چند سطر درباره سریال های رمضان
دختر بازی روح سرگردان در ماه رمضان!
پیشنهاد به مخاطبین این است که پس از لحظه افطار در جهت صرفه جویی بیشتر با توجه به هدفمندی یارانه ها تلویزیون های خود را خاموش کرده و از محیط مجالس مذهبی استفاده کنند.
اما بعد،ماه مبارک امسال وسریال های رمضانی آن داستانی دیگر داشت که اصلا به این مقدمات نمی آمد.سه،چهار سریال که از چند شبکه سیما پخش می شود که از میان آنها دست کم سه تایشان ماورایی و یکی کمدی است.
شبکه یک؛ بازگشت الیاس یا او یک فرشته بود که سقوط کرد!
دو دختر جوان که با هم بزرگ شده اند، در یک محله زندگی می کنند، یکی از دخترها به همراه مادرش و تحت سرپرستی او تولیت یک امام زاده را دارند و دختر دیگر نیز با پدرش زندگی می کند. داستان از آنجا آغاز می شود که فرزند حشمت صراف که پسری جوان است به محل بازمی گردد و وارد زندگی این دو دختر می شود. همه مقدمات حضور این پسر از تاثیرات شیطانی خبر می دهند و...
قصه تکراری حضور شیطان در یک سریال که از "او یک فرشته بود" آغاز شد و در داستان الیاس ادامه پیدا کرده است با تنها تغییر کارکترها یک بار دیگر کپی برداری شده تا زمانی چهل و پنج دقیقه ای را که از ساعت 22:30 تا آغاز سریال شبکه دیگری از سیما است پر کند البته در این میان آگهی های بازرگانی هم به مدد می آیند. اما آیا "سقوط یک فرشته" را می توان حتی یک سریال نامید؟
سقوط یک فرشته یک کلاژ بدون سلیقه از آدم های شناسنامه دار است که به ضرب و زور موسیقی های وحشتناک و اتفاقات نچسب می کوشد تا رمق ادامه داستان را در خود حفظ کند. شاید اگر اندکی و تنها اندکی روند دراماتیک ساختن این سوژه نخ نما و چندین بار ساخته شده پرداخت شده بود می شد درباره محتوای آن نیز سخن گفت، اما وقتی چیزی به اسم اثر تلویزیونی نمایش داده نمی شود و تنها چند باصطلاح هنرمند- فارغ از نقش آفرینی مسعود رایگان و چند بازیگر صاحب نام- در مقابل دوربین راه می روند و دیالوگ می گویند دیگر نمی توان درباره محتوای فیلم نامه و تاثیر و داستان صحبت کرد.
هیچ بخشی از وقایع به تصویر کشیده در داستان این سریال را نمی توان حتی با عجیب ترین تصورات ذهنی به هم پیوند زد، همه چیز کپی برداری است و معلوم نیست این اتفاقات در کجا و در چه جامعه ای در حال رخ دادن هستند.
شبکه دو؛وقتی فرشته بر یک قاتل نازل می شود
اصل داستان یک خط است؛ جوانی در نزاعی ناخواسته، دیگری را به قتل می رساند؛ به اعدام محکوم می شود ولی وقتی بالای دار می رود، طناب دار یک دفعه بریده و جوان نجات پیدا می کند، اما درست بعد از نجات از مرگ است که یک فرشته بر او نازل می شود و خبر می دهد که به خاطر فطرت پاکش از قصاص نجات پیدا کرده! و البته ماموریتی دارد که باید تا سی روز آینده انجام دهد و پس از آن از دنیا خواهد رفت.
شبکه دو سیما هم کوشیده تا از قافله به تصویر کشیدن روح و فرشته و شیطان از دیگر شبکه ها عقب نماند و در میان تقسیم وظایف، احتمالا فرشته که با روحیات کودکانه این شبکه سازگار تر بوده به این شبکه رسیده است. باید خدا را شکر کرد که فرشته محترم نازل شده بر این قاتل نجات یافته به همین ابلاغ ماموریت یا بهتر بگوییم رسالت اکتفا کرده و کارگردان محترم هوس نکرده اند تا جناب قاتل را به مقام نبوت رسانده و از آن سو فرشته هم آیه ای بر او نازل نکرده است.
