شش سوال مهم درباره آزمایش موشکی کره شمالی
بازهم یک آزمایش موشکی در کره شمالی که به باور وزیر دفاع آمریکا میتواند "هر نقطهای از جهان" را هدف قرار دهد. کاخ سفید در بیانیهای ناامیدکننده تلاش کرد بگوید به اوضاع سروسامان خواهد داد.
آیا این موشک قواعد بازی را تغییر میدهد؟
خیر. متخصصانی که پیشرفت برنامه هستهای کره شمالی را زیر نظر دارند میدانستند دیر یا زود پیونگیانگ به موشکی دست خواهد یافت که هر نقطه از خاک آمریکا را در تیررس خود قرار میدهد. اخیراً مقامات آمریکایی پیشبینی کردند که کره در سال ۲۰۱۸ به این مرحله میرسد. این موشک نسبت به آزمایشهای قبلی مسافت طولانیتری را پیمود که بر اساس تخمینهای فیزیکدانی به نام "دیوید رایت" نزدیک به هشت هزار مایل بود. این مسافت برای هدف قرار دادن هر نقطهای از آمریکا، ازجمله نیویورک، کافی است. اما رایت به نکته مهمی اشاره میکند: بر این موشک یک کلاهک جعلی سوار شده بود که احتمالاً بسیار سبک بوده است. یک کلاهک هستهای واقعی بسیار سنگینتر است و بنابراین مسافتی که موشک طی میکند را بهاندازه قابلتوجهی کاهش میدهد. موشک توانایی حمل بار هستهای را ندارد. هنوز.
پس ترامپ حق داشت که بگوید "این آزمایش چیزی را تغییر نمیدهد"؟
تا حد زیادی بله.
کره شمالی چه واکنشی نشان داد؟
درحالیکه "جیمز ماتیس" وزیر دفاع آمریکا قدرت تخریب این موشکها را زیاد نداست، ارتش کره جنوبی موشک جدید را متهای توصیف کرد که میتواند از زمین، هوا و دریا اهداف دوردست را هدف قرار دهد. البته این آزمایش به کره شمالی یادآور شد که در صورت سوار کردن کلاهک هستهای بر موشک، ممکن است در پرتاب مشکل ایجاد شود و شاید حتی رهبر کره شمالی نیز از این رویداد جان سالم به در نبرد. اما این حقیقت سبب آرام شدن اوضاع در شبهجزیره کره نشد.
آمریکا برای پاسخ به این آزمایش چه گزینههایی دارد؟
یک مقام سابق دولتی و از مشاوران محافظ کار دولت آمریکا پیشنهاد داد که سکوی پرتابی که برای این موشک استفاده شد را نابود کنند. اما این اتفاق نمیافتد، زیرا کارشناسان بر این باورند که واکنش نظامی تندی خواهد داشت. کره جنوبی نیز با چنین اقدامی مخالف است.
گزینههای دیگری که پیش روی آمریکاست: فشار آوردن به چین برای مداخله بیشتر، شکایت از عدم فعالیت چین، یافتن روزنههای کره شمالی با جهان بیرون (که هنوز تحریم نشدهاند) و تحریم کردن آنها.
آیا شانس مذاکره از بین رفته است؟
خیر. نشانههایی وجود دارد که گزینه مذاکره هنوز بهطور کامل از بین نرفته است. در اوایل ماه نوامبر، فرستاده چین به پیونگیانگ رفت و تصور میشد قصد دارد آنها را به مذاکره تشویق کند. روز سهشنبه، یک مقام رسمی کره جنوبی در بحثی غیرمعمول درباره برنامه هستهای کره شمالی (تنها چند ساعت قبل از آزمایش موشک) گفت که دولت حاضر است با پیونگیانگ وارد مذاکره شود. تاریخ پر است از رژیمهایی که تنها پس از دستیابی به موفقیتهای نظامی حاضر به حضور در میز مذاکره شدهاند. یک دیپلمات چینی پیشبینی کرده بود که کیم تنها پس از دستیابی به موشک قارهپیما حاضر به مذاکره میشود.
بعدازاین چه اتفاقی میافتد؟
لازم نیست شرایط بدتر از این شود. سخنان ترامپ درباره این آزمایش خویشتندارانه بود. کره جنوبی در ماه فوریه میزبان برگزاری بازیهای المپیک زمستانی است و دوست ندارد یکی از این موشکها بر سر تیمهای اسکی یا هاکی روی یخ فرود بیاید. اما فشارها و نمایشهای قدرت از سوی نیروهای آمریکا و متحدانش بالا خواهد بود... و این امر احتمال واکنشِ کره شمالی را زیاد میکند. یکی از گامهای بعدی کره شمالی، پرتاب موشکی در مسیر تقریبی ۳۵۰۰ مایل خواهد بود که احتمالاً بر فراز برخی جزایر نگران پرواز میکند در اقیانوس آرام فرود میآید. بدین ترتیب قدرت خود را به رخ میکشند.
نظر کاربران
وردار جمع کن این مسخره بازی هارو....
دمش گرم درسته مردمش چندین سال سختی کشیدند ولی آخر آمریکا کوتاه خواهد آمد وکره رو به عنوان قدرت اتمی به رسمیت خواهد شناخت وبعد از آن هست که کره امتیازات ویژه ای خواهد گرفت تا شش ماه دیگر معلوم خواهد شد!