صالحی:
دفاع مقدس را باید به خارج از مرزها منتقل کرد
وزیر ارشاد گفت: هشت سال دفاع مقدس دانشگاه عرفان، تقوا و تدین و گنج ارزشمندی برای کشور است.
وی تصریح کرد: اولین دلیل که هشت سال دفاع مقدس را نسبت به دیگر جنگهای تاریخی ایران متمایز میکند، حضور قابل توجه و گسترده انسانهای صالح، متقی و با معنویت ویژه است. این هشت سال مدرسه و دانشگاه معرفت، عرفان و دینداری بوده است. همیشه در طول تاریخ انسانهای صالح و کامل وجود داشته اند اما تراکم و تکثر آنها در یک مقطع تاریخی به صورت انباشته و انبوه کمتر بوده است.
صالحی افزود: جوانان، نوجوانان، کهنسالان و اقشار مختلف اجتماعی به این میدان آمدند و کلاس های عرفان، معرفت و اخلاق را در آنجا پله پله طی کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دومین دلیل تمایز هشت سال دفاع مقدس نسبت به دیگر دوره های تاریخی کشور را گستره جمعیتی، قشربندی و جغرافیایی آن دانست.
وی تصریح کرد: هیچ دوره تاریخی کشور با این گستره جمعیتی برای دفاع از کشور مواجه نبوده است. در دوران هشت سال دفاع مقدس همه قشرها با طبقات اجتماعی فقیر و غنی و با ادیان و مذاهب مختلف به دفاع از کشور پرداختند. اگر بخواهیم ایران دهه ۶۰ را بشناسیم میتوان از دریچه دفاع مقدس آن را شناخت.
عضو کابینه دوازدهم با اشاره به بازدید خود از نمایشگاه آثار دفاع مقدس افزود: با توجه به وصیت بسیاری از شهیدان که در این نمایشگاه در معرض دید بود می توان به نوعی از مردم شناسی و فرهنگ شناسی این دوران دست یافت. از این رو هشت سال دفاع مقدس صرفا مدرسه دینداری نیست بلکه محلی برای مردم شناسی و فرهنگ شناسی نیز محسوب می شود.
وی پایداری ملی را دیگر وجه تمایز هشت سال دفاع مقدس نسبت به سایر دوران تاریخی ایران برشمرد و گفت: جامعه ایران در طول این هشت سال با وجود همه گستره اجتماعی، پایداری خاصی را به شکل های مختلف از خود نشان داد. فرهنگ پایداری ملی در مقابل تهدیدها و تجاوز همه جانبه دشمنان خارجی مولفه ای است که ما در طول تاریخ ایران سراغ نداریم. همه ایران در این مدت درگیر جنگ و در عین حال پایدار بودند.
صالحی افزود: مقاومت ملی وجه تمایز دیگر این دوران است. در هشت سال دفاع مقدس درسهای زیادی آموختیم که می توانیم در قالب مقاومت ملی آنها را منتقل کنیم.
وی با اشاره به سبک خاص مدیریت هشت سال دفاع مقدس گفت: مدل مدیریت اجتماعی کشور در طول این هشت سال به نحوی بود که هم در پشت جبهههای جنگ و هم در متن جنگ مدیریت جهادی را تجربه کردیم.
صالحی با اشاره به اهمیت منابع هویتی در جامعه افزود: منابع طبیعی هم دارای اهمیت هستند ولی به مرور زمان وقتی که مصرف می شود کاهش مییابد ولی منابع هویتی نه تنها با استفاده و مصرف کاهش نمییابند بلکه در آنها توانافزایی نیز پدید میآید.
وی با اشاره به تولید آثار حوزه دفاع مقدس بر تبدیلسازی آن به عنوان هویت اجتماعی تاکید کرد و گفت: باید به این نکته توجه داشت که چگونه میتوان این آثار را به زبان هنر و ادبیات که زبانی ماندگار است تبدیل کرد.
صالحی افزود: باید از طریق خلاقیتهای موثر و جذاب در قالب هنر و ادبیات بتوانیم آثار دفاع مقدس را از فضای سنگین و سخت که متعلق به گذشته است به فضای نرم و معاصر و آینده تبدیل کنیم. امروزه از نسل سوم هم عبور کردهایم و به نسل چهارم و پنجم رسیدهایم که با فاصله نسلی مواجه شدهایم. فرزندان ما خاطراتی را از هشتسال دفاع مقدس دیده و شنیدهاند، ولی نسلهای چهارم و پنجم با نسلهای شفاهی گذشته ارتباط برقرار نکردهاند بنابراین باید زبان این نسل را شناخت و ارتباط با این نسل را دنبال کرد.
وی گفت: باید به این نکته نیز توجه داشت که چگونه میتوانیم دفاعمقدس را تبدیل به اسطوره جهانی کنیم. دفاعمقدس را نباید درون جغرافیایی نگه داشت و باید آن را به خارج از مرزها منتقل کرد طوریکه وقتی در مناطق مختلف جهان از مسلمان و غیر مسلمان با این موضوع مواجه میشوند با آن ارتباط انسانی برقرار کنند.
صالحی تصریح کرد: ابراز مفاهیم ارزشهای دفاع مقدس و نحوه انتقال آن در یک ترجمه جهانی از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی در پایان گفت: انقلابهای بزرگی در جهان بودهاند که قابلیت جهانی شدن از طریق ادبیات، فیلم و آثار مستندنگارانه را داشتهاند و دفاع مقدس ما نیز مولفههای بسیاری دارد که میتواند قابلیت جهانی شدن را پیدا کند.
یادآور می شود پیش از این نشست، صالحی از بخش های مختلف نمایشگاه عملکرد و دستاوردهای بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس بازدید کرد و در جریان این بازدید از اولین کتاب با خط بریل در حوزه دفاع مقدس، پروانه نشر کتاب معبر، نرم افزار مجازی سرای طبس، کتاب این خط جاده ها، صفحه زبان اردو خبرگزاری دفاع مقدس، اپلیکیشن مدافعان حرم و پوستر هفدهمین دوره کتاب دفاع مقدس رونمایی کرد.
ارسال نظر