آش در بخش هایی از این سریال آن قدر شور می شود که در یک نما کارشناس مذهبی حاضر در سریال- که کلیشه روحانی مهربان و راهنما است- حتی باطل السحر نیز به این محکوم یاد می دهد تا فرشته اش را امتحان کند تا قلابی نباشد و به او می آموزد که العیاذ بالله در مقابل ملک نام حضرت ولی عصر(عج) را بر زبان بیاور اگر تعظیم کرد که این ملک اصل است و اگر نه... .
مشهور است که افراد در زمانی که به تنگنا برخورد می کنند به کشفیات جدیدی می رسند؛ به نظر می رسد تنگنای زمانی در سریال سازی امسال سیما جواب داده و فرمول سحر آمیز (فیلم فارسی+ عنصر ماورایی" اعم از فرشته،روح یا شیطان"= سریال موفق) توسط عوامل تولید در رسانه ملی کشف شده اند.
شبکه سه؛دوست دختر یک روح سرگردان یا سریال ماورایی از نوع هندی
جشنواره فیلم های روح و شیطان در سیما در اینجا تمام نمی شود، از قضا شبکه سه هم سریالش به اصطلاح ماورایی از آب در آمده است، البته از نوع هندی آن. پسری مذهبی و اهل دین و قرآن که پدرش از اعتیاد مرده و مادرش نیز او را رها کرده و خودش هم از ۱۵ سالگی تحت تکفل مردی متمول بزرگ شده است و حال ۲۵ ساله است؛ دلداده دختر قیم خود شده و از همین جا قصه شروع می شود. پس از آن که همایون(داریوش فرهنگ) پدر دختر او را از رسیدن شخصین مثبت قصه به محبوبش نا امید می کند در همان شب دزد به اموال همایون می زند و از اتفاق پسر که امیر حسین نام دارد طوری مجروح می شود که احتمالا به کما می رود و بازی ارواح شروع می شود.
قصه روح بازی در تلویزیون از آن زمانی شروع شد که سریال سازان متبحر به این نتیجه رسیدند که حالا که نمی شود به دلایل شرعی و تفاوت دیدگاه های قرآن با خرافات مسیحیت پدیده روح سرگردان را توجیه کرد، از روح آدم های به کما رفته به عنوان روح سرگردان استفاده کنند و نمونه اول آن نیز سال گذشته تست شد و عجیب اینکه با همه انتقاداتی که از این سریال به عمل آمد که خود در افتضاحات برنامه سازی تبدیل به استانداردی قابل توجه شد، همان تجربه امسال باعث شد تا خط تولید چنین سریال هایی افتتاح شود. این سریال نیز در به سخره گرفتن منطق داستانی و شخصیت پردازی دست کمی از سقوط یک فرشته ندارد.
شخصیت های بی ریشه و بی منطق که تنها منطق فیلم هندی آنها را به هم پیوند می دهند، امیر حسینی که اصلا معلوم نیست چطور مذهبی و حافظ قرآن از آب در آمده است و معلمش در این مسیر چه کسی بوده -پدر معتاد یا قیم سکولارش - و یا روح دختری که نقش راهنمای روح امیر حسین را برعهده دارد و دوست دختر بازی را این بار در عالم ارواح سرگردان به نمایش می گذارد و دیگر قسمت های این لحاف چهل تکه که هیچ تکه اش به تکه دیگر نمی آید مخاطب خوشبین را هم دچار دل به هم خوردگی می کند.
الغرض "پنج کیلومتر مانده تا بهشت" توانست فرمول جدیدی را به برنامه سازان معرفی کند، (فیلم هندی+ عنصر ماورایی" اعم از فرشته،روح یا شیطان"= سریال موفق) که باید دید کدام یک از این فرمول ها در نهایت گوی سبقت را خواهد ربود، باید منتظر گفت و گو های مردمی سیما و نظرخواهی های کوچه و خیابانی خبرنگاران این سازمان از مردمی بود که مجبورند از بین این سریال ها یکی را نام ببرند.
شبکه پنج؛طنز شبانه با هنرمندی بابا اتی و رفقا
در میان همه شاهکار های رسانه ملی برای ماه مبارک رمضان امسال تنها یک چیز کم بود و آن هم یک سریال کمدی است که در ساعت های پایانی شب بتواند ترسی را که سریال های ژانر وحشت قبلی به ارمغان آورده اند را اندکی تعدیل کند. کارگردان این یکی سریال البته سعی کرده است تا کارش را بیمه کند،چند هنرپیشه که قبلا امتحان پس داده اند و تکیه کلام ها و نوع گویششان در سریالهای قبلی جواب پس داده است را گرد هم آورده است.
محمد کاسبی، مرجانه گلچین و سیروس گرجستانی مثلث طلایی است و البته بابا اتی.جواد عزتی هم با ته مایه هایی که از بازی اش در قهوه تلخ مدیری با خود دارد بازار گرمی می کند. یک داستان تخت، شوخی ها کلیشه طنزهای شبانه و در نهایت پیدا کنید ربط این طنز را با ماه مبارک رمضان.
در پایان این آسمان و ریسمان بافی دو پیشنهاد می شود داشت؛ یکی برای مسوولان رسانه ملی و دیگری برای مخاطبین آن در ماه مبارک؛ به نظر می رسد اگر مسوولین رسانه ملی عنایتی داشته باشند و اجازه دهند زین پس سریال های مناسبتی بدون هیچ تمهیدی و به شکل سنتی ساخته شود، نتیجه بهتری خواهند گرفت و اقل کم می شود آثار تولید شده را تا حدودی نقادی کرد و پیشنهاد به مخاطبین نیز این است که پس از لحظه افطار در جهت صرفه جویی بیشتر با توجه به هدفمندی یارانه ها تلویزیون های خود را خاموش کرده و از محیط مجالس مذهبی استفاده کنند.
منبع: مشرق
باز نشر: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
نظر کاربران
سریال های امسال فوق العاده مزخرف هستند
نویسنده محترم شما می تونستی با این همه انتقاد پیشنهاد فارسی1 را بدهید که اصلا دختر بازی ندارد!!....
همه فیلم ها مسخره هستن از اول ماه رمضان آب بستن تو فیلم ها تا 28 ماه همه چیز بد پیش میره 29 ماه همه چیز درست میشه 30 همه عروسی می کنن تاز ه از همه مهمتر این که الان تقریبا همشون کم اوردن بینش فیلم ستایش تکرار قسمتهای قبلو وانچه گذشت و آنچه خواهد شد و... تا سی ام ماه کش میدن ...............
فیلم های هر ساله همین طور بی محتوا و کمابازی است!!!!!!111
5 کیلومتر تا بهشت هیچ ایرادی نداره...لطفا الکی انتقاد نکنید.یعنی اگه یه دختر وپسر با هم دوست باشن bf,gf ان.چرا اینطوری فکر می کنید؟ نکنه اسلام اینو گفته؟طرز فکرت مثله کسایی می مونه که معتقدن دختر و پسر حتی نباید به هم نگاه کنن!!شما مگه وکیل مدافع مایی؟
سلام ما به نظرات دوستانمان احترام میزاریم و استفاده می کنیم
اعتقادم بر این است هرچیزی درزمان خودش ارزش داره و باید دنبال اون ارزش بود
تکرار در هرکار و زمینه ای اون ارزش و اعتبار رو از بین مبره
درسینمای ایران ابتکار و فهم و خلاقیت هست اما دیگرا کاری جز سوء استفاده از آنها رو ندارند به نظرم باید جوری عمل کرد که بتوان حقوق دیگران را محترم شمرد من اخراجی هارو دوست دارم ومعتقدم باید برای آقای ده نمکی احترام قائل بود چون هنوز کسی نتونسته کپی برداری از کاراش بکنه یعنی زمینه ای براشون نزاشته
دارای بد آموزی هستند
ماهواره نگاه کنیم کمتر منحرف می شویم
سقوط یک فرشته که خیلی قشنگه ولی بقیه مزخرفند
پاسخ ها
فقط خوب ماشينايي توش سوار ميشه نيما. اونجا كه رفتن كورس وايييييييييي
هرساله دارن روحهها تکثیر میشن پارسال یکی بودن امسال دوتا شدن سال دیگه خانوادگی میان !چه بدبختیم ما !چرا پیام سریال بزور اونم با ارواح میخان بمردم تزریق کنن!صحبت دختر وپسر بازی نیس صحبت خلا است در تمام صدا وسیما!
حالا این ایرادا همه بماند، تبلیغات و بانکها رو بگو.
من نمی دونم چرا صدا سیما فک میکنه ماه رمضون یعنی روح بازی.......
حالا این ایرادا همه بماند، تبلیغات و بانکها رو بگو ...
خیلی سریالها مزخرفند,همشون تکراری هستند.نسبتن سقوط یک فرشته بد نیست.چرا هر سال ماه رمضون سریالها روح دارند؟
سریالهای امسال واقعا خسته کننده وتکراری هست
واقعا مزخرفن.مخصوصا 5کیلومترتابهشت.مخصوصا اون سکانسی که پیرمرده با نسخه اومده تو شرکت میگه داروهای منو بدید برم.
به شدت با عناد و دشمنی و بدبینی از این سریالها اسم برده.اولا سریالهای مخصوص ماه مبارک قاعدتا و ترجیحا باید جنبه ی معنوی یا حداقل یک پیام معنوی داشته باشه.مطلب بعدی اینه که ما همه مسلمونیم و به زندگی پس از مرگ اعتقاد داریم.فقط بعضی ها به خاطر ایمان ضعیف یا غفلت بهش بی توجهن و شاید درک این قبیل سریال ها چون این مسائل رو به تصویر میکشه براشون سخت باشه و باش ارتباط برقرار نکنن.سریال 5ک مانده تا بهشت از نظر من و خانوادم بسیار سریال قوی و جزء بی نقص ترین سریالهای ماه مبارک تا جایی ک یادم میاده.ادمو به شدت جذب میکنه.دقیقا جواب تمام سوالاتی که برای بیننده بوجود میاد رو میده.ضمن این که ادم غرق در داستان غیر تکراری و جذابش شده و تمام امور معنویم در اون به طور صحیح به تصویر کشیده شده.
پاسخ ها
با کل ای نظر مشکلی ندارم ولی این غیر تکراری بودنش دیگه خیلی زیاده!!!همین پارسال چیزی شبیه این فیلم پخش شد یا بهتر بگم این روح و روح بازیا از کمکم کن و او یک فرشه بود شروع شد هر سال فقط یکم مخلفاتش رو عوض میکنن!یه روح میشه 2 روح یه شیطان میشه دوتا گمراها هم قبیله ای تشریف فرما میشن!
ماه مبارک رمضان به جز شبهای قدر و مراسم سوگواری مولا علی ماه خدا و شاد بودن نه ماه جن و روح بازی البته رابطه دختر و پسر تو 3 کیلومتر تا بهشت چون ترویج صحیح و سالم دختر و پسر خیلی خوب برای مشکلات جوونای ما واجب .وسلام انشااله همگی 500 متر تا بهشت
سریالهاواقعامزخرفن یااز سالهای قبل کپی برداری شدن یابدون معنی ومحتواهستن چیزجدیدی نیست
هر سال بدتر از سال قبل!
چشمامو با این سریالا خسته نمی کنم!!!!
به نظر منم سریال های امسال اصلا خوب
نیستن.هرسالم بدتر میشن.فیلمای ایرانی
همش یا عشق و عاشقیه یا روح بازی.
سعی نمیکنن 1 طرح جدید بدن.متاسفم
و سقوط یک فرشته من فکر کنم که فرشته ای نمی بینم اصلا به نظر میرسه که این سارا خانم آفتاب مهتاب ندیده همه رو داره گول میزنه از نیما گرفته تا خود شیطون این روح های توی سریال 5 کیلومتر تا بهشت هم که یه شب میرن صله رحم می کنن یه شب میرن تاتر یه شب سینما خدا عالم تا آخر ماه رمضون از چه جاهای مجاز و غیرمجاز دیگه ای سر در بیارن.
bekhoda adam mimune tu in filma. az hame jalebtar ine ke vase fahmidane kolle film kafiye ye ghesmate avalo bebini va ye ghesmate akharo
به نظر من که هیچکدوم در سطح خوب نیستن ولی بین بد وبدتر سقوط یک فرشته و سه دونگ سه دونگ میشه انتخاب کرد.
دلم برای دینمان میسوزد این همه غنای فرهنگی دین واین همه مسخره بازی تلویزیونی اموزش چگونه روح باشیم وبهلول شدن یک عقب مانده ذهنی دراستخرماهی وفریب خوردن دختر محجبه به سادگی ویاتکه کلامهای مسخره اخر شب با اموزش ایتالیایی واقعا برای تلویزیون متاسفم
فیلمهای امسال ماه مبارک آبگوشتی هستند
ولی سقوط یک فرشته خوبه هااااااااااااااااا؟؟؟؟؟؟؟؟؟مخصوصاماشین های نیماکه خیلی با حالن
واقعا از کارشناسهای عزیز متشکرم که نظرات تا ثیر گذارشان را بازگو کردن آره الان دیگه کل صدا سیم نشست بود چشم به این صفحه نظرات شما را به خونه.از سال دیگه هم اصلا فیلم اینطوری نداریم.
یادش به خیز سزیالهایی مثل: شب دهم .کیف انگلیسی. هزار دستان. پدرسالار..... خدا بیامرزه هنر را...
آقای مثلا" کارشناس تو بهتر میتونی بسازی برو بساز در غیر این صورت لطفا" ....
دقیقا با شما موافقم برای خودمون متاسفم که تا این حد زمانمون رو با تلوزیون از دست میدیم
نويسنده مطلب اگه ناراحته، از دم افطار بزنه شبكه قرآن نگاه كنه. دختربازي چيه؟ واقعا متاسفم واسه طرز فكرتون...
vaghty fekr nabashe ide nabashe az in behtar nemishe ke
man khdoam mahvare nadaram vali tv khodemoon ro ham nemibinam vali vaghty in joor seryalaye darepit dorost mishe khob moshakhase ke javoonayee mesle man miran donbale mahvare
benazaram ma hamamoon rooh shodim bas ke in mozakhrafiyat ro be khordemoon dadan
biyan az mardom dastano filmname begiran behtare ta inke khodeshoon dastanayee ke khanevadashoon doost darano misazan
kolan tv ro beboosim bezarim kenar behtare
karaye dige bokonim behtare ketab goosh kardane ahang ya har chi ke benazaretoon khoob miyado mofid
فقط ماشين نيما رو عشق است. بنداز تو اتوبان و حالشو ببر
خوبه تو برزخ روابط دختر و پسر آزاده
براتون متاسفم که به جای ارزش دادن به نکات مثبت با پر رنگ کردن نکات کم اهمیت از ارزش کاری کارگردان ها کم می کنید...
آخه منفی نگری تا کی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
در ضمن با نظر سعید عزیز هم کاملا موافقم...کانال قرآن برنامه های پر باری برای نویسنده این مطلب داره...پیشنهاد میکنم ببینه...
با نگاه کردن سه دونگ سه دونگ ترجیح میدم بخندم.سریالهای دیگه اصلا منطق درستی ندارند.چرا همه ی شبکه ها باید سریال بسازند یکی دو شبکه کافیه.یادش بخیر ده دوازده سال پیش سریالهای ماه رمضونی با سریال عربی ابو زکیه شروع شد که خیلی بامزه بود.دوباره تکرارش کنند.
اين ها براي سرگرمي است برداشت ها نيز فرق مي كند شما ها خودتان را نارحت نكنيد هركس ناراحت است نگاه نكند حرف زدن دختروپسرها هم جرم نيست؟بلةةةةةةةةةةةةةةةةةةةةة
واقعا چقدر طرز فکرتون محدوده عوض تشکرتونه در ضمن راجع به همه ی سریال ها حرف زدین جز سه دونگ سه دونگ واقعا عالی بود مخصوصا بازی جواد جون