بدهی ۴۹ هزار میلیاردی بانک ها به یک بانک
ولیالله سیف در حالی فردا رسماً سکاندار بانک مرکزی ایران میشود که نگاهی به آخرین وضعیت آماری بانک حاکی است مجموع دارایی بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی در پایان سال گذشته ۹۴۹ هزار و ۳۰۴ میلیارد تومان و بدهی آنها به بانک مرکزی ۴۸ هزار و ۸۳۱ میلیارد تومان شده است.
طبق اطلاعات بانک مرکزی، این نسبت در سالهای ۸۸ تا ۹۰ به ترتیب ۱۸.۶ درصد، ۳۴.۲ درصد و ۱۹.۸ درصد رشد داشته است. رشد داراییهای خارجی ۱.۹ درصد، اسکناس و مسکوک ۱۳.۲_ درصد و سپرده نزد بانک مرکزی ۳۳.۲ درصد رشد کرد که در این بین رشد سپرده قانونی ۳۷.۶ درصد و سپرده دیداری ۱۷ درصد بوده است.
همچنین بدهی بخش دولتی به بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی با ۴۲.۱ درصد افزایش به ۵۹ هزار و ۶۰۸ میلیارد تومان بالغ شده است. البته بدهی دولت با احتساب اوراق مشارکت بخش دولتی ۴۳.۸ درصد و بدهی شرکتها و موسسات دولتی ۱۵ درصد افزایش یافته است.
بدهی دولت در سالهای ۸۸ تا ۹۰ به ترتیب ۴۴.۸ درصد، ۵۳.۶ درصد و ۳۳.۴ درصد افزایش داشته است. رشد بدهی شرکتها و موسسات دولتی هم در سال ۸۸ نسبت به سال قبل ۱۹.۲_، و در سالهای ۸۹ تا ۹۱ به ترتیب ۵.۸_ درصد، ۲۸.۴_ درصد و ۱۵ درصد بوده است.
بدهی بخش غیردولتی هم در پایان سال گذشته نسبت به سال ۹۰، با رشد ۱۷.۷ درصدی به ۴۱۳ هزار و ۸۹۷ میلیارد تومان افزایش یافته که روند سه سال قبل از آن هم ۲۴.۱، ۲۸.۳ و ۲۹ درصد رشد را نشان میدهد.
سایر داراییها هم با رشد ۵۱.۳ درصدی در سال ۹۱ نسبت به سال قبل از آن به ۱۳۳ هزار و ۹۱۲ میلیارد تومان رسیده است.
در بخش بدهیها، مهمترین مولفه بدهی بانکها به بانک مرکزی است که در پایان سال گذشته به ۴۸ هزار و ۸۳۱ میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال ۹۰، ۱۶.۷ درصد رشد داشته است. البته این نسبت در مقایسه به تیر ماه سال ۹۱ حدود ۶ هزار میلیارد تومان کاهش نشان میدهد.
همچین سپردههای غیر دولتی در سال گذشته ۲۹.۳ درصد رشد داشته و به عدد ۴۲۷ هزار و ۶۷۷ میلیارد تومان رسیده است.
*بانکهای تجاری
به گزارش فارس، در بخش داراییهای بانکهای تجاری، مجموع دارایی این بخش در پایان سال گذشته ۱۹۲ هزار و ۸۹۷ میلیارد تومان برآورد شده است. این عدد نسبت به سال قبل از آن ۴.۸ درصد افزایش داشته است.
بنابراین سهم بانکهای تجاری از کل داراییهای شبکه بانکی و موسسات اعتباری غیر بانکی حدود ۲۰.۳ درصد است.
همچنین بدهی بانکهای تجاری به بانک مرکزی در این سال ۴۸.۳ درصد کاهش یافته و به ۱۷۳۱.۲ میلیارد تومان رسیده است. نکته قابل توجه در این بخش این است که بدهی بانکهای تجاری در دو سال پیاپی با کاهش شدید مواجه شده است. در سال ۹۰ حدود ۶۲ درصد و در سال گذشته ۴۸.۳ درصد کاهش در این بخش مشاهده میشود.
بنابراین بانکهای تجاری از بدهی بانکها به بانک مرکزی تنها ۳.۵ درصد است.
از طرف دیگر سپردههای بخش غیر دولتی در بانکهای تجاری ۲۶.۶ درصد افزایش یافته و به ۹۸ هزار و ۹۲۴ میلیارد تومان بالغ شده که با این حساب سهم بانکهای تجاری در این بخش به ۲۳ درصد میرسد.
*بانکهای تخصصی
در بخش بانکهای مجموع داراییها ۲۲۳ هزار و ۹۴۸ هزار میلیارد تومان است که در سال گذشته ۱۷.۱ درصد رشد کرده است. نسبت دارایی بانکهای تخصصی به کل داراییهای شبکه بانکی و موسسات اعتباری در پایان سال گذشته حدود ۲۳.۵ درصد است.
بدهی بانکهای تخصصی به بانک مرکزی در سال ۹۱، ۲۱.۹ درصد افزایش یافته که البته در مقایسه با رشد ۶۷.۷ درصد سال ۹۰، افزایش کمتری داشته است. بدهی بانکهای تخصصی به بانک مرکزی در سال ۹۱ حدود ۴۴هزار و ۲۱۰ میلیارد تومان است. سهم این گروه از مجموع بدهی بانکها به بانک مرکزی ۹۰.۵ درصد است.
همچنین سهم بانکهای تخصصی از سپردههای بخش غیر دولتی در سال گذشته با ۱۳.۴ درصد افزایش به ۴۸ هزار و ۷۴۷ میلیارد تومان رسیده است که نشاندهنده سهم ۱۱.۳ درصد آنها از سپردههای بخش غیر دولتی است.
*بانکهای غیر دولتی و موسسات اعتباری
دارایی بانکهای غیر دولتی و موسسات اعتباری غیر بانکی در سال گذشته با ۱۹.۲ درصد رشد، ۵۳۲ هزار و ۴۵۷ میلیارد تومان برآورد شده است که به این ترتیب سهم این گروه از داراییهای شبکه بانکی ۵۶ درصد است.
بدهی این بخش به بانک مرکزی نسبت به سال گذشته ۳۰.۷ درصد رشد داشته و به ۲ هزار و ۸۸۹ میلیارد تومان رسیده است. سهم بانکهای غیر دولتی و موسسات اعتباری از بدهی به بانک مرکزی ۵.۹ درصد محاسبه میشود.
مجموع سپردههای بخش غیر دولتی در این بانکها و موسسات حدود ۲۸۰ هزار میلیارد تومان است که ۳۳.۶ درصد رشد در سال ۹۱ نشان میدهد. سهم آنها از این سپردهها ۶۵ درصد است.
ارسال نظر