لابیهای ترامپ و شرکا در عمان علیه تهران
انتخاب به نقل از اندیشکده واشنگتن نوشت: پادشاهی عمان به مثابه برگه ای قاطع در راستای تلاش دولت ترامپ برای محدود کردن نفوذ ایران در خاورمیانه است؛ سلطان قابوس بن سعید شبیه به گردبادی است که می تواند موازین قوا در منطقه را در میان اختلافات رو به افزایش بین تهران و عربستان، تعیین کند.
در ماههای اخیر، ریاض، دولت امارات و واشنگتن، فشار خود بر مسقط را بیشتر کرده اند تا جریان انتقال سلاح های ایرانی از طریق عمان به یمن را متوقف کند.
به گفته یکی از مسئولان آمریکایی، در نزاع بین عربستان و ایران، دولتهای خلیج فارس به نحو فزاینده ای به سمت تعیین جهتگیری خود به سمت یکی از این دو، سوق داده می شوند، و عمان نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای مثال، ریاض و امارات محاصره ای اقتصادی را علیه قطر إعمال کردند و این مساله منجر به روابط دوستانه نزدیکتر قطر با تهران شد.
در این میان، مسئولان اسرائیلی اوباما را متهم می کنند که به ایران اجازه داده است تا از ابزارهای خود برای بر هم زدن توازن قوا در منطقه کمک بگیرد؛ این موضع اسرائیلی ها ناظر بر ادعاهای آنها در مورد قاچاق اسلحه و آمادگی مسقط برای انبار کردن مواد مورد استفاده ایران در برنامه های هسته ای اش، است.
براساس برجام، عمان آبهای سنگین بیش از حدّ مجاز ایران را نگهداری می کند و امکان استفاده از این آبهای سنگین در نیروگاههای هسته ای برای تولید پلوتونیوم وجود دارد. در صورتی که این نگرانی های اسرائیل ادامه داشته باشد، می تواند منجر به فروپاشی روابط تاریخی خوب عمان با صهیونیستها شود، در حالی که در اسرائیل، پادشاه عمان به عنوان پلی به سمت رهبران عرب محسوب می شود.
علاوه بر این، انتقاد عربستان و امارات از عمان نیز افزایش یافته است و دو دولت در بی طرفی مسقط در مساله یمن، تردید دارند. در ماه سپتامبر، حاکم استان مأرب در شمال یمن در گفتگو با روزنامه سعودی الحیات از کشف سه خودرو عمانی خبر داد که برای قاچاق اسلحه برای حوثی ها تلاش می کردند. اما مسئولان عمانی این اتهامات را رد کرده و وزیر خارجه عمان در گفتگو با روزنامه سعودی عکاظ گفت:«اسلحه از مرزهای ما عبور نمی کند».
در چارچوبی گسترده تر، در سال ۲۰۱۱ مسقط امارات را متهم به اداره یک شبکه جاسوسی در داخل دستگاههای حکومتی عمان کرد و دیپلماتیکها بر این عقیده بودند که عملیات جاسوسی، بر جمع آوری اطلاعات بیشتر در خصوص روابط مستحکم سلطان قابوس با تهران، استوار بوده است.
در هر صورت، عمان در ماههای اخیر به هماهنگی های دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی خود با ایران ادامه داده است، همچنانکه فرمانده نیروهای هوایی عمان در تهران با همتای خود دیدار نموده و وزیر خارجه ایران نیز برای بحث و گفتگو در خصوص خطوط گازی انتقال گاز ایران به هند، به مسقط سفر کرد.
اما در رابطه با ارتباط غرب با عمان، باید به این مساله اشاره کنیم هنوز عمان در نظر غربی ها واسطه مهمی برای ارتباط با ایران است، از این رو، وزیر خارجه انگلیس در چارچوب تلاش برای آزادی شهروند انگلیسی ایرانی زندانی در تهران، به مسقط رفت.
تحولات جاری در یمن به زودی واشنگتن و شرکای آن در ریاض را به افزایش فشار بر عمان وا می دارد. در هفته های گذشته، شبه نظامیان حوثی موشکهای بالستیک خود را به سمت عربستان نشانه گرفتند و دولت ترامپ بر این عقیده است که موشکهای مذکور توسط ایران برای حوثی ها قاچاق شده است و در حالی که به صورت علنی عمان را در جریان عملیات انتقال متهم نمی کند، اما به نظر می رسد ابرهای سیاه در روابط عمان-ایالات متحده ظاهر شده که به از بین رفتن این ارتباط می انجامد.
نظر کاربران
مطمئنا عمان سر بزنگاه به طرف آمریکا می رود.