خرده نوسان ارزی در مرز ۴ هزار تومان
در دومین روز هفته، معاملهگران دلار در برابر حضور این ارز در کانال ۳ هزار و ۹۰۰ تومان مقاومت کردند. روز یکشنبه، دلار در محدوده ۳ هزار و ۹۹۰ تومان آغاز به کار کرد، ولی معاملهگران با افزایش خریدها قیمت را به سرعت به کانال ۴ هزار تومان بازگرداندند. در نهایت نیز این ارز با قرار گرفتن در نقطه ۴ هزار و ۸ تومان در سطح بالاتری نسبت به روز ابتدایی هفته قرار گرفت.
روز یکشنبه، قیمت سکه تمام بهار آزادی نیز تحتتاثیر رشد بهای دلار قرار گرفت. در دومین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی با هزار تومان افزایش به بهای یک میلیون و ۳۱۲ هزار تومان رسید. این افزایش در حالی ثبت شد که روز شنبه ۷ هزار تومان از ارزش خود را از دست داده بود. به گفته فعالان، در کنار رشد دلار، خوشبینی بازیگران بازار داخلی نسبت به روند اونس جهانی دیگر عاملی بود که سکه را در فاز صعودی قرار داد. پس از عبور اونس از مرز هزار و ۳۰۰ دلار، عده زیادی از بازیگران بازار، انتظار دارند که این افزایش در هفته جاری نیز ادامه پیدا کند، عاملی که میتواند سکه را صعودیتر کند. تحتتاثیر چنین تصوراتی قیمت در ابتدای روز تا نزدیک یک میلیون و ۳۱۸ هزار تومان بالا رفت، ولی با افزایش احتیاط، قیمت در ساعات انتهایی روز از سقف پایین آمد.
دلار که در اولین روز هفته ۳۰ تومان از ارزش خود را از دست داده و به قیمت ۴ هزار و ۵ تومان رسیده بود، در دومین روز هفته معاملات خود را در محدوده ۳ هزار و ۹۹۰ تومان آغاز کرد. روز یکشنبه، معاملات شاخص ارزی با قیمت ۳ هزار و ۹۹۵ تومان کلید خورد که کاهشی ۱۰ تومانی نسبت به قیمت بستهشده روز شنبه داشت. به گفته فعالان، مهمترین عاملی که زمینهساز آغاز کاهشی دلار شد، تحرکات شماری از معاملهگران غیررسمی در ساعات انتهایی روز شنبه بود. به گفته فعالان، پس از ساعت ۳ بعدازظهر روز شنبه میزان فروشها در معاملات غیررسمی افزایش بیشتری یافت تا شدت افت قیمت بیشتر شود. بهنظر میرسید، افت انتهای روز شنبه بیشتر خواست نوسانگیرانی بوده است که در غیاب بازیگران رسمی بازار سعی داشتند قیمت را پایین آورده و پس از آن با خرید در سطوح پایینتر کسب سود کنند. به گفته فعالان، زمانی که دامنه نوسانات پایین میآید، بازیگران فردایی از راههایی چون افزایش فروش و خرید در کف، بهمنظور نوسانگیری استفاده میکنند. آنچه این موضوع را بیشتر برجسته میکند، حساسیت معاملهگران نسبت به مرز ۴ هزار تومانی است. در واقع، با توجه به این سطح از حساسیت میتوان
گفت که کاهش انتهای روز شنبه تنها مقطعی و به قصد نوسانگیری صورت گرفته است؛ در عمل نیز چنین اتفاقی در ساعات ابتدایی روز یکشنبه رخ داد و موجب شد قیمت به سرعت به مرز ۴ هزار تومانی بازگردد. در واقع تنها نیم ساعت قیمت دلار زیر مرز ۴ هزار تومانی معامله شد و ساعت۱۱:۳۰، ۴ هزار و ۳ تومان قیمت خورد. افزایش دلار تا نزدیک ساعت یک بعدازظهر ادامه یافت و این ارز در مقطعی تا محدوده ۴ هزار و ۲۰ تومان بالا رفت. در نهایت روز یکشنبه، شاخص بازار ارز معاملات خود را با قیمت ۴ هزار و ۸ تومان پایان داد که ۳ تومان بالاتر از روز شنبه بود.
در دومین روز هفته حجم معاملات در بازار ارز کاهش یافت. به گفته فعالان، روز یکشنبه بخشی از معاملهگران نسبت به روزهای پیشین تمایل کمتری نسبت به خرید و فروش دلار داشتند. بهنظر میرسد، نوسانات روزهای اخیر و بازگشت از سطوح بالاتر موجب شده بود که این دسته از معاملهگران با احتیاط بیشتری وارد بازار شوند. در کنار این، به گفته یکی از بازیگران باتجربه بازار، روند آینده قیمت در کوتاهمدت برای عمده معاملهگران مشخص نبود و این ابهام، آنها را برای تعیین موقعیت خرید یا فروش دچار تردید کرده بود. این در حالی است که همچنان بیشتر معاملهگران باور دارند، قیمت دلار در میانمدت و تا انتهای پاییز روند افزایشی خواهد داشت، هر چند در مورد سطح نوسانات و میزان افزایش قیمت نگاه مشترکی در بازار وجود ندارد. افزایش تقاضا برای تسویههای دلاری در آستانه ماه ژانویه و روند سنتی افزایش قیمت در آذرماه از جمله عواملی است که دیدگاههای افزایشی را در بازار قوی نگه داشته است.
در مقابل، یکی از عواملی که میتواند دامنه نوسانات دلار را محدود نگه دارد، عرضه بازیگران بازارساز است. روز یکشنبه نیز عرضه صرافیهای بانکی یکی از مهمترین عواملی بود که به بازگشت آرامش به بازار در روزهای اخیر کمک کرد. روز یکشنبه نیز عرضه این بازیگران در سطح نسبتا مناسبی قرار داشت. البته عرضه ارز با قیمتهای پایینتر که موجب صفنشینی میشد، روز یکشنبه در بازار وجود نداشت، اتفاقی که بسیاری از کارشناسان آن را به فال نیک گرفتند. به گفته آنها، حراج دلار با فاصله از قیمت بازار میتواند موجب ایجاد تقاضای کاذب و از دست رفتن منابع ارزی شود. اکثر کارشناسان به سیاستگذار توصیه میکنند به جای کنترل قیمت اقدام به مدیریت نوسانات کند، اتفاقی که در روزهای ابتدایی هفته تا حدی رخ داد. به گفته یکی از بازیگران باتجربه بازار، نوسان میانه هفته گذشته نکته مهمی داشت و آن این بود که قیمت به سرعت میتواند عقبماندگی خود را جبران کند. در واقع، فشار برای کنترل قیمت در نهایت منجر به افزایش نوسانات میشود؛ حال آنکه با تعدیل تدریجی و عدم مقاومت در برابر روند بازار میتوان دامنه نوسانات را کاهش داد.
ارسال نظر