براساس آمارهای بانک جهانی سالانه ۲.۳ درصد از جی دی پی ایران هزینه آلودگی هوا میشود.
روزنامه ایران: براساس آمارهای بانک جهانی سالانه ۲.۳ درصد از جی دی پی ایران هزینه آلودگی هوا میشود.
هر سال نخستین برگهای پاییزی که روی زمین میغلتد و هوا که رو به سرد شدن میرود، پیش از آنکه باران باریدن بگیرد، حکایتی همیشگی به تکرار میافتد. هوای پایتخت وارونه و آسمان سیاه میشود، جلسات کمیته اضطرار آلودگی هوا تشکیل میشود و در شرایطی که ذرات سیاه آلودگی براحتی به چشم میآیند، تصمیم به تعطیلی مدارس میگیرند. چند وقت بعد نیز ذرات گرد و غبار به جنوب کشور هجوم میبرند، شرایط اضطراری اعلام میشود و این داستان سال بعد و سال بعد و سال بعد از آن، دوباره تکرار میشود.
بانک جهانی سال ۲۰۱۶ گزارش مفصلی درباره هزینههای آلودگی هوا منتشر کرده و در مقدمه آن نوشته بود:«آلودگی هوا چهارمین عامل عمده مرگومیر در سراسر جهان است. در حالی که سایر مرگهای ناشی از آلودگی بیشتر کودکان و افراد مسن را درگیر میکند، مرگهای ناشی از آلودگی هوا بیشتر برای زنان و مردان در سن کار اتفاق میافتد. از دست دادن زندگی، بسیار غمانگیز است اما بجز این، هزینه اقتصادی آلودگی هوا نیز بسیار قابل توجه است.
یک مورد از هر ۱۰ مرگ در سراسر جهان، به خاطر قرار گرفتن در معرض آلودگی هواست. از دست دادن زندگی به خاطر آلودگی هوا باعث درد و رنج انسانهاست و توسعه اقتصادی را نیز کاهش میدهد.» سالانه ۲۲۵ میلیارد دلار از اقتصاد جهان به خاطر آلودگی هوا، دود میشود و به هوا میرود. بر اساس گزارش بانک جهانی، آلودگی هوا برای خاورمیانه و شمال افریقا ۹ میلیارد دلار هزینه بهدنبال دارد که بیشترین آن، متوجه ایران و مصر است.
هزینه آلودگی هوا در ایران چقدر است؟
آلودگی هوا سالانه ۲۱ هزار نفر را در ایران میکشد. ۴ شهر از ۱۰ شهر آلوده دنیا نیز در ایران قرار دارند و اهواز، یکی از آلودهترین شهرهای ایران به حساب میآید. معصومه ابتکار سال گذشته در کسوت رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده بود که بر اساس مطالعات صورتگرفته در سال ۸۹ مردم حدود ۹ میلیارد دلار به خاطر مسائل محیطزیستی خسارت دیدند و میزان این خسارت امروز به حدود ۳۰ میلیارد دلار در سال رسیده است.
هزینه آلودگی هوا در تهران، چیزی حدود کل بودجه شهرداری میشود. وحید حسینی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران چند روز پیش گفته بود: «هزینه اقتصادی آلودگی هوای تهران بین ۱۲ تا ۱۵ هزار میلیارد تومان است ومی توان گفت پایتخت معادل بودجه شهرداری هزینه اقتصادی آلودگی هوا را میدهد.» او با ارائه اطلاعاتی بیشتر ادامه میدهد:«براساس آمارهای بانک جهانی سالانه ۲.۳ درصد از جی دی پی ایران هزینه آلودگی هوا میشود و پایتخت معادل بودجه خود هر سال هزینه اقتصادی این موضوع را پرداخت میکند. تنها تردد اتوبوسهای دیزلی در مدت ۸ سال حدود ۵۰۰ میلیون تومان به سلامت مردم صدمه وارد میکند، این در حالی است که با نصب فیلتر دوده روی اتوبوسها و هزینه تنها ۵۰ میلیون تومان، میتوان از این فاجعه جلوگیری کرد.»
او البته تفاهمنامه با ژاپن را یکی از دستاوردهای شهرداری تهران در راستای پایش کیفیت هوای تهران دانسته است. طبق این تفاهمنامه قرار است ۷ و نیم میلیون دلار امریکا به اضافه ۱۲ و نیم میلیون دلار تجهیزات به صورت کمک بلاعوض وارد تهران شده و تا سال ۲۰۱۹ آزمایشگاههای ویژه پایش آلودگی هوا در پایتخت احداث شود.
آلودگی هوا چطور رشد اقتصادی را از بین میبرد؟
جمشید پژویان، اقتصاددان و استاد دانشگاه علامه طباطبایی میگوید: «دو دهه است که اقتصاددانان پیشنهاد میکنند برای مطالعه تولید ناخالص ملی و رشد اقتصادی علاوه بر شاخصهایی که در حسابهای ملی محاسبه میشوند، باید هزینههای محیط زیستی را هم اضافه کرد. در اواخر دهه ۹۰ وقتی برای چین این محاسبه انجام شد، رشد اقتصادی دو، سه درصد پایین آمد.» وضعیت آلودگی هوا یکی از مهمترین مواردی است که نشان میدهد توسعه چینیها، توسعه پایداری نبوده است.
شاخصی که این جریان را بخوبی نشان میدهد شاخص «تولید ناخالص داخلی سبز» است که در مورد چین روی صفر درصد قرار گرفته است. بر اساس گزارشی از اکونومیست، در سال ۲۰۱۵ رشد اقتصادی چین کاهش یافت، اما اثر آن در استان «هبی»، قطب صنعت فولاد چین بر اثر آلودگی بسیار شدید هوا بیشتر از سطح متوسط کشوری بوده است. از سال ۲۰۱۳، ۱۸ هزار کارخانه آلودهکننده در چین بسته شدهاند.
در سال ۲۰۱۳، اقتصاد چین سالانه رشد ۷.۷ درصدی را تجربه میکرد و در سال ۲۰۱۴ به ۷.۴ کاهش یافت. اما کاهش رشد اقتصادی هبی، بسیار بیشتر از این حد بوده و از ۸.۲ درصد به ۶.۵ درصد سقوط کرده است. وضعیت رشد در بخش صنعت هبی از این هم بدتر بوده و از ۱۰درصد در سال ۲۰۱۳ به ۵.۱ درصد در سال ۲۰۱۴ رسیده، در حالی که رشد صنعتی کل کشور از ۹.۷ درصد به ۸.۳ درصد افت پیدا کرده است. اقتصاد هبی، متحمل زیان شدیدی شده و یکی از مهمترین علتهای آن، آلودگی شدید هوا بوده است.
ضرر ۲۲۵ میلیارد دلاری اقتصاد جهان
مردمی که سالانه به خاطر آلودگی هوا میمیرند، ۶ برابر بیشتر از افرادی هستند که بر اثر ابتلا به بیماری مالاریا جانشان را از دست میدهند. همچنین مرگ بر اثر آلودگی هوا، ۴ برابر بیشتر از مرگ بر اثر ابتلا به بیماری ایدز است. مرگهای ناشی از آلودگی هوا، دو نوع دارند؛ آنهایی که به خاطر آلودگی هوای شهرها میمیرند و آنهایی که ناشی از آلودگی هوای خانگی بر اثر آشپزی با سوختهای جامد جانشان را از دست میدهند.
بانک جهانی مینویسد:«علیرغم رشد و توسعه اقتصادی، مرگهای نوع دوم به میزان بالایی مشاهده میشود.». ۲۲۵ میلیارد دلار، هزینه این مرگهای پیش از موعد به اقتصاد جهانی است که بر اساس درآمد کار هدررفته در هر سال محاسبه شده است. آلودگی در سلامت مردم در همه سنین تأثیر میگذارد. اما زمانی که مردان و زنان در سن کار پیش از موعد میمیرند، مرگشان به درآمد از دست رفته کار برای کشورشان منتج میشود.
درآمد از دست رفته کار در منطقههایی با جمعیت جوانتر، بسیار قابل توجه است. درآمد از دست رفته در جنوب آسیا به بیشتر از ۶۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۳ میرسد که معادل یک درصد از کل تولید ناخالص داخلی آنهاست.
سازمان همکاری و توسعه بینالمللی در آوریل سال ۲۰۱۵ نتایج تحقیقاتی را منتشر کرد که نشان میداد در سال ۲۰۱۰، ۶۰۰ هزار مرگ زودرس در اروپا به خاطر آلودگی هوا، ۱.۶تریلیون دلار هزینه اقتصادی به همراه داشته است. این رقم، برابر با یکدهم از کل تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۳ است.
گزارشهای بانک جهانی نشان داده است که چین سالانه معادل ۱۰درصد از تولید ناخالص هزینه آلودگی هوا میَکند. این عدد در ایران حدود ۲.۳درصد است.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
نظر کاربران
عقل نباشد جان در عذاب هست
خب شما این هزینه را در برطرف نمودن الودگی هوا استفاده کنید که ماندگار و جان کسی هم در خطر نمی باشد
مگر برایش ان خیریتی دارد که خرج نمی کنند