گرچه مجمععمومی سازمانملل صحنهای برای تعامل، آشتی و صلح جهانی است و انتظار میرفت که بهتعبیر هیلاری کلینتون، رئیسجمهور قدرتمندترین کشور جهان در سخنرانیاش در این اجلاس دیپلماتیکتر برخورد کند، اما دونالد ترامپ که از همان آغاز روی کار آمدن خود نوعی سکوت را در قبال مسائل سیاست خارجه در پیش گرفته بود و تنها هنر او در سیاست خارجه جبههگیری علیه کرهشمالی و ایران بود.
روزنامه آرمان- هستی قاسمی: گرچه مجمععمومی سازمانملل صحنهای برای تعامل، آشتی و صلح جهانی است و انتظار میرفت که بهتعبیر هیلاری کلینتون، رئیسجمهور قدرتمندترین کشور جهان در سخنرانیاش در این اجلاس دیپلماتیکتر برخورد کند، اما دونالد ترامپ که از همان آغاز روی کار آمدن خود نوعی سکوت را در قبال مسائل سیاست خارجه در پیش گرفته بود و تنها هنر او در سیاست خارجه جبههگیری علیه کرهشمالی و ایران بود و گاه نسبت به برجام مواضع متناقضی از خود نشان میداد، روز سهشنبه، مجمع عمومی سازمان ملل را تبدیل به صحنه جنگی علیه ایران، سوریه و کره شمالی کرد و از فضای حاکم بر این نشست سران کشورهای دنیا و زمان سخنرانیاش برای اتخاذ مواضع اقتصادی خود و جنگطلبی علیه سه کشور مذکور بهره برد و در نهایت برخلاف دیگر سناتورهای آمریکا و بهویژه برخلاف نظر اوباما و جانکری برجام را مایه شرمساری خواند!
همزمان نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل به تکرار ادعاهای بیاساس ترامپ پرداخت و مدعی شد: برجام راه دستیابی ایران به سلاح هستهای را فراهم میکند. در این میان، سخنرانی رئیسجمهور آمریکا علیه ایران، برجام، سوریه و کره شمالی واکنشهای گستردهای در داخل این کشور و حتی از سوی شخصیتهایی مثل هیلاری کلینتون در پی داشت. کلینتون سخنان ترامپ را خطرناک و سیاه توصیف کرد و گفت: «سخنان ترامپ پیامی نبود که رهبر قدرتمندترین کشور جهان باید ارسال کند.»
ترامپ در حالی ادعاهایی را علیه ایران مطرح کرد که بهنقل از المیادین، برخی منابع رژیم صهیونیستی اعلام کردند او به نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفته است که توافق هستهای لغو نخواهد شد و فواید ماندن آن بیشتر از لغو آن است! جنجالها بر سر سخنرانی رئیسجمهور آمریکا در حالی ادامه دارد که همزمان در شامگاه سهشنبه فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، در دیدار با مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا بر کارآمدی برجام تاکید کرد و یادآور شد: با استناد به ۷ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به تعهدات هستهای خود پایبند است.
تاریک و خطرناک!
گزارشها بهنقل از رسانههای خارجی و بینالمللی حکایت از آن دارد که سخنرانی ترامپ و نتانیاهو تنها تشویق عدهای محدود از حضار تندرو آمریکایی و اسرائیلی را به دنبال داشت و تقریبا اکثر حاظران در نشست مجمع عمومی سازمان ملل ترجیح دادند سکوت کنند و سخنرانی نتانیاهو و بهویژه ترامپ را ناامیدکننده و سیاه خواندند. در این میان، سخنرانی ترامپ علاوه بر اینکه در واکنش منفی ایران را در پی آورد و بسیاری از مقامات کشورمان آن را سخیف خواندند، در فضای مجازی نیز واکنشهای زیادی را برانگیخت، چنانکه بسیاری از کاربران نسبت به آن سکوت نکردند و به آن واکنشهای گستردهای نشان دادند.
علاوه بر آن، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه سابق آمریکا که انتخابات اخیر ریاستجمهوری در این کشور را به ترامپ واگذار کرد، با محکوم کردن سخنرانی روز سهشنبه رئیسجمهوری آمریکا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، آن را «تاریک و خطرناک» توصیف کرد و گفت: فکر میکنم که لحن این سخنان بسیار تاریک و خطرناک بود و پیامی نبود که رهبر قدرتمندترین کشور جهان باید ارسال کند. او در گفتوگو با برنامه «آخر وقت» سیبیاس نیوز گفت: کاش سخنرانی ترامپ دیپلماتیکتر بود. ما چنین سخنانی را برای متحدانمان، منطقه و حتی کشور خودمان خطرناک ارزیابی میکنیم.
حرف پشت پرده!
هنوز ساعات زیادی از سخنرانی ترامپ نگذشته بود که وزیر خارجه ایالات متحده طی گفتوگویی با فاکسنیوز مدعی شد: اگر قرار است آمریکا همچنان به توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی پایبند بماند، باید در آن تغییراتی داده شود! رکس تیلرسون با ابراز نگرانی در مورد بخشهایی از توافق اتمی موسوم به «غروب» اظهار کرد: آن قسمت از توافق میان ایران، آمریکا و پنج قدرت جهانی دیگر است که بر پایه آن بخشی از محدودیتهای فعلی در برابر تهران، به مرور برچیده میشوند. تیلرسون اظهار داشت: اگر قرار است ما به توافق اتمی با ایران پایبند بمانیم، باید در آن تغییراتی داده شود.
بهطور ساده الزامات مربوط به «غروب»، راه معقولی رو به جلو نیست. وزیر خارجه ایالات متحده در حالی چنین ادعاهایی را مطرح میکند که مقامات کشورمان بارها به اشکال مختلف اعلام کردهاند حاضر به مذاکره مجدد که به هر گونه تغییری در برجام بینجامد، نیستند. اگرچه ترامپ و تیلرسون مدعی بازبینی یا لغو برجام هستند، اما ادرویس، رئیس کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان آمریکا ادعا دارد که به جای لغو برجام یا بازبینی باید به ایران برای پایبندی به برجام فشار وارد کرد.
او با بیان اینکه آمریکا باید بر اجرای توافق هستهای تمرکز کند به جای اینکه بر بازنگری و مذاکره مجدد در آن تکیه داشته باشد، گفت: من فکر میکنم ما باید با جدیت توافق هستهای را اجرا کنیم و سپس برای پایبندی ایران به تعهداتش فشار بیاوریم. از سوی دیگر، در گزارشی بهنقل از المیادین، برخی منابع رژیم صهیونیستی اعلام کردند که رئیسجمهور آمریکا به نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفته است که توافق هستهای لغو نخواهد شد و فواید ماندن آن بیشتر از لغو آن است.
این رسانهها مدعی شدند: همچنین ترامپ به نتانیاهو گفت که از هیچگونه عملیات نظامی علیه ایران و سوریه در عراق و سوریه حمایت نخواهد کرد. بر اساس گزارشی دیگر که از نیویورک مخابره شده، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، شامگاه سهشنبه در دیدار با مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا، بر کارآمدی برجام تاکید کرد و یادآور شد: با استناد به ۷ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به تعهدات هستهای خود پایبند است.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر