لاریجانی: مردم تصور نکنند، بودجه پُر و پیمانی داریم
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: بارها به مسئولین گفتهام که امور کشور را شفاف به مردم بگوییم تا تصور نکنند که با وضعیت پروپیمانی از نظر بودجه روبرو هستیم، منابع ضیق است و باید درست مصرف شود؛ اما روال فعلی، شرایط کشور را بهبود نمیدهد.
علی لاریجانی صبح امروز در ششمین همایش ملی نقش پژوهش در قانونگذاری که در سالن مشروطه مجلس شورای اسلامی برگزار شد، اظهار داشت: تردیدی نیست که یک قانونگذاری خوب باید متکی به پژوهش باشد تا راه حل های درستی در این مسیر ارائه کند. امروز در زمانی هستیم که شرایط کشور اقتضائات جدیدی دارد و نگاه به قانونگذاری باید از نوع متعارف آن تغییر کند.
اهم اظهارات لاریجانی به نقل از خبرگزاری ها به شرح زیر است:
* ما امروز چالش های متعددی در این حوزه داریم که برخی از این چالش ها مزمن و مربوط به چندین دوره است؛ این چالش ها طوری به هم تنیده هستند که حل تک موردی آنها حلال مشکلات نیست.
*در حال حاضر ما در وضعیتی قرار داریم که باید شرایط منطقه ای و بین المللی را در محاسباتمان در نظر بگیریم که رفتار آمریکا و برخی کشورهای منطقه ای به نوعی است که دنبال ضربه زدن به منافع ملی ما هستند و هر ازگاهی در مجلس ملی شان و با تمهیدات بین المللی، مشکلاتی را برای ملت ایران ایجاد می کنند که این مشکلات گاهی سیاسی، گاهی اقدامات ایذائی منطقه ای و گاهی هم مشکلات اقتصادی است.
* یکی از مشکلات عمده کشور مسئله بودجه است. تمام منابع و درآمدهایی که کشور از طریق نفت یا مالیات و روش های دیگر تهیه می کند، به زور به ۳۰۰ هزار میلیارد تومان می رسد، بودجه جاری کشور هم همین قدر است؛ بنابراین بیش از این نمی توانیم به هزینه ها اختصاص دهیم.
* از ابتدای دهه ۷۰ تا ابتدای دهه ۸۰ کمبود بودجه عمرانی از حساب ذخیره ارزی برداشت می شد و از آن تاریخ به بعد حساب ذخیره منحل و صندوق توسعه ملی جایگزین شد و شرکتهایی براساس اصل ۴۴ که بگذریم که به چه شیوه هایی واگذار شد، فروخته و پولش هزینه شد و حالا اوراق فروشی می کنیم که این کار گره کشور را بیشتر می کند. البته مشخص است که مشکل کجاست.
*دولت این بار برای جبران کسری بودجه خود اقدام به انتشار اوراق مشارکت کرده است که این امر موجب افزایش بدهی های دولت است. اداره کشور با این بودجه جاری امکان پذیر نیست. بخش اجرایی کشور فربه شده است؛ دولت در آموزش و پرورش باید یک میلیون نفر را اداره کند؛ از سوی دیگر وزارت علوم باید اداره شود و نیروهای مسلح هم در جایگاه خود قرار دارد.
*همه دستگاهها مشکل بودجهای دارند به خصوص آموزش و پرورش، طرح سلامت وزارت بهداشت، نیروهای مسلح و وزارت علوم همگی بودجه های سنگینی می خواهند. در کنار آنها بازنشستگان نیز مرتبا اظهار می کنند وضع معیشتی نامناسبی دارند. اما صندوق های بازنشستگی استعداد رفع مشکلات آنها را ندارند. بنابراین بار آن به لایحه بودجه تحمیل می شود. در کنار اینها محیط زیست، آلودگی هوا و ریزگردها هم نیازمند سرمایهگذاری سنگین هستند، این هم وضعیت منطقهای و بینالمللی ما است. با این وضعیت چه باید کرد؟ و رفع کدام نیازهای کشور و کدام بخشهای کشور حساستر و اولویتدارتر است؟
*مرکز پژوهش ها در حوزه سیاست خارجی با توجه به رفتاری که آمریکایی ها دارند، باید این رفتار را مورد آنالیز قرار دهد و برداشت جدیدی را در این خصوص به مجلس ارائه کند. این رفتارها تاثیرات مهمی در اقتصاد و سیاست داخلی و خارجی کشور دارد.
* ارزیابی ما این نیست که مسائل تروریستی و رفتارهای آمریکا در کوتاه مدت اصلاح خواهد شد؛ بنابراین باید برنامه ای میان مدت برای برخورد با این رفتارها تنظیم شود.
*در حوزه مسائل اقتصادی اگر بخواهیم مسئولیت شناسانه به مسائل کشور نگاه کنیم، باید در راستای حل مشکلات کشور اقدام شود. اگر مشکلات کشور به صورت منظمی از نظر اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد حدود ۳۰ چالش بزرگ اقتصادی در کشور وجود دارد که باید با همین منابع موجود بتوانیم چالش ها را حل کنیم.
*قانون برنامه پنج ساله تکالیفی را برای بخشهای مختلف ایجاد کرده، در زمان بودجهریزی باید این قانون محقق شود؛ حتی اگر دولت در این زمینه تعللی داشت، باید کمبودهای آن از سوی مرکز پژوهشها جبران شود. به طور مثال، در این قانون تکلیف شده که باید ۱۵ درصد از استخدامیها در کشور کاهش یابد، اما در لایحه بودجه سال ۹۷ چیزی در این باره نمیبینیم؛ در حالی که باید راهکار کاهش این ۱۵ درصد هر سال در لایحه بودجه تعیین شده تا آرامآرام جلو ببریم؛ و الا در پایان برنامه پنج ساله مواجه خواهیم بود با اینکه پیشرفت قانون برنامه فقط ۱۵ یا ۲۰ درصد است.
* بارها به مسئولین گفتهام که امور کشور را شفاف به مردم بگوییم تا تصور نکنند که با وضعیت پروپیمانی از نظر بودجه روبرو هستیم، منابع ضیق است و باید درست مصرف شود؛ اما روال فعلی، شرایط کشور را بهبود نمیدهد.
*اینکه برای کمبود منابع، از اوراق استفاده کنیم، شاید برای یک سال پاسخگو باشد، اما استمرار آن یک دولت فرومانده برجای خواهد گذاشت؛ پس باید اصلاح مسیر صورت گیرد.
* مرکز پژوهشهای مجلس همواره جزواتی را در تحلیل مشکلات کشور ارائه میدهد که در این جزوات، پیشنهاداتی هم وجود دارد که خوب و مفید است، باید ساختاری ایجاد شود تا این پیشنهادات محقق شود؛ مرکز پژوهشها باید ما را به تصمیم برساند؛ این گام آخر بسیار مهم است که پتانسیلهای آن نیز در مرکز پژوهشها وجود دارد.
*در سالهایی که گذشت، مشخص شد که وضعیت موجود، حاصلِ چیست؛ ظرفیت کشور از نظر نیروی انسانی و منابع، خوب است و اگر از این منابع درست استفاده شود، شرایط کشور تغییر میکند.
* ما همچنان دچار رکود در اقتصاد هستیم، رونق اقتصادی ایجاد نشده است، باید کمک کنیم بخش تولید، رونق پیدا کند. ممکن است فشارهای درآمدی از نظر مالیات، متناسب باشد و بعد تغییر کند، اما رونق ایجاد کردن در کنار این فشارها، ایجاب میکند که مسائل تولیدکنندگان به درستی درک شود.
* توصیه میکنم با بخش خصوصی و اتاق بازرگانی در حوزه بانک و مالیات در تعامل باشید و آنها را درک کنید، تا صادرات و تولید درست نشود، شرایط برای کسب درآمد مهیا نخواهد شد.
* جمهوری اسلامی ایران اهداف مهمی دارد، در مسیر حرکت ۴۰ ساله گامهای خوبی برداشته شده است، منابع ما در زمینهروستاها و مسائل زیربنایی روستایی به خوبی مصرف شده است، اما اقتصاد کشور باید زاینده و بالنده باشد؛ اینکه منابعی را از نفت بگیریم و خرج کنیم، اقتصاد زاینده به وجود نخواهد آمد؛ ما باید نقص خودمان را بفهمیم و به آن توجه کنیم.
* فکر میکنم بخش تولید همچنان دچار مشکل است و اگر بخواهیم مشکلات حل شود؛ باید قانونگذاری به این بخش کمک کند، هنوز در بودجهریزی گرفتار رتق و فتق امور هستیم؛ کار سادهای نیست اما باید شروع کنیم و برنامه روشنی داشته باشیم.
نظر کاربران
درامد کم نیست بودجه ایراد دارد بخش زیادی از بودجه درجاهایی خرج میشود که بود ونبودشان هیچ تاثیری در وضع مملکت ندارد
پاسخ ها
نهاد های فرهنگی!!!!
درود
داداچ بودجه 100 میلیاردی داری برای رفع بوی بد فرودگاه ! بودجه برا رفاه مردم نداری ؟ ....
اقای عقل کل..اگه بودجه پر و پیمان نداشتین چرا حقوق نماینده ها زیاد شده
پاسخ ها
!!!کجای دنیا بین مردم ونماینگان مردم فرق میذارند
آفرین
برای مردم بله برای شماچرا عالی مردم چیزی نمیخوان سلامتی شماکافیه ولا
ترو خدا برا زلزله زده ها برید یه حموم دسشویی بسازید! 400 500 نفر دارن از یه دسشویی استفاده میکنن!!
مردم بدبخت دیگه هیچ تصوری نمیتونن بکنن شما راحت باش
آره خوب بیشتر بودجه برای افزایش حقوق هفتاد درصدی خودشونه مردم به جهنم
بس ماهماجازه نمیدهیم که ازقبضها بردارین برای اشتغال ما راضی نیستیم چه طور سالهای پیش کسری نداشتین متاسفم که فقط میخواین چکش بزنین به مردم ماهمدیگه نه کولر استفاده میکنیم نه کار دیگه انجام میدیم
اتفاقا مردم مطمیین هستند که بودجه پرو پیمونی دارند .اما فقط برای شما مسئولین هست .مردم فقط می شنوند که چیزی به اسم بودجه هست و چیزی نمی بینند ....
پس اگر برجام نبود با توجه به اینکه تحریم بودیم الان همه از گشنگی مرده بودیم فروش نفت نزدیک به چهار برابر شده قیمت بنزین هم مناسبه در دوران خاتمی بنزین لیتری نزدیک ده دلار بود الان شصت دلاره چطور آن زمان تورم تک رقمی بود بودجه کافی هم داشتیم و اشتغال هم مشکل چندانی نداشت یعنی تقریبا به اندازه کافی اشتغال ایجاد میشد... الان مشکل کار از کجاست لطفا توضیح دهید اگه این کاره نیستید استعفا دهید و آقای خاتمی را از ممنوع فعالیتی بردارید تا شاید مشکلات تا حدود زیادی برطرف شد.. چرا با مردم لج میکنید؟
کاش ما هم نماینده بودیم
پاسخ ها
عزیزم منابع ذیق است و از اختلاسها و بودجه های فرهنگی آنچنانی چیزی زیاد نمیاد. نمایندگی هم به من و شما نمی رسه به نسل دوم و سوم آقایان میرسه
مردم غلط بکنند همچین تصوری بکنند.
شماراحت باشین...
نوشته ساعت 11 حذف کردی ادمین سرتون به دردآوردم خیلی سخته واقعا اونو حذف کردی انگاری این دولتمردان ازآدم زور دارن زحمت کشیدین ساعت 10رواوردی ساعت 1 مال منم حذف کردی باشه خدا نگاه میکنه مارو
اتفاقا برای بعضی ها داریم
اگر درست استفاده می شد،داشتیم.از ژاپن و چین و امریکا بیشتر منابع داریم.
بله بله قربان مردم کاملا میدونن سهمی کشور و مردم کمه مسئولان و کشورهای دیگه واجترن مردم عادت کردن ...
اگه بودجه سازمانهای بی مصرف رو حذف کنید زیاد هم میارید ...!!!
و خرج رفاه و افزایش کیفیت زندگی مردم بشه
مثل حذف بودجه فرهنگستان زبان ..!!!!!
و از قبیل سازمانهای بودجه خور زیادن
... چرا وقتی در ضیق مالی هستیم اینهما سمینار و همایش و دانشجوی بورسیه داریم و الی ما شا الله حقوقهای بالا و کمکهای خارجی عاقبتش بد تر هم میشود
اتفاقا بودجه پر و پیمانی داریم، منتها خرج ارگانهایی میشه که بود و نبودش دردی رو درمان میکنه....
پاسخ ها
هیچ ارگانی الان وضعش خوب نیست الان فقط شخص هست که بودجه را شامل میشه نه ارگان کار از این حرف ها گذشته
خوب نیست
بودجه پر و پیمان هست نه برای مردم بلکه برای کسانی که نبودشان بهتر از بودنشان هست
پاسخ ها
مردم تاحالاشم ازبودجه استفاده نکردن... نه وام نه حقوق نه هیچ کوفت وزهرماری ...
متن ارسالی خودم را اصلاح میکنم منظورم قیمت نفت بود نه بنزین قیمت نفت در دوران خاتمی لیتری حدود ده دلار بود الان شصت دلار است مرسی از برترین ها
خدا لعنت کنه هر کسی تو این مملکت داره به مردم خیانت میکنه و پا حق مردم گردن کلفت میکنه .
ایشاله داغ عزیز اشو ببینه
دیگه کار از تصور گذشته به تخیل رسیدیم
بودجه هست منتهی جاهایی خرج میشه که هیچ سود و منفعتی برا مردم ایران نداره،از ردیف های بودجه بیخودی داخل کشور بگیر تا ....
ازنظر شما ملت کارهای نیست خودتون میبرید ومیدوزید ملت فقط زمان انتخابات میشناسید شماها که درمجلسید سروته یک کرباسید تاحالا چه گلی سرمردم زدید هرجا سیل یا زلزله بیاد مردم کمک میکنند فقط بلدید برید خودتونو رسانه ای کنید که ماکنارتون هستیم خداوکیلی ازمردم مایه نگذارید حنایتان دیگه رنگی ندا ره
برای اضافه حقوق 70 درصدی نمایندگان که و ملیونی بگیران دولت که کافیه کم اوردین جیب سوراخ ما هست پیشکش شما مجاهدان راه ابادانی وطن
رو که نیست شماها دارید
شما هم جرات نوشتن نظرات مردمو ندارین
بودجه پر و پیمان داریم،ولی ...
نه کاملا راحت باشین
تو کشور نه اختلاس هست و نه رانتخواری و نه فیشهای نجومی
هر چه دولت درآمد داره هم داره به مردم میرسه
و داره شغل پشت شغل ایجاد میکنه تا جوونا بیکارنباشند
داره مسکن میسازه تا مردم خونه بدوش و دربدر نباشند
آره چیزی دیگه نمیمونه
مردم فقط نق میزنند
برای اونايي که باید داشته باشید دارید!
بودجه هست..سرمابه هم هست...ولی ....
حقوق شما و نماينده ها كه حسابي پر
و پيمانه! هر روز واسه قطع يارانه ي مردم نقشه مي كشين ولي واسه خودتون افزايش حقوق تصويب مي كنين!....
جناب آقای لاریجانی پس کشورهایی مثل افغانستان وامثالهم که هیچ درآمدی ندارند باید تاحالانابودشده باشند ماهم بودجه وهم منابع سرشاردرامد داریم شمابعنوان رییس مجلس مکلفید بودجه رااول خرج مشکلات مملکت کرده وازهزینه غیرضروری درجاهایی که لازم نیست جلوگیری نمایید
برترين ها واقعا كه بايد از خودت خجالت بكشي! من به كسي توهين نكردم كه نظرم رو نصفه منتشر كردي! ..
خدا آمریکا را لعنت کند همه بد بختی مسلمانان باعثش امریکاست
مردم نمیگن بودجه پری داریم . مردم میگن چقد فساد هرج مرج بی ...عدالتی داریم
آقازادهها سلامت باشند مامردم حرفی نداریم
عراق جنگ زدماهی ۲/۵ملیون یارانه میده شرم آور اگه شمابودجه ندارین چطورخرج حدود۱۵تا۲۰ملیون مهاجر افغانی میدین آب و برق گاروین است آموزش پرورش ....که دولت بودجه ملت همه اینها واریز ملت یارانه وسوبسید برای افغانی مهاجر میدین مثل یه ایرانی دارن استفادمیکنن مگه مفتیه این یاازاسمان میادهزینش خرج ۱کشورودارین میدین که چی خودتون خوب نشان بدین