۶۰۷۸۴۵
۱۵ نظر
۵۰۰۵
۱۵ نظر
۵۰۰۵
پ

پاسخ سیف به منتقدان کاهش نرخ سود بانکی

رئیس کل بانک مرکزی گفت: سیاست اخیر در زمینه نرخ سود بانکی موجب شد بخش قابل توجهی از سپرده‌های کوتاه‌مدت به سپرده‌های با ماندگاری بالاتر تبدیل شود.

خبرگزاری مهر: رئیس کل بانک مرکزی گفت: سیاست اخیر در زمینه نرخ سود بانکی موجب شد بخش قابل توجهی از سپرده‌های کوتاه‌مدت به سپرده‌های با ماندگاری بالاتر تبدیل شود.

ولی الله سیف طی یادداشتی در کانال تلگرامی خود با بیان اینکه بخشنامه بانک مرکزی درباره نرخ سود در عمل باعث شد بخش قابل توجهی از سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی به سپرده‌های با ماندگاری بالاتر تبدیل شود، نوشت: به این وسیله نه تنها سیالیّت منابع بانکها به میزان زیادی کاهش یافت بلکه آسیب‌های احتمالی بازار ارز از سیاست بانک مرکزی نیز به خوبی مدیریت گردید. اطلاعات موجود حاکی از این است که در نتیجه اجرای این سیاست، سهم سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی از کل سپرده‌های بخش غیردولتی شبکه بانکی از ۳۵.۹ درصد به ۲۵ درصد کاهش یافته و در مقابل سهم سپرده‌های یک ساله و کوتاه‌مدت ویژه از به ترتیب از ۳۴.۵و ۹.۵درصد به ۴۴.۷و ۱۰.۸درصد افزایش یافته است.

متن کامل این یادداشت به این شرح است:

ضمن تسلیت ایام تاسوعا و عاشورای حسینی از آنجا که ابلاغ بخشنامه ۸ بندی بانک مرکزی در خصوص کاهش نرخ‌ سود سپرده‌های بانکی، با اظهارنظرهای متفاوتی از سوی فعالان اقتصادی و کارشناسان پولی و بانکی همراه بوده است لازم دیدم اقدامات اخیر بانک مرکزی در حوزه نرخ سود بانکی را از ابعاد مختلف فنی و اجرایی مورد بررسی قرار داده تا به این وسیله شرایط بهتری برای ارزیابی رویکردهای سیاستی بانک مرکزی فراهم شود.

- رویکرد اخیر بانک مرکزی در خصوص کاهش نرخ سود بانکی و تمرکز بر کاهش نرخ سود سپرده‌ها را باید به عنوان تکه ای از یک پازل جامع و در عین حال اقدامی عاجل در جهت توقف رقابت ناسالم در شبکه بانکی و نهایتا کاهش هزینه تجهیز منابع بانکها تعبیر و تفسیر نمود. رویکرد مزبور بر این اصل اساسی مبتنی است که با برقراری سقف‌های یاد شده در شبکه بانکی، اولاً از تعمیق مشکلات ترازنامه‌ای بانکها جلوگیری می‌شود و ثانیاً در ادامه با کاهش هزینه تجهیز منابع در بانکها، زمینه مناسبی برای کاهش تدریجی نرخ سود تسهیلات فراهم خواهد شد.

بررسی‌های میدانی و بازرسی بیش از ۱۵۰۰ شعبه بانکی نیز حاکی از این آن است که اکنون عزم مناسبی برای پایداری سقف‌های یاد شده وجود دارد که متعاقباً کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی را در پی خواهد داشت.

- اقدامات بانک مرکزی در خصوص کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی در چارچوب یک برنامه جامع تنظیم و اجرا شد و لذا نباید آن را صرفاً به ابلاغ این بخشنامه محدود نمود. در این خصوص، می‌توان به اقداماتی نظیر ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز، هماهنگی‌های به عمل آمده برای داد و ستد اوراق سخاب در بازار سرمایه، تبدیل اضافه برداشت موجه بانکها به خطوط اعتباری، توافق با خودروسازها برای کاهش سود قراردادهای مشارکتی پیش‌فروش خودرو و حضور فعال بانک مرکزی در بازار بین‌بانکی اشاره نمود که در مجموع پیش زمینه های لازم برای موفقیت در زمینه کاهش نرخ سود بانکی را فراهم کرده‌اند.

- انتقادات واردشده به ابلاغیه اخیر بانک مرکزی عمدتاً به سازوکار اجرایی آن و به ویژه لحاظ یک دوره یازده روزه میان تاریخ ابلاغ و اجرای آن معطوف بوده است. به زعم منتقدین، لحاظ فاصله زمانی یاد شده و اقدام برخی بانکها در پیشنهاد نرخ‌های سود بالای سپرده به مشتریان خود، علاوه بر افزایش هزینه تجهیز منابع در بانکها، جابجایی منابع میان بانکها به ویژه از بانکهای دولتی به سمت برخی بانکهای خصوصی را تشدید کرده است.

در پاسخ به انتقادات یاد شده و توجیه رویکرد اجرایی بانک مرکزی در این زمینه لازم است به ضرورت‌های موجود در خصوص کاهش سیالیّت سپرده‌های بانکی و حداقل‌سازی اثرپذیری سایر بازارها به ویژه بازار ارز از کاهش نرخ سود بانکی توجه کرد. کشیده شدن دامنه رقابت ناسالم شبکه بانکی به جذب سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی (روزشمار) در طول یک سال گذشته باعث شده بود سهم بالایی از سپرده‌های بانکی به سپرده‌های روزشمار اختصاص یابد و در نتیجه سیالیّت منابع بانکی به میزان زیادی افزایش یابد؛ از این رو اجرای ناگهانی بخشنامه بانک مرکزی احتمال بروز تلاطم در سایر بازارهای دارایی را به میزان زیادی افزایش می‌داد.

لیکن، لحاظ دوره زمانی میان ابلاغ تا اجرای بخشنامه بانک مرکزی در عمل باعث شد بخش قابل توجهی از سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی به سپرده‌های با ماندگاری بالاتر تبدیل شود و به این وسیله نه تنها سیالیّت منابع بانکها به میزان زیادی کاهش یافت بلکه آسیب‌های احتمالی بازار ارز از سیاست بانک مرکزی نیز به خوبی مدیریت گردید.

اطلاعات موجود حاکی از این است که در نتیجه اجرای این سیاست، سهم سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی از کل سپرده‌های بخش غیردولتی شبکه بانکی از ۳۵.۹ درصد به ۲۵ درصد کاهش یافته و در مقابل سهم سپرده‌های یک ساله و کوتاه‌مدت ویژه از به ترتیب از ۳۴.۵و ۹.۵درصد به ۴۴.۷و ۱۰.۸درصد افزایش یافته است.

- انتقادات مطرح شده در خصوص جریان منابع از بانکهای دولتی به بانکهای خصوصی در نتیجه اجرای سیاست اتخاذ شده نیز با توجه به وجود جریان قوی و معکوس منابع از بانکهای خصوصی به بانکهای دولتی در ماه‌های قبل از اجرای سیاست (پس از بروز مشکل برای برخی موسسات اعتباری غیرمجاز و گسترش دامنه آن به تعدادی از بانکهای خصوصی) و نیز طبعیت چرخش منابع در شبکه بانکی از توجیه لازم برخوردار نیست؛ حتی در صورت وجود چنین جریانی نیز باید پذیرفت که این منابع در شبکه بانکی حضور دارد و در فرایند واسطه‌گری مالی بانکها به تسهیلات تبدیل خواهند شد.

- در پایان یادآوری این نکته ضروری است که سیاست های اقتصادی دارای آثار مختلفی هستند و ماهیت آثار سیاست‌های اقتصادی ایجاب می‌کند که در ارزیابی آنها تمام ابعاد مورد توجه قرار گیرد و داوری در خصوص آنها نیز مجموعا در چارچوب یک تحلیل هزینه فایده حاصل شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    باید نرخ سود بانکی به صفر برسد

    پاسخ ها

    • بدون نام

      دوست عزیز سود بانکی صفر وقتی امکان پذیره که بهره وام بانکی نیز به حداقل برسه نه سود کم و بهره وام بالا مثل الان که فقط خوشبحال بانک ها شده

  • وجدان

    اقتصادآشفته ایران بعلت وجود اقتصاددانهای نالایق در رأس اموراست.مارابه خیرتان امیدنیست ......

  • ع.م

    سودسپرده گذاری کاهش دادین لااقل سود وامها روهم کم کنین

  • بدون نام

    چرا‌اینا‌زورشون‌به‌ملت‌بیچاره‌میرسه‌و‌سود‌سپرده‌های‌مردم‌را‌کم‌میکنن‌ولی‌به‌سودی‌که‌خودشون‌در‌قبال‌وامی‌که‌به‌ملت ‌میدن‌دست‌‌نمیزنن

  • بدون نام

    آقای سیف خیلی خوبه که نرخ سود سپرده گذاریها کم شده ولی خیلی بهتر بود که نرخ سود تسهیلات هم کاهش پیدا میکرد. بانکها برای تسهیلات حداقل سالی 18 درصد و بانک مسکن که متولی خانه دار کردن مردم می باشد برای تسهیلات 50 میلیونی مسکن 90 میلیون دریافت میکنند.

  • علی

    پس هدفتون کاهش نرخ سود نبوده فقط خواستید سپرده های روزشمار مردم را به شپرده های یکساله تبدیل کنید ..!!!!!
    ضمنا اگر شما هدفتون کاهش نرخ سود بود نرخ بهره تسهیلات چرا پایین نیاوردید با این کارتون به ضررملت و به نفع بانکها کار کردید بخاطر بدهی دولت که به بانکها داره ....

  • همولایتی

    اقای سیف چراسود تسهیلات راپایین نیاوردی چرااین همه دروغ میگی تاکی ...

  • جوادم

    راست و حسینی قضیه رو گفته!!
    میگه اینکار رو کردیم سپرده ها بلند مدت بشه خیالمون راحت بشه تا یکسال بخور بخور داریم!!
    نمیدونم جا واسه مسئولین ما تو جهنم هست یا ظرفیتش تکمیل شده!!خخ

  • بدون نام

    سودوام ها بیاریین 12% .اگه نکنین سپرده هامون ازبانکا میاریم بیرون.

  • حاکم

    خیلی دوست داشتم سیف رو ببینم و ازش سوال کنم آیا خبر داری بانکها ده درصد و بعضی هاشونم تا بیست درصد از وام رو نگه میدارم.
    ما یه کوچولو مسلمان بودیم که اینا با این کارهاشون ..........

  • علی

    هدف بلوکه کردن سپردهای مردم برای یکسال بود و تضمین نقدینگی بانکها برای یکسال به دلیل بدهی هنگفت دولت به سیستم بانکی .....

  • حمید

    سلام نرخ 15 سپرده و 18 تسهیلات یا بعبارتی 1.5 و 1.8 منطقی است و لی به شرطی که درصدی از مبلغ وام بلوکه نشود . در ضمن آقای سیف گفته بودید نرخها کنترل میشود درحالی که برخی موسسات هنوز سپرده هایی با نرخ 20 افتتاح می کنند؟در ضمن قرار بود حقوق کارکنان بانکها همسان شود چرا نشد

  • مهدی

    هدف دولت فقط این بود که سپردهها نزد بانک ها بمونه بعضی بانک ها که به سپرده های روز شمار۲۲درصد سود می دادن با مشتریان تماس گرفته در روز تعطیل باین سپرده یکساله با سود بالایی۲۲درصد باز کنن تازه پولشون بعد از یک ماه هم می تونن بردارن از این اقتصاد انتظار معجزه نداشته باشید

  • بدون نام

    اگه میتونست که نمی گذاشت دلار 4100 برسه
    اقتصاد در پیتی بانک مر کزی همه چی گرون شده
    اینا میگن تو کوچه ما تورم تک نرخی ...

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج