تاثیر خروج آمریکا از برجام بر اقتصاد ایران
محسن جلال پور، میگوید با خروج آمریکا از برجام تاثیرگذاری برجام در یک سال و نیم گذشته در آینده نیز باقی خواهد ماند. چرا که به جز آمریکا ایران با ۵ کشور دیگر دنیا طرف مذاکره بود.
فرارو: محسن جلال پور، میگوید با خروج آمریکا از برجام تاثیرگذاری برجام در یک سال و نیم گذشته در آینده نیز باقی خواهد ماند. چرا که به جز آمریکا ایران با ۵ کشور دیگر دنیا طرف مذاکره بود. خروج آمریکا از برجام هم به این معنی نیست که بقیه کشورها از برجام خارج میشوند یا همکاری اقتصادی با ایران نخواهند داشت. این را میتوان از اعلام موضع دیروز این کشورها درباره برجام متوجه شد.
این فعال اقتصادی با اشاره به انزوای ایران در دوران قبل از برجام و فضای ایران هراسی به وجود آمده از سوی آمریکا به فرارو میگوید: دوره این قبیل مسائل گذشته است و برجام توانسته بسیاری از مسائل را حل کند.
این فعال اقتصادی با اشاره به آثار برجام میگوید: آنچه در برجام اتفاق افتاد اثبات این بود که ایران کشوری صلح طلب است. این موضوع حتی با خروج آمریکا از برجام هم تقویت خواهد شد. او معتقد است واکنشها به سخنان جمعه شب ترامپ در جهت اثبات صلح طلبی ایران بود.
به اعتقاد جلال پور، خروج آمریکا از برجام قطعا بر اقتصاد ایران بی تاثیر نیست. به هرحال آمریکا اولین اقتصاد دنیاست و بخش بزرگی از مراودات اقتصادی، بانکی و سرمایه گذاریهای دنیا با ایالات متحده است. آمریکا و اسرائیل سرمایه قابل توجهی در بانکهای بین المللی دارند. مسلما این میتواند بر مرداوات اقتصادی ایران با کشورهای دیگر اثر بگذارد. آنچه که ایران باید انجام دهد این است که اجماع و وفاقی ایجاد شود که با سلب شدن این بخش از ظرفیت اقتصادی، از ظرفیت کشورهای اروپایی و کشورهای بلوک شرق استفاده کند.
رئیس سابق اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی میگوید: با خروج آمریکا از برجام هم شرایط اقتصادی ایران به دوران قبل از برجام بازنمیگردد. جای نگرانی برای خروج آمریکا از برجام وجود ندارد. آمریکا اگر هم در برجام بماند ایران نمیتوانست از امکان این کشور استفاده کند. با این حال آنچه موجب نگرانی میشود نبود وفاق داخلی و وجود بعضی ضد و خوردهایی است که اجازه بهرهبرداری از ظرفیت اقتصاد جهانی را به ایران نمیدهد.
این فعال اقتصادی میگوید: سخنان ترامپ هیچ تاثیری تا این لحظه هیچ تاثیری بر وضعیت اقتصادی نداشته است. شاخص بورس در روز گذشته مثبت بود و حتی نرخ ارز کاهش پیدا کرد. بنابراین دوره این حرفها گذشته است که یک سخنرانی بتواند بر اقتصاد تاثیرگذار باشد.
او معتقد است: اگر ترامپ بخواهد تحریمهای جدیدی را وضع کند بعضی از پروژهها با مشکل تامین فاینانس یا از این قبیل رو به رو می شود. اما اثاری که امروز در بازار دیدیم آثار منفی نبود بلکه در بعضی زمینهها حتی بهتر از روز پنج شنبه بود.
به اعتقاد جلال پور، ممکن است بعضی از کشورها بنا به هزینه و فایده خود و اینکه حجم مراودات اقتصادی شان با آمریکا سنگین است درباره ادامه همکاری اقتصادی با ایران تجدید نظر کنند که این موضوع هم قابل حل است. به گفته او ایران میتواند از ظرفیت جایگزین این کشورها استفاده کند و با یک جابجایی ظرفیتهای جدیدی در برابر خود بگذارد.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه خیلی نباید نگران قطع ارتباط بعضی کشورها با ایران بود ادامه میدهد: اگر انسجام و وحدت داخلی حفظ شود، خواهیم توانست جایگزینهای مناسبی برای این کشورها پیدا کنیم.
ارسال نظر