حاج بابايي: برخورد با حقالتدريسيها، ظلم است
با شروع سال تحصيلي دوباره بحث نيروهاي حقالتدريسي بر سر زبانها افتاده است. شايان ذكر است كه در نظام آموزشي كشور، بيشك حقالتدريسها نقش بسيارموثري را ايفا ميكنند.
مرجع استخدام نيرو در آموزش و پرورش، دانشگاه فرهنگيان و شهيد رجايي بوده يا اولويت با نيروهاي حقالتدريسي است؟
در قانون برنامه ششم ماده۶۳ آمده است كه استخدام آموزش و پرورش بايد از طريق دو دانشگاه فرهنگيان و شهيد رجايي صورت بگيرد. بحثحقالتدريسيها موضوعي تازه است. چرا اين اتفاقافتاد؟ دليل اين است كه متاسفانه در طول اين چهارسال، آموزش و پرورش در حق دانشگاه فرهنگيان جفا كرده است؛ دانشگاه فرهنگيان بايد هر سال ۳۰هزار دانشجو را پذيرش ميكرد كه در طول چهارسال اين تعداد به ۱۲۰هزارنفر ميرسيد؛ ۱۲۰ هزار نيرويي كه آمادگي حضور در كلاسها براي تدريس را داشتند اما مسئولان آمدند و اين تعداد را به سالي چهارهزار نفر كاهش دادند. در عوض آن تخلفي را انجام و تعدادي از مدارس را اجاره دادند. مدارسي كه اجاره داده ميشد نيز تعدادي نيروي حق التدريسي وارد بازار كار ميكردند و همينگونه شد كه مجلس پس از آنكه معضلات را ديد با اجاره مدارس مخالفت كرد.
نكته بعدي كه بايد به آن اشاره كنم خلأ نيرو در وزارت آموزش و پرورش است كه از نبودِ آموزش نيروي كافي در دانشگاه فرهنگيان و بازنشستگي تعداد بسياري از افراد نشات ميگيرد. همين خلأ نيروي انساني باعث شد كه آموزش و پرورش به جذب نيروهاي حقالتدريسي و مربي ترغيب شود.
تكليف اين تعداد نيروي حقالتدريسي چه مي شود؟
دوستان حقالتدريسي پس از چندسال زحمتكشيدن، حقي برايشان ايجاد شده است و مجلس شوراي اسلامي نيز به احترام اين حق افراد ورود كردهاست. اگر وزارت آموزشوپرورش به قانون عمل ميكرد، مدارس را اجاره نميداد و مواردي از اين دست را انجام نميداد، شايد شاهد بروز اين اتفاقات نبوديم. ازطرف ديگر، نمايندگان مجلس نيز مجبور شدند كه به اين مساله ورود كنند چرا كه در حوزههاي انتخابيشان با هزاران كلاس خالي روبهرو شدهاند.
جذب معلم فقط بايد از دانشگاه فرهنگيان و رجايي صورت پذيرد؟
بله، عدهاي از دوستان ميگويند كه اگر فقط اين دو دانشگاه وظيفه آموزش معلم را برعهده دارند، پس تكليف ساير دانشگاههاي كشور چه ميشود. بايد در جواب دوستان گفتهشود مگر فقط آموزشوپرورش در كشور وجود دارد؟ كشور پر از شركتهاي مختلف است و سازمان هاي بسياري نيز وجود دارد كه هركدام از آنها نيز مراكز علمي دارند.
آمار صحيح حق التدريسيها چه تعداد است؟
معاون رييسجمهور، آقاي انصاري، در صحن علني مجلس آمار ۱۲۱ هزار نفر را اعلام كرد كه ۹۴ درصد آنها بانوان هستند. اطلاع ندارم كه اين آمار دقيق و صحيح است يا خير ولي متولي اصلي آموزش و پرورش بوده و وظيفه اعلام آمار و ارقام برعهده آنها ست.
بلاتكليفي اين تعداد از حقالتدريسيها ظلم نيست؟
بله، اينكه نيرويي را بياوريم و چندسالي از او كار بگيريم و بعد از مدتي نيز بگوييم كه شما را نميخواهيم مصداق ظلم است. در وهله نخست ما بايد مشكل آنها را حل كنيم و پس از آن نيز به هيچ وجه اجازه استخدام غير از دانشجويان فرهنگيان و شهيد رجايي را به آموزش و پرورش ندهيم. افرادي كه اظهار ميكنند اين افراد بنا به دلايلي به كار نميآيند، ممكن است به مشكلاتي براي جذب آنها استدلال كنند ولي آيا حق اين تعداد انسان را ميتوان ناديده گرفت. خدا را خوش مي آيد؟ اگر كسي خواهر يا برادر خودش حق التدريسي باشد اينگونه با مشكلشان برخورد ميكند.
دانشگاه فرهنگيان ظرفيت تربيت اين تعداد معلم را در سال دارد؟
وزير محترم آموزش و پرورش به مسئولان نظام گفتهاست كه دانشگاه فرهنگيان ظرفيت ندارد. بنده در جايگاه وزير پيشين آموزش و پرورش ميگويم كه اين دانشگاه ظرفيت ساختماني، مالي و نيروي انساني را دارد. حتي اگر ادعا ميشود كه تعداد نيرو كافي نيست ، ميتوان از ساير استانها در سراسركشور، از مراكز تربيتي هر تعداد نيرويي راكه ميخواهند، به خدمت بگيرند تا آموزش لازم را به افراد داده و آنها را براي معلمي آماده كنند. ارادهاي پشت دانشگاه فرهنگيان و شهيد رجايي وجود دارد كه نميگذارد اين دو دانشگاه پا بگيرد و به جايگاه اصلي خود در نظام آموزش كشور بازگردد.
از آغاز به كار وزير آموزشوپرورش در دولت دوازدهم عزم كافي براي حل مشكلات را از او ديدهايد؟
بنده قبل و پس از وزارت آقاي بطحايي با ايشان در اينباره صحبت كردهام. وزير در گفتاري اعلام كرد كه قصد دارد دانشگاه فرهنگيان و شهيد رجايي را تقويت كنند. امروز ما در انتظار عمل اين وعده هستيم. دانشگاه فرهنگيان تنها دانشگاهي است كه مصوبه مجلس شوراي اسلامي، شوراي انقلاب فرهنگي و مجمع تشخيص مصلحت را همراه خود دارد و رييس هيات امنا آن نيز شخص رييس جمهور است.
براي جمعبندي، چه راهكاري را براي حل اين موضوع مناسب مي بينيد؟
براي حل موضوع، راهكار اين است كه دانشگاه فرهنگيان براي جذب ۳۰هزار دانشجو اقدام كند و مشكل حقالتدريسيها نيز هرچهزودتر حل شود و به نظر من اگر فردي اعتقاد به حل مشكل داشتهباشد، راهكارها چندان دشوار نخواهد بود.
نظر کاربران
از دولت روحانی این کارها بعید نیست
اماز121 هزتار نفر شامل همه افراد پیش دبستانی و اموزش یاران نهضت است...انچه را مجلس تصویب و مد نظر دارد.حق التدریسی های قبل از سال 91 یا همان ماده هفده هستند که مجداد از سال94 در اموزش و پرورش شاغل هستند. تعداد انها اول چهل هزار بود حالا حدودا هفده هزار نفر هستند. با تحصیلات لیسانس و رشته مرتبط با اموزش ابتدایی.. مدیران اموزش و پروش .... با بزرگ کردن و دادن امار اشتباه به نوعی میخواهند مجلس را ترغیب کنند اینها را استخدام نکند...اول تحصیلات را بهانه کردند.دیدند نخ نما است. امار اشتباهی و اینکه اکثرا معلم خانوم هستند و غیره را بهانه میکنند. در کمسیون اموزش هم امار درست نمیدهند تا رای نیاورد...متاسفم برای چنین وزارتخانه و و زیری...میخواهند مفت و بدون حداقل مزایا اینها را در جاهای دورافتاده به کار گیرند و که ادامه این راه هم بعد از گذشت سالها برای اینها غیر ممکن است.با هفت ماه یه بار چندر غاز حقوق دادن نمیتوان معلم خوبی برای مدارس بود.
صددرصد ظلم است آقای حاجی بابایی در دوره شما باید کسی الان که 12 ساله حق التدریسی استخدام میشد الان اینجوری خوبه توگیلان وجاهای دیگه برن تجمع کنن معلم داره جونشو برای تدریس میزاره یه کاری باید میکردید که تابستان هم پولی به دستشون برسه امیدوارم که بشنویم استخدام شدن بدون آزمون مردم گرفتاری دارن