خطر از هم گسیختگی اقتصاد ایران وجود دارد
ایسنا به نقل از محمودجامساز اقتصاددان نوشت: تناقض در سیاستهای داخلی دولت و بانک مرکزی در حوزههای مالی و پولی و ارزی غالبا باعث میشود هدف مورد انتظار سیاستگذاران حاصل نشود و از همگسیختگی اقتصادی بیشتر شود و به ثبات اقتصادی نرسیم.
ایسنا به نقل از محمودجامساز اقتصاددان نوشت: تناقض در سیاستهای داخلی دولت و بانک مرکزی در حوزههای مالی و پولی و ارزی غالبا باعث میشود هدف مورد انتظار سیاستگذاران حاصل نشود و از همگسیختگی اقتصادی بیشتر شود و به ثبات اقتصادی نرسیم.
محمود جامساز اظهار کرد: براساس تجربیات و واقعیات گذشته و آمارهایی که مراکز رسمی اعلام می کنند و طبق سیستمهای آمارگیری معمول که مورد استفاده سایر کشورها نیز هست، محاسبه میشود. اما به سبب دادههای بعضا غیر واقعی نتیجه آمارها معمولا شرایط واقعی اقتصادی کشور را به نمایش نمیگذارد؛ به طور مثال در مورد خط فقر آمارهایی از ۳۰ تا ۵۰ میلیون ذکر میشود که یک شکاف عمیق آماری دارد و معلوم نیست که واقعیت کدام است؟ در خصوص آمار اخیر مرکز آمار ایران نیز همین استنباط وجود دارد.
او ادامه داد: اینکه مطرح میشود ۳۹.۵ میلیون نفر جمعیت غیرفعال هستند که در تولید محصولات داخلی نقشی ندارند ممکن است مقرون به صحت باشد اما همه واقعیات را بیان نمیکند و رکود اقتصادی که سالهاست بر اقتصاد ایران حاکم شده و تبعات ناخوشایند آن که از همه مهمتر بیکاری و سایر پدیدههای اجتماعی است، متاسفانه جریان واقعی گردش پول و صنعت و تجارت را تحت تاثیر آثار مخرب خود قرار داده که با توجه به سیاستهای داخلی دولت از یک سو و دیپلماسی خارجی از دیگر سوی در حال حاضر چشمانداز مطلوبی را به نمایش نمیگذارد و سیاستهای داخلی دولت و بانک مرکزی در حوزههای مالی و پولی و ارزی غالبا در تضاد با یکدیگر عمل کرده و نتیجهای را که از هدف سیاستها مورد انتظار سیاستگذاران است، حاصل نمیشود و باعث افزایش از همگسیختگی اقتصادی و عدم دستیابی به ثبات اقتصادی میشود.
این اقتصاد دان اظهار کرد: تدوین و تنظیم مقررات جدید دولتی، وضع قوانین موازی، ناپایداری قوانین و مقررات و تحریم ایران و تغییرات در تعرفهها، عدم حمایت دولت و بانکها از بخش خصوصی، بزرگ شدن دستگاه دیوانسالاری و از همه مهمتر گستردگی فسادها و اختلاسهای پولی و مالی در دستگاه دولت و بانک ها و عواملی از این دست باعث تیره شدن فضای کسب و کار شده و با وجود آنکه یک اداره کل در مورد بهبود فضای کسب و کار در وزارت صنعت، معدن و تجارت تأسیس شده، رتبه فضای کسب و کار ما چهار پله در تابلوی اعتبارسنجی بینالمللی از جمله بانک جهانی سقوط کرده است.
وی همچنین بیان کرد: محیط کسب و کار ناشی از ۱۰ مولفه است که از اقدام به اخذ مجوز برای تأسیس شرکت یا بازرگانی شروع میشود تا مراحل بعدی آن که شامل اخذ برق اعتبار بانکی و وضعیت مالیات و صادرات و... است. همه این مراحل آنچنان زمانبر و هزینهبر و با فساد درآمیخته که کمتر کارآفرینی در فضای اقتصادی، مالی و پولی و پیشبینی ناپذیری آینده به سبب نامطلوبی مناسبات دیپلماتیک با دنیای خارج به آن تن میدهد. در این صورت چندان شگفتآور نیست اگر ۴۰ میلیون نفر از جمعیت فعال کشور غیر فعال باشند. ایجاد فضای کسب و کار مطمئن و کمریسک که جاذب سرمایههای داخلی و خارجی باشد مستلزم شرایط مطلوبی است که این فضا را آماده و جذاب برای سرمایهگذاری کند.
جام ساز معتقد است ضعف دیپلماسی چند جانبهای و منطقهای و دو جانبه و مطلوب تحت تاثیر اندیشههای غیرعالمانه و ناکارآمدی مدیران از یک سو و نگاه خصمانه دنیای غرب به خصوص آمریکا که با قدرت نظامی و اقتصادی فائقه خود بر کشورهای اروپایی و حتی جنوب شرقی آسیا تاثیرگذار است، نسبت به کشور ما سبب شده که برجام تضعیف شود و انتظاری که از این توافق میرفت حاصل نشود. به خصوص تحریمهای اخیر آمریکا این موضوع را تشدید کرده است.
وی اظهار کرد: با توجه به مطالب پیش گفته و نبود اراده ای فعال در جهت بهبود منافع ملی و ورودی سالانه حداقل یک میلیون از آحاد فعال جامعه به بازار کار اعم از دانشجویان دانشگاهی و غیر دانشگاهی مسلما بر جمعیت غیرفعال کشور اضافه میشود و تولید ناخالص داخلی را کاهش می دهد.
این اقتصاددان درباره جذب سرمایهگذاری خارجی نیز گفت: با توجه به شرایط سیاسی و تعارض با سیاستهای غرب چندان امیدی به جذب سرمایهگذاری خارجی که یکی از مهمترین ملزومات رشد اقتصادی است و ورود سرمایه و تکنولوژی و مدیریت دانایی محور را در پی دارد، وجود ندارد.
به گفته جام ساز، کشورهایی که پس از توافق برجام با امضای تفاهمنامههای تجاری امیدی را در دل بخش خصوصی و حتی دولت زنده کردند از تفاهمنامه به انعقاد قرارداد منتهی نشدند و برخی از آنان از جمله توتال فرانسه که به اتفاق شرکت نفتی چین و پترو پارس در مورد پارس جنوبی قرارداد ۲۵ ساله امضا کرده بودند، پا پسکشیدند و منتظر تحولات سیاسی بینالمللی به سرکردگی آمریکا هستند.
وی تاکید کرد: در هر صورت برای برون رفت از این وضعیت نیازمند تغییر و تحولات نهادی هستیم تا نهادهای پیشرفته و سازمانهای حقوقی پیشرفته شکل گیرند و جامعه مدنی منسجمی پدید آید و مسئولین پاسخگوی اعمال و رفتارشان در مقابل ملت باشند. همچنین ضرورت دارد قوای سه گانه و دیگر نهادهای دولت نیز با پایبندی به اصل حکومتمداری که صیانت از حقوق فردی و اجتماعی جامعه است، اهداف توسعه و رفاه ملی و ریشه کنی فقر و بیکاری را محقق کنند.
نظر کاربران
باسلام وقتی اقتصاد بر روی وضعیت معیشتی مردم فشار آورده چرا برخی مسئولین میگن هیچ فشاری بر مردم نیست مگر غیر از اینه که بین مردم نیستن و فقط مشغول غارتگری اموال بیت المال هستن ننگ بر همچین مسئولینی
پاسخ ها
کار افرینان را مجبور به گوشه نشینی کردند و جامعه توسط مدیران فاسد به سمت انگلیسم پول مفت سوق داده شده اند
ثبات اقتصادي ايران وجو بازار كار دستمايه عده اي بي كفايت وبي سرو پا شده که عقده شکست های پیاپی انان در سیاست باعث بی ارزش شدهپول ملي وسقوط تومان به يك چهارم ارزش ولقعی شده.7 سالست اين دلالان سياست باز تشنه بخون مردمن.
بانک ساز خودشو میزنه,تولید لنگ میزنه,حقوقای چند ده میلیونی بی زحمت,چه فایده,یا بی خیال اقتصاد بشیم ,یا تاوان سنگین همه میدیم
بله وجودداردشماهمش فقرمثال میزنید امیدوارم که خانواده ای را درخواب نجات دهید وقتی که اختلاس انجام میدین مامردم چراباید چوبشو بخوریم دیگه این همه حرف زدنها بامردم بی فایده است بویی از رایگان بودن نمیاد فقط میخواین بلااقتصادی نازل بشه برسر مردم بعد نگین چرا جوان تشکیل زندگی نمیده ما خیلی وقته متوجه شدیم باشد که این فقر فقط برای حرف زدن میخواین ریشه کن کنید ما که راضی نیستیم زیاد هم حرف بزنیم بدشان میاد
وقتی کارفرما زیر فشار اقساط و سود دیرکرد وام له میشود اولین کاری که به ذهنش میرسه تعدیل نیروی کاره
و این سود بانکها و ربا است که باعث بیکاری ایرانیها شده!
کار اقتصاد از ازهم گسیختگی و دزدی گذشته به قول دوستمون کار به غارتگری از جیب مردم رسیده.
وضع اقتصاد کشور به شکل بسیار شفاف از منظر ایشان مطرح شده است،
این وضعیت مطمئنا طبعات سیاسی و اجتماعی نه چندان جالبی برای مملکت در بر خواهد داشت،
سیاستمداران کشور که در یک جمع شاید هزار نفره در حال چرخش هستند،ایا قادر به تغییرات اساسی و مورد نیاز کشور هستند؟
آخی باخرف میخوای قثر ریشه کن بشه ما 15 ساله که ایتطوری است دیگه هیچی لذت بخش نیست پس عمل کن که گریم گرفت دیگه باید توخواب دید که رایگان باشه
اون 39میلیون نفر از بابت اون 51نفر بیکارند،درزمان رضا خان یه دوستی که الان هشتاد سالشه تعریف میکرد ما که جوان بودیم میترسیدم سرچهارراه بایستیم گفتم چرا؟گفت رضا خان دستور داده بود هرکس سر چهارراه ها یا جاهای دیگر بیکارند وپرسه میزنند بگیرند و ببرند درنساجی کار کنند،یا یکی تعریف میکرد منو بردند اداره پست بعد دوهفته فرار کردم بعد منو بردند بانک باز فرار کردم آخر هم به زور پدرم رفتم نساجی گفتم پس امورات خودت باززنت رو چطور میچرخوندی شاید باورش سخت باشه با گردو بازی پشت گردو یک شاهی میزاشتیم وهر کس اون گردو رو میزد پول مال اون بود!میگفت دغدغه ازدواج وکار نداشتیم،حالا بعد از هفتاد سال با امکانات جدید ومنابع جدید اینهمه بیکار واقعا جای تأسف داره!
اقتصاد ایران سالهاست که از هم گسیخته است. راه برگشتی هم وجود نداره
خطر چی وجود داره دولت تو این چند سال با سیاستا غلط و رانتا موجود اقتصاد کنونیو نابود کرد شما از کدوم اقتصاد الان دارین صحبت میکنین
مگه وقتی ژاپن شروع به ساخت و ساز کرد سرمایه گذار خارجی داشت
بهترین کار اولا بکارگیری سرمایه داخلی با حذف سود های بانکی بدون مالیات به سپرده گذاران است و دوم اعتماد به تولیداتمان ولو اینکه در اول کار خیای با کیفیت نباشند و سوم جلو واردات بی حد و حساب مواد ولوازم بدرد نخور را بگیرند
وزیر اقتصاد میخواهد نرخ سود بانکی رو پایین بیاره درحالی که همین حالا دلار۴۲۰۰ شده معلوم نیست میخواهد دلار رو به چند برساند هیچ نماینده مجلسی هم ترمز این اقا را نمیکشد.
این حرفا دیگه تکراری شده و توقعی هم نیست.
این هم از دولت تدبیر و امید...