دست به دست شدن برجام
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، دو بار پایبندی ایران به برجام را بنابر قانون موسوم به بازنگری توافق هستهای ایران یا اینارا ( INARA)، تأیید کرده بود اما معلوم بود که برای سومین بار قصد این کار را ندارد و در حالی که مهلت او برای این کار تا روز یکشنبه ۱۵ اکتبر به سر میرسد.
پیشدرآمد این اتفاق با جرارد آرو، سفیر فرانسه در امریکا بود که همزمان با نطق ترامپ در صفحه توئیتر خود پیام میگذاشت تا اشتباهات رئیسجمهور امریکا را متذکر بشود و در مقابل، پایبندی ایران به برجام را تأیید کند. بعد از این نوبت به فدریکا موگرینی رسید. او درست چند دقیقه پس از نطق ترامپ، در کنفرانس مطبوعاتی به با این حرف به مقابله با ترامپ برخاست: «در دست هیچ رئیسجمهوری در هیچ کجای دنیا نیست که بتواند توافقی را لغو کند که در شورای امنیت مصوب شده و برنامه راه را نشان میدهد.» آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه و ترزا می، نخستوزیر بریتانیا هم بیانیهای مشترک صادر کردند تا در مقابل ترامپ، تعهد و پایبندی خود را به برجام اعلام کرده باشند. این اتفاق دست کم پس از جنگ جهانی دوم به این طرف بینظیر است چرا که امریکا در این مدت رهبری جهان غرب را به عهده داشته و در هر زمینه، سیاستهایش با مهر تأیید و تبعیت بیچون و چرای متحدان اروپاییاش بوده است.
با وجود این مخالفتها که از قبل هم معلوم بود، ترامپ حاضر شد تا نه عدم پایبندی ایران به برجام بلکه عدم پایبندی خود به آن را اعلام کند و البته با کمی رندی مسئولیت کار را از روی دوش خود برداشت تا به بر عهده کنگره بگذارد. این یک دست به دست کردن روشن است که ترامپ تقریباً در تمام مسائل اصلی همین کار را کرده است. لغو بیمه درمانی اوباما و طرح جایگزین آن، تدوین بودجه و تعیین تکلیف مهاجران غیرقانونی در امریکا از جمله همین مسائل است که باید ترامپ به آنها رسیدگی میکرد اما او آنها را به کنگره احاله کرده و خود را از شر آنها راحت کرده است.
حالا هم او همین کار را در مورد برجام کرده و به نظر میرسد که همه آن حرفهای تند و آتشین و البته بیپایه و اساس را زد تا طفره رفتن خود در قبال برجام را به نحوی پنهان کرده باشد. در هر صورت، نوبت به کنگره رسیده تا طی دو ماه آینده در مورد برجام تصمیم بگیرد و معلوم کند که میخواهد برجام را به همین صورت ادامه بدهد یا از آن خارج میشود یا به دنبال راه سوم خواهد رفت. باب کورکر و تام کاتن دو سناتور جمهوریخواه هستند که از حالا دست به کار شدهاند و طرحی تنظیم کردهاند تا با تغییراتی در «اینارا» شرایط سختی را بر برجام تحمیل کرده باشند.
ارسال نظر