افشاگری احمد توکلی درباره موسسه ثامن الحجج
احمد توکلی از استعفای دسته جمعی اعضای «هیئت رسیدگی به تخلفات مؤسسه اعتباری ثامن الحجج» خبر داد.
رئیس هیئت مدیره سازمان مردم نهاد دیده بان شفافیت و عدالت در نشست خبری درباره فعالیت موسسات مالی غیرمجاز گفت: برخی اعلام می کنند که موسسات مالی و اعتباری بنگاه های اقتصادی شبیه سایر بنگاه ها هستند، به عنوان مثال اگر یک کارخانه پارچه بافی که از وزارت صنعت مجوز گرفته ورشکست شود، آیا وزارت صنعت باید پول آن را پرداخت کند؟ درباره موسسات مالی هم همین طور، بانک مرکزی نمی تواند خسارات موسسات مالی ورشکسته را پرداخت کند.
وی با انتقاد از این طرز تفکر گفت: کارکرد بنگاه های اقتصادی دیگر، مانند موسسات مالی و اعتباری نیست؛ چرا که یک کارخانه یا هر بنگاه اقتصادی دیگر با استفاده از سرمایه شخصی و تسهیلات بانکی تاسیس می شود در حالی که موسسات مالی و اعتباری به اعتبار تضمین دولت است که می توانند از مردم منابع جمع آوری کنند تا با استفاده از پول مردم به صاحبان کسب و کار تسهیلات بدهند. موسسات مالی و اعتباری درآمد حاصل از فعالیت های بانکی را به عنوان سود سپرده به مردم پرداخت می کنند و بخشی را نیز به عنوان سود خود برمی دارند.
رئیس هیات مدیره سازمان دیده بان شفافیت و عدالت تصریح کرد: بنابراین بانکها با اعتباری که دولت و بانک مرکزی به آنها داده برای خود کسب درآمد می کنند و با سایر بنگاه های اقتصادی از این نظر تفاوت دارند. از سوی دیگر بانک مرکزی از موسسات مالی و اعتباری یا بانک ها وجه ضمانت قانونی می گیرد تا در صورتی که این موسسات ورشکسته شوند، بانک مرکزی بتواند بخشی از طلب مردم را پرداخت کند.
وی با اشاره به اختیارات گسترده بانک مرکزی در زمینه نظارت بر فعالیت های بانکی از مرحله صدور مجوز تا تشخیص تخلفات و بازرسی از بانک ها اظهار داشت: این اختیارات سبب می شود تا در صورت کوتاهی یا قصور موسسات مالی و اعتباری، بانک مرکزی مسئول شناخته شود.
بانک مرکزی نمیتواند از مسئولیت خود شانه خالی کند
توکلی افزود: البته معتقدم از سوی دیگر بانک مرکزی موظف به پرداخت خسارت تک تک سپرده گذاران در موسسات مالی ورشکسته نیست، ولی از طرفی هم نمی تواند از مسئولیت خود در این زمینه شانه خالی کند. قصور بانک مرکزی در این زمینه این است که بر اساس قانون باید در برابر جامعه پاسخگو باشد و بر عملکرد بانک ها نظارت داشته باشد که در قضیه موسسات مالی و اعتباری ورشکسته مشخص شد این نظارت وجود نداشته است. قانون نیز صراحتا می گوید بانک مرکزی مسئولیت دارد.
عضو سابق شورای پول و اعتبار خاطرنشان کرد: بانک مرکزی باید مسئولیت تلاطم اقتصادی ایجاد شده را بپذیرد و به دلیل ایجاد مشکلات اجتماعی، بازخواست شود. در قضیه موسسه مالی و اعتباری ثامن الحجج نیز بانک مرکزی ابتدا سعی کرد فشار اجتماعی را از طریق پرداخت مبالغ سپرده گذاران با مبالغ کم کنترل کند که کار خوبی بود.
ثامن الحجج بازرسان را راه نمیداد، بهمنی مدیرعاملش را تشویق کرد
وی ادامه داد: بیشترین تخلفات موسسه ثامن الحجج در سال ۸۶ رخ داد ولی بهمنی، رئیس وقت بانک مرکزی این موسسه را حمایت کرد. در حالی که موسسه ثامن الحجج بازرسان بانک مرکزی را به شعب راه نمی داد، مدیرعامل این موسسه از طرف رئیس کل بانک مرکزی وقت تشویق نامه دریافت کرد. در دولت یازدهم نیز بانک مرکزی در برخورد با اقدامات مشابه این موسسه جدی تر شد اما باز هم اهمال و کوتاهی وجود داشت.
توکلی افزود: در مرداد ۹۳ زمانی که من عضو شورای پول و اعتبار از طرف مجلس بودم، در جلسه شورا اعلام کردم که بانک مرکزی از نظر اجتماعی موظف است این موسسه را منحل کند که این پیشنهاد به تصویب رسید اما اجرای آن در دی ماه ۹۴ رخ داد. در این ۱۸ ماه مدیرعامل موسسه ثامن الحجج توانست با پول مردم، مسکن، زمین و مجتمع های تجاری خریداری کرده و به نام افراد مختلف ثبت کند. بانک مرکزی در این ۱۸ ماه چرا از این فرد غافل بود؟ در نهایت هم مدیرعامل این موسسه تحت الحفظ در خانه اش محصور شد.
چرا هیات رسیدگی استعفا داد؟ چه فشارهایی وجود داشت؟
رئیس هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت تصریح کرد: سال گذشته این سازمان مردم نهاد به بانک مرکزی، دادستانی و وزارت اطلاعات به عنوان سه نهادی که از طرف دولت مسئول رسیدگی به تخلفات موسسه ثامن الحجج بودند پیشنهاد داد یک نفر از سپرده گذاران نیز در جلسات این سه نفر حضور داشته باشد که مورد استقبال قرار گرفت اما چند ماه بعد یک هیات اجرایی زیر نظر این گروه سه نفره تشکیل شد که در آبان ۹۶ این هیات اجرایی استعفا داد.
توکلی افزود: بانک مرکزی باید اعلام کند چرا این گروه و تحت چه فشارهایی از سمت خود استعفا داده اند؟ همچنین بانک مرکزی به صورت شفاف توضیح بدهد که چرا در وصول تسهیلاتی که این موسسه به مردم داده، کوتاهی می شود؟
به گفته وی، عمده تسهیلات کلان این موسسه به قضات باسابقه، فرزندان علما و شخصیت های سیاسی پرداخت شده که دیده بان شفاف و عدالت در صورت عدم پاسخگویی بانک مرکزی، اسامی این افراد را منتشر خواهد کرد.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از سوی دیگر بانک مرکزی پرداخت بدهی های سپرده گذاران کلان موسسه ثامن الحجج را به بانک پارسیان واگذار کرده است ولی هیچ گونه ضمانتی از بانک پارسیان اخذ نشده است.
نظر کاربران
پدیده شاندیزم اول نماد اقتدار و اقتصاد بود بعد کلاه بردار از آب درامد!
هی بابام هی.
پاسخ ها
مش قاسم جان خلاصه ومفید درست گفتی هی بابام هی سعی کنیم بگردیم ببینیم بتعداد انگشتان یک دست مسیول ومدیر سالم پیدا می کنیم هی بابام هی
علی وقف چی به سایت خبرگزاری الف خبر داد:
هفت هزار و 400 میلیارد تومان پول کاسپین کجاست؟
علی وقف چی با بیان اینکه در خصوص چهار هزار و 900 میلیارد تومان تسهیلات داده شده و 2 هزار و 500 میلیارد سپرده دریافت شده موسسه کاسپین سوال و ابهام وجود دارد، گفت: سوال این است که این هفت هزار و 400 میلیارد تومان پول کجاست؟
فقط یکی بگه پایان این همه اختلاس نجومی
چه وقت است.این وضعیت در چندکشور در
جهان حاکم است.پس عدالت امام علی ع کجا
رفت.
صاحبان پشت پرده این صندوقها چه کسانی هستند؟ و با چه کسانی درون سیستم در ارطباط هستن آقای توکلی شفاف سازی کنید
معمولاً دو تا اتفاق در جامعه دیده نمیشه ، یکی مرگ فقرا و دیگری خلاف بزرگان
درود بر توکلی اینم از تدبیر وامید ....
آقای وقفچی شما را به خدا ماجرا را تعقیب کنید واین وظیفه نمایندگی شماست
آقای توکلی یادم می یاد پارسال و چند ماه پیش هم تهدید کردید در صورت عدم برگرداندن اصل و سود وامهای میلیاردی و نجومی که عده ای خاص با ژنهای خوب از موسسه ثامن الحجج بصورت ناجوانمردانه گرفتند، نام شخصیت های سیاسی و فرهنگی ویژه خوار را افشاء خواهید کرد!
در این دو سال که از مسدود شدن حسابهای ما نزد موسسه ثامن الحجج می گذرد؛ بین سپرده گذاران سیاه بخت خانواده هایی هستند که بیماران سرطانی ، صعب العلاج ، زندانی، فرزندان دانشگاهی، فرزندان دم بخت، حمایت کننده مخارج زندگی، اولادان مجرد و مزدوج ، بدهکار به اشخاص و موسسات و بانکها و تأمین کننده صدها هزینه جاری و . . . وجود دارد. بطوریکه تمام درآمد و وابستگی آنان به سرمایه خود و اخذ سود از موسسه بوده است و اکثرا از هستی ساقط شدند.