نگرانی مهم زلزله فیروزکوه برای تهران
استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی هشدار داد؛ دقت بیشتر توسط مسئولان محترم به فعالیتهای این منطقه و آمادگی لازم در تهران در ماههای آینده امری منطقی و ضروری است.
یک قاعده نگرانکننده در زلزله شناسی؛ اینکه زلزلههای کوچک ممکن است پیش لرزه زلزله بزرگی باشد و لرزههای بزرگتر در راه است. اتفاقی که در زلزله سرپل ذهاب نیز رخ داد. به این معنا که ساعت ۹ شب پیش لرزهای ۴ دهم ریشتری این شهر را لرزاند و پس از آن زلزله بزرگتر آمد. عمده زلزله شناسها پس از یکزلزله بین ۴ ساعت تا یک هفته در حالت آماده باش قرار میگیرند و این فرضیه را بررسی میکنند که ممکن است زلزله خفیف پیشلرزه زلزله بزرگ باشد.
در همین رابطه، دکتر فریبرز ناطقیالهی، استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی و بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران درباره زلزله امروز فیروزکوه به خبرآنلاین میگوید: زلزله فیروزكوه با بزرگای ۴.٣ ریشتر در نقطهای که در روز چهار شهریور ۹۵ زلزلهای با بزرگای ۴.۶ ریشتری رخ داد و در تهران هم حس شد، ارتباطی با گسلهای تهران ندارد، اما میتواند، (نه لزوما) علامت خوبی نباشد؛ همانند ذخیره زیاد انرژی در منطقه!
علاوه بر این رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تشریح جزئیات زلزله شب گذشته فیروزکوه گفت: زلزله ۴.۳ فیروزکوه و زلزله ۵.۲ ریشتری ملارد دارای این پیام مهم است که شرق و غرب تهران متحمل تنش های تکتونیکی و رها شدن مکرر انرژی لرزه ای است.
با این حال ناطقیالهی در گفتوگو با خبرآنلاین در تشریح این نگرانی میگوید: با توجه به زلزلههای ابتدا و انتهای گسل شمال(مشا) با یك نگاه مهندسی زلزله و نه تنها لرزهشناسی به پهنه لرزههای حوالی تهران بزرگ با كمی بزرگنمایی از فیروزكوه تا ملارد و اشتهارد فرض كنیم و با توجه به اینكه هم در ابتدای آن یعنی فیروز كوه و هم در انتهای یعنی ملارد و اشتهارد زلزله های پی در پی رخ داده و تهران را بعنوان یك بستر در طول گسلهای شمال تهران همانند یك تیر ساختمانی فرض کنیم در ساده ترین فرم ریاضی آن! باید قبول كنیم كه به عبارتی دو طرف زلزله شكل گرفته است.
استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی در ادامه تحلیل خود میگوید: علی رغم دارا نبودن گسلهای مشترك در این سه زون و شاید فقط ارتباط نودی از نوع مفهومی و با توجه به رخدادهای لرزه ای متعدد در حوالی تهران شرایط موجود نشانگر علامات زیاد خوبی میتواند(نه لزوما) نباشد. همچین اینجانب بنا به مشورت تلفنی در خصوص نظریه فوق با استاد بنام زلزله شناس كشور این امر در خیلی از مناطق دنیا مقدمه وقوع زلزلهای شدید بوده است، نپال ۲۰۱۵ ،طبس ۱۹۷۸، بم ۲۰۰۳ نمونههایی از این زلزله هستند.
با این حال استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی هشدار داد؛ دقت بیشتر توسط مسئولان محترم به فعالیتهای این منطقه و آمادگی لازم در تهران در ماههای آینده امری منطقی و ضروری است.
شرق و غرب تهران، دچار تنش لرزهای شدهاند
به گفته بیت اللهی گسل مشاء دارای سازوكار فشاری با مؤلفه راستالغز راستگرد است.این گسل از گستره قزوین با درازای حدود ۲۱۰ كیلومتر تا شرق استان تهران امتداد دارد. گسلی است اصلی و لرزه زا كه در راستای آن گستره بلند البرز از شمال بر روی گستره چین های كناری البرز در جنوب رانده شده است. حدس زده می شود که زمینلرزه ۲۷ مارس ۱۸۳۰ میلادی دماوند - شمیرانات با بزرگی تخمین زده Ms=۷.۱ و شدت IO = VIII+ مرتبط با گسله مشاء باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این زلزله دیشب فیروزکوه با گسل های تهران مرتبط است یا نه گفت: اگر منظور، گسل ها واقع در حریم شهری تهران باشد، پاسخ منفی است. اما اگر منظور گسل هایی باشند که تحت فعالیت آنها، شهر تهران امکان آسیب دیدگی دارد، مسلما، بله، مرتبط است. سوی غربی گسل فیروزکوه از حاشیه شرقی شهر تهران، حدود ۳۵ کیلومتر فاصله داد. گسل مشاء نیز در دو سوی شمال شرق و شمال غربی که با گسل شمال تهران مجانب می شود بین ۲۰ تا ۵۰ کیلومتر از حاشیه شهری تهران، فاصله دارد. بنابراین قطعا فعالیت این گسله ها، فعالیت لرزه ای گسل های مرتبط با شهر تهران نیز تلقی می شود.
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی زلزله ۴.۳ فیروزکوه همراه با زلزله ۵.۲ مورخه ۲۹ آذرماه در غرب تهران دارای این پیام مهم است که شرق و غرب تهران متحمل تنش های تکتونیکی و رها شدن مکرر انرژی لرزه ای است و مهمترین گواه لرزه خیزی پهنه تهران است. لازم است که هشدارها را خیلی جدی بگیریم و پس از چندی با فروکش کردن تب زلزله، موضوع کاهش ریسک را فراموش نکنیم. معیار قضاوت ما در خصوص فراموشی و یا عدم فراموشی موضوع زلزله، مهم بودن و یا نبودن موضوع کاهش خطرپذیری لرزه ای، میزان تخصیص بودجه مسوولان برای کاهش ریسک است.
نظر کاربران
خوشبختی از همه طرف مردم ایران رو احاطه کرده ، معلوم نیست به کدامین گناه باید اینچنین مورد بی مهری طبیعت قرار گیریم ، چرا در گذشته های دور چنین بلایایی نمیومد ؟؟؟؟؟؟ پناه میبریم بخدا از شر شیاطین
اظهار نظرها تماما دو پهلو وحاکی از فقداندانش کافی و مطالعات در زمینه زلزلهبخصوص در ایرانوعقب ماندگی چون سایر مسایل هستیم
این هم احتمالا از برکات است خودمان نمدانیم
توبه! توبه! توبه!! این بلاهای جمعی توبه جمعی میطلبه! از گناهانی که چپ و راستمون رو پر کرده!! از ماست که بر ماست! هی ژاپن رو مثال نزنید! اونجا سونومی میاد!!! نمیذارن کسی خبردار شه.....
۶ روز پیش هم سمت شرق تهران نوری در آسمان دیده شد و بعدش زلزله اومد .رابطه اینها رو توضیح بدن .مسئولین با مردم رو راست باشن تا همه از نگرانی در بیان
وضعیت روانی مردم درترس از خمیازه زمین(زلزله)درتهران نشان داده است که چگونه خیابانها بصورت مصیبت باری ترافیک شدید روی میدهد.تعداد تلفات دراینگونه موارد بسیار بیشتر ازخود زلزله خواهد بودلذا منطقی است مردم را ارام کنید بجای اینکه هی بگویید زلزله تهران راتحدید میکند.زلزله بیاید مردنیها خواهند مرد وانانی که عمرشان باقی بردنیا باشد خواهند ماندهیچکس نمی تواند جلوی امر خدا رابگیردمردم ژاپن به توصیه های دانشمندان زلزله شناس خوداعتماد کردند وبناهای مقاوم ساختند وبساز بفروششان هرگز دزدی نکردند وبه ماموران شهرداری هرگز رشوه ندادند تازودترساختمانشان رابنداز کنند.بگذار یکبار هم شده زلزله بیاید تاشاید وجدانهای خفته مان بیدارشود.
به دلایل مختلفی زلزله تهران خطرناک است و باید پایتخت تغییر کند اولین دلیل جمعیت زیاد این شهر است که در صورت زلزله بزرگ کشته ها میلیونی خواهد بود. دلیل دوم خسارت بزرگ تهران است همه کارشناسان جهانی هشدار داده اند که تهران هشتمین شهر دارای خاک سست جهان است خب اگر چنین است مقاوم سازی هم به درد بخور نیت و هولناک خواهد بود سومین دلیل این است که تمام امکانات کشور در تهران جمع شده است که درصورت زلزله مخرب کشور از نظر سیاسی سقوط خواهد کرد و هرج و مرج ایران را فرا خواهد گرفت که خدا آن روز را نیارد و چهارمین دلیل، بیش از 200 سال از زلزله آخری تهران گذشته و این زلزله ها نشان از شروع کار است .