معمای صندلی محمد علی نجفی در شهرداری!
در واپسین روزهای سال ۹۶ خبری منتشر شد که حاکی از آن بود که محمدعلی نجفی استعفا داده است. این خبر هرچند با تکذیب ها و تاییدهای متعدد مواجه شد اما بالاخره رئیس شورای شهر در مصاحبهای رسما آن را تایید و دلیلش را هم بیماری نجفی عنوان کرد.
فرارو: در واپسین روزهای سال ۹۶ خبری منتشر شد که حاکی از آن بود که محمدعلی نجفی استعفا داده است. این خبر هرچند با تکذیب ها و تاییدهای متعدد مواجه شد اما بالاخره رئیس شورای شهر در مصاحبهای رسما آن را تایید و دلیلش را هم بیماری نجفی عنوان کرد.
اما این موضوع زمانی پیچیده شده که اعضای شورای شهر تلاش خود را برای پس گرفتن استعفای نجفی آغاز کردند و این شائبه ایجاد شد که اگر دلیل استعفا بیماری نجفی بوده است، دلیل این تلاشها چیست. از سوی دیگر برخی عنوان کردند که چرا نجفی با وجود اطلاع از بیماری و با توجه به کنارگیری از دولت به خاطر همین بیماری حاضر به قبول سمت شهردار پایتخت شده است که حالا تصمیم به استعفا بگیرد؟
ولی در کنار این اخبار، موارد دیگری هم مطرح بود که بیش از آنکه شایعه باشد، شبیه صحبتهای درگوشی بود که از محافل سیاسی بیرون میآمد. صحبت هایی که عنوان میشد دلایل استعفا فراتر از این صحبتها است. برخی معتقد بودند فشارها باعث این تصمیم شده است و برخی دیگر از فشارها بر نجفی از داخل جریان اصلاحات سخن میگفتند. اما با همه این تفاسیر همچنان دلایل این استعفا در هالهای از ابهام قرار دارد و نجفی اعلام کرده که در آینده نزدیک توضیحات کافی ارائه خواهد کرد.
به هرحال حالا بعد از تعطیلات نوروزی شورای شهر جلسه غیر رسمی برگزار کرد که با وجود مخالفت اکثریت اعضا، نجفی حاضر به پس گرفتن استعفای خود نشد و حتی خبرهایی منتشر شد که وی جلسه را نیمه کاره رها کرده و از شورای شهر خارج شده است.
برخی اصلاحطلبان، اصولگرایان را برای حذف نجفی همراهی میکنند
در همین خصوص مهدی آیتی نماینده ادوار مجلس در گفتوگو با فرارو ضمن تایید فشارها از سوی برخی گروههای اصلاحطلب عنوان کرد: «در دسته بندیهای سیاسی سه گروه حضور دارند که به مخالفت با شهردار تهران میپردازند. این ماجرا هم از همان ابتدای انتخاب ایشان آغاز شد. یک دسته اصولگرایان هستند که از همان ابتدا فعالیت خود را برای تحت فشار قرار دادن آقای نجفی آغاز کردند و دائما به دنبال این هستند که به نوعی مچ آقای نجفی را بگیرند.»
وی ادامه داد: «دو گروه بعدی در درون بدنه اصلاحطلبان حضور دارند و یکی مشارکتیها هستند و دیگری کارگزارانیها. مشارکتیها معتقدند که آقای نجفی از همان ابتدا که وارد دولت شد، تبدیل به مهره آقای روحانی شد. به همین دلیل تمایلی به حضور آقای نجفی در شهرداری تهران نداشتند و این از همان ابتدا هم مشخص بود.»
این فعال اصلاح طلب گفت: «اما کارگزارانیها با وجود اینکه آقای نجفی در گذشته یکی از اعضای این حزب بود، اما بعد از پیروزی اصلاحطلبان در انتخابات شورای، تاکید داشتند که باید آقای محسن هاشمی به عنوان شهردار انتخاب شود. البته همانطور که گفتم به عقیده ما آقای نجفی یک کارگزارانی است و از همان دوره آیت الله هاشمی در همین ساختار تعریف میشدند، اما بعد از آن و با آغاز فعالیت دولت یازدهم آقای نجفی بیشتر از اینکه یک کارگزارانی باشد خودش هم خود را از نزدیکان آقای روحانی میدانست.»
او افزود: «الان هم چنین مسئلهای وجود دارد و آقای نجفی از یک سو با تهدیدها و تخریبهای جریان اصولگرا مواجه است و از سوی دیگر توسط برخی گروههای اصلاحطلب تحت فشار قرار داد. ضمن اینکه با توجه به بیماری ایشان، قطعا تمایلی ندارند که در پایان دوره خدمت و فعالیت در عرصه سیاسی، با چنین مسائلی دست و پنجه نرم کند و به دستگاههای امنیتی و قضایی پاسخ گو باشد. زیرا برخی گروهها در جریان مقابل به شدت در تلاش هستند که برای آقای نجفی پرونده سازی کنند و ایشان هم تمایلی برای ورود به چنین بازیهایی ندارد.»
آیتی تصریح کرد: «همین مسئله باعث خوشحالی کارگزارانیها است. آنها الان بیشتر امیدوار هستند که بتوانند با توجه به فضای حاکم، آقای محسن هاشمی را راهی شهرداری تهران کنند. البته این باعث میشود نگرانی از حضور آقای چمران در شورای شهر میان اصلاحطلبان بیشتر شود. زیرا ایشان یک عضو تازه وارد و ساده نیستند و تجربه زیادی در شورا دارند میتوانند نقش اپوزوسیون را ایفا کنند و هر روز برای شهرداری و شورای شهر مشکل تراشی کنند.»
این تحلیلگر مسائل سیاسی اظهار کرد: «در مجموع به عقیده من آقای نجفی کار هوشمندانه و منطقی انجام داده اند و امیدوارم این روند را ادامه دهند و استعفای خود را پس نگیرند. زیرا بدون شک این یک تصمیم کارشناسانه است. ایشان نباید استعفای خود را پس بگیرند و بر این تصمیم استوار بمانند و وارد بازیهای جریان رقیب و مخالفانشان در جریان اصلاحات نشوند.»
آیتی در پایان گفت: «آقای نجفی یک بار اشتباه کرد و به کارنامه خودش لطمه زده و است و بهتر است دیگر اینکار را انجام ندهند. ایشان همان ابتدا که تحت تاثیر آقای روحانی و اطرافیانشان، مسئولیت شهرداری را قبول کردند به سابقه و وجهه خود لطمه زدند و همه را هم غافلگیر کردند. زیرا ایشان مریض احوال هستند و اصلا برای شهرداری که یه عنصر جوان و فعال نیاز دارد، گزینه مناسبی نبودند و نیستند. درست است که آقای نجفی سابقه خوب و درخشانی در آموزش و پرورش دارند، اما ایشان بیشتر یک نظریه پرداز و مشاور هستند تا یک نیروی اجرایی.»
اصلاح طلبان موافق استعفا نیستند
اما داریوش قنبری که این روزها در سمت مشاور پارلمانی نجفی فعالیت میکند، نظر متفاوتی درباره چرایی این استعفا دارد و در گفتوگو با فرارو اظهار کرد: «بدون شک فشارها به آقای نجفی تاثیرگذار بوده، اما اینها از طرف جریان اصلاحات نبوده و اینکه برخی مدعی هستند آقای نجفی از سوی مشارکتیها و کارگزارانیها و... تحت فشار بوده، صحت ندارد و هیچ کس در جریان اصلاحات در خصوص آقای نجفی اختلافی ندارد و همه همنظر هستند. این مسئله در درون شورای شهر هم هست. یعنی هیچ کس تمایلی ندارد که آقای نجفی از شهرداری برود.»
او افزود: «بنابراین آقای نجفی صرفا تحت فشار از سوی جریان اصولگرا است که سعی دارند اصلاح طلبان را در شهرداری و شورای شهر ناکارآمد نشان دهند و فضا را برای حضور دوباره خودشان فراهم کنند. همین نامهربانیهایی که از سوی جریان مقابل صورت میگیرد، عامل این استعفا است.»
وی ادامه داد: «به عنوان مثال در همین مدت زمان کوتاه دیدیم که چه تهمتهایی به ایشان زده شد و حتی در زمان زلزله تهران برخی این شایعه را منتشر کردند که آقای نجفی به همراه خانواده در کیش مستقر هستند و درحال خوش گذرانی هستند و اصلا در تهران حضور ندارند. در صورتی که این صحت نداشت و ایشان تمام مدت در تهران بودند و حتی بعد از تکذیب هم این شایعه مطرح میشد.»
این فعال اصلاحطلب تاکید کرد: «این در حالی است که شهرداری تهران به حدی با مشکلات عدیده و بدهیهای سنگین مواجه است که تمام نیروها از جمله شخص شهردار باید تمام زمان خود را صرف کار و برنامه ریزی کنند و نباید وقتشان با این قبیل حواشی از بین برود و ضایع شود. مشکلاتی مانند آلودگی هوا و ترافیکهای سنگین از جمله مواردی است که باید تمرکز بر روی آنها قرار گیرد و شهرداری وارد بازیهای سیاسی نشود.»
او تصریح کرد: «بنابراین قطعا این فشارها باعث دلسردی آقای نجفی شده است. وقتی میبینند که هیچ کدام از تلاشهایشان دیده نمیشود و در عوض مورد تخریب و توهین هم قرار میگیرند، تصمیم به استعفا گرفتند. به هرحال ایشان در همین دوماه پایانی سال ۹۶ موفق شدند ۶ هزار میلیارد تومان از بدهی ۵۰ هزار میلیارد بدهی که از دوره باقی مانده بود را پرداخت کنند، اما هیچ کس به این توجه نکرد.»
این استاد دانشگاه گفت: «علاوه بر این چندین برنامه دیگر هم ایشان داشتند تا بتوانند مشکلات شهرداری و شهر تهران را تا حدود زیادی برطرف کند، اما فشارها و موانع اجازه این اقدام را به ایشان نمیدهد؛ بنابراین اگر به دنبال دلیل استعفای ایشان هستیم باید بدانیم که دلیل این تصمیم فشارهای جریان رقیب است و جریان اصلاحات اصلا دخیل نیست. اصلا اصلاحطلبان به این دلیل ایشان را انتخاب کردند که ایشان عصاره چهاردهه تجربه بعد از انقلاب هستند و در بخشهای مختلف عملکرد مناسب و خوبی داشتند؛ لذا لزومی ندارد از رفتنشان خوشحال شوند.»
وی در پاسخ به این سوال که محمدعلی نجفی از افراد با سابقه سیاسی و اجرایی است و آیا این درست است که صرفا بخاطر یک سری فشار و شایعه میدان را خالی کند گفت: «خب این فشارها و تخریبها موضوعی است که باعث شده در کنار مسئله مریضی ایشان، بسیار شرایط را برای آقای نجفی سخت کرده است.»
قنبری در پایان گفت: «به عقیده من هم نباید میدان را خالی کنند و باید بمانند. به هرحال چه ایشان حضور داشته باشند و چه نباشند، فشار بر شهرداری زیاد خواهد بود و رفتنشان صرفا این پیام را برای جریان رقیب دارد که این روند میتواند آنها را به هدف برسانند؛ لذا نفر بعدی که جای آقای نجفی بیاید هم با همین مسائل یا حتی بدتر مواجه خواهد بود؛ بنابراین امیدوارم ایشان از استعفا منصرف شوند.»
نظر کاربران
تمام مهره چینی مورد نظر را انجام داد دیگر دلیلی ندارد بماند
بیچارشهردار تهرانبین کارگزاران..واصلاحطلبانتندراست وچبواپوزسیونگیر کرده استفابده بزار بهترین شهرداربیاد..
صندلی رو بدین به بلده اش جناب آقای قالیباف