خاتمی: چرا برخی میگویند مردم اشکنه بخورند؟
محمدرضا خاتمی میگوید: مردم ما هم مردم کرهشمالی نیستند که بگوییم حالا که چیزی نیست، پس اشکنه بخورید! مردم ما باسواد هستند، مطالبات تاریخی دارند و بنابراین تحمل نمیکنند. بر این اساس چنین وضعی برای مردم تحملپذیر نخواهد بود. حتما اگر میخواهیم وضعیت به اینجا نرسد، باید تغییرات متناسب رخ دهد.
سالنامه روزنامه شرق: محمدرضا خاتمی میگوید: اصلاحطلبان هیچ وقت نگفتهاند مردم رأی بدهید که ما چه کارهایی خواهیم کرد. اگر مصاحبهها را نگاه کنید، متوجه میشوید آنها تنها گفتهاند بیایید رأی بدهید چون کشور در شرایط خاص قرار دارد و ما فقط میخواهیم کشور را از این وضعیت نجات دهیم. هیچگاه شعار دیگری ندادهاند. آنچه اصلاحطلبان برای آن در سال ٩٢ پای کار آمدند، اتفاق افتاد. کشور از آن شرایط ویژه نجات پیدا کرد.
خاتمی معتقد است که سه، چهار سال آینده برای اصلاحطلبان یک فرصت است؛ یعنی اگر اجازه دادند که اصلاحطلبان بتوانند با یک برنامه و کاندیداهای وفادار به آرمان اصلاحطلبی در انتخابات پیشرو حاضر شوند، نتیجه را باید در عرصه عمل مشاهده کرد و اگر نگذاشتند، آنوقت باید بررسی شود چه باید کرد؟ دلنبستن به صندوق رأی به معنای دستکشیدن اصلاحطلبی از روشهای مسالمتآمیز نیست.
اهم گفتگوی محمدرضا خاتمی را در ادامه بخوانید:
* جریاناتی که هسته اصلی قدرت را در دست دارند، معتقدند اگر مشکلی در کشور وجود دارد، به دلیل اصلاحطلبان است که انقلاب را از مسیرش منحرف کردهاند. این گروه معتقدند اصلاحطلبان از مسائل و مشکلاتی که در کشور وجود دارد، سوءاستفاده میکنند تا به قدرت برگردند؛ بنابراین اگر جریان اصلاحطلبی نباشد، وضعیت کشور درست میشود.
*در این میان، اصلاحطلبان هستند که معتقدند همین نظام باید اصلاح شود؛ اما در اینکه عمق اصلاحی که باید صورت گیرد چه میزان باشد، نظرات متفاوتی وجود دارد. یک نگاه این است که همین روند خوب است. اگر انتخابات نیمبندی انجام شود، آیا این اصلاح تلقی میشود؟ آیا اگر آزادی نیمبندی به مطبوعات و رسانهها اعطا شود، کافی است؟ آیا کمی شفافیت در عرصههای مختلف وجود داشته باشد، کفایت میکند؟ یا اینکه مشکلات عمیقتر از این حرفهاست. در بین اصلاحطلبان هم در این مسائل اختلافنظر وجود دارد.
*مسئله اصلی این است که اصلاحطلبان نمیگویند چگونه میخواهند این شعارها را محقق کنند؛ یعنی فرض بر این است که نیروهایی هستند که نمیگذارند شما کار کنید، چه راهکاری وجود دارد که این مخالفتها، کارشکنیها و سنگاندازیها خنثی شود؛ این مهم است.
*آقای روحانی در ایام انتخابات گفت اگر رأی بالایی بدهید، موانع برطرف خواهد شد؛ اما واقعیت این نیست و شاید شعار درستی نبود. مردم ٢٤ میلیون رأی دادند، حالا موانع بر سر راه دولت کمتر که نشده، بلکه بیشتر هم شده است. ما نیازمند این هستیم که برای تحقق شعارهای خود، برنامه عملی بدهیم. این موضوعی است که شاید الان باید بیشتر به آن توجه شود.
*من بارها در این ایام گفتهام ریشه این اتفاقات و مشکلات، خود ما در کشور هستیم. ما باید کاری میکردیم که به اینجا نرسد و حالا که رسیده، باید چارهاندیشی کنیم. باید ریشهیابی کنیم که دیگر از این دست اتفاقات رخ ندهد؛ نه اینکه با زور وارد بشویم، بلکه مردم باید قانع شوند و رضایت پیدا کنند. اگر این موارد را در نظر بگیریم، من به عنوان کسی که تجربه یک انقلاب را دارم. معتقدم وقتی در جامعه ایران انقلابی با همه آن بزرگی رخ میدهد؛ اما امروز بعد از ٤٠ سال ما با این حجم نارضایتی و ناکارآمدی روبهرو هستیم و احساس مردم این است که نمیتواند آینده آنها را تضمین کند، نشان میدهد بهترین راه برای ساختن یک کشور اصلاحات است نه انقلاب؛ بهخصوص در دنیای امروز، انقلاب چاره کار نیست.
*من از اصلاحطلبی خسته نمیشوم. صدبار هم شکست بخورم، نمیگویم کار من به پایان رسیده است. اگر قرار بود کار ما به پایان برسد، سال ٧١ یا ٨٤ یا از همه مهمتر ٨٨ باید از سیاست کنارهگیری میکردیم. برای اصلاحطلبی که بدتر از آن سال وجود نداشت؛ اما اصلاحطلبی روحیه خود را حفظ کرد و با تدبیر از بدترین شرایط ممکن عبور کرد و دوباره بالنده شد.
*چالش اصلاحطلبی از نوع دیگری است. چالش این است که اصلاحطلبان در آرایش سیاسیای قرار دارندکه دستشان بسته است.
*ما چند تجربه را پشت سر گذاشتهایم که همه فکر میکردند اصلاحطلبی از بین میرود؛ یکی اواخر دوران آقای خاتمی است. همین جو در آن مقطع زمانی وجود داشت. میگفتند دولت هیچ کاری نکرده است و مردم ناراضی هستند و عبور از خاتمی و چه و چه. نتیجه این فضا خود را در سال ٨٤ نشان داد. یکی از آن مقاطع همین بود. یکی هم سال ٨٨ و ادامه آن بود. وقتی که آقای خاتمی به دماوند رفت و رأی داد، من مخالف رأیدادن آقای خاتمی بودم. فضای عمومی هم این بود که خاتمی به مردم پشت کرده است و اصلاحطلبی هم به این روند تن داده و سازش کرده و همه چیز تمام شده است؛ اما بعد از آن چه اتفاقی رخ داد؟ ما با سال ٩٢ و ٩٤ مواجه شدیم.
*من تظاهرات را نشانه نارضایتی عمومی میدانم؛ نشانه اعتراض، انتقاد، نارضایتی عمومی و حتی یأس و ناامیدی که در بخشی از جامعه به نمایندگی از کل جامعه ظاهر شده است؛ اما به نظرم طبقه متوسط که موتور محرکه جامعه ایران است و پشتوانه آن، با وجود اشتراکداشتن با این احساس نارضایتی و یأس، هنوز پایگاه اجتماعی خود را که در سمتوسوی اصلاحطلبی است عوض نکردهاند.
*من قبول دارم آقای روحانی نمیتواند فلان زندانی را آزاد کند، نمیتواند مسئله سیاست خارجی را بهطور مناسب مدیریت کند، این را میدانم؛ اما باید بتواند بخشی از کار را که دست خودشان است، انجام دهد. من فکر میکنم جریان اصلاحطلبی در این مسائل باید حتما جنبه انتقادی خود را به دولت حفظ کند و مطالبات مردم را بازگو کند.
*مردم ما هم مردم کرهشمالی نیستند که بگوییم حالا که چیزی نیست، پس اشکنه بخورید! مردم ما باسواد هستند، مطالبات تاریخی دارند و بنابراین تحمل نمیکنند. بر این اساس چنین وضعی برای مردم تحملپذیر نخواهد بود. حتما اگر میخواهیم وضعیت به اینجا نرسد، باید تغییرات متناسب رخ دهد.
نظر کاربران
من یه از کار افتاده تامین اجتماعی هستم مدیون شما باشم اگه تا شش ما پیش از این حتی تونسته باشم ۲۵۰ گرم گوشت برای زنو بچه هام بخرم
پاسخ ها
بمیرم برات هموطن دلم بدجوری اتیش گرفت
خدا از کسانی نگزرد که باعث و بانی این وضعیت هستند
مردم ایران با سواد و فهمیده هستند که برای ترامپ دیوانه(که داره با قلدری قرارداد بین المللی رو نابود می کنه و جنگ و تحریم به ایران تحمیل می کنه )درود می فرستند؟ بیخود زیر بغل مردم ایران هندوانه نگذارید. بسیار مردم جوگیر و نادانی هستند.فردا هم که اراذلی مثل ترامپ ایران رو مثل سوریه بهم ریختند همین طبقه متوسط نازنازی فرار می کنند به سمت مرز ترکیه و تبدیل میشن به پناهنده
در ضمن دیگه چه اصلاح طلبی ای؟ من همیشه به کاندیداهای اصلاح طلب رای دادم که مثلا سیاست خارجی شون عاقلانه تر باشه و جنگ نشه .ولی با ظهور قلدری به اسم ترامپ دیگه اینها میخوان چی رو اصلاح کنند؟ الان ترامپ گفته حتی موشکهای کوتاه بردتون رو هم باید بریزید دور و خب معلومه قبول نمی کنند. به زودی ما وارد جنگ میشیم و دیگه نیازی به وجود اصلاح طلبها نیست.بهتره ساکت بشین تا ببینیم قراره چه خاکی به سرمون بشه.بیچاره اون مردمی که به زندگی مصرف گرایانه امریکایی عادت دارند!هر شب تا توی شکمشون فست فود نمی ریختند خوابشون نمی برد و حالا قراره قحطی بیاد ...
مگه تاحالا کاگران ساختمانی چی خوردن اشکنه غذای رسمی ما کارگران است اگه اشکنه نبود تاحالا هفتاد درصدماکارگران مرده بودیم فقط خواهش میکنم همینجا دیگه اسم اشکنه رو کوتاه کنیم یه وقت ازاین بیشتر گرانش نکنن فقط یه مڑده بدم اگه اشکنه روازما کارگران ساختمانی بگیرن نون وسبزی غذای خوبیه امتحان کردم ولی با اب باید بخوریم چون ازگلو خوب پائین نمیره
پاسخ ها
من خودم فقیر نیستم چندان ولی به کم غذایی عادت دارم اما فکر کن اینهایی که هر روز یه عالم چرب و چیل می ریختند تو شکمشون قراره چطور با وضعیت جدید وفق پیدا کنند
رجال سیاسی که مرد و زن ندارد، در اینجا رجال به معنای مردان سیاسی نیست، بلکه همه سیاستمداران اعم از زن و مرد است
اصلاح طلبی با قرار گرفتن عارف بر ریاست فراکسیون امید نزد مردم عادی و قشر متوسط و دانشجو به پایان رسید
والا شما اصلاح طلبان ( اشکنه) راهم از روی سفره مردم برداشتید
پاسخ ها
حیف روزگار کباب بره اصولگرایان برو آمو هردو از هم بدتر
خُب ! تا اشكنه حاضر بشه ، من برم دماوند راي بدم و برگردم .........
شعار..شعار..تاااااقیامت.....همتون فقط شعاربلدید....خوب صحبت میکنید...عمل=0
ربطی به جناح نداره سیاست گرسنه و غمگین نگه داشتنه
یک اصلاح طلب را پیدا کنید که ساده زیست باشه و منزل کمتر از ده میلیاردی داشته باشه
پاسخ ها
درود بر خاتمی
تو نصف اصولگرای ساده زیست بیار من دوتا اصلاح طلب برات میاریم
هر وقت به این باور رسیدید که بخواهید و بتوانید معضلات اساسی کشور را اصلاح کنید آن موقع میتوانید کلمه اصلاح طلب را روی خود بزارید
وقتی رییس اصلاحات حتی اجازه شرکت در جلسات را نداره و بعضی از سرانش در حصر و اسارت بسر میبرند مردم به چیه شما دلخوش باشند؟
تا چند مدت قبل مردم وفاداری و پاببندی خود را به شما اصلاح طلبان نشان دادند و ثابت کردن پشت شما هستند و البته هزینه هم دادند ولی شما جواب صداقت و حمایت آنها را با انفعال خود دادید و صد البته عملکرد فراکسیون امید آخرین تیری بود که بر پیکر اصلاحات فرود آمد ،
با وجود حضور چندین دورهای آقای محجوب در مجلس متاسفانه روز به روز قوانین ضد کار گری بیشتری تصویب میشه
بخدا اشکنه بهتراز فست فوده
مردم نان هم ندارن چه برسه به اشکنه
به مرتضی علی قسم نزدیک ده ماهه خانوادم مزه یا رنگ گوشت قرمز رو توی خونه ندیدن و نچشیدن حالا که نظریه یکی رو خوندم که خانواده اش چندین ماهه گوشت قرمز نخوردن من هم نوشتم تاحالا فکر میکردم فقط من توانائی گوشت قرمز ندارم فقط شانس اوردم خانمم میدونه من کارگر با مزد ماهیانه زیرنرخ وزارت کار نمیتونم بخرم میگه دکتر گفته سعی کن از گوشت قرمز استفاده نکنی اولش هم گفتم به مرتضی علی قسم درد دلم رو نوشتم نمیخواستم کسی رو ناراحت کنم
کشور از آن شرایط ویژه نجات پیدا کرد؟ کو پس؟ الان که تحریمها در حال برگشته.جنگ هم که از همیشه نزدیک تر به نظر می رسه .اشتباه شما این بود که همه چیز رو موکول کردید به برداشتن تحریمها و تحریم ها برداشته که نشد هیچ،جنگ هم بهمون نزدیک شد .من بخاطر دور شدن از جنگ به روحانی رای دادم وگرنه عمرا رای می دادم به این بابا.تازه این همه تبلیغ کردم و تا مرز سکته رفتم تا رای بیاره و چهار سال ما ازجنگ دور بشیم .زرشک