۶۷۸۸۹۷
۵ نظر
۵۰۰۵
۵ نظر
۵۰۰۵
پ

تاثیر تصمیمات اقتصادی دولت در نوسان نرخ ارز

بانک مرکزی در راستای ایجاد اطمینان در فعالان بازار درباره توانمندی مجموعه اقتصادی کشور نسبت به ایجاد آرامش و تامین ارز خارجی مورد نیاز، تدابیری شامل انتشار اوراق گواهی سپرده، اوراق گواهی مبتنی‌بر ارز و طرح پیش‌فروش سکه بهار آزادی اتخاذ کرده است.

روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت:

عبدالرضا امیرتاش، کارشناس بانک درباره اقدام اخیر بانک مرکزی در ارتباط با افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی گفت: «حرکت غلط پایین آوردن سود سپرده‌ها در زمان ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد شروع شد، در همان زمان نیز اتفاقات خوبی را در بازار ندیدیم و تجربه بسیار بدی برای اقتصاد کشور بود منتها چون امکانات و بازار ارزی کشور تلاطم فعلی را نداشت، شاهد نوسانات شدیدی در بازارهای موازی نبودیم اما با گذشت زمان، تاثیرات این تصمیم در کشور نمایان شد.» امیرتاش معتقد است، کاهش نرخ سود سپرده‌ها در آن زمان، باعث افزایش سه برابری قیمت خانه در سال‌های بعد شد به‌طوری‌که نمی‌توان تبعات بعدی را جبران یا کم کرد. این کارشناس اقتصادی گفت: «همان تجربه دوران احمدی‌نژاد را تکرار کردیم و نرخ سود سپرده‌ها را به بهانه‌هایی همچون کاهش هزینه تامین مالی کسب‌وکارها و افزایش تولید، به صورت دستوری پایین نگه داشتیم.» او معتقد است، زمانی که کاهش دستوری سود سپرده‌ها اجرا نشده بود، به تعادلی در بازارهای مالی و سرمایه‌ای رسیده بودیم ولی این تصمیم منجر به اختلال در بازارهای مالی شد. امیرتاش ادامه داد: «وقتی سود بانکی را به زور و دستور پایین می‌آوریم، جذابیت بازارهای دیگر مخصوصا ارز و سکه را افزایش می‌دهیم. از طرف دیگر جذابیت بازار بورس نیز کم است زیرا حاشیه اطمینان بازار سکه و ارز باتوجه به شرایط فعلی کشور بسیار بیشتر از بورس است و سرمایه‌ها نیز به این بازارها روانه می‌شود.» این استاد دانشگاه معتقد است اصل این کار در زمان احمدی‌نژاد نیز غلط بود و ضربه‌های بسیاری به کشور وارد کرد.

او ادامه داد: «بانک مرکزی با این کار سعی می‌کند آب رفته را به جوی بازگرداند؛ البته کار مثبتی است ولی دیر این تصمیم اتخاذ شده است.» امیرتاش در چند روز گذشته تبعات این تصمیم را بررسی کرده و گفت: «بخشنامه بانک مرکزی زمان زیادی نیست که ابلاغ شده اما قدری از نوسان ارز را کاسته و اقبال مردم به بانک‌ها بیشتر شده که جای خوشحالی دارد. درواقع سود سپرده‌ها مانند اهرمی برای کنترل بازار ارز است که ‌باید بیشتر نسبت به تصمیمات در این حوزه، حساس بود.» این کارشناس بانک در پاسخ به چرایی اتخاذ زود هنگام این تصمیم گفت: «به نظر می‌رسد دولت در پی رسیدن به دلار ۵هزار تومان بود. وقتی دلار که در مردادماه ۳۷۵۰ بود بعد از ۶ماه به ۵هزار تومان برسد، قطعا فعالیت‌های سوداگرانه بیشتر می‌شود و دولت هم مجبور می‌شود تصمیمات امنیتی و سختگیرانه برای جلوگیری از ادامه این فعالیت‌ها بگیرد که همان دستگیری و پلمپ صرافی‌ها بود. باتوجه به تجربه‌های قبلی، بانک مرکزی از اول هم نباید سود سپرده‌ها را کاهش می‌داد.»

هر تصمیمی در سیستم بانکی، تبعات سنگینی دارد که حتی می‌تواند یک نسل را درگیر کند. مانند آنچه در دولت نهم و دهم دیده شد. با کاهش دستوری نرخ سود بانکی، جذابیت بازارهای موازی مانند ارز در کشور زیاد می‌شود. از‌سوی‌دیگر، فضای اقتصادی جذابی برای سرمایه‌گذاری‌های مولد وجود ندارد و بستر‌های لازم برای جذب سرمایه ایجاد نشده است. درواقع تا زمانی که تصمیم‌های اقتصادی به صورت دستوری صورت می‌پذیرد و از ترس افتادن در گرداب‌های بدتر به اقدامات بد و دیرهنگام رو می‌آوریم، نمی‌توان انتظار بهبود شرایط اقتصاد و گردش درست سرمایه را داشت.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • traveler

    اقتصاد کشور من بیماره و نمیتونه مثل یک اقتصاد نورمال فعالیت بکنه برای همین بنظرم بهتره مسئولین یا بیماری اقتصاد رو درمان بکنند یا اینکه یاد بگیرند که چطور باید با یک اقتصاد بیمار برخورد کرد.

  • بدون نام

    بله یه بلای سر اقتصاد کشور آوردید که کار درست هم جواب نمیدهد کجای دنیا سود بانکی بالاست اقتصاد ما دچار سرطان شده و تا وقتی دلالان در اقتصاد کشور نفوذ دارن وضعت همین است

  • 123

    خدا لعنت کنه کسایی رو که حتی یک تصمیم درست هم نمیتونن بگیرن.

  • بدون نام

    شما خودتون هم می دونید چه غلطی می کنید یه بار با هزار لطایف الحیل می گید پایین باشه با هزار دروغ و دولی که سر هم میکنید یه بار میگید بالا باشه شما که دلتون واسه این مردم نجیب نسوخته فقط فکر چپاول تتمه اندوخته های مردم هستید برید از جوامعی که نه نفت دارن نه گاز اما اقتصادشون پاک و سالمه و جزو اولین های اقتصادی جهانند یاد بگیرید

  • گل علی

    اقتصاد ما با بازشدن واردات درست میشه و سلام
    چطور منه دیپلم اقتصاد میدونم وزیر اقتصاد نمی دونه
    یکماهه د ل ر به هزار تومان می سه صنایع داخلی ماهم
    مجبور به بالا بردن کیفیتیت برای رقابت با کالای خارجی که بدون گمرک دست مردم برسه میشن بدون هیچ خط قرمزی برای خودرو داخلی ویا حتی پسته داخلی
    فقط یکماه

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج