۶۷۲۶۶۱
۱۰ نظر
۵۰۰۵
۱۰ نظر
۵۰۰۵
پ

هیولای چاوزی، اقتصاد ایران را تهدید می‌کند؟

علی میرزاخانی یادداشت زیر را درباره اقتصاد به سبک دولت ونزوئلا منتر کرد.

روزنامه دنیای اقتصاد: علی میرزاخانی یادداشت زیر را درباره اقتصاد به سبک دولت ونزوئلا منتر کرد.
۱- چهار سال پیش که وارث «چاوز» سکان ونزوئلا را در دست گرفت، نشانه‌های التهاب در اقتصاد این کشور هویدا بود: نرخ دلار از ۱۰ بولیوار رسمی به بیش از ۸۰ بولیوار جهش کرده بود (هشت برابر) و نرخ تورم نیز به مرز ۴۰ درصد نزدیک شده بود؛ اما هیچ کس فکر نمی‌کرد که ونزوئلا طی چهار سال در باتلاقی فرو رود که حتی تصور ابعاد بحران این کشور نیز خوف‌انگیز باشد.

صحبت از افزایش ۳۰ درصدی نرخ دلار نیست، حتی صحبت از دو برابر شدن هم نیست؛ شاید دلار ۱۰ برابر هم می‌توانست برای مردم ونزوئلا که غرق در فلاکت شده‌اند، قابل‌قبول باشد؛ اما اعداد فعلی ونزوئلا، هیولایی متفاوت را به تصویر می‌کشد. شاید کسانی که تحولات اقتصادی ونزوئلا را دنبال نمی‌کنند با خواندن سطور بالا تصور کنند که نرخ دلار با ۱۰۰ برابر افزایش به ۸۰۰۰ بولیوار رسیده باشد؛ اما واقعیت آن است که امروزه در ونزوئلا دلار ۸۰۰۰ بولیواری نیز به شوخی شبیه‌تر است. آخرین خبرها حاکی از ۱۰۰۰ برابر شدن دلار نسبت به چهار سال پیش است؛ یعنی ۸۰ هزار بولیوار در برابر یک دلار. البته طی هفته‌های اخیر پرش دلار به بالای ۱۰۰ هزار بولیوار هم گزارش شده است.

۲- نرخ تورم هم سرعتی مشابه دارد: بحث تورم تک‌نرخی که بماند تورم دو نرخی هم به افسانه‌ها پیوسته است. تورم حدود ۴۰ درصدی چهار سال پیش به سرعت سه رقمی و سپس چهار رقمی شد و پیش‌بینی می‌شود تورم حدود ۲۰۰۰ درصدی سال ۲۰۱۷ در سال‌جاری پنج رقمی شود و به ۱۳ هزار درصد افزایش یابد. «مادورو»، وارث چاوز، تنها کاری که می‌کند پناه بردن به دستگاه چاپ اسکناس است، همان دستگاهی که تمام مصائب این کشور زیر سر آن است. تا اواخر پارسال، اسکناس ۱۰۰ بولیواری درشت‌ترین اسکناس بود، اما طی یک سال اخیر اسکناس‌های ۲۰۰۰ بولیواری، ۵۰۰۰ بولیواری، ۱۰ هزار بولیواری و ۲۰ هزار بولیواری هم روانه بازار شده‌اند. در عین حال، اشتهای هیولای اقتصاد چاوزی تمامی ندارد و اخیرا اسکناس ۱۰۰ هزار بولیواری هم چاپ شده است؛ اسکناسی که در بازار امروز ونزوئلا حدود یک دلار ارزش دارد؛ درحالی‌که کمتر از ۱۰ سال پیش ۱۰۰ هزار بولیوار ارزشی برابر ۱۰ هزار دلار داشت. همه این اتفاقات باعث شده است که هر سال، درصدی دو رقمی از تولید ملی ونزوئلا کاهش یابد؛ به‌گونه‌ای که طی چهار سال اخیر نیمی از تولید ملی این کشور ذوب شده است.

۳- اقتصاد ایران طی همین مدتی که اقتصاد ونزوئلا با سرعتی عجیب به سمت دره در حال حرکت است، در یک دوربرگردان تغییر مسیر داده و در جهت مخالف با سرعت بسیار کم سعی در خروج از این مسیر خطرناک دارد. اما باید هشدار داد که سیاست‌گذاران اقتصادی نباید درباره علل خروج اقتصاد ایران از مسیر سقوط دچار توهم شوند؛ چراکه همین توهم می‌تواند آغاز بازگشت به مسیر قبلی باشد. برای شفاف‌تر شدن بحث لازم است به این سوال پاسخ دهیم که چه عللی باعث نجات اقتصاد ایران از مهلکه‌ای شد که اقتصاد ونزوئلا در آن گرفتار شده است. دولت یازدهم با شعار تدبیر و امید سر کار آمد که اتفاقا دو گمشده اصلی در اتاق سیاست‌گذاری بودند؛ اما چنانچه بخواهیم تصویری واقع‌بینانه از تحولات اقتصادی پس از برجام داشته باشیم، باید گفت که عمده دستاوردها مدیون بال امید بوده است تا بال تدبیر. بال امید باعث بهبود انتظارات به آینده اقتصادی کشور شد که مهم‌ترین متغیر اثرگذار روی عملکرد اقتصادی است؛ اما مساله این است که اگر بال تدبیر به کمک بال امید نیاید به‌تدریج توان این بال تحلیل خواهد رفت. با تضعیف بال امید در فقدان تدبیر، انتظارات در افق متفاوتی شکل خواهد گرفت و این همان اتفاقی است که در حال رخ دادن است و تا دیر نشده باید علاج شود.

احتیاط در سیاست‌گذاری اقتصادی اگرچه در ماه‌های قبل از برجام برای جلوگیری از سوء‌استفاده طرف مقابل قابل‌توجیه بود، اما متاسفانه همین احتیاط در مقطع زمانی بعد از برجام به بی‌عملی و بعضا بدعملی سیاستی غیرقابل‌توجیهی تبدیل شد که وضعیت ماه‌های اخیر، محصول این بی‌عملی‌ها و بدعملی‌هاست. در این مقطع زمانی، سیاست ارزی کلا تعطیل شد، سیاست مالی برای بهینه‌سازی تجهیز منابع مالی دولت از محل درآمدهای آینده و نیز یارانه‌های غیرهدفمند به کما رفت و نهایتا، این خطاهای سیاست‌گذاری در اواسط امسال روی سیاست نیم‌بند پولی آوار شد تا این سیاست هم از کار بیفتد. اما آنچه مایه نگرانی است فرصت‌های سوخته برای واکسینه‌سازی بازار ارز از جهش یا جلوگیری از تبدیل چالش تامین‌مالی به بحران نیست، بلکه سردرگمی تیم اقتصادی در نگاه سیستمی به اجزای مختلف اقتصاد است که حرکت به سمت حل چالش‌ها در چارچوب یک بسته سیاستی منسجم و دارای راهکارهای سازگار با هم را غیرممکن کرده و نگاه بخشی به مشکلات را جایگزین کرده است.

در عین حال، اگرچه ابزارهای سیاستی برای تسریع پروژه نجات اقتصاد ایران روزبه‌روز محدودتر می‌شود، اما فرصت هنوز از دست نرفته است؛ اگرچه در کمال صراحت باید گفت پیشبرد این پروژه از عهده اتاق فرمانی که سیاست‌گذاری اقتصادی را به سطح بخشنامه‌نویسی و روزمرگی و بخشی‌نگری تنزل داده است، برنمی‌آید. رویکرد واکنشی به التهابات اقتصادی، هزینه‌های سنگینی به اقتصاد تحمیل می‌کند و به همین دلیل باید آسیب‌شناسی شود که چرا مواجهه با التهاباتی که قابل‌پیش‌بینی و پیشگیری بود و بارها در همین ستون، زنگ اخطار آن به صدا درآمده بود تا این مرحله به تاخیر افتاده است. پاسخ شفاف به این سوال، کلید عبور از بی‌تدبیری و بدعملی سیاستی در اقتصاد است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    ایران راه مدیریت بی خاصیت وبیخود تهدید میکند راه دور چراه مگه میخوای موشک هوا کنی

  • کارمند

    ایران هم در سراشیبی سقوط اقتصادی قرار گرفته اینو هر بیسوادی هم میدونه و تقریبا داره غیرقابل کنترل میشه و تزریق مُسکن هم تاثیری نداره.دست از دشمنی برداشتن با نصف دنیا ودست برداشتن از حمایت بدون سود از بعضی کشورهای انگل میتونه چاره این سقوط باشه

  • بدون نام

    راه حل فقط جلوگیری از رانت و اختلاس است که متاسفانه در جای جای بدنه سیستم ریشه دوانده است هر سازمانی که بررسی میکنی به نوعی درگیر رانت و فساد شده است .شاید این همان نفوذ است که در غالب فساد و اختلاس وارد سیستم حکومت شده و از درون سیستم با بی نظمی اقتصادی و فساد مالی سعی در فرو ریختن ایران عزیز دارد .دلسوزان وطن روشنفکران و تحصیلکردگان بایستی به نقد بنشینند وراهکار خروج از این بحران را کلیک بزنند که اگر چنین نشود فاتحه ایران در خاورمیانه خوانده میشود و این اعراب هستند که پیشی گرفته و ما با این همه دبدبه وکبکبه و ادعای فرهنگ وتمدن چندین هزار ساله در جهان بایستی حسرت کشورهای حاشیه خلیج فارس را بخوریم .ایران وایرانی باید وحدت و تلاش در فرا جناحی بودن را شروع و همت بالایی در ساخت کشور را رفم بزند وگرنه مانند ونزوئلا یا آفریقا خواهد شد

  • بدون نام

    بله این اثرات بد شدن با امریکاست..چرا واقعه بین نیستید

  • بدون نام

    بی عقلی و خود خواهی سران ونزوءلا را به این روز انداختن و شاخ به شاخ شدن با امریگا...

  • بدون نام

    ایییول به امریکا که ابر قدرت است و هر کشور باهاش چپ بیفتند محکوم به فناست....

  • بدون نام

    حدود یکی دو سال پیس بنده حقیر باز هم خبری از اقتصاد ونزویلا بود گفتم داریم با سرعت هر چه تمامتر به سمت اقتصاد ونزویلا حرکت میکنیم و تا یکی دو سال دیگه لنگه دوم اوناییم شوخی نیست دلار داره ساعتی و روزانه میکشه بالا حضرات دارن فقط بروبر نگاه میکنن.........به خدا از چین مدیر بیارید در عرض یک سال اگه بزارن کارشو خودش انجام بده مملکت اباد میشه من و امثال من اگه گاهی وقتها حرفی بزنیم از سر دلسوزیه به مملکتمونه حرف فقط بنده هم نیست این درد اکثر مردم ایرانه حتی شما که دارید این مطلب رو میخونید...با تشکر

  • بدون نام

    دوستان ما که بهتر از اینها نمی شوند.

  • بدون نام

    این نتیجه سرکشی در برابر کشورهای قدرتمنده

  • بدون نام

    آمریکابااسلحه به مخالفانش حمله نمی کند، باتحریم وبازی بادلار...

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج