قیمت گذاری بنزین بر مبنای فوب خلیج فارس؟!
به رغم آنکه تبصره بنزین ۱۵۰۰ تومانی حذف شده، برخی بر دو نرخی شدن بنزین در سال آینده اصرار دارند و برای آن، توجیه های مختلفی ارائه میدهند؛ از جمله نزدیک کردن نرخ بنزین به قیمت فوب خلیج فارس!
تابناک: به رغم آنکه تبصره بنزین ۱۵۰۰ تومانی حذف شده، برخی بر دو نرخی شدن بنزین در سال آینده اصرار دارند و برای آن، توجیه های مختلفی ارائه میدهند؛ از جمله نزدیک کردن نرخ بنزین به قیمت فوب خلیج فارس!
از جمله اتفاقاتی که با مقدمه اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در کشورمان رخ داد، برقرار کردن ارتباط میان قیمت سوخت و حامل های انرژی با قیمت فوب بود؛ اصطلاحی که از آن زمان تا به امروز، بارها و بارها با گوش ایرانیان آشنا شده و به شکلی عجیب، با گرانی و نگرانی های فراوان گره خورده است.
درست مثل چند روز اخیر که بار دیگر قیمت فوب به محاوره های روزمره هموطنانمان بازگشته و نوید بخش گران شدن قیمت بنزین و گازوئیل است؛ افزایشی که در یکی از تبصره های لایحه بودجه سال آینده جای گرفته بود و گفته میشود، با نظر مجلس، ملغی شده؛ اما نتوانسته التهابی که جامعه در پی آن به وجود آمده را تسکین دهد.
شاید به این دلیل که شنیده میشود، طرح هایی مانند دو نرخی کردن سوخت در دستور کار قرار گرفته و به این شیوه بر محتوم بودن افزایش قیمت سوخت تأکید میشود، یا به این دلیل که برخی پای قاچاق سوخت و ارزان بودن نرخ سوخت در کشورمان به نسبت کشورهای همسایه را به میان میکشند تا تأکید کنند که گران کردن قیمت فراوردهای نفتی، راه مناسبی برای مقابله با این نوع قاچاق است.
استدلال هایی که هرچند متفاوت هستند و از منظرهای مختلفی به ماجرا نگاه میکنند، همه و همه در یک جا به هم میرسند: قیمت فوب؛ به یک اصطلاح در بازرگانی که "قیمت کالا تا لحظه تحویل روی کشتی" معنا میدهد. یعنی فروشنده وظیفه دارد تمام هزینههای کالا را تا محل حمل اصلی (با کشتی یا هواپیما یا راهآهن) متقبل شود و تمامی هزینههای بعد از این مرحله اعم از کرایه حمل، بیمه، تعرفههای وارداتی و… را خریدار متقبل میشود. قیمت فوب پایینترین قیمت یک کالا به شمار میرود و تنها در خلیجفارس هم مطرح نیست، بلکه در اکثر خلیجهای بین المللی دنیا که محل تجارت هستند، وجود دارد.
از اینجای ماجرا به بعد، دیگر همه چیز حاشیه و قابل اغماض است؛ چه اینکه گفته شود محل هزینه کرد افزایش نرخ سوخت، توزیع در طرح هدفمندی یارانه هاست و تأکید شود با این دست اقدامات میتوان اشتغال را افزایش داد و نتایج مثبت در دیگر عرصه ها رقم زد. حاشیه هایی از جنس شعار که پیشتر بارها عکسشان ثابت شده و از جمله دلایل بروز نگرانی در جامعه در مواقعی که نام فوب به گوش میرسد، یادآوری همین موارد است.
این در حالی است که علاوه بر یادآوری های تلخ از گذشته، هر بار که از فوب سخن به میان میآید، این پرسش پررنگ میشود که آیا ما جزئی از جامعه جهانی یا حتی منطقه ای هستیم که میبایست به مانند دیگر کشورها برای خرید سوخت هزینه کنیم؟ اگر این گونه است، چرا به مانند کشورهای همسایه از مواهب خودروی کم مصرف و ارزان قیمت بهره مند نیستیم؟
کمی تأمل در این سؤال کافی است تا دریابیم که نه تنها در بخش خودرو با مشکلات پرشماری مواجهیم، که در دستمزد و مؤلفه های دیگر نیز فاصله زمین تا آسمانی با کشورهای منطقه داریم. وضعیتی که بر اساس آن، ملاک قرار دادن قیمت فوب برای تعیین نرخ بنزین و گازوئیل، متعارض و عجیب جلوه میکند.
تعارضی که باید پیش از هرگونه تغییری در نرخ سوخت یا هر استناد دیگری به نرخ فوب خلیج فارس به آن پاسخ داد تا مشخص شود، آیا جهانی هستیم یا ایرانی؟ مگر میشود در هزینه جهانی باشیم و در دیگر امور، ایرانی؟ آیا مبنا قرار دادن فوب خلیج فارس برای تعیین قیمت سوخت در کشورمان با دیگر مبناهای رایج در کشور همخوانی دارد؟!
نظر کاربران
ولی همین بعضیها حیا نمیکنند و به فکر اذیت مردم هستند با روش های مختلف.یک روز با سهمیه بنزین یک روز با گرانی بنزین یک روز دو نرخی و...... چرا ما مسول دلسوز مردم نداریم. این پیشنهاد دهندگاه در حد یک چوپان هم کار بلد نیستن. واینها دلسوز نظام و مردم نیستند.
پس یارانه هم براساس فوب خلیج فارس حساب بشه اگه واقعا غیرت دارید
حقوق را هم به فوب منطقه خلیج فارس برسانید
ماصادر کننده نفت هستیم چراباید بنزین گران شودمگه پول نفت کجا میرود ملت ایران که باید دررفاه باشن دربدترین وضع ممکن زندگی میکنن چرا مگه ما چه گناهی گردیم که باید قربانی شویم ....
خوب حقوق مردم را هم فوب خلیج فارس در نظر بگیرین اون وقت ببینین کی اعتراض می کنه
هروقت حقوق کارگران وکارمندان براساس میانگین
بین المللی پرداخت شد قیمت بنزین هم براساس فوب خلیج فارس تعیین بشه
فوب خلیج فارس یعنی چی؟مگرکارگران وکارمندان وازاد فروشان وخدمات ما دلار درخریدوفروش حقوقشان است که اینگونه مجلس ما قانون تصویب میکنند بمن کارگر ساعتی ۱۰دلاربدهیدانوقت فوب خلیج فارس مارا۱۱۰درصدازهمین امروز حساب کنیدکارگرما روزانه ۱۰دلارحقوق میگیرد وکشوری هستیم فروشنده نفت وگاز هستیم وخودتان میدانید افزایش قیمت فراورده باعث بالارفتن تمام اجناس وخدمات میشود شما جلوی قاچاق اجناس رابگیرید کلی درامد کسب میکنید جالب است.مبادله دلارراباامریکا قطع میکنه ولی دم از دلار میزنه
این قانون فوج خلیج فارس احمقانه ترینذقانونی بوده که درمجلس تصویب شده بدون تعصب بنگریدعین واقعیت است
سلام خنده داراست که در پول گرفتن ما را با کشورهای دیگر مقایسه میکنند ولی در امکانات دیگر مثل قیمت خودرو و رفاهیات دیگرشان از ملت یادشان می رود بس است کمی تامل کنید و بفکر مردمی که این روزها زندگی معمولی را با سختی ومشقتهای فراوان سپری میکنند بیافتید تا هم خداراخوش آید و هم خلق خدارا.. انشالله
یه مردی هم پیدا بشه و رفاه مردم ملتشو به سطح نزدیک کشورهای خلیج فارس برسونه
افزایش قیمت بنزین چه ربطی به اشتغال داره؟!
خواهشا حقوقا رو هم به فوب خلیج فارس نزدیک کنید بعد بنزینو گرون کنید واقعا حقوق کارگرا ومعلمین و نیروهای مسلح و .....خیییلی پایینه
آقا باشه قبول قیمت بنزین رو به فوب خلیج فارس نزدیک کنید ولی درآمد مردم رو هم با فوب خلیج فارس پرداخت کنید نمیشه که در شعب ابی طالب هزینه زندگی در تگزاس رو پرداخت
ماشین وبقیه وسایل راچرا فوت خلیج فارس نمیکنین اینارو فوت خلیج فارس بکنین بنزینم ما فوت خلیج فارس بکنین
خون قیمت بنزین بر مبنای فوب خلیخ فارس باشد من حرفی ندارم.ولی تمام اکانات و درامد و ... در حوزه کشورهای خلیج فارس باشد تو ایران هم باید باشد انوقت قبوله
پس حقوقهارومثل کشورهای خلیج فارس کنن
قیمت را بر اساس دلار محاسبه میکنید دلار زمانی هفت تومن و چندی پیش هزار تومن و حالا.....
خب ایرادی ندارد اما درامدها را هم بر اساس دلار محاسبه کنید اینکه نمیشود شما با ندانم کاری باعث افزایش قیمت دلار میشوید و بعد براون اساس قیمت ها را گران میکنید.
این چرخه گران کر دن را چند بار میخواهید امتحان کنید و میبینیم که بعد از یک دور گران شدن باز سرجای خود هستیم و فقط گرانتر زندگی میکنیم. ....
بله قراربود قیمت فوب خلیج فارس باشه ولی 6سال قیمت بنزین زیر750تومان بود داخل همون 1000تومان فروخته شد!
مردم میفهمند....
بنزین را به فوب خلیج فارس بدهبد در عوض خودرو واجناس را به فوب خلیج فارس بدهید
همیشه سوخت به نسبت ارزش دلار مقایسه میکنند
با سو مدیریت ارزش ریال نسبت به دلار پایین میاد
دوباره قیمت سوخت نسبت به دلار پایینتر میاد
این معادله ای واگرا شده برای مدیران اقتصادی فرصت طلب
پس حقوق کارگر هم بر مبنای فوب خلیج فارس حساب بشه نه 900 تومن
گرانی بنزین یا هر چیزی برابر است لا نابودی دولت
چیز گرون رو نمیخریم
قیمتها باید برگرده به 30 سال قبل
خواهشا نظرات مردم را به گوش مسولین برسانید.