۶۳۰۸۴۰
۱۳ نظر
۵۰۱۳
۱۳ نظر
۵۰۱۳
پ

مسکن مهر، بی‌مهری کرد

هادی حق‌شناس در روزنامه آرمان نوشت: با وقوع زلزله یک نکته کلیدی در خصوص بحث ساخت‌وساز در ایران مطرح می‌شود. گرچه در سال‌های اخیر وضعیت ساخت‌و‌ساز، آن‌طور که به معنی واقعی نظام مهندسی تعریف شده است.

هادی حق‌شناس در روزنامه آرمان نوشت: با وقوع زلزله یک نکته کلیدی در خصوص بحث ساخت‌وساز در ایران مطرح می‌شود. گرچه در سال‌های اخیر وضعیت ساخت‌و‌ساز، آن‌طور که به معنی واقعی نظام مهندسی تعریف شده، بهبود قابل توجهی پیدا کرده، اما وضعیت مسکن در زلزله‌هایی مثل رودبار و برخی دیگر از مناطق کشور که ساخت‌و‌سازها از ده‌ها سال گذشته بوده، بیانگر این نکته است که مهندسی‌ساز نبوده و هربار که زلزله رخ می‌دهد، عمق فاجعه ساخت‌و‌ساز بیشتر خودش را نشان می‌دهد.
اما این انتظار وجود داشت که حداقل در این دهه اخیر با توجه به آیین‌نامه‌های نظام مهندسی و کنترل‌های مختلفی که انجام می‌گیرد، حداقل پروژه‌هایی که هم پیمانکار، هم مشاور و هم ناظر دولتی دارد، مثل پروژه مسکن مهر که دارای چنین وضعیتی بود، در مقابل زلزله یا حوادثی از این دست استحکام و مقاومت بیشتری داشته باشد. منهای اینکه بالاخره زلزله‌ای به بزرگی بیش از هفت ریشتر قابل توجه است و در دسته‌بندی‌های زلزله در سال‌های گذشته می‌توان گفت که کمتر اتفاق افتاده، ولی انتظار این بود سازه‌های جدید که برای مسکن ساخته می‌شود، در مقابل این شدت، مقاومت بیشتری از خودش نشان دهد.
به هر حال به‌نظر می‌رسد این هشداری است برای توجه ویژه به سایر پروژه‌های مسکن مهری که در کشور ایجاد شده و رقمش هم به‌لحاظ تعداد آپارتمان‌های ساخته‌شده، قابل‌توجه است. حدود دو‌میلیون واحد رقم بسیار بزرگی است و به‌نظر می‌رسد که دستگاه‌های مربوطه نیازمند یک بازنگری جدی در این خصوص هستند تا خدای‌ناکرده فاجعه‌ای که امروز در غرب کشور اتفاق افتاده، در بقیه نقاط کشور برای مسکنی که قدمت آن بیش از ۱۰ سال نیست، نیفتد. این نکته که پیشگیری بسیار مهم‌تر از درمان است، باید بیشتر مدنظر قرار بگیرد.
این شاید تذکری به همه پروژه‌ها و از جمله پروژه مسکن مهر باشد که مقاوم‌سازی و توجه به آیین‌نامه‌های نظام مهندسی بیش از بقیه پارامترها مورد توجه قرار بگیرد. نکته قابل توجه ‌اینکه اگر مسکنی قرار است غیراستاندارد ساخته شود، چه در بافت فرسوده و چه درخارج از شهرها باشد، نتیجه یکسان است. لذا در مرحله اول باید بر این نکته مهم تاکید شود که مسکن به‌عنوان یک سرپناه مقاوم ساخته شود و مکانش مهم نیست که در بافت فرسوده باشد، یا خارج از بافت فرسوده، بلکه در مرحله اول، مهم ایمن و مقاوم ساختن مسکن است. نکته دوم؛ این طبیعی است که در بافت‌های فرسوده وقتی آب و گاز و برق و راه‌های دسترسی وجود دارد، هزینه ساخت مسکن را نسبت به نقطه‌ای که بیرون شهر است، ارزان‌تر یا کمتر می‌کند، درحالی که در مکان‌های دورافتاده و فاقد امکانات اولیه بخش عمده‌ای از هزینه باید صرف ساخت زیرساخت‌هایی مثل آب و برق و گاز و مدرسه و درمانگاه و مسجد و خدماتی از این دست بشود.
لذا اگر قرار بود ۱۲۰‌هزار‌میلیارد تومان صرف مسکن مهر شود، چنانچه در بافت فرسوده همین کار می‌شد، هزینه‌ای کمتر از این مقدار داشت و مهم‌تر از همه ‌اینکه در بافت جمعیتی هم تغییری ایجاد نمی‌شد. ولی باز باید بر ‌این نکته تاکید کرد که مقاوم‌سازی و ایمن ساختن و رعایت نظام مهندسی در ساخت مسکن تفاوتی ندارد که در بافت فرسوده باشد یا خارج از بافت فرسوده، اما چرا در مقایسه با سایر کشورهای دیگر در مقابل بلایای طبیعی مثل سیل و زلزله آسیب‌پذیرتر هستیم؟ به‌عنوان مثال، همچنان که در خصوص خودرو ساخت داخل و خارج به‌راحتی کیفیت دو خودرو را می‌توانیم مقایسه کنیم و اگر دست مصرف‌کننده باشد، به دو دلیل سراغ خودرو خارجی خواهد رفت؛ یکی به‌دلیل ایمنی و کیفیت بالای خودرو و دیگری به‌دلیل مصرف کم سوخت به‌راحتی خودروی خارجی را انتخاب می‌کند؛ این موضوع به بقیه کالاها و خدمات در ایران هم تسری دارد؛ یعنی این اشکال ساختاری است.
در کشورهای توسعه‌یافته هیچ‌وقت یک منزل مسکونی را که سن ۲۰ یا ۲۵‌ساله داشته باشد کلنگی نمی‌دانند و گاه مسکن در کشورهای توسعه‌یافته به سن بیش از ۸۰ سال هم می‌رسد، ولی در ایران گاهی اوقات مسکن به یک‌سوم سن در خارج که می‌رسد، دستور تخریب و نوسازی‌اش داده می‌شود. بخشی از این علت به خاطر این است که به‌معنی واقعی کلمه آیین‌نامه نظام مهندسی رعایت نمی‌شود و بخشی هم به‌خاطر کیفیت مصالح است که به‌راحتی منجر به آسیب‌رسانی به مسکن می‌شود. اینها عوامل عمده‌ای است که در این‌گونه بلایا به‌راحتی تخریب‌های گسترده‌ای را در بافت‌های شهری ایجاد می‌کند.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    قربانت کردم از ساخت مسکن مهر آسیب دیده زیاد نميکزره ناظرها شو پیدا کنید همون جلوی ساختمون اعدام کنید تا بقیه حساب کار بیاد دستشون

  • علی زابلی

    مقصر اصلی ساخت و ساز بد فقط پیمانکار و مهندسین ناظر میباشد علی الخاص سازمان نظام مهندسی که فقط عاشق فیش واریز شده به حساب میباشند جهت عبرت دیگران باید پیمانکار ومهندسناظر این پروژه جلو ساختمانها به دار آویخته شوند

  • هموطن

    در هر فاجعه ای که از سال هشتادوهشت در کشور رخ میدهد حتما پای بیتدبیری احمدینزاد در میان است وهمگان بیشتر از پیش به پوچ بودن وعده های پوپولیستی اگاه میشوند،انشاالله که روزی انقدر عدالت در کشور برقرار شود که این بشر محاکمه ومجازات شود بخاطر تمام ضررهایی که به کشور ومردم وارد اورد،انشاالله.

  • ali

    1- پیمانکاران و ناظران مسکن مهر را احضار و محاکمه کنید .
    2- پول منصرفین از مسکن مهر را پس دهید .
    و این بساط و جمع کنید
    خوبه که در تعالیم اسلامی ما گفته هر آن چیزی را که برای خود می پسندی را برای دیگران بپسند !!!
    ببینم سازندگان و مهندسان ناظر و بنیان گذاران این مسکن ها حاضرند تو واحد ها زندگی کنند !!!!
    باید اینها را مجبور کرد در این واحدها زندگی کنند تا 10 سال

  • بدون نام

    مسکن مرگ

  • بدون نام

    عقده ای ها اینطور مواقع همه چیزو سیاسی میکنن

  • بدون نام

    خاک. برسرمهندس ناظر هیچکسو کاریشون ندار

  • بدون نام

    در زلزله بم ک مسکن مهر نبود تقصیر با کی بود؟؟؟واقعا ک....یذره تفکر کنید بعد صبت کنید....زلزله امر خداونده ...برید با خداهم دعوا کنید

  • بدون نام

    میگه در زلزله بم مسکن مهر نبود پس تقصیر کی بود؟؟ هم وطنان این جمله رو برای من معنیش کنید ببینید فکر گوینده اش براساس چی میتونه باشه

  • بدون نام

    زلزله بم تلفاتش واسه این بود که خونه هاش کهنه ساز بود ولی مسکن مهر ماله دهه نوده چرا خودمونو قول میزنیم پول دادند از خوردو خوراکشون زدن مسکن مهر خریدند صاحب خونه بشن نه اینکه توش بمیرند

  • بدون نام

    در ضمن چه ربطی به خدا داره که باهاش دعوا کنن کم کاری بنده خدا رو ربط نمیدن به خدا دزدی نمیکردن از مصالح محکم درست میکردن ... واقعا که

  • مهدئ

    برمسبب اصلیش لعنت

  • بهروز

    بشکند دستانی که پیمانکاری میگیرن و فقط به پولش فکر میکنن بشکند دستان کسانی که جاده های بی کیفیت را میسازند

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج