۶۸۵۰۷۱
۱۶ نظر
۵۰۱۶
۱۶ نظر
۵۰۱۶
پ

علت رشد خبر‌های تلخ در جامعه ایرانی

اعظم آهنگر، جامعه‌شناس گفت: فضای مجازی به‌صورت غلوآمیز مسائل را پررنگ می‌کند و اجازه نمی‌دهد که مردم آن را فراموش کنند. اینکه مردم مداوم خبرها را مشاهده کنند، دلیلی است تا این درد و غم برایشان تکرار شود.

رویداد ۲۴ نوشت: اعظم آهنگر، جامعه‌شناس گفت: فضای مجازی به‌صورت غلوآمیز مسائل را پررنگ می‌کند و اجازه نمی‌دهد که مردم آن را فراموش کنند. اینکه مردم مداوم خبرها را مشاهده کنند، دلیلی است تا این درد و غم برایشان تکرار شود.

زلزله کرمانشاه، سوختن نفت‌کش سانچی، اعتراض هرروزه به مشکلات معیشتی، سقوط هواپیمای ATR و ازدست دادن ۶۶ هموطن. این روزها کانال‌های خبری پر از خبرهای ناگوار شده است. تا جایی که به قول برخی روزگاری شده که ما بحران را بحران فراموش می‌کنیم.

این بحران‌ها تنها به اتفاقات ختم نمی‌شود بلکه مشکلاتی چون خشکسالی، ریز گردها، اختلاس و... باعث شده تا حس درک مشکلات و ناامیدی جزو جریان زندگی ما قرار گیرد. اما چرا ما شاهد خبرهای خوش نیستیم و جامعه را بیشتر غرق در خبرهای بد می‌بینیم؟

اعظم آهنگر جامعه‌شناس در گفت‌وگو با رویداد۲۴ درباره این حجم از خبرهای بد در جامعه گفت: درست است که ما اتفاقات بد و ناگواری را در زندگی‌مان تجربه می‌کنیم. اتفاقاتی که منجر به فوت زیادی از هم‌وطنان ما می‌شود. زلزله، سانچی، سقوط هواپیما که اخیرا پشت سرهم اتفاق افتاد ازجمله همین موارد است. اما بین این اتفاقات حتما خبر خوش هم داشتیم ولی جامعه درباره خبرهای بد انعکاس و بازتاب بیشتری نشان می‌دهد.

این جامعه‌شناس ادامه داد: فضای مجازی به‌صورت غلوآمیز مسائل را پررنگ می‌کند و اجازه نمی‌دهد که مردم آن را فراموش کنند. اینکه مردم مداوم خبرها را مشاهده کنند، دلیلی است تا این درد و غم برایشان تکرار شود.

او افزود: همراهی با خبرهای ناراحت‌کننده باعث می‌شود تا نسبت به خبرهای شاد واکنش کمتری نشان دهیم. مثلا با خبر موفقیت تیم‌های فوتبال دیگر مردم چندان شادی نمی‌کنند. اما مدتی پیش با بارش برف مردم بسیار شادی کردند و انگار منتظر بهانه‌ای برای خوشحالی بودند. حتی در برخی از نقاط شهر جشن گرفته شد و مردم از این موقعیت استفاده کردند. بنابراین خبر خوب هم داریم که اگر فرصت مناسب باشد، مردم برای آن شادی می‌کنند.

این کارشناس اجتماعی در اشاره به این نکته که در جامعه بیشتر شاهد خبرهای تلخ هستیم تا خبرهای خوش گفت: کشور ما توسعه یافته نیست. در این شرایط مسائل طبیعی در کشور ما تبدیل به بحران می‌شود. مثلا وقتی زلزله اتفاق می‌افتد به دلیل کمبود امکانات و اینکه زیرساخت‌ها درست نیست، منجر به خسارت‌های جبران‌ناپذیر و مرگ افراد می‌شود. قطعا اگر زلزله کرمانشاه در کشور ژاپن اتفاق می‌افتاد تا این حد خسارت جانی و مالی به بار نمی‌آورد. هنوز به خاطر سرما و بارندگی مرگ و مشکلات در کرمانشاه باعث ناراحتی و اندوه ما می‌شود.

آهنگر ادامه داد: همچنین اگر مشکل خرید و بلوکه کردن پول‌هایمان از سوی بانک‌های خارجی را نداشتیم، ناوگان هوایی ما نوسازی می‌شد. همه ما می‌دانیم که اکثر هواپیماهایمان فرسوده هستند و با مقاومت مهندسان داخلی بازسازی می‌شوند و دوباره به چرخه کار بازمی‌گردند. در این شرایط خواسته یا ناخواسته اتفاقات گوناگونی پیش می‌آید و ما خبرهای ناگوار می‌شنویم.

این جامعه‌شناس ادامه داد: یکی از اهداف مهم مردم ما از انقلاب، رسیدن به توسعه بود. در دهه اول انقلاب هم بسیار سعی کردیم تا به توسعه برسیم و باوجود جنگ به خاطر همدلی مردم روند رشد و توسعه کشور هم خوب بود. اما بعد از آن دیگر سرعت آن کم شد و حتی درجا می‌زنیم. مردم هم اعتمادشان را از دست دادند و اکنون به این نتیجه رسیدند که توسعه یافته نیستیم. در حال حاضر واقعیت این است که برخی از امکانات اصلا وجود ندارد و زیرساخت‌ها سطحی و ضعیف هستند.

وی افزود: ما اکنون نیاز داریم که طرح ضربتی برای پیشرفت کشور و حل مشکلات ایجاد شود. مردم ما واقعا نیاز دارند که امید به آینده را به دست آورند. تا زمانی که این فضای امید نباشد این عدم نشاط و شادی در جامعه روزبه‌روز بیشتر می‌شود.

او ادامه داد: هرکشوری نقطه ضعفی دارد. ناوگان حمل‌ونقل و وضعیت راه‌ها و جاده‌های ما به‌گونه‌ای است که باعث می‌شود تا آمار کشته‌شدگان بالا باشد. از طرفی کشوری مانند آمریکا هم نقطه ضعف دارد. مانند فروش آزاد سلاح و کشته شدن افراد بی‌گناه توسط همین سلاح‌ها. کشته‌های ناشی از قانون آزاد بودن سلاح در آمریکا شاید با آمار کشتگان جاده‌ای ما برابر باشد. بنابراین نمی‌توان گفت فقط در کشور ما حوادث رخ می‌دهد. بلکه ممکن است کشورهای دیگر هم اتفاقات ناگوار داشته باشند. البته در کشوری مانند ایران همان‌طور که گفتم به دلیل عدم توسعه ممکن است این اتفاقات بیشتر و متنوع‌تر باشد.

وی افزود: ما بعد از ۴۰ سال هنوز به مرزها توسعه‌یافتگی هم نرسیدیم. کشور ما هنوز از نظر امکانات مدرن و امن نشده. البته در بخش‌هایی تلاش کردیم و موفق هستیم. مانند سلامت و پزشکی، انرژی هسته‌ای و برخی از تکنولوژی‌ها که به درجات خوبی رسیدیم. همچنین در کشور ما امید به زندگی بسیار افزایش پیدا کرده. در سه دهه گذشته امید به زندگی ۶۳ سال بود ولی اکنون ۷۶ سال است.

این جامعه‌شناس اشاره کرد: اما کنار این موارد، در برخی موارد هم نظام سرمایه‌داری و افراد قدرتمندی که برای جذب سرمایه بیشتر اجازه رشد به توسعه کشورنمی دهند. برای اینکه مردم به یک اندازه از مدرن شدن سهم و نفع نبرند، مانع‌تراشی می‌کنند.

آهنگر گفت: البته ما می‌توانیم امیدوار باشیم. چون نگاه مثبت داشتن بسیار کمک می‌کند. موتور محرکه‌ای است که قبل از هر چیز مردم نشاط داشته باشند. وقتی نگاه مثبت باشد افراد هدف پیدا می‌کنند و برای رسیدن به آن با همه توان تلاش می‌کنند تا آن را انجام دهند. ولی اینکه ما داشته‌های خود را نفی کنیم باعث می‌شود تا از همین امکانات فعلی هم استفاده درست نکنیم. ناامیدی و عدم شادی مردم دلیلی است تا دیگر به جلو پیش نرویم و توسعه و پیشرفت نداشته باشیم. ناامیدی مانند طلسم دست و پای آدم را می‌بندند.

او ادامه داد: اکنون با رسانه‌هایی چون فضای مجازی مواجهیم که در واقعیت‌ها، غلوآمیز رفتار می‌کنند، اخبار تلخ و بحران بزرگ‌تر نشان داده می‌شود. همین باعث می‌شود که موج منفی بیشتر شود و مردم دل‌مرده و افسرده‌تر شوند و نشاط از بین برود. فضای مجازی مردم ما را افسرده‌تر کرده است.

این کارشناس اجتماعی افزود: این در حالی است که تاریخ ما نشان می‌دهد مردم ایران، مردمی بانشاط هستند که به‌صورت خودکار با اعیاد مذهبی و ملی به دنبال شادی حرکت می‌کنند.

آهنگر در پایان تاکید کرد: خبرهای ناگوار در حالی در سطح وسیع جامعه منتشر می‌شود که مردم ما مصداق شعر «بنی‌آدم اعضای یکدیگرند» هستند و این در حافظه تاریخی آنها نهادینه شده است. مردم ما با این فرهنگ بزرگ شدند که بی‌تفاوت نسبت به هم نباشند. شاید اگر این اتفاق در کشوری چون آلمان رخ می‌داد می‌گفتیم هیچ تاثیری در شادی یا افسردگی جامعه ندارد اما در کشور ما اینگونه نیست. هرچند اکنون ما هم به‌سوی فردگرایی پیش می‌رویم اما هنوز احساسات مردمی غالب است و از اتفاقات ناراحت می‌شوند و ابراز همدردی می‌کنند و حتی به داد همدیگر می‌رسند. مانند زلزله کرمانشاه که همه مردم کمک کردند که هم خود را تسلی بدهند و هم از آلام هم‌وطنانشان کم کنند. چون ما با احساسات و همدردی رشد کردیم. همین بی‌تفاوت نبودن باعث می‌شود جامعه هم در ابراز غم و ناراحتی و غصه و هم در ابراز شادی بسیار پررنگ عمل کند و اگر غم و ناراحتی ادامه‌دار شود، متاسفانه نشاط از جامعه می‌رود و ناامیدی و عواقب آن جایگزین خواهد شد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • vahid

    اگه این جامع شناس بود ،باید جمعا گریه کنیم به حال جامع شناسی

  • بدون نام

    بی عاری مدیران نهادها ادارات و ارگانهای فاسد ومنافق

  • بدون نام

    نیاز به کارشناسی ندارد که این حوادث تلخ ما که شب روز در مسجد و منبر آرزوی مرگ برای دیگر ملتها میکنیم ودر کوچه وخیابان شعار مرگ سر میدهیم تمام مرگ ها برگشته به سمت ملت ایران چون دنیا دار مکافات است

  • بدون نام

    وقتی نق نق کردن بشود فهم و شعور داشتن و کلمۀ بچه مثبت بشود یک جور توهین ..عزیزم همین می شود و تعجب نکنید .و وای بر بی ایمانی و جهل که انسان وقتی نداند اگر مواظب کلامش نباشد چه ها که بر سرش که نمی آید .

  • ایرانی حیران

    اقایان شماها هنوز خبر خوشحال کننده ای به مردم دادین که خوشحال نشدن. شمافکر کردین با خودتون چرا یه سرپرست خانوار اقدام به خودکشی میکنه یا یه جوون بیکارومجرد چذاهبچ امیدی به اینده نداره? !!!!

  • بهروز

    توجه اگه داشته باشیم این اتفاق کلی نیست وبرای شخص هم اتفاق تلخ در حال افتادن است وعلت اون هم هنوز معلوم نیست باید به خدا پناه بیاریم از شر شیطان خناس تو این مدت سابقه چنین چیزی نبود ه

  • ریحانه

    میشه مثل عربستان یه گوشه چشمی به مردم نشون داد و خوشحالشون کرد همه چیز و همه کس مقصرن تو ناراحتی مردم الا شما

  • میثم

    علت فقط خشم خداوند است از اجرا نشدن حکم و دستوراتش و
    ظلم رساندن به باطل بندگانش به اسم اسلام و قرآن .

  • علی نگهداری

    بعضیها نادان هستند نمی فهمند چه طوری رویدادها رو تحلیل کنند
    کدو
    م خبر خوش؟!شما اگر خبر خوشی داری بگو؟! مرگ که حقه! خدا رفتگان بیامرزه!!!
    شما خبر خوش برا زنده ها بده ببینم چه خبری داری جناب جامه شناس!!!من فکر میکنم اونهایی که رفتند الان شاد هستند!!!! این ماییم که روزی هزاربار میمیریم و زنده میشیم

  • بدون نام

    واقعا فک مکنی توی کشور ما خوشی هم مونده؟
    ... انرژی هستی بخوره تو سرتون چقد ما مردم بیچاره هزینه دادیم برای انرژی هسته ای و آخر مسئولین و ریسس جمهور بیکفایت آنراهم بابت برجامی که وجود خارجی نداره تقدیم آمریکاییها کرد خسته از گرونی از بی ارزش شدن پولمون از عقبگرد کشورمون از فقر از دروغین مسعولین از کمک کردن به کشورهای بیگانه و .....

  • بدون نام

    چون دشمنان زهر مار در بین افراد جامعه پخش کردند وچهارتا اراذل اوباش فکر کردن مملکت رو قبضه کده اند که متاسفانه بی حد در اشتباه هستند چچچچچچی مملکت بزرگ داره مردم هم هرچند مشکلات هرچندعدم توافق هرچند معترض وهرچندخبرهای تلخ ولی کشور رو دست بیگانه نمیدن ونخواهنددادچون الان یه مقدار وضع تلخه ولی با یه حرکت اشتباه برای همیشه وضع همانند سوریه وعراق زقوم میشود

  • بدون نام

    جناب آقای آهنگرمفسرعزیزشݥاواقعایادرمتن ومیان جامعه نٻستی یاواقعیتهارابرعکس ووارونه جلوه می دهی درڪجای این مملکت امیدبه زندگی افزایش پیداکرده شایدبرای چنددرصدی که باپولهای نجومی ورانت خوواری وپولشویی دارن توی این مملکت عشق وحال می کننداما مطمین باشد امیدبه زندگی بین حدود ۹۵ درصدازمردم به زیرصفررسیده است من خودم بعنوان یک کارمندبازنشسته بااین عیدی افتضاح که به گداهاهم میدادند فهرمیکرد قادربه خرید یک کیلو آجیل یاحتی یک جعبه شیرینی نیستم انوقت شماازرشدامیدودرصدبالای آن درجامعه حرف میزنید واقعا نفست ازجای گرم بلند میشه حقش بوداین شب عیدی ازطرف دولت یه چیزی بعنوان کمک به محرومین به این ملت فداکارکمک می کردند چقدرخوب بود این درد دلهای مابه سمع مقام معظم رهبری می رسید تا شایدایشان دستوری دراینموردبه دولتمردان بدهند ودل وقلب این ملت رادراین شب عیدی خوش نجایند‌‌

  • بدون نام

    دوکلام‌از مادر عروس. کجا امید به زندگی تا هفتاد و اندی سال افزایش پیدا کرده. امار دقیق بده باور کنین

  • دانشآموخته جامعه شناسی و ژورنالیسم خبری

    رشد خبر های بد به دلیل اینه که شبکه وسیع سازمان یافته و هماهنگی که توسط دشمنان ایران و با مدیریت اسراییل و هزینه های عربستان و امکانات انگلیس و آمریکا اداره میشه در تلاش حرفه ای و روانشناسی شده ای برای نابودی ایران هستند. اونها حتی آنچنان حرفه ای معدود خبر های مثبتشون رو با شک و سوال و تردید اعلام میکنن که کسی باورش نشه و مجریای فوق حرفه ای شون آموزش دیدن برای این تکیه کلام ها و حرکات. و متاسفانه مردم ما بسیار زود باور و تاثیر پذیر هستند و اصلا انگیزه های دشمن رو نمی بینند. بنده خود منتقد جدی رفتار و مدیریت دولت هستم اما دشمن را از رفتار و حرف هایش به راحتی میتوان شناخت و انگیزه هایش را از انتشار اخبار بد دریافت. القای قربانی بودن ملت فراوانی جرم و جنایت شرایط ایده آل کشورهای دیگر و عقب ماندگی تحمیلی مردم ؛ تاکید بیش از اندازه بر قساد دولتی و ضعف های مدیریتی ؛ تحریک قومیت ها و مناطق استقلال طلب و ..... تک تک برنامه ها حتی سریال ها وفیلم ها حتی تعجب ها و مکث ها برنامه ریزی شده و هدفمند هستند . وباید اعتراف کرد که متاسفانه دشمن در آستانه ی کسب پیروزی است

  • بدون نام

    مدیریت نادان

  • بدون نام

    دقیقا هر سال بعد از شعارهای مرگ سر دادن شاهد اینگونه اتفاقات هستیم. وقتی دعای خیر جماعت اثر مضاعف داره نفرین و مرگ خواستن جماعت اثر مضاعف داره. این هم ربطی به اعتقاد و دین و باور نداره. یک مکانیزم علمی داره که مثل قانون جاذبه بر همه جاری میشه و ربطی نداره که کافری یا پیغمبر و اگر لبه پشت بام راه بری و پات بلغزه می افتی. دعا و نفرین هم قانونمند عمل میکنه و در جماعت مضاعف عمل میکنه و حالا حقمونه. اینه که بزرگان و عرفا گفته اند بزرگترین گناه و گناه کبیره کبیره کبیره جهل است و نه چیز دیگری

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج