عربستان در مبارزه با فساد هم از ما پیشی گرفت
نمی گوییم الزاماً مانند عربستان عمل کنیم و بدهکاران را بدون حکم قانونی حبس کنیم، اما بالاخره باید کاری کرد یا نه؟ تا کی قرار است هزاران میلیارد تومان پول ملت در جیب عده ای باشد که راست راست می گردند و حقوق مردم را به آنها برنمی گردانند؟
این خبر پس از آن اعلام شد که از بیش از دو ماه پیش دهها تن از شاهزادهها و مقامات سابق و چهرههای متنفذ سعودی به دستور "محمد بن سلمان" - ولیعهد و رییس کمیته مبارزه با مفاسد اقتصادی در سعودی- تحت بازداشت قرار گرفتند و این مبالغ در واقع ثمن آزادی این شاهزاده ها از زندان بوده است که در هفته جاری رخ داد.
دولت سعودی با تشکیل کمیتهای ویژه برای رسیدگی به مفاسد اقتصادی تا کنون دستکم توانسته با حبس دو ماهه دهها شاهزاده در هتلی پنج ستاره در ریاض، ۱۰۶ میلیارد دلار از اموال و داراییهای غارت شده در این کشور را به خزانه بازگرداند.
روشی که دولت سعودی به کار برد در نوع خود بی سابقه بود. دستگیری مفسدان و آزاد کردن آنها در ازای پرداخت جریمه - بر جسب میزان مفاسد اقتصادی پروندهشان - با وجودی که انتقاداتی را در محافل رسانهای بین المللی در پی داشته اما برای دولت سعودی که در راستای چشم انداز توسعه ۲۰۳۰ خود برنامههایی تعریف شده در حوزههای مختلف اقتصادی برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و کشیدن دندانهای طمع هزاران شاهزاده و کاستن از میزان مفاسد اقتصادی در دست اقدام دارد؛ مثمرثمر بوده است.
ایران ما نیز سالها با آفت فساد اقتصادی دست به گریبان بوده و در دهه گذشته مدام از دانه درشت های بدهکار بانکی و دانه درشت های فاسد و ... در رسانهها و محافل سیاسی سخن به میان میاید؛ اما شعار مبارزه با مفاسد اقتصادی در ایران تا کنون نه تنها در عمل به درِ بسته خورده بلکه در برخی از پرونده های تشکیل شده نیز به سرانجام مطلوب خود نرسیده است که یکی از بارزترین آنها پرونده "بابک زنجانی" میلیاردر نفتی شده است که هنوز هم بنا به اذعان مقامات وزارت نفت بیش از۲.۵ میلیارد دلار از بدهیهای او به این وزارت خانه مفقود شده و عودت داده نشده است.
نمی گوییم الزاماً مانند عربستان عمل کنیم و بدهکاران را بدون حکم قانونی حبس کنیم، اما بالاخره باید کاری کرد یا نه؟ تا کی قرار است هزاران میلیارد تومان پول ملت در جیب عده ای باشد که راست راست می گردند و حقوق مردم را به آنها برنمی گردانند؟
آنچه در عربستان رخ داده، بیش از آن که دستگیری چند شاهزاده فاسد و بازستاندن اموال مردم از آنها باشد، ایجاد یک اراده جدی در مبارزه با فساد است که چند ویژگی داشت:
- مبارزه با فساد، از نزدیک ترین افراد به حکومت آغاز شد و دهها شاهزاده دانه درشت که تا کنون عربستان را ملک طلق خود می پنداشتند، بازداشت شدند.
- مبارزه، قاطعانه شکل گرفت؛ بدون هیچ اغماضی به متهمان گفتند تا پول ها را بازنگردانید، از آزادی خبری نیست.
- مبارزه، با سرعت انجام شد؛ به جای آن که دهها پرونده شکل گیرد و سال های سال در راهروهای دادگاه ها بچرخد و هزار اتفاق و بده بستان برایشان بیفتد، به سرعت مفسدان را گرفتند و به سرعت نیز پول های دزدیده شده را پس گرفتند و به خزانه عمومی واریز کردند.
البته مبارزه سلبی، نافی مبارزه ریشهای و اصولی با پدیده فساد اقتصادی و اصلاح ریشه ای نظام بانکی و دیگر اصلاحات مورد نیاز قوانین اقتصادی نیست و این دو کار می توانند همزمان پیش روند.
سالهاست به حرف های مسؤولان از تریبون با اسامی مستعار و لیستهای در جیب فلان مسئول در مقام تهدید دیگر مسئولان عادت کرده ایم؛ اما در عمل نه لیستی بیرون آمد و نه شاهد به سرانجام رسیدن پروندههای بزرگ مفاسد اقتصادی بودهایم؛ در نهایت تنها عایدی فضای سیاسی کشور از این گونه حرف زدنها و شعار مبارزه با مفاسد اقتصادی گروکشی سیاسی و ایجاد توازن وحشت افراد و جناح های سیاسی با یکدیگر (فضای بگم بگم) در زمان های انتخابات و.. بوده است.
بیاییم تعارف را کنار بگذاریم و به اصل مطلب بپردازیم؛ بر اساس اذعان مسئولان لیست بدهکاران بزرگ بانکی در دست است؛ اگر اراده ای وجود دارد چرا باید با تعارف و "من بمیرم و تو بمیری" عمل کنیم؛ چرا باید خبری منتشر شود به این مضمون که: "فلان مجری معروف تلویزیون جزء بدهکاران کلان بانکی است و اگر تسویه نکند نامش را اعلام می کنیم" و یا با اسامی مستعار و مُقَطَع کد می دهیم؛ اگر سند داریم و پرونده هست که فلان "دُم کلفت" یا بهمان "آقازاده" یا فلان مسئول فاسد است یا بدهکار است و با نهایت وقاحت سالهاست پول بیت المال را در جیب خود نگهداشته و نمیدهد و میخواهد از راههای فرار قانونی برای خود استفاده کند، نخست باید راههای فرار قانونی را سریعا و با تصویب قوانین فوریتدار ببندیم و سپس با دستگیری قاطع این دزدان اموال عمومی، تا ریال آخر بدهی آنها را به بیت المال تسویه کنیم.
تعارف را کنار بگذاریم، عربستان در مبازره با فساد هم از ما پیشی گرفت
برای جمهوری اسلامی بسیار زشت است که دزدان اموال مردم آزادانه بگردند و ای بسا طلبکار باشند ولی رقیب منطقه ای اش، پاکسازی محیط اقتصادی اش را کلید بزند و در این زمینه هم از ما پیشی بگیرد.
قرار بود، جمهوری اسلامی ایران، الگوی کشورهای اسلامی باشد؛ مسؤولان کاری نکنند که در نهایت عربستان الگو شود و ایران عبرت.
نظر کاربران
اونا پیشی گرفتن. ما هاپو می گیریم.
در عربستان تصمیم گیری متمرکز وجود دارد نه هر که هر که
چند روز دیگه فقط با کنگو میتونیم رقابت کنیم. نا گفته نباشند که فدای سر دست اندرکاران دزد و خراب دولت و شرکا.
هر موقع دولت مثل عربستان توانست جلوی این کارها را بگیره ایران گلستان میشه .وبه ملتش برسه تا ملت سر وصدایشان بلند نشه احسن داره .
همین الانش هم ایران شده عبرت کشورهای دیگه و روسیه رفیق مقامات ایران به آمریکا اعتراض کرده که روسیه ،ایران وکره شمالی نیست ببین به کجا رسیدیم متاسفیییم برای خودمون
ما انگشت عربستان هم نمیشیم رطب خورده کی منع رطب کند
بزودی رتبه اول در فساد را بدست می آوریم
به خاطر اینکه به کارشون عمل کردن نه فقط هی وعده وعید بدن
سرچشمه بتوان گرفتن به بیل چوبگذشت نتوان گرفتن به پیل وقتی اژ دانه درشتهای واقعی شروع کنن کوچکترها ماشتشان را کیسه میکنن
مسئولان ایرانی یاد بگیرند فساد همیشه از بالا به پائین جامعه سرایت میکند
افرین اینو که گل گفتی
چون مفسدان همه ازنزدیکان هستن هیچوقت مبارزه باانها صورت نخواهدگرفت این راهمه مردم میدانندفقط باحیااند نمیخوان دهکورههای خارج هم بفهمند مفسدان وجامیانشان حیاراقی کرده اند
خب بسم ا... از خودت شروع کن!!!!
تحلیل خوبی بود اقای قفقازی اونا رفتن دستگیر شدن وراه به راه میشنویم اختلاس شده درهمه چی دیگه این توبمیری نیست به قول شما
افرین به ولیعهدشون عزمشو جزم کرده برای پیشرفت ملت و کشورش
بنده خدا قانون اعلام دارائی مسئولان سالهای ساله که پشت درهای بسته مونده یا حداقل درست اجرا نمیشه انوقت شما دم از مبازره با فساد مالی میزنید مگه قرار نیست همین مسئولان اینکار را انجام بدهند
فعلا ملت ما با چیزهای بی اهمیت دیگر درگیر است
بیاییدلااقل اینکارراازعربستانیها یادبگیریم بخدابا کمی قاطعیت میتوان به این مهم رسید
دقیقا همینه, کاش یه اراده با این آقازاده هایی که اموال ملت رو غارت کردن بوجود بیاد
علتش این است که درعربستان همه گرفتارفسادنیستندپس عده سالم بامفسدان برخوردمی کننداینجامتاسفانه بدون تعارف سالم پیدانمیشه برایدهمین کسی که رسوامیشه رفقااول بهش خبروویزامی دهندهمراه بلیط که بروبعداتصمیم می گیرندتحقیق کنند انجاهم که همه دیدیم چه کردند مامثل کبک سردربرف فروبرده ایم وگمان می کنیم همه احمقند وچیزی نمی فهمند الان فرملنداربرکنارشده دیروزچندروزدیگراستانداراستلنی دیگرمی شود وگرنه افشاگرس می کند بگذریم که کارخیلی خراب است
واقعا !!!!
الگو هستند دیگه هم آزادیه هم استقلال از نوع اختلاس
در تلویزیون علنی با مدرک همدیگر را متهم میکنند ولی کسی ورود نمیکند.. ....
چون اونا مثل ما هزاردستان نیستن وازهم دیگه آتو ندارن ومیخوان کشورشون پیشرفت کنه نه مثل ما متعصبانه فمر کنن وفقط مرگ بر به این واون بگن
یک کشور عصر حجری بهتر از ما عمل میکنه.
البته زمانی که دولت به جای عمل فقط شعار انتخاباتی میده نباید انتظار چندانی داشت.
نویسنده محترم که به موضوع واقعابجاومهمی اشاره کرده اید نکته ای رو یافراموش کردیدبگیدیاجرات بیانشوندارید!
فرق همه دنیاباایران دراین است که درتمام کشورها بالاخره یک نفرپیدامیشه فکرمیردم باشه وفکربچاپ بچاپ نباشه ولی همه فکربچاپ بچاپن و ....
سلام بعد هم بگید عربستان بد هست..چند سال دیگر عربستان..بهشت روی زمین میشود وایران جهنم..این خط این نشون.....
مگه عربستان از کشور ما چی کم داره
ک میگید عربستان هم از ما پیشی گرفت
اتفاقا از ما خیلی سر تره
مشکل فساد اقتصادی کشور ما حل شدنی نیست چون اکثر بدهکاران بانکی به یه جایی وصلند بخاطر همین نمی توانند کاری بکنند در کل فساد اقتصادی این کشور اپیدمی شده و به این زودی ها درست بشو نیست
مافیای فساد در ایران ریشه های اقتصاد کشور رو خشکونده.
بعد بگید مرگ بر آل سعود!
مگه ما مبارزه هم با فساد میکردیم ماست مالی کردن پرونده مفسدین ترویج فساد است
بهتره بگیم مرگ بر خودمان که نتونستیم خودمان را اصلاح کنیم
سلمان چون خودش پاکه هرکارمیتونه بکنه رطب خورده نیست
واسه ایران دیگه دیرشده فرهنگمون ازبین رفته
اولین باره که میبینم این سایت خبری صادقانه غیر مغرضانه اطلاع رسانی میکنه و خیلی ظریف نقد میکنه
بله ما از عربستان خیلی عقب هستیم
وقتش رسیده که شاهزاده هامون رو محاکمه کنیم و اختلاسها رو شفاف سازی کنیم
تشکیل تیم ویژه رسیدگی به تخلفات کار سختی نیست ولی مهم اینه که تشکیل دهنده خودش اختلاسگر نباشه در غیر اینصورت هیچوقت چنین تیمی تشکیل نمیشه
درود