بازارگرمی بانکها برای دریافت سپرده بیشتر از مردم
اگرچه اقدام دولت برای اعطای اوراق مشارکت ریالی و ارزی، گامی در جهت جمعآوری نقدینگی از بازار به شمار میرود، اما بانکها هم حداکثر استفاده از فضا را کرده و اکنون اوراق، ضامن وامگیرندگان شد.
خبرگزاری مهر: اگرچه اقدام دولت برای اعطای اوراق مشارکت ریالی و ارزی، گامی در جهت جمعآوری نقدینگی از بازار به شمار میرود، اما بانکها هم حداکثر استفاده از فضا را کرده و اکنون اوراق، ضامن وامگیرندگان شد.
اوراق مشارکت ریالی و ارزی که از سوی دولت برای کنترل بازار ارز توزیع شده است، حاشیههای مثبت و منفی بسیاری داشته است. برخی بر این باورند که تنها راهکاری که در شرایط کنونی اقتصاد ایران، دولت میتوانست اجرا کند، همین انتشار اوراق مشارکت ارزی و ریالی بوده و عدهای دیگر بر این باور هستند که این تصمیم، تمام دستاوردهای ۵ ساله تورم تک رقمی و خروج از رکود را بر باد میدهد؛ به خصوص اینکه دوباره پولها را از تولید بیرون کشیده و به سمت سپردههای بانکی میبرد.
بر اساس تصمیم دولت، فروش و انتشار اوراق گواهی، به صورت با نام از روز شنبه بیست و هشتم بهمن ماه به مدت دو هفته تا پایان روز پنج شنبه مورخ دهم اسفندماه تعیین شده است و آنگونه که بانک مرکزی اعلام کرده است، فروش گواهی مذکور پس از پایان مهلت فوق ممنوع است؛ ضمن اینکه نرخ سود علی الحساب سالانه این گواهی ۲۰ درصد و پرداخت آن در مقاطع ماهانه خواهد بود.
داستان انتشار اوراق مشارکت ریالی و ارزی هر چه که باشد، اکنون شرایط برابری در اختیار بانکها قرار گرفته تا بتوانند از این فرصت، برای بازگشت دوباره پولها و سرمایههای در دست مردم برای تامین بخشی از نقدینگی مورد نیاز خود استفاده کرده و شرایط را به گونهای پیش ببرند که خزانه خالی شان دوباره پر شود؛ غافل از اینکه چشم بر هم بزنند، یکسال تمام شده و باید ۲۰ درصد به هر یک از مشتریان بابت خرید اوراق مشارکت بپردازند.
اکنون آنگونه که مقامات مسئول بانکی میگویند، هزینه تمام شده این پول برای سیستم بانکی کشور، بسیار فراتر از ۲۰ درصد تعیین شده ای است که باید به خریداران اوراق، در موعد سررسید، داده شود.
کوروش پرویزیان، رئیس کانون بانکهای خصوصی در این رابطه میگوید: اگرچه دولت نرخ ۲۰ درصدی را برای پرداخت به دارندگان اوراق مشارکت تعیین کرده است، ولی در عمل، قیمت تمام شده این پول برای بانکها چیزی حدود ۲۳ تا ۲۴ درصد است.
اما حتی اگر هزینه تمام شده این پول برای بانکها، حدود ۲۳ تا ۲۴ درصد هم باشد، اکنون آنها چنان نسبت به آن خود را مشتاق نشان میدهند، که گویی بیماری هستند که اگرچه میداند ممکن است فرآیند درمانش با خلل مواجه شود، اما ترجیح میدهد برای ساکت شدن موقتی دردش هم که شده، یک مسکن بخورد. اکنون اوضاع بانکها درست همین گونه است.
گزارشهای میدانی حکایت از آن دارد که بانکها از حداکثر توان خود استفاده میکنند تا بلکه بتوانند سود بیشتری را جذب نمایند. بر این اساس آفرهای زیادی به مشتریان داده میشود، تا بلکه از میان شرایط برابری که برای همه بانکها در فروش این اوراق مشارکت دیده شده است، مشتری بانک آنها را انتخاب کند.
بر این اساس بانکها پکیجهای متنوعی را دنبال میکنند تا اوراق بیشتری بفروشند. برخی از آنها خود با مشتریان خاص خود تماس گرفته و آنها را به خرید این اوراق تشویف میکنند و به ازای آن، سودی بالاتر از ۲۰ درصد پرداخت کنند و البته آن سودی که بالاتر از بیست درصد پرداخت میکنند را طی دوره های سه ماهه و در یک حساب جداگانه واریز میکنند.
برخی دیگر از بانکها نیز این اوراق را به عنوان ضمانت نامه خود میپذیرند و تلاش دارند تا از این آوانس به نفع خود بهره گیرند و شرایط را به گونهای پیش ببرند که علاوه بر اینکه مردم بانک آنها را برای خرید اوراق انتخاب کنند؛ بلکه به ازای دریافت تسهیلات نیز، اوراق را ضمانت دریافت وام خود نمایند.
به هرحال بانکها این روزها فقط به دنبال جذب سپرده هستند، اما مشخص نیست که آیا بعد از اتمام مدت زمان رسمی فروش اوراق مشارکت با نرخ ۲۰ درصد، باز هم به سبک و سیاق قبلی در اجرای مصوبه شورای پول و اعتبار برمی گردند و نرخ ۱۵ درصدی به سپرده های یکساله میدهند، یا اینکه روی همان ۲۰ درصد، جا خوش می کنند.
نظر کاربران
مردم دیگه گول نمیخورند هر دفعه با یک ترفند بانکها، صرافی، خودرو فروشان، موسسات مالی، بورس، دست تو جیب مردم میکنند همشون شغل ناشریف دزدی و کارشون اینه که روی ویرونی خونه مردم که درست کردند شعبه جدید کلاهبرداریشون بزنند لعنت به سیاست های ضد بشری و اقتصادیتون الهی این نون ها رو تو خون عزیزانتون بزنید که باعث بدبختی مردم شدید
پاسخ ها
بانکها میگن نهایتش دولت مجبوره مثل موسسات جورمونو بکشه، اگه وضع اقتصادی درست نشه اخر سال دیگه شاهد درماندگی بانکها در بازپرداخت اصل و سود پولهای مردم میشیم، اونوقت بانک مرکزی میاد میگه ما که گفته بودیم بانک مرکزی هیچ ضمانتی برای بازپرداخت پول مردم از بانکها نداره، اونوقت دولت بخادم نمیتونه سپرده مردمو بده چون مسئله بدهی چند مؤسسه نیست با ورشکستگی چند بانک مشتریان تمام بانکها هجوم میارن برای گرفتن سپردشون و اونوقت حتی بانکهای بزرگ و پول دارم نمیتونن از پس بازپرداخت پول سپرده گذارانشون بر بیان و این یعنی پایان کار اقتصاد کشور
بازم بهتر از ین وضع که دلار هر روز گران میشد
می رفتی هر چی بخری می گفتن گرون شده.
دلار رفته بالا سبزی فروشم می گفت دلار گرون شده
هنوز موسسات مالی نتوانسته اند طلب سپرده گذاران خود را تادیه وتسویه کنند..مقام بانک مرکزی هم علنی عدم ضمانت این بانک را اعلام کرده لذا درصورت تکرار فاجعه ای بزرگتر از موسسات مالی اعتباری درکمین است..منابع بسیاری در اختلاسها و حاتم بخشی غیرموثر در منطقه هزینه شد ودروی زحمات بدست قدرتهای شرق وغرب افتاد. از منابع کشور حال ازکشوری کوچک مثل آذربایجان باید وام بگیریم
سود بالای 15 درصد مگه ممنوع نبود؟ چی شد
پاسخ ها
همش یه نمایش بود برای مردم تا بگن تورم را کم کرده اند
با این مسکن درد اقتصاد دوا نمی شه بلکه اوضاع بدتر هم میشه بانکها توان پرداخت همچنین سودی راندارند با این وضعیت بد اقتصادی. وبا این سود ورشکستگی بانکها بیشتر هم میشه. راه برون رفت بانکها از این ورشکستگی کاهش سود بانکی بود نه افزایش
خودتونو نمیدونیدچیکارکنیددولت ورشکسته
این همه علاقه در جذب سرمایه و از طرفی ادعای ضرر در اینده , محال , بی ربط , و توهین به مخاطب است , سود بانکها در این طرحها زیاد , فوق العاده است ..
کدوم تولید؟ یه نگاهی به بازار بندازید میبینید که همه چیز شده چینی. قدیم یه قوه در ایران تولید میشد. الان همونم از چین میاد.تو بانک بمونه پول مردم بهتره که تا صرف ارز بازی بشه.یک اشتباه بزرگ بانک مرکزی، پایین آوردن نرخ سود بانکی بود که باعث شد پولهای مردم از بانکها که میتوانستند به آنها جهت دهند، سر ریز شد به دلال بازی. یک اقتصاد دان درست و حسابی نداریم؟
دولت بصورت دستوری نرخ سود سپرده گذاری را پایین آورد تا به مردم بگوید ما تورم را کم کردیم و ال و بل.
خب حالا آقای روحانی ،چی داری بگی؟؟؟
رئیس بانک مرکزی با کاهش اجباری سود بانکی سبب افزایش قیمت دلار و سکه و مسبب تورم و خروج سپرده از بانک ها و موسسات مالی اعتباری شد ، حال مجددا با افزایش سود بانکی در صدد جذب سپرده از مردم میباشند ایکاش در این خصوص یک نماینده مجلس نسبت به عملکرد بانک مرکزی به دولت معترض میشد .
آقای بانک ، از اینهمه دقل و ریا و ضد و نقیض و بلاتکلیف کردن مردم دست بردارید. بی لیاقت هایی که خود و ارگان کشور را به بازی و ندانم کاری کشانده اید شرم کنید.