اختلافات ترکیه و آمریکا، دلیل تعلیق صدور روادید
روابط آنکارا و واشنگتن به دلیل بازداشت یک جاسوس واژگون نخواهد شد چراکه مناسبات نظامی و امنیتی طرفین و همچنین شفاف نبودن سیاستخارجی ترکیه مجدداً دو کشور را به روی ریل هماهنگی هدایت خواهد کرد.
خبرگزاری ایلنا: روابط آنکارا و واشنگتن به دلیل بازداشت یک جاسوس واژگون نخواهد شد چراکه مناسبات نظامی و امنیتی طرفین و همچنین شفاف نبودن سیاستخارجی ترکیه مجدداً دو کشور را به روی ریل هماهنگی هدایت خواهد کرد.
«علی قائممقامی» کارشناس مسائل ترکیه در تشریح ریشههای تعلیق صدور روادید میان ترکیه و آمریکا اظهار کرد: دلیل اصلی تعلیق صدور روادید میان آمریکا و ترکیه حول چند محور مختلف می گردد که مجموع آنها موجب شده تا شاهد بروز چنین اختلاف دیپلماتیکی باشیم. در اخبار و گزارشی که از سوی رسانههای ترکیه و سایر رسانههای خارجی منتشر شده، دلیل این اختلاف بازداشت یکی از کارکنان کنسولگری آمریکا در استانبول به جرم جاسوسی اعلام شده است. براساس دادهها و اسناد، این شخص از سال ۱۹۷۰ به عنوان کارمند دیپلماتیک ایالات متحده در ترکیه حضور داشته و گزارشهای سازمان اطلاعاتی ترکیه نشان میدهد که در طول این مدت مشخصات وی ثبت نشده و تحرکات مشکوک در ارتباط با جریان «فتح الله گولن» داشته است.
وی ادامه داد: باید به این نکته توجه داشته باشیم که وضعیت فعلی تنها ماحصل بازداشت این شخص نیست بلکه آنکارا از ماههای اخیر و خصوصاً پس از کودتای نافرجام سال گذشته وارد تنش نسبی با آمریکا شده است. ایالات متحده و روابط آن با ترکیه بیشتر بر اساس مناسبات امنیتی و نظامی بنا شده و تنها حدود ۱۵ میلیارد دلار تبادل تجاری میان واشنگتن و آنکارا برقراراست. به گونهای که بخش اعظمی از تسلیحات سبک و سنگین زرهی، دریایی و هوایی ترکیه از سوی ایالات متحده تامین میشود و از این جهت نمیتوان رابطه این دو را تنها در مورد منطقه نافذ دانست.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به سایر محورهای اختلاف میان واشنگتن و آنکارا بیان کرد: پروندههای دیگری مانند اختلافنظر ترکیه و آمریکا بر اثر مساله اقلیم کردستان هم از دیگر محورهای اختلاف فعلی و سابق است. اگر به صورت فهرستوار به اقدامهای ترکیه در منطقه و همچنین عبور آمریکا از کنار آن و اظهار بیاعتنایی نسبت به سیاستهای آنکارا دقت کنیم میبینیم که اردوغان توقع داشت با روی کار آمدن ترامپ بخشی از سیاستها و منافع ترکیه در منطقه تامین شود؛ ولی ما شاهد بودیم که ترامپ برخلاف انتظار شخص اردوغان عمل کرد.
وی در پایان یادآور شد: پ.ک.ک از همهپرسی و استقلال اقلیم اظهار خرسندی کرد اما ترکیه از آن عصبانی شده است. بنابراین با توجه به وضعیت فعلی ترکیه سعی دارد تا یک سیاست دوگانه را دنبال کند. به صورتی که از یک سو اعلام میکند حمایت آمریکا از کردهای سوریه برخلاف امنیت ملی ترکیه است و از جهت دیگر پایگاههای خود را در اختیار ناتو و آمریکا قرار میدهد. از جهت دیگر در مورد اقلیم کردستان عراق هم همین روال برقرار است، تا جایی که ترکیه استقلال اقلیم را علیه امنیت ملی و مرزهای جنوبی خود میداند اما شاهد هستیم که همچنان سیاست دوگانهای در قبال این پرونده اتخاذ کرده است. مجموع این کنش و واکنشها نشان میدهد که نیاز ترکیه به آمریکا موجب میشود تا آنکارا همکاری خود با واشنگتن را ادامه بدهد و مشکلات را مرتفع کند.
ارسال نظر