۶۳۵۴۴۸
۱۴ نظر
۵۰۱۵
۱۴ نظر
۵۰۱۵
پ

خطر ورشکستگی تأمین اجتماعی چقدر جدی است؟

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ورشکستگی تأمین اجتماعی در دهه آینده را محتمل می‌داند.

خبرگزاری ایسنا: مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ورشکستگی تأمین اجتماعی در دهه آینده را محتمل می‌داند.

«آن چه موجب شده تهدید ملی تأمین اجتماعی در ایران در اولویت نظام نباشد، این است که تصور می‌شود این تهدید در آتیه بسیار دور به ‌وقوع خواهد پیوست یا دولت توان اقتصادی مداخله و مدیریت آن را خواهد داشت. حال آن که در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس تشریح می‌شود که نخست، احتمال ورشکستگی مالی سازمان تأمین اجتماعی در یک دهه آتی بسیار بالاست و دوم این که اندازه بحران به قدری است که دولت نیز توان مداخله اقتصادی را نخواهد داشت.

مرکز پژوهش‌های مجلس با ذکر مثالی توضیح می‌دهد که اگر تنها تعداد ٧٧ هزار مستمری‌بگیر صندوق بازنشستگی را با بیش از پنج میلیون مستمری‌بگیر در ١٠ سال آتی سازمان تأمین اجتماعی مقایسه کنیم، فقط اعتبار مورد نیاز جهت پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگی آنها به بهای امروز بالغ بر ٩٠ هزار میلیارد تومان خواهد رسید. از طرف دیگر گستردگی پوشش جغرافیایی و تنوع اقشار تحت پوشش آن سازمان است که می‌تواند زمینه ناآرامی‌های اقتصادی و اجتماعی در کشور را پدید آورد.

نظام تأمین اجتماعی در کشور ما نظام گسترده‌ای است که سازمان‌ها و صندوق‌های متعددی وظیفه ارائه خدمات اجتماعی را بر عهده دارند. در این بین سازمان تأمین اجتماعی بزرگ‌ترین صندوق از نظر تعداد مشترکان چه به‌ لحاظ بیمه بازنشستگی و چه به‌ لحاظ بیمه درمان به ‌شمار می‌رود؛ به نحوی که قریب به ٤٢ میلیون نفر را تحت پوشش خود دارد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد این سازمان در آینده نزدیک با بحران‌های جدی مواجه خواهد شد. کاهش نرخ تولد از یک ‌سو و افزایش سن افراد از سوی دیگر، منجر به افزایش چشمگیر میزان جمعیت بازنشستگان شده است. پیشی‌گرفتن رشد مصارف نسبت به منابع در سازمان تأمین اجتماعی هم به‌ عنوان چالش و هم به‌ عنوان پیامد سایر چالش‌ها مشهود است.

کسری نقدینگی مشهود از سال ١٣٩٢

کسری نقدینگی به طور جدی از سال ١٣٩٢ در سازمان دیده می‌شود که عمدتا پیامد طرح‌ها و برنامه‌های حمایتی و عدم پرداخت مطالبات سازمان از سوی دولت بوده است. رشد سریع تعداد مستمری‌بگیران به تعداد بیمه‌شدگان و کاهش نسبت پشتیبانی موجب افزایش مصارف نسبت به منابع در سازمان شده است. این امر تا سال ١٤٠٠ شکاف منابع و مصارف سازمان را بازتر و عمیق‌تر خواهد کرد؛ به‌ ویژه آن که غالب ورودی‌های سال‌های اخیر ریسک‌های پرخطر گزینشی بوده‌اند که سریعا به دایره خروجی‌های سازمان وارد شده و در حوزه مصارف تأمین اجتماعی قرار گرفته‌اند. اگر چه کسری در چند سال اخیر با تزریق منابع مالی حاصل از سود سرمایه‌گذاری‌ها و تسهیلات اخذشده از بانک‌ها تأمین اعتبار شده است اما سازمان هم به‌ لحاظ تأمین نقدینگی و هم به‌ لحاظ اندوخته‌گذاری با شرایط بحرانی مواجه است.

بحرانی را تصور کنید که بیش از نیمی از جمعیت کشور را دربرمی‌گیرد. سلامتشان را در معرض آسیب قرار داده، سرمایه اندوخته آنها آسیب جدی دیده، درآمدهایشان قطع شده و امید آنها به تأمین آینده مخدوش شود. چنین بحرانی چه تبعاتی برای کشور خواهد داشت؟

نظام بازنشستگی در کشور ما نظام گسترده‌ای است که از چهار صندوق بزرگ و حدود ١٤ صندوق کوچک تشکیل شده است. در بین این ١٨ صندوق، بزرگ‌ترین صندوق از نظر تعداد مشترکان صندوق تأمین اجتماعی و قدیمی‌ترین آنها نیز صندوق بازنشستگی کشوری است. این صندوق‌ها جمعا بیش از ٥٥ میلیون نفر را تحت پوشش خود دارند که حدود ٦٩ درصد جمعیت کشور محسوب می‌شوند. در بین صندوق‌های بازنشستگی کشور، سازمان تأمین اجتماعی در حوزه بیمه‌های اجتماعی و درمانی با بیش از ٤١ میلیون جامعه تحت پوشش اعم از بیمه‌شده و مستمری‌بگیر است که ٥٢ درصد جمعیت کل کشور را شامل می‌شود. از‌ این‌ رو موقعیت و جایگاه سازمان تأمین اجتماعی در کشور به‌ گونه‌ای است که به‌ عنوان بزرگ‌ترین نهاد بیمه‌ای، بزرگ‌ترین خریدار درمان، دومین تولیدکننده درمان، نهاد عمومی غیر دولتی، حامی نیروی کار، پرارتباط‌ترین نهاد با بدنه جامعه، اختیارات وسیع و محدودیت‌های کم، گردش مالی بالا در کشور و یکی از بزرگ‌ترین بازیگران بازار سرمایه و پرتجربه‌ترین سازمان بیمه‌ای و... می‌توان از آن یاد کرد.

کسری ١١٩ هزار میلیارد تومانی تأمین اجتماعی تا ٨ سال آینده

یکی از نخستین نشانه‌های بروز ناپایداری مالی در هر سازمان تأمین اجتماعی کسری نقدینگی است که به دلیل پیشی‌گرفتن مصارف بر منابع نقدی به وجود می‌آید. پیشی‌گرفتن رشد مصارف نسبت به منابع که خود هم به‌ عنوان چالش و هم به‌ عنوان پیامد سایر چالش‌ها مطرح می‌شود، در سنوات اخیر به شدت سازمان را تهدید کرده است. بر اساس آمارهای موجود منابع نقدی سازمان تأمین اجتماعی در سال‌های ١٣٨٤ تا ١٣٩٣ به طور متوسط حدود ٢٧,٥ درصد رشد داشته است؛ در حالی که متوسط رشد مصارف سازمان در مدت مشابه به رقم ٣٠ درصد رسیده و به طور میانگین ٢.٥ درصد بیش از منابع نقدی رشد داشته است. در سال ١٣٩٥ منابع نقدی حاصل از حق بیمه رقمی حدود ٥٣ هزار میلیارد تومان را نشان می‌دهد؛ این در حالی است که مصارف سازمان حدود ٦٢ هزار میلیارد تومان و در نتیجه شکاف نقدینگی حدود ٩ هزار میلیارد تومان ایجاد شد.
این شکاف نقدینگی سهمی حدود ١٤.٦٣ درصد از کل مصارف سازمان تأمین اجتماعی را به خود اختصاص داده است. بر این اساس در صورت تداوم شرایط جاری در هشت سال آتی میزان کل کسری نقدینگی سازمان تأمین اجتماعی در سال ١٤٠٤ قریب به ١١٩ هزار میلیارد تومان خواهد شد. تا امروز سازمان با دو راهبرد، پرداخت با تعویق مطالبات درمان غیر مستقیم به انضمام تأمین نقدینگی از محل استقراض (تسهیلات بانکی) در کوتاه‌مدت سعی در مدیریت کسری حاصله داشته است؛ به نحوی که در سال ١٣٩٥ میزان استقراض سازمان به بالای ٩ هزار میلیارد تومان رسیده و به نسبت سال ١٣٩٤ رشدی سه‌ برابری داشته است.»
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    ((کاهش نرخ تولد از یک سو و افزایش سن افراد از سوی دیگر، منجر به افزایش چشمگیر میزان جمعیت بازنشستگان شده است.)) یعنی اگر نرخ تولد زیاد باشد از تعداد بازنشستگان کم میشود اگر منظور شما نسبت به جمعیت فعال کشور است که متاسفانه ما همین الان هم نیروی کار مازاد بر شاغل داریم

  • سیامک

    داربن ذهنیت از حالا میدین. واسه ورشکستگی با ....?
    اگه واقعیت داشته باشه . ایران از اتیوپی هم بدتر میشه .
    امنیت شغلی حالا نیستش به زیر صفر هم میره و دنبالش همه حقوق بگیران و بازنشتگان و کارگران جز دزدی و .....

  • بدون نام

    هی مونده این ورشکست بشه خدا به داد مردم ایران برسه

  • بدون نام

    دلیل اصلیش بودن حدود۱۸ملیون افغانی خارجی مهاجر که ازسوبسیدویارانه دولت و ملت خرج میش برای اینهاتااخراج نشن بدترمیش

    پاسخ ها

    • بدون نام

      اتفاقا به مساله ی خیلی مهمی اشاره کردین و اون ضرر سوبسیده. سوبسید باعث دزدی و رانت و هزار مشکل اقتصادی دیگه میشه. زمانی دارو مفت بود و کانتینر کانتینر داروهای سوبسیدی ایران قاچاق میشد خارج و پول بیت المال نابود میشد. الان قیمت نرمال شده و اگر سود مناسبی هم روش بکشند هر که برد خارج مملکت ضرر نمیکند و سود هم میبرد. چرا بنزین یارانه ای باشد ؟ تا قاچاق بشود و ترکیه و پاکستان و هند از جیب ما کیف کنند؟ اگر بهای واقعی همه چیز را بدهیم در نهایت فقیر تر نمیشویم بلکه پولدارتر میشویم.

  • بدون نام

    افغانی ها رو بریزید بیرون

  • میثم

    کاهش نرخ تولد چه ربطی داره توهرم جمعیتی بیشتر جمعیت نیروی انسانی بیکاره حالا گیرم صدبرابر شه چه دردی برا تامین اجتماعی دوا میشه نه برادر من کسری نقدینگی از اختلاس میاد از صرف سرمایه جایی بدون بازگشت ما اماده ایم بزن اختلاس چه حرف مزخرفی تامین بیشترین بیمه شدگان داره چون دولت ازاین جیب به اون جیب میکنه ارگان دولتی با تامین قرارداد میبنند نه صندوق دیگه بیمارستانا دولتی تامین قبول دارن داروخانه ها خودشون بزرگش کردن الان میگن در شرف ورشکستگی نه بابا الان پلوار شدن وقتش بخورنش

  • عنقا

    گا بود به سبزه نیز آراسته شد چیه انتظائیرین به شما لوح تقدیر بدیم همش حرف تعطیلات میزنین تفحص کنیم از دخانیات وفرهنگیان واخلاس وهزارچیز دیگه این همه برنامه ها راپیاده میکنید هیچ وقت با حواس جمع یه کاری رانمیکنید بعد که چریان میشه میخواین غیانی طرفرا محاکمه کنید خدایا کجایی که روز به روز داریم از اینا میشنویم

  • بدون نام

    تا دهه 60 تیا به سن بازنشستگی و پول گرفتن میرسن ورشکست میشه! بدبختی دهه 60تیا تمامی نداره! هه هه هه هه

  • حسین

    تلویحا"مرکز پژوهش ناکارآمدی وناتوانی وعجز مدیران دولتی را بیان می کنند سازمان تامین اجتماعی در بدو پیروزی انقلاب یکی از پولدار ترین صندوقها ی بیمه ای بود حال چرا به این روز افتاده علتش برداشتها ی بی حساب وکتاب وغیربازگشت دولتمردان بوده آیا فکر میدانید خیلی از سازمانها ی دیگر دولتی هم ورشکسته هستند ودر واقع شما در حال حاظر از جیب مردم دارید امورات را می گذرانید

  • محمدرضا بختیار

    واقعا آدم کلافه می شود و سر در گم از بیان سازمان پژوهش مجلس که چهار تا فنج در پایه دفاع از تز در آن مشغول هستند گزیه کنیم یا بخندیم ورشکسته می شود به درک نهادی که 50%از وام های کلان و بدون سود در اختیارش قرا گرفته و هیچ خدماتی ندارد همان بهتر که نیست بشه مردم در جهت تامین مالی بیمه می شوند و در ایران هیچ یک داروی خاص و هزینه های کمر شکن درمانی را بیمه متقبل نمی شود ورشکستگی را در پرداخت حقوق های 5تا600میلیونی مدیران بیمه و اختلاس های بیمه تحقیق کنید نه در حیطه ارائه خدمات چرند و توجیهات چرندتر از آن

  • بدون نام

    سازمان تامین اجتماعی تا حالا برای مردم شفاف سازی نکرده که ضرر داشته یا سود ؟

  • م الف شهرآشوب

    آقای وزیر چراصندوق باز نشستگی تامین اجتماعی از بقیه مستمری بگیران که دولت بایدهزینه کند جدا نمیکنید مثل صندوق کشوری ولشکری که هزینه صندوق بازنشستگی تامبن اجتماعی بالا نرود؟

  • بی نام

    باسلام
    یکی ازمشکلات مهم تامین اجتماعی گرفتن حق بیمه زیاد درهرماه به مبلغ ۱۷۰هزارتومان که هرساله اضافه ترهم می شود ازکارگران ورانندگان وغیره است که این گران بودن حق بیمه ودرعوض خدمات بهترندادن به بیمه شدگانی مانندقشرآزاد جامعه باعث شده که عطای تامین اجتماعی به لغایش ببخشندوالبته اگریک روزازپرداخت ماهیانه بیمه دیرشودمبلغ ۶۰هزارتومان بیوه شده راجریمه می کنند ودرآخربااین همه مشکلات مثلا یک راننده پایه یکم ویا به اصطلاح راننده کامیون ویاکارگرعادی بعدازبازنشستگی مبلغ ۹۰۰هزارتومان مستمری می پردازند که نسبت به پولی که دراین سی سال بیمه شده پرداخته هیچ است .دروغ وفریبکاری وصاف وصادق نبودن باعث بسیاری مشکلات درکشورما شده وگرنه تامین اجتماعی یکی ازارگانهای پردرآمدکشورهست که‌متاسفانه هردولتی که سرکارمی آید ناخنکی به درآمدآن میزند اگراینطورپیش برودمردم نه تنها تامین اجتماعی بلکه ازتمامی بیمه ها دلسردوبی اعتماد میشوند.خواهشمندم اگرمیتوانی این مطلب رابرای تامین اجتماعی بفرست تا مشکلات بیمه تقصیر زادو ولد نیندازن ودروغ نگویند تامین اجتماعی مشکلاتی ازدرون خودش دارد نه اینکه باعثش مردم هستند

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج