عامل آتش بس سياسي در کشور از نگاه زیباکلام
پس از فروكش كردن فضاي انتخابات و با معرفي كابينه دولت دوازدهم، فضاي سياسي كشور به صورت محسوسي آرام است. تندروهاي جريان رقيب كه در ايام انتخابات تيغ از نيام بركشيده و همه دستاوردهاي دولت يازدهم را نقد ميكردند، اين روزها دست از كار كشيدهاند.
بعد از روي كار آمدن دولت دوازدهم به نظر ميرسد كه ضريب اختلافات بين مسوولان كمتر شده است. به نظر شما چرا فتيله روحانيستيزي پايين كشيده شده است؟
رضايت آقاي روحاني از فضاي پساانتخاباتي چه آبشخوري دارد؟
آقاي روحاني بعد از انتخابات ٢٩ ارديبهشت مقداري در لاك حمله رفت. به ايشان يادآوري شد كه ضرورتي و دليلي ندارد و شايد خيلي مصلحت نباشد كه به لاك حمله برويد؛ سعي كنيد با رويه مدارا به دور دوم رياستجمهوريتان ادامه دهيد. او هم به نظر ميرسد اين توصيه را پذيرفت و با سبك سنگين كردن به اين جمعبندي رسيد كه بهتر است از طريق مدارا و آرامش كار را به جلو ببرد و خيلي اصراري بر اينكه اصولگرايان و تندروها را سر جايشان بنشاند، نداشته باشد. اينكه آنها حملاتي به دولت بخواهند انجام دهند آقاي روحاني خيلي اصرار نكند كه پاسخ آنها را بدهد.
آيا به اصