برجام؛ سد روانی مقابل ترامپ برای جنگ با ایران
ارائه تعریفی صریح از سیاست خارجی دونالد ترامپ که شاخصههایش مناقشات متضاد، ایدههای بیربط و موجی از پارادوکس است، هرگز آسان نبوده است.
رویداد ۲۴ به نقل از نیوزویک نوشت: ارائه تعریفی صریح از سیاست خارجی دونالد ترامپ که شاخصههایش مناقشات متضاد، ایدههای بیربط و موجی از پارادوکس است، هرگز آسان نبوده است.
بااینحال در دو مسئله امنیت ملی مهم که در صدر دستور کار دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا قرار دارند -ایران و کره شمالی- رویکرد او کاملاً واضح است: تقابل خشونتآمیز خوب است، دیپلماسی بد است.
مشکل این است که حتی اگر خود ترامپ عزم ورود به جنگ با یکی از این دو کشور را هم نداشته باشد، احتمال وقوع آن را به حداکثر رسانده است.
ماه گذشته، ترامپ بار دیگر تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران را بر مبنای تعهدات آمریکا به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تمدید کرد، بااینحال، وی هشدار داد که این آخرین باری است که در راستای حفظ توافق هستهای ۲۰۱۵ اقدام میکند.
انزجار این رئیسجمهور از برجام عقلانی نیست. درواقع، یک اجماع واقعی-میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، متحدان اروپایی آمریکا، چین، روسیه و جامعه نظامی و اطلاعاتی آمریکا -وجود دارد مبنی بر اینکه ایران به بندهای این توافق پایبند است و برجام همانطور که طراحی شده، کارایی دارد.
نیویورکتایمز در سرمقاله خود با اشاره به اینکه ۱۵ سال از سخنرانی کولین پاول در سازمان ملل که شرایط جنگ با عراق را فراهم کرد، میگذرد، هشدار میدهد «دولت ترامپ تقریباً از همان بازی (که بوش در مورد عراق به راه انداخت) استفاده میکند تا این گزینه اشتباه را ایجاد کند که جنگ تنها راه رسیدگی به چالشهای مربوط به ایران است.»
باوجوداینکه در سرمقاله از عبارت «دولت ترامپ» استفاده شده، مهم است که متذکر شویم بخش عمده کابینه ترامپ در این موضوع با او همراه نیستند. درواقع بحث در مورد افرادی چون جیمز ماتیس، وزیر دفاع؛ رکس تیلرسون، وزیر خارجه؛ مک مستر، مشاور امنیت ملی و رئیس ستاد مشترک ارتش است.
ژوزف دانفورد، و فرمانده فرماندهی استراتژیک آمریکا و دیگر مقامات همگی میگویند ماندن در این توافق در راستای منافع ملی ایالاتمتحده است. درواقع، این صداها با موفقیت توانستهاند حداقل تا به امروز ترامپ را متقاعد به عدم خروج از این توافق کنند.
بااینحال ترامپ متحدان دیگری هم دارد، از جمله نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل و مایک پامپیو، رئیس سازمان سیا- که لارنس ویکرسون، ژنرال بازنشسته ارتش بهدرستی میگوید یک تاکتیک آشنا را در پیش گرفتهاند.
گاردین در ماه اوت گزارش داده بود که «مقامات اطلاعاتی آمریکا به شدت از سوی کاخ سفید تحتفشار هستند که توجیهاتی را برای اعلام نقض برجام از سوی ایران فراهم کنند، اقدامی که یادآور سیاسی کردن اطلاعاتی است که منجر به حمله به عراق شد.»
سخنرانی نمایشی هیلی در ماه دسامبر، در کنار یک پسزمینه هالیوودی از موشکهای ایرانی، اقدامی موشکافانه نبود و بیشتر یادآور نمایش دراماتیک پاول در سازمان ملل بود.
ارزش واقعی برجام تا حد زیادی محدودیتهای فنی نیست که به برنامه هستهای ایران اعمال میکند. بلکه ارزش واقعی این توافق آن است که یک سد روانشناختی مقابل حرکت آمریکا به سمت جنگ با ایران با دلایل کاملاً ناقص ایجاد میکند. به نظر میرسد این سد ترامپ را که از محدودیت قدرت خود متنفر است، کلافه کرده است.
مشخص نیست که ترامپ طرحهایی برای جنگ دارد یا نه اما شکلی نیست که او هرچه بیشتر بر احتمال جنگ میافزاید- جنگی که به گفته ویکرسون، «به لحاظ تلفات و هزینهها، ۱۰ تا ۱۵ برابر بدتر از جنگ عراق خواهد بود.»
ترامپ رویکرد خصمانه مشابهی در قبال کره شمالی دارد اما مسئله این است که در واقعیت، هیچیک از این کشورهای خطر آشکار و جدی را که نیازمند اقدام نظامی باشد را متوجه امنیت آمریکا نمیکنند. تب تندی که هر یک از آنها را احاطه کرده بیشتر ساخته خود ما است و رویکرد جنگ طلبانه ترامپ بههیچوجه بهواسطه شرایط به او تحمیل نشده است.
اما سؤال اینجا است که آیا ترامپ پیش از آغاز جنگی که هیچکس قصد مشارکت در آن را ندارد، نسبت به این موضوعات متقاعد میشود یا خیر.
نظر کاربران
کشور مان و مردمان سابقه تجاوز به حریم و مرزهای هیچ کشوری را در تاریخ ثبت نکرده اند ولی اگر روزی کسی جرات دارد با نیروهای مسلح ما درگیر شود آنموقع خواهد دید درباتلاقی بدتر از ویتنام گرفتار خواهدشد شروع جنگ اگر با آمریکا یی ها و اسرائیل و انگلیس باشد پایانش با آمریکا نیست ما فرزندان ایران زمین پوزه اش را خواهیم شکست هر کس میخواد با دشمنان اسلام و ایران کنار بیاید برود پیش یاران قدیمی اسرائیل و انگلیس و منافقین باشد جوانان ایرانی هرگز در دفاع از کشورشان لحظه ای صبر نخواهندکرد
پاسخ ها
جوان ایرانی واسه کشوری میجنگه که ازش سهمی داره
چرت و پرت نگو من توی همین نیروی های مسلحی که تو میگی ۲۰ سال دارم کار میکنم ما هیچی نداریم اگه روز جنگ با آمریکا برسه چند ملیون از مردم ماکشته میشه و وضعمون از عراق هم خیلی بدتر میشه محض اطلاعت نگاه نکن به حرفای دیپلوماتیک مقامات کشور ...آره
اره واقعا جوانان ایران کاملا بدبین و بدون امید هستن و مثل جنگ با عراق دیگر ایثار نمیکنن .تا یه عده معدود سرمایه های مملکت رو غارت میکنن
اینکه این مرد دیوانه و هوچی دم از جنگ میزند جای تعجب نیست . چرا که دولت های گذشته امریکا همگی از جمله تمام گزینه ها روی میز است حرف میزدند و دربین تمام روسای جمهور امریکا بوش از مابقی اشتهایش برای جنگ بیشتر بود و حتی توسط پوتین هم برای مسئولین کشورمان پیغام تهدید به جنگ هم فرستاده بود. وپوتین هم در جوابش گفته بود که ایران را از جنگ نترسان که اینها ۸ سال با ۴۰ کشور جنگیدن . پس اگر ترامپ جولان میده بیشتر برای دلخوشی صهیونیستها و اعراب خلیج فارس است وگرنه این تهدیدها طبل تو خالی است . واگر هم بخواد به فرض محال این غلط را مرتکب بشه . ملت ایدان خلیج فارس را گور آنان کرده و تنگه هرمز را برای همیشه میبندد .تا قیمت نفت را به هزار دلار برساند .تا آن موقع معلوم شود که اقتصاد غرب چه بر سرش میآید .
هیچ جنگی نیست اينا همش جنگ زرگری هست
این که در طول چهل سال کشوری به ما حمله نکرده به خاطر برجامی که هر روز نقض میشود نیست.ما امنیت را مدیون سربازان دلیر کشور هستیم که از کشور حفاظت می کنند.
این کشور عراق ویا سوریه نیست کشور آقا م امام زمان است ودست خداوند بر سر ماست اگر درست راه بریم امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند کشور عزیزم هشتادو دو میایون بمب اتم دارد. دراین بین یک نفر شاسی این اتم را می زند وآن هم رهبر عزیزم می باشد مرک بر شیطان بزرگ
ی وجب از خاک کشورمونو نمیذاریم ب دست احمقایی مث شما بیفته ، هوی ترامپ روانی خیلی دوست داری بجنگی با ایران آره ؟ خودتو امتحان کن ببین چن مرده حلاجی احمق نفهم ، تموم پایگاهات از آسیا و اروپا رو محو میکنیم ، حتی دسترسی ب هدف قرار دادن خاک واشنگتن رو هم داریم ، پس تو ک جرأت نداری گوه خوری اضافه نکن چهل ساله ک شما ایران رو تهدید میکنین ک حمله میکنیم ولی جرأت نکردین چون خوب میدونین ک چ پاسخی خاهی دید
سهم داریم بسیار اونم امنیته کابر عزیز شما برو تو پستو قایم بشو جوانان زیادی هستند که جای توی ترسو بزدل رو پر کنه