روزگار سختِ بدهکاران خشکسالی در کشور
بحران آب و کم بارشی در سال آبی جدید دغدغه بسیاری از کشاورزان برای بازپرداخت وامهای بانکی شده است.
این موضوع در حالی رخ میدهد که موسوی، مدیرکل دفتر بحران وزارت کشاورزی میگوید كه میزان خسارتها در بخش کشاورزی در سال ٩٥ به میزان ٤٠درصد افزایش داشته است که خشکسالی بخشی از علت افزایش خسارتهاست.
تنش آبی و خشکسالی بلای جان کشاورزی
زنگهای هشدار برای بروز تنش آبی در ایران اما از سالها پیش توسط کارشناسان داخلی و بینالمللی به صدا درآمده بود. حالا علاوه بر تنش آبی که عمدتا مربوط به استفاده از منابع زیرزمینی و تجدیدپذیر است، استانهای خوزستان، شمال بوشهر، غرب کهگیلویهوبویراحمد، بخشهایی از اصفهان، یزد، شمال و شرق کرمان، خراسان جنوبی و سیستانوبلوچستان مناطقی هستند که در آنها مشکل خشکسالی نیز مزید بر علت شده و خسارات زیادی را متوجه کشاورزان کرده است. با این حال اما اینگونه به نظر میرسد که برنامههای دولت برای اصلاح الگوی کشت و مصرف آب در بخش کشاورزی از سرعت مناسبی برخوردار نیست. در بودجه سال ١٣٩٧ در ردیف مربوط به آبیاری تحت فشار، کمفشار و سامانههای نوین آبیاری معادل ٣٠٠میلیون دلار در نظر گرفته شده است.
زرگران در ادامه با تأکید بر لزوم سیاستگذاری واحد و فرابخشی در حوزه کشاورزی، اصلاح الگوی کشت و مصرف آب در آن کشور گفت: «ما در حقیقت نیازمند سیاستگذاری واحد برای ارایه الگوی کشت مطلوب در منطقه از کشور با توجه به شرایط اقليمی هستیم. این بدان معنا است که اصولا باید مشخص باشد که در منطقهای آیا باید فعالیتهای کشاورزی انجام بشود و یا نشود؟ و اگر قرار است کشاورزی انجام بشود، کشت چه محصولاتی مجاز و كشت چه محصولاتی با توجه به شرایط اقلیمی غیر مجاز است.
سیاستگذاری در این بخش نیازمند همکاری فرابخشی میان دستگاههای مسئول همانند وزارت نیرو و وزارت کشاورزی است. این یک موضوع جدید است و متاسفانه کشور ما با سرعت به سمت خشکشدن منابع آبي و استفاده از منابع تجدیدناپذیر پیش میرویم و تا زمانی که در مورد بحران آب یک سیاست مدون و در حقیقت یک قانون ملی که محدودیتهایی را برای مناطق بحرانی وضع نکند، نداشته باشیم، بحران ادامه خواهد یافت.»
چه کسی خسارات کشاورزان را جبران میکند؟
با این حال اما خسارات ناشی از خشکسالی و تنش آبی در کشور تنها محدود به موضوع تسهیلات بانکی نیست. محسن ایزدخواه، رئیس سابق هیأت مدیره صندوق بیمه روستايیان و عشایر کشور در این خصوص میگوید: «مسأله حمایت از روستايیان و کشاورزان در دو سطح متفاوت انجام میشود؛ در سطح اول محصولات کشاورزی چه در قالب خرید تضمینی و چه در قالب پوششهای بیمهای برای مقابله با خسارات ناشی از آفات و بلایای طبیعی مطرح است. سطح دوم در ساختار قانون نظام جامع رفاه که در سال ١٣٨٣ و در دولت آقای خاتمی دیده شد. در این چارچوب آییننامهای در هیأت وزیران به تصویب رسید که برمبنای آن صندوق بیمه روستايیان و کشاورزان تأسیس شد. در این صندوق دو مسأله پیشبینی شده بود.
آیا کشاورزی بهصرفه است؟
گذشته از مشکلات مربوط به تنش آبی و کشاورزی در کشور اینگونه به نظر میرسد که سیاست کلی در این بخش با توجه به شرایط اقلیمی، وضع اقتصاد و کاهش شدید منابع عمومی دولت، شرایط نامناسب مالی بانکها نیازمند تجدیدنظر است. از این رو باید گفت که علاوه بر تدوين و طراحی اسناد بالادستی نظیر سند آمایش سرزمین که مزیتهای اقتصادی هر منطقه از کشور با توجه به شرایط اقلیمی و وضع نیروی کار را مدنظر قرار میدهد، سیاستهای موسوم به خودکفایی در محصولات کشاورزی که باعث افزایش سطح زیر کشت در کشور و برداشت بیرویه از منابع زیرزمینی بوده است، نیز میبایست تغییر کند. واقعیت این است که تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در ایران به دلیل وضع تنش آبی و خشکسالی به لحاظ اقتصادی دیگر بهصرفه نیست و از سوی دیگر حمایت از تولید این محصولات چه در قالب خرید تضمینی و چه در قالب پوششهای حمایتی نظیر استمهال بدهیهای بانکی کشاورزان هزینههای بسیاری را به دولت تحمیل کرده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران هم در این مورد میگوید: «برای اصلاح وضع کشاورزی در برخی مناطق ممکن است دیر شده باشد. البته بسته به شرایط اقلیمی شاید بتوان با استفاده از تکنولوژیهای نوین، روشهای آبیاری جدید، ایجاد گلخانههای صنعتی کشاورزی را نجات داد؛ ولی در کل نیازمند سیاستگذاری کلی و تصمیم ملی با مشارکت همه بخشهای مربوط هستیم. متاسفانه تصمیمات جاری در بخش کشاورزی ما توسط وزارت جهاد کشاورزی و با اولویتهای کشت کشور انجام میشود؛ در حالی که با توجه به شرایط اقلیمی امروز کشور نیازمند سیاستگذاری کلان در این حوزه با مشارکت همه دستگاهها هستیم.»
نظر کاربران
دیگه مامسول کشاورزنیستیم که میخواست نگیره دیگه بابت خشکسالی ماپولی نمیدهیم حالا سود هم دادن میگوین پوپولیستی است بس این سود وام بانکی هم برای مامردم هم وخیلی چیزهای دیگر پوپولیستی است دیگه کارما به سال97 کشیده نشه تااخرامسال زندگیمون تمام بشه بمیریم که هیچ احدالناسی حرف ماراگوش نمیدهد
ای خدایا خشکسالی کجای که میخوان ازمردم پول بگیرن ازکم ابی پول بگیرن ازندانم کارمسیولان وبدهی کشاورزان پول بگیرن