تنها یک قدم تا خالی شدن سکنه از کلانشهرها
کلانشهرها، پیچ و گلوگاه اصلی گذر از بحران آب کشور هستند؛ چراکه میتوان با گندم وارداتی نسبت به تامین آرد نانواییهای یک شهر بزرگ اقدام کرد، ولی هرگز نمیتوان با پروژههای خیلی بزرگ، ناممکن، هزینهبر و زمانبر انتقال آب و یا با توزیع آب بستهبندی شده، آب مورد نیاز یک شهر بزرگ که دچار کمآبی یا بیآبی شده است را تامین کرد.
خبرگزاری ایسنا: کلانشهرها، پیچ و گلوگاه اصلی گذر از بحران آب کشور هستند؛ چراکه میتوان با گندم وارداتی نسبت به تامین آرد نانواییهای یک شهر بزرگ اقدام کرد، ولی هرگز نمیتوان با پروژههای خیلی بزرگ، ناممکن، هزینهبر و زمانبر انتقال آب و یا با توزیع آب بستهبندی شده، آب مورد نیاز یک شهر بزرگ که دچار کمآبی یا بیآبی شده است را تامین کرد.
منابع آب سدها هیچگاه برای تامین آب شهرهای بزرگ اطمینان بخش نیستند. ظرفیتهای انتقال آب بین حوضهای نیز به پایان خط رسیده لذا باید باور کرد که خشکی در سرزمین ایران یک حقیقت است. به همین سادگی، کوچ گروهی کلانشهرهای کشور کلید خواهد خورد و این کلانشهرها (تهران، شیراز، مشهد، اصفهان و ...) در یک قدمی خالی از سکنه شدن هستند.
از سوی دیگر کلانشهر تهران با مصرف سالیانه بیش از یک میلیارد و دویست میلیون مترمکعب آب، بیش از یک پنجم آب مورد نیاز مراکز شهری و روستایی کل کشور را با سرانهای معادل بیش از ۲۲۰ لیتر در شبانه روز برای هر شهروند مصرف میکند، گویی که شهروندان تهرانی در یک سرزمین پربارش زندگی میکنند.
کلانشهر شیراز نیز با ۱۶۴ چاه که دایم فرونشست میکند و بیآب میشوند، با سرانه مصرف بیش از ۲۰۹ لیتر در شبانهروز (با احتساب هدررفت آب در شبکه توزیع)، کم کم به کوچ ساکنانش نزدیک میشود. شهرهای کویری همانند سمنان نیز از قافله مصرفزدگی آب عقب نماندهاند و شوربختانه همان سرانه ۲۲۰ لیتر در شبانهروز را برای شهروندانشان دارند.
اکنون بیشتر چاهها برای تامین آب شهری در مناطق کارستی (کارست پدیده ای در پوسته زمین است که آثار آن به صورت اشکال مختلف از قبیل حفرات و غارها در سطح و در زیر سطح وجود دارد.علت ایجاد چنین پدیده ای به وجود شکستگی ها و قابلیت انحلال توده سنگ مربوط میشود که در نتیجه آن یک سیستم آب زیرزمینی میتواند شکل بگیرد) حفر میشوند. امروزه، آسیبی که مصارف آب شهری و روستایی به آبخوانها وارد میکند، از دیدگاه کیفیت منابع آب و حتی کمیت منابع آبخوانهای کارستی، کمتر از آسیب بخش کشاورزی به منابع آب زیرزمینی نیست.
در همین رابطه داریوش مختاری کارشناس و پژوهشگر آب تصور میکند که کاهش مصرف آب شهری در دستور کار شرکتهای آب و فاضلاب نیست. به ویژه پس از سیاست حذف یارانه های مصرف، درآمد شرکتهای آب و فاضلاب به میزان قابل توجهی افزایش یافت. از همان زمان این احتمال بود که جذابیت درآمد بالا، انگیزه این شرکتها را برای فرهنگسازی و آموزش شهروندان برای کاهش مصرف آب از بین ببرد.
این کارشناس آب بر این باور است که به محض افزایش تعرفه آب که مورد نظر سیاستگذاران برای کاهش مصرف آب است، درآمد شرکتهای آب و فاضلاب افزایش پیدا میکند و همین جذابیت، مانع از اقدام برای اعمال شیوهها و اقدامات آنان برای کاهش مصرف آب شده است، حتی آنان را تشویق به فروش بیشتر انشعاب آب در کلانشهرهایی که دچار انفجار جمعیت شدهاند، میکند.
وی تصریح کرد: لازم است که مجلس شورای اسلامی وارد عمل شده و با تنظیم یک متمم یا اصلاحیه قانونی بیدرنگ نسبت به قانون تاسیس شرکتهای آب و فاضلاب اقدام کند. در این اصلاحیه، ضمن اینکه باید جریمههای سنگین چند میلیون تومانی برای شهروندانی که مصرف سرانه آب ساکنان هر واحد مسکونی آنها بیش از ۵۰ لیتر در شبانهروز باشد، اعمال کرد، در همان حال شرکتهای آب و فاضلاب ملزم شوند دست کم ۳۰ درصد از درآمدهایی که از محل فروش آب و انشعابات به دست میآورند را برای فرهنگسازی و آموزش شهروندان و ترمیم و مرمت شبکههای فرسوده هزینه کنند.
گرچه شرکتهای آب و فاضلاب تا کنون اقدامات متعددی برای کاهش مصرف آب انجام دادهاند اما همچنان بحران آب در ایران استوار باقی مانده لذا لازم است که پیگیریها و کارهای عملی جدیتری در حوزه ساماندهی منابع آبی کشور صورت بگیرد.
نظر کاربران
والا اون چیزی که ما می بینیم تهران هر روز شلوغ تر میشه تا خالی از سکنه
هندوانه رافراموش کردید چقدراب مصرف میکنه
پس چرا ما مانند عربستان اقدام به زخیره اب نمیکنیم پس ای نشانه بیلیاقتی مسئولان ماست که ایران برایشان مهم نیست مگر کشور ما ثروتمند نیست