وزیر خارجه در فیس بوک
در صفحه فعال محمود جواد ظریف پست های دو روز اخیرش به طور میانگین با ۱۵۰۰ کامنت و ۱۵ هزار لایک مواجه بوده است.
آیا هنوز می توان فیس بوک را غیرمجاز تلقی کرد؟
شمار چیزهایی که این روزها در نگاه اول عجیب به نظر می آیند، روز به روز بیشتر می شود. تازه ترینش حضور پررنگ محمدجواد ظریف وزیر تازه امور خارجه کشورمان در شبکه اجتماعی فیس بوک است؛ که البته در داخل کشور فیلتر است اما آمارهای غیررسمی از عضویت چند میلیون ایرانی در آن خبر می دهند.
ظریف البته پیش از داغ شدن تنور انتخاباتی، صفحه ای شخصی در فیس بوک داشت که پس از جدی شدن حضورش در فهرست وزیران دکتر حسن روحانی این صفحه را بست. (یکی از کاربران نزدیک به چهره های سیاسی، همان روزها از بسته شدن صفحه شخصی ظریف توسط خود او، به عنوان قطعی شدن معرفی اش به مجلس برای گرفتن رأی اعتماد یاد کرد) و حالا در بازگشت، آن صفحه شخصی به یک صفحه عمومی (که معمولا از سوی خود چهره های مشهور، یا توسط هواداران آنها ساخته می شود) تبدیل شده که مهمترین تفاوت این دو برداشته شدن سقف 5000 دوست و امکان لایک کردن توسط هواداران متعدد آن چهره است؛ اتفاقی که سبب شد تا همین شب گذشته تعداد لایک زنندگان صفحه آقای ظریف به مرز 50 هزار نفر برسد و هر پست دو روز اخیر او به طور میانگین بیش از 15 هزار لایک و 1500 کامنت داشته باشد.
او در این پست ها به این نکته که صفحه توسط خود او و فرزندانش اداره می شود اشاره کرد، دو عکس، یکی از نخستین روز کاری در وزارتخانه و دیگری در کنار علی اکبر صالحی وزیر خارجه پیشین و رئیس تازه سازمان انرژی اتمی (با این توضیح که «امیدواریم با کمک همه دوستان در راه اعتلای ایران عزیز گام برداریم») گذاشته و در مهمترین این پست ها با خوانندگان صفحه اش صحبت کرده: «من با استعانت از خداوند بزرگ و به امید خدمت به مردم، اعتلای نام ایران و ایرانی و بهبود شرایط بین المللی در جهت کاستن از فشار اقتصادی بر مردم عزیز این مسئولیت سنگین را پذیرفته ام. از محبت های شما که اینجانب را مورد لطف قرار داده اید سپاسگزارم و امیدوارم بتوانم شایسته این همه بزرگواری باشم. تلاش خواهم کرد ارتباط با شما را حفظ کنم و امیدوارم بتوانم در این صفحه، در سایت وزارت امور خارجه و یا از سایر روش ها به شما به صورت کم و بیش مرتب گزارش دهم.»
البته آقای ظریف در ادامه همین نوشته تا حدی سعی کرده خطرات احتمالی صفحه ای که در این حد عمومی را هم از دوش خودش بردارد: «از دوستان فهیم، بزرگوار و رواداری که به این صفحه مراجعه می کنند صمیمانه و مصرانه انتظار دارم که این صفحه را مکانی برای کنایه یا خدای ناکرده توهین به افراد، گروه ها، احزاب، قومیت ها و مذاهب قرار ندهند و از شعارهای سیاسی و نطق ها و نظراتی که باعث رنجش دیگران شود یا فرصت گفتگو و مفاهمه را از ما سلب کند جدا پرهیز کنند. با همه احترام به تمام نظرات، اگر به چنین اظهارنظرهایی برخورد کنیم با اجازه شما آنها را حذف خواهیم کرد ولی تصدیق می فرمایید که فرصت نخواهیم کرد همه نظرات درج شده در این صفحه را به سرعت مرور کنیم و لذا هیچ مسئولیتی درباره محتوای نظرات نخواهیم داشت.»
همین نوشته هم البته تاکنون بیشترین حجم نظرات را داشته و بیش از ۲۱۰۰ نفر زیر آن نوشته اند که دایره ای از روزنامه نگاران و چهره های شناخته شده تا مردم عادی را شامل می شود؛ مثل یکی که این صفحه را بهترین پاسخ برای حرکت آلن ایر سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا دانسته که مدتی است صفحه فارسی اش در فیس بوک بازدیدکنندگان ایرانی زیادی دارد و سایت های خبری داخلی هم گاه به آن استناد می کنند.
بامزه اینکه در مقابل همین اتفاق های تازه، ایر هم فعالیت مجازی اش را بیشتر کرد و دیروز در پاسخ به یکی از ایرانیان که گفته بود او و دولتش امیدهای تازه ایرانیان به حل اختلافات بین المللی را با تحریم های تازه بی اثر کرده اند و تهش هم اضافه کرده بود «تف به ذاتتان»، خیلی مؤدبانه و با فارسی عجیب و غریبش جواب انتقادات را داده و در آخر هم از این که یک ترکیب تازه فارسی یاد گرفته که پیش تر آن را نشنیده، تشکر هم کرده است.
صفحه رسمی فیس بوک وزیر امور خارجه، پس از صفحات رسمی بسیاری از مقامات بلندپایه ایرانی در شبکه های اجتماعی نظیر توئیتر، اینستاگرام و همین فیس بوک، شاید نشان دهد که فیلتر ماندن عمده آنها حاصل یک تصمیم پیشگیرانه و بعد عدم بازنگری در این تصمیم است، وقتی می بینیم از سیاست تا تجارت و فرهنگ و ورزش، ایرانی ها هم همپای مردمان دیگر کشورها از امکاناتی که این شبکه های اجتماعی در اختیارشان قرار می دهند استفاده می کنند. به نظر می رسد این روزها بهترین وقت برای بازنگری در همه آن چیزهایی است که در ابتدای این نوشته از تغییر در نگاه رسمی به آنها به عنوان «اتفاق های عجیب این روزها» یاد شد.
نظر کاربران
همه تو فیس بوک صفحه شخصی دارن پس چرا فیلترش کردن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
همه تو فيسبوك صفحه شخصي دارن شما چطور؟
بايد از همه وزرا بخواهيم كه صفحه رسمي در فيس بوك داشته باشند.
بابا قرن 21ههههههه.
قرن ديالوگه نه مونولوگ.