی است که باید پاسخ آن را از آقای هاشمی یا حزب کارگزاران گرفت که این بحث را مطرح کردند. ما معتقد هستیم که باید انسجام شورا حفظ شود
اختلاف دو حزب کارگزاران و اتحاد ملت درباره انتخاب شهردار بعدی سوژه گفت و گو شرق با علی شکوریراد - دبیرکل حزب اتحاد ملت:
*آقای نجفی وقتی بهعنوان شهردار انتخاب شد، تقریبا ارتباطات قبلی خود را به مقدار زیادی گسست. یعنی در چند ماه اول ما هم به آقای نجفی دسترسی نداشتیم که بدانیم در فکر او چه میگذشت، چهکار میخواهد بکند و انتصابات خود را چطور میخواهد [پیش ببرد]. تنها کاری که ما میتوانستیم انجام دهیم، این بود که اگر جایی بهنظرمان میرسد که کسی مناسب هست، پیشنهادهايي را به دست آقای نجفی برسانیم، اما خودمان امکان تماس با او را نداشتیم. بهنظر میرسید که آقای نجفی عامدانه نوعی قطع رابطه کرده بود.
*استعفای آقای نجفی برای ما هم خیلی غافلگیرکننده بود. ما به هیچ وجه اطلاع نداشتیم که آقای نجفی میخواهد استعفا دهد. قبل از اینکه استعفا اعلام شود، شاید تک و توک بودند کسانی که در جریان بودند. حتي خود آقای محسن هاشمی همان روزهای آخر در جریان قرار گرفته و ظاهرا تلاش کرده بود که جلوی این کار را بگیرد که موفق نشده بود.
*کارگزاران میخواستند بگویند که بیماری پررنگترین مشکل است و دائما هم این را میگفتند. حزب اتحاد اما میگفت اگرچه بیماری وجود دارد ولی عامل اصلی چیز دیگری است و بیماری بهانه شده است. این شد منشأ اختلاف اتحاد و کارگزاران. اتحاد از استعفا ابراز نگرانی میکرد، کارگزاران از استعفا استقبال میکرد. نتیجهاش بروز این اختلاف شد که در مصاحبه آقای نعیمیپور و بعدتر پاسخ آقای کرباسچی بروز کرد.
در این فاصله آقای {عبدالله} نوری نگران شده بود که این اختلاف به جاهای باریک نکشد. با بنده تماس گرفتند که خدمتشان برسم. يادآور ميشوم ما در جلسات یک هفته در میان آقای نوری شرکت میکنیم. آنجا هم ما هستیم و هم کارگزاران. خدمت ایشان رسیدم و دیدم که نگراناند. البته خیلی دقیق نمیدانستند که قضیه چیست ولی نگران بودند. من [ماجرا] را به ایشان توضیح دادم و از ایشان خواستم که واسطه شوند و جلسهای برگزار شود.
امکانش هست چیزی از توافقات بگویید؟
فکر میکنم توافقات حدود ۱۰ بند داشت که بعضیها خیلی مهم بود، بعضیها هم جزئی بودند؛ از جمله اینکه ما در بحث آقای نجفی بپذیریم که آقای نجفی استعفا داده است و امکان ادامه کار برای ایشان وجود ندارد اما این رفتار باید توأم با عزت باشد. نباید آقای نجفی در این فرایند تخریب شود؛ نه اینکه ما بخواهیم از حق آقای نجفی دفاع کنیم - کاسه داغتر از آش كه نبودیم - بلکه فکر میکردیم اگر انعکاس این اتفاق با تخریب آقای نجفی همراه شود، کل شورای شهر و شهرداری تخریب میشود. کارگزاران رغبت داشتند که آقای محسن هاشمی بهعنوان آلترناتیو مطرح شود که آنجا توافق کردیم آقای محسن هاشمی هم تخریب نشود.
تخریب نشود یعنی چه؟
یعنی که مخالفت با [شهردارشدن] آقای محسن هاشمی منجر به تخریب و تضعیف ایشان نشود. مشخص بود که ما با خروج آقای هاشمی از شورا مخالف بودیم ولی [قرار بود] بیان این، بهگونهای نباشد که به جایگاه آقای هاشمی لطمه بخورد. برای همین گفتیم کسی «له و علیه» آقاي هاشمی صحبت نکند. نه کسی تبلیغ کند و نه کسی مخالفت کند.
از طرف اتحاد شما بودید، از طرف کارگزاران چه افرادی حضور داشتند؟
از طرف اتحاد، من، خانم منصوری، آقای جلاییپور و آقای سعید شریعتی و از طرف کارگزاران هم آقایان کرباسچی، مرعشی و قوچانی حضور داشتند. توافقها هست و شاید بتوان متن آن را هم منتشر کرد. چیز خیلی عجیب و غریبی نیست. این را هم توافق کردیم که درباره شهرداری، شورا تصمیم بگیرد و کسی سعی نکند از بیرون تصمیمی را به شورا تحمیل کند. گفتیم تا زمانی که شورا استعفای آقای نجفی را نپذیرفته، کسی آقای نجفی را رفته قلمداد نکند البته پذیرفتیم که آقای نجفی دیگر نخواهند ماند. از جمله موارد دیگری هم كه گفتیم این بود که هر دو حزب، ترجیح منافع ملی را بر منافع اصلاحطلبی و منافع اصلاحطلبی را بر منافع حزبی بپذیرند. فضاي جلسه هم خیلی خوب بود و فضا بيروني هم خیلی آرام شد، تا اینکه گزارشی در روزنامه کارگزاران با عکس آقای نوری در صحفه اول چاپ شد که در آنجا حزب اتحاد به «نقض عهد» متهم شد.
شما برخلاف توافق کاری نکرده بودید؟
نه، هیچکاری. وقتی از آنها پرسیدیم که این نقض عهد چیست؟ گفتند این بود که قرار بود آقای نجفی تضعیف نشود اما قرار نبود که آقای نجفی تقدیس شود و شما خیلی از آقای نجفی تعریف میکنید.
ولی شما هنوز هم اختلاف دارید و فکر میکنید که بهتر است محسن هاشمی در شورا باقی بماند.
بله، نظر ما این است. این نظر را نه انکار میکنیم و نه پنهان میکنیم. البته [این نظر] به این معنا نیست که ما با شخص محسن هاشمی مخالفتی داریم، اصلا بحث به آن مرحله نمیرسد. شاید اگر از بحث خروج از شورا میگذشتیم ایشان را در مقایسه با گزینههای دیگر ميسنجيديم... ولی اصلا بحث برای ما به آن مرحله نمیرسد که بخواهیم مقایسهای بکنیم. ضمن اینکه ما معتقد هستیم که آقای محسن هاشمی در این مدت در مقام رئیس شورا خوب عمل کرده است.
نظر خود آقای هاشمی چیست؟ تا بهحال خودش اظهارنظری نکرده است؟
یکی، دو باری که از او شنیدهام، خودش را [برای شهرداری] مطرح نمیکند.
مهمترين انتقادي كه درباره شهردارشدن محسن هاشمي مطرح ميشود، مسئله نقض میثاقنامه است كه به تصريح آن، اعضاي شورا قول دادهاند كه به خاطر تصدي هيچ سمتي، از شورا استعفا ندهند. البته آقاي كرباسچي گفتهاند كه ميثاقنامه «وحي منزل» نيست...
آقای هاشمی با ما میثاقی نبسته است، اما با مردم و دیگر اعضای شورای شهر میثاق بسته و طبیعتا باید به آن پایبند باشد. اگر کسی به میثاق خود پایبند نباشد این سؤال پیش میآید که فردا چگونه به تعهدات خود پایبند خواهد بود؟ این سؤالی است که باید پاسخ آن را از آقای هاشمی یا حزب کارگزاران گرفت که این بحث را مطرح کردند. ما معتقد هستیم که باید انسجام شورا حفظ شود. یک شهردار قوی انتخاب شود. شهردار بايد حتيالمقدور اجماعی انتخاب شود و خیلی اختلافی نباشد و بعد از انتخاب هم همه از او حمایت کنند تا موفق باشد.
بحث شهردارشدن آقای عارف چقدر جدی است؟
خودم که آقای عارف را ندیدهام، اما شنیدهها بر این دلالت دارد که رد مطلق {از طرف ايشان} صورت نگرفته است، اما من فکر نمیکنم موضوع خیلی جدی باشد؛ یعنی بهلحاظ تحلیلي، موضوع را جدی نمیبینم، ولی شنیدهها بیانکننده این است که ایشان در حد بررسی [موضوع را مد نظر قرار داده است].
درباره اینکه دکتر عارف میتواند شهردار خوبی باشد یا نه، این موضوع را رد نمیکنم. من میدانم که به آقای دکتر عارف انتقادهای زیادی میشود. آقای دکتر عارف یک آدم اجرائی است. نماينده مجلس باید «پرزنتیشن» خوبی داشته باشد؛ یعنی باید بتواند افکار عمومی را اقناع کند. خیلی از انتقادهایی که به ایشان میشود نیز همین است که انتظارات مردم را برآورده نمیکند، اما درباره شهردارشدن ایشان، بهلحاظ شخصیت و توانمندی در کار اجرائی، ایشان را نامناسب نمیدانم و رد نمیکنم، ولی درحالحاضر فکر میکنم این کار خیلی مورد پذیرش قرار نمیگیرد.
بخشي از نقدهایی که به شهردارشدن آقای عارف میشود، تا حدودي به داستان «ژن خوب» هم برميگردد.
من دکتر عارف را میشناسم و طبیعتا در خیلی از زمینهها با هم اختلاف نظر داریم، اما در حق ایشان خیلی بیانصافی میشود. بالاخره پسر یک نفر، یک حرفی زد، اما نبايد این را چماق کنیم تا او تاوان حرف پسرش را بدهد. البته دکتر عارف میتوانست با این موضوع بهتر مواجه شود تا اینقدر زیر ضرب قرار نگیرد، ولی بهدلیل اینکه آقای دکتر عارف خیلی آدم سیاسی نیست، پرزنتیشن او هم خیلی قوی نیست و نمیتواند وقتی در بحران قرار میگیرد خیلی راحت از آن خارج شود. این بهدلیل آن است که دکتر عارف اساسا خیلی سیاسی نیست، هرچند در یک موقعیت خیلی سیاسیای قرار گرفته است.
نظر کاربران
سابقه منفی این خانواده بر کسی پوشیده نیست