خبرگزاری ایرنا: مدیر کل نشر و ریالی بانک مرکزی با اعلام اینکه ذخایر طلا و سکه در اختیار بانک مرکزی از وضعیت مطلوبی برخوردار است، گفت: جلسات حراج سکه تا زمان تامین نیاز کامل بازار و ایجاد تعادل در قیمت ها ادامه می یابد.
بانک مرکزی انحصار ضرب انواع سکه طلا را برعهده دارد، از این رو تامین نیاز بازار به انواع سکه بهار آزادی از وظایف این بانک است؛ همچنین یکی از اهداف بانک مرکزی حفظ ارزش پول کشور است.
از آنجا که افزایش قیمت سکه و طلا میتواند سایر بازارهای موازی همچون ارز را نیز متاثر کرده و قیمتها در این بازارها را نیز افزایش دهد، هرگاه قیمت سکه در بازار با ارزش ذاتی سکه و قیمت تمام شده آن فاصله قابل توجهی پیدا کرده و قیمتها غیر واقعی و به اصطلاح حبابی شود بانک مرکزی با هدف ایجاد تعادل در بازار و کنترل قیمتها اقدام به مداخله و عرضه سکه در بازار میکند.
در این پیوند «مسعود رحیمی» مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی روز دوشنبه درباره نوسان قیمت طلا و انواع سکه بهار آزادی در ماه های اخیر گفت: از ابتدای مهرماه امسال قیمت سکه روند افزایشی را در پیش گرفت که علت این امر افزایش تقاضای خرید سکه به دلیل ورود برخی از سرمایهگذاران به این بازار بود که با احتمال افزایش قیمت طلا در ماههای آتی اقدام به خرید سکه میکردند.
وی افزود: برخی از مردم عادی نیز به منظور حفظ قدرت خرید پول خود، پساندازهایشان را تبدیل به سکه میکردند که همه این موارد حجم تقاضا در بازار سکه را افزایش داده بود و به دنبال آن قیمت انواع سکه نیز افزایش یافت.
رحیمی درباره ورود بانک مرکزی برای عرضه سکه در بانک کارگشایی اظهار داشت: به موجب قانون ضرب مسکوک طلا، بانک مرکزی انحصار ضرب انواع سکه طلا را برعهده دارد؛ بنابراین تامین نیاز بازار به انواع سکه بهار آزادی از وظایف این بانک است.
مدیرکل نشر و ریالی بانک مرکزی افزود: یکی از اهداف بانک مرکزی حفظ ارزش پول کشور است. از آنجا که افزایش قیمت سکه و طلا میتواند سایر بازارهای موازی همچون ارز را نیز متاثر کرده و قیمتها در این بازارها را نیز افزایش دهد، هرگاه قیمت سکه در بازار با ارزش ذاتی سکه و قیمت تمام شده آن فاصله قابل توجهی پیدا کرده و قیمتها غیر واقعی و به اصطلاح حبابی شود، بانک مرکزی با هدف ایجاد تعادل در بازار و کنترل قیمتها اقدام به مداخله و عرضه سکه در بازار میکند.
وی ادامه داد: در اتفاقات اخیر بازار طلا، بررسیها حاکی از افزایش تقاضای خرید بود و با توجه به اینکه عرضه سکه در بازار با تقاضای شکل گرفته متناسب نبود، بانک مرکزی تصمیم به عرضه سکه از طریق بانک کارگشایی گرفت.
وی یادآور شد: از آنجا که رئیس کل بانک مرکزی بر صیانت از ذخایر بانک مرکزی با اتخاذ سیاستها و اقدامات اصولی در بازار ارز و سکه و ایجاد ثبات در این بازارها تاکید دارد، ورود حداقلی بانک مرکزی به بازار و حراج سکه در دستور کار است و به همین دلیل باتوجه به ثبات نسبی قیمتها و آرامش بازار سکه در طی این سالها اصلا ورودی به بازار نداشتهایم.
مدیرکل نشر و ریالی بانک مرکزی اظهار داشت: با این حال هر زمانی که لازم باشد و احساس شود که بازار ملتهب است و مصرف کنندگان متحمل زیان میشوند بانک مرکزی با ورود خود به بازار قیمتها را متعادل خواهد کرد.
رحیمی درباره تاثیر برگزاری جلسات حراجی سکه بر بازار اظهار داشت: حدود یک ماه از فروش سکههای بهار آزادی از طریق بانک کارگشایی میگذرد در طی این مدت ۱۵ جلسه حراج برگزار شده و متناسب با نیاز متقاضیان، سکههای طلا عرضه شده است.
وی یادآور شد: تا پیش از شروع حراج سکه در بانک کارگشایی، قیمت سکه یک بهار آزادی تا مرز ۱ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان نیز رسید؛ در روزهای اول حراج، برخی از افراد سودجوی فعال در بازار سعی داشتند مانع از افت قیمتها شوند و حتی برخی از خریدها را با قیمت بالا انجام میدادند این افراد معمولاً زمانی که بازار ملتهب است و قیمتها رو به بالاست منتفع میشوند اما با ادامه حراج مقاومت این گروه نیز شکست و به تدریج قیمتها روند کاهشی را در پیش گرفت و در حال حاضر به حدود ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیده است.
وی تاکید کرد: انتظار می رود با ادامه جلسات حراج و ورود تدریجی سکههای عرضه شده در بانک کارگشایی به بازار، شاهد افت بیشتر قیمتها و ایجاد تعادل در بازار باشیم.
رحیمی درباره اینکه گفته می شود در جلسات حراج افرادی خاص و برخی دلالان حضور داشته و امکان خرید برای افراد عادی وجود نداشته است، گفت: تجربه سالهای گذشته نشان داده است که استفاده از روش حراج سکه موثرترین راه برای تامین نیاز بازار و کنترل قیمتهاست.
وی افزود: قیمتهای پایه اعلام شده در حراج بر مبنای قیمت تمام شده و پایین تر از نرخ عرضه سکه در بازار بوده و خریدهای صورت گرفته از بانک کارگشایی هم به طور عموم با قیمتی پایینتر از بازار است.
مدیر کل نشر و ریالی بانک مرکزی افزود: شرکت در جلسات بانک کارگشایی برای عموم مردم آزاد است و هر کسی میتواند با شرکت در جلسه و پیشنهاد قیمت نسبت به خرید اقدام کند.
وی تاکید کرد: سکههای عرضه شده از طریق بانک کارگشایی توسط هر فردی که خریداری شود در نهایت راهی بازار شده و افزایش عرضه در صرافیها و تعدیل قیمتها را به دنبال خواهد داشت.
به گفته رحیمی، با هدف ایجاد امکان خرید از بانک کارگشایی برای مردم عادی که سرمایه کمتری دارند، سکهها در بستههای 20 تایی نیز در این حراجی ها عرضه میشود.
این مسئول در بانک مرکزی در پاسخ به انتقادهایی مبنی بر اینکه اثر حراج سکه را موقتی دانسته و آن را راهی برای تامین مالی دولت ارزیابی می کنند، اظهار داشت: یکی از اهداف و وظایف ذاتی بانک مرکزی کنترل تورم و حفظ قدرت خرید پول ملی کشور است و از آنجا که نوسانات بازار طلا و ارز مانع از تحقق این اهداف خواهد شد هر زمان که بانک مرکزی احساس نیاز کند به بازار ورود کرده و برای تنظیم بازار و کنترل قیمتها اقدام خواهد کرد.
وی تصریح کرد: هم در این مرحله و هم در مراحل قبلی که بانک مرکزی برای دفاع از مصرف کننده و ایجاد تعادل در بازار ورود کرد هجمههایی علیه بانک مرکزی در برخی رسانهها انجام شد که گاهی از روی ناآگاهی است و به ندرت هم از سوی افرادی است که از آشفتگی بازار طلا بهره برده و سود خود را در تلاطم و ناآرامی بازار میبینند که بدیهی است این افراد از اقدامات اخیر بانک مرکزی خشنود نباشند و آن را زیر سوال ببرند.
وی افزود: اقدام های ما بر مبنای وظایف قانونی و بررسیهای کارشناسی صورت میگیرد و مسائل حاشیهای که در این ارتباط مطرح میشود، تاثیری در این راستا نخواهد داشت.
وی در پاسخ به اینکه حراج سکه تا چه میزان در بانک کارگشایی ادامه می یابد، گفت: خوشبختانه ذخایر طلا و سکه در اختیار بانک مرکزی از وضعیت مطلوبی برخوردار بوده و این آمادگی وجود دارد تا زمان تامین نیاز کامل بازار به عرضه سکه طلا به برگزاری جلسات حراج ادامه دهیم؛ تعیین اینکه تا چه زمانی جلسات حراج ادامه داشته باشد منوط به بررسی آمار و اطلاعات مربوط به میزان سکه موجود در بازار، روند قیمتها و اطمینان از تأمین سکههای طلای مورد نیاز بازار است.
وی به مردم توصیه کرد، اگر قصد دارند با هدف سرمایهگذاری اقدام به خرید سکه طلا کنند، نوسانات احتمالی بازار را طلا را مد نظر داشته باشند و با آگاهی کامل وارد این بازار شوند. طلا کالایی جهانی است که قیمت داخلی آن تا حد زیادی تابع نوسانات قیمت آن در بازارهای بینالمللی است.
مدیر کل نشر و ریالی بانک مرکزی افزود: با توجه به اینکه بازار طلا بازار پر نوسان و پر ریسکی است، محل مناسبی برای مردم عادی جهت سرمایهگذاری نیست زیرا ممکن است با کاهش جهانی قیمت طلا متضرر شوند. اگر هم تصمیم به این کار دارند تمامی سرمایه و پسانداز خود را وارد این بازار نکنند.
جلسات حراجی سکه در بانک کارگشایی از 4 آذرماه آغاز شده است و نوبت عصر روزهای زوج هر هفته برگزار می شود.
در مجموع 101 هزار و 690 قطعه سکه از طریق حراجی بانک کارگشایی به فروش رفته است که نیمی از آن به سکه تمام و بقیه به نیم سکه اختصاص دارد.
ارسال نظر