سه تصمیم بانک مرکزی برای مهار نوسان ارزی
روز گذشته بسته سهگانه بانک مرکزی برای مدیریت نوسان و مهار سفتهبازی ارزی رونمایی شد. براساس بسته طراحیشده به شبکه بانکی اجازه داده شده برای دو هفته اقدام به انتشار گواهی سپرده با نرخ سود ۲۰ درصد کنند. نرخ بازخرید قبل از موعد نیز ۱۴ درصد تعیین شده است.
بانک مرکزی از بسته مهار ارزی با ۳ محور، رونمایی کرد. محور اول افزایش نرخ سود از کانال گواهی سپرده، محور دوم انتشار اوراق مشارکت ارزی و محور سوم، پیشفروش سکه بهار آزادی است. در گام اول بانک مرکزی به شبکه بانکی مجوز داده تا به مدت دو هفته، گواهی سپرده با سررسید یکساله و سود ۲۰ درصد منتشر کنند.
بستهای با ۳ پیشنهاد
انتشار گواهی سپرده ریالی: گام اول بانک مرکزی برای مهار نوسانگیری ارزی، جذاب کردن سپردههای داخلی است. براساس اعلام بانک مرکزی، شبکه بانکی کشور میتواند از شنبه هفته آینده، ۲۸ بهمنماه به مدت ۲ هفته مبادرت به انتشار گواهی سپرده ریالی با نرخ ۲۰ درصد کند. اوراق مزبور با سررسید یکساله منتشر خواهند شد و نرخ سود بازخرید قبل از موعد آن، ۱۴ درصد خواهد بود. در واقع دارنده اوراق در صورت نگهداری آن به مدت یک سال، میتواند از نرخ سود ۲۰ درصد بهرهمند شود و در حالت دوم، یعنی فروش اوراق در بازه کمتر از یک سال، سود ۱۴ درصدی را کسب کند. این در حالی است که نرخ سود سپرده کوتاهمدت در شبکه بانکی در حال حاضر ۱۰ درصد و نرخ سود سپرده بلندمدت ۱۵ درصد است.
این سیاست میتواند به کاهش التهابات در بازار کمک و نقدینگی موجود در بازار ارز را از حالت سرگردان، خارج کند. رجوعی به تجربه دنیا نیز نشان میدهد که این سیاست پولی میتواند وضعیت ناآرام در بازار ارز را به سوی آرامش هدایت کند. در هفته جاری «دنیای اقتصاد» در دو گزارش «اهرم مغفول مهار دلار» و «الگوی روسی مهار دلار»، به راهکارهای دیگر کشورهای دنیا در هنگام بحران ارزی پرداخته بود. تجارب دیگر کشورها ثابت کرده است مهار نرخ ارز تنها از طریق پمپاژ دلار ممکن نخواهد بود.
انتشار اوراق ارزی: پیشتر خبر انتشار اوراق مشارکت ارزی توسط رئیسکل بانک مرکزی داده شده بود. اما درباره جزئیات این اوراق، خبری منتشر نشده بود. اکنون بانک مرکزی به شبکه بانکی کشور مجوز داد تا گواهی سپرده ریالی ارز بنیان با سررسیدهای ۱ و ۲ ساله منتشر کند. نرخ سود برای سپرده یک ساله، ۴ درصد و برای سپرده ۲ ساله، ۵/ ۴ درصد محاسبه خواهد شد. پیشنهاد دوم بسته ارزی نیز میتواند برای سرمایهگذار از جذابیت برخوردار باشد. این اوراق علاوهبر سودی که به دارنده اوراق میدهد، ریسک نوسانات ارزی را نیز پوشش میدهد. اگر شخصی نگران کاهش ارزش پول داخلی و افت بهای داراییهای خود است، با خرید این اوراق علاوهبر پوشش این ریسک، میتواند سود ۴ درصد سالانه را نیز به داراییهای خود بیفزاید.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، پرداختها برای خرید اوراق به شکل ریالی اما بر پایه ارز خواهد بود. فرضا اگر مبنای ارز یورو باشد و شخصی قصد خرید اوراقی با ارزش ۱۰ هزار یورو را داشته باشد، باید معادل ریالی آن یعنی ۶۰ میلیون و ۱۱۰ هزار تومان را در هنگام خرید به بانک بدهد. محاسبه معادل ریالی، براساس نرخ سامانه «سنا» خواهد بود. نرخ ریال مورد محاسبه در زمان افتتاح گواهی سپرده، معادل متوسط یک ماه قبل سامانه سنا خواهد بود. اما در هنگام تسویه، معادل ریالی اصل و سود پول، میانگین یک هفتهای سامانه سنا محاسبه میشود. مثلا در هنگام خرید اوراق، میانگین نرخ یورو یا دلار در یک ماه گذشته بهعنوان نرخ معیار در نظر گرفته میشود؛ اما در هنگام تحویل اوراق و دریافت اصل و سود، میانگین نرخ یورو یا دلار در یک هفته گذشته، بهعنوان نرخ مبنا حساب میشود.
پیش فروش سکه بهارآزادی: سومین اقدام بانک مرکزی برای روی گرداندن نقدینگی از بازار ارز، طرح پیشفروش سکه در قالبی بدیع است. بانک مرکزی قصد دارد تا سکه بهار آزادی را در دو قالب ۶ ماهه و یکساله پیشفروش کند. نرخ پیشفروش سکه برای حالت ۶ ماهه، یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان خواهد بود. برای حالت یک ساله نیز نرخ پیشفروش یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است. این در حالی است که قیمت سکه در حال حاضر، در محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است. یک تقریب برای پیشبینی نرخ سکه در سال آینده استفاده از نرخ تورم است. نرخ تورم براساس اعلام بانک مرکزی وارد محدود دورقمی شده است. اگر نرخ تورم ۱۰ درصد را برای سال آینده در نظر بگیریم، نرخ سکه در سال آینده کمتر از یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان نخواهد بود. با این شرایط خرید آتی سکه یک ساله، سود ۲۰تا۳۰ درصدی را در پی خواهد داشت.
اثرات سیاست جدید
سیاستگذار پولی با هدف جذاب کردن بازارهای داخلی، این سه پیشنهاد را ارائه داده است. دفع التهاب از بازار ارز و متنوعسازی مسیر نقدینگی دو هدفی است که بانک مرکزی در این سیاست دنبال میکند. تجربه دیگر کشورها نیز بر تصمیم اخیر بانک مرکزی صحه میگذارد. جذاب کردن بازار داخلی از طریق جذب سپرده، در دیگر کشورها توانسته است تقاضای سفتهبازی در بازار ارز را به عقب راند. البته پس از احیای آرامش در بازار ارز، بانکهای مرکزی در کشورهای مختلف با تغییر سیاستگذاری ارزی، مقدمات حرکت تدریجی نرخ ارز متناسب با نرخ تورم را فراهم کردند تا اقتصاد آنها دیگر شاهد جهش ارزی نباشد.
نظر کاربران
دیدین دولت خودش دلال اصلی این بازیها ست
اساتید بانک مرکزی همون چیزی که فکر میکنین مردم هستن !ده برابر بدترشو خودتونین
غلط کردن. مردم گول نخورید. دارن گولتون میزنن. یک کلمه از حرفهای سیف و مدیرانش رو باور نکنید
دروغ میگن مثل .... اگه حرفهاشونو باور کردید، بدبخت میشید. همون دلار رو بخرید.وقتی ورشکسته شدن، اینا میشه کاغذ باطله.اما دلار همیشه دلاره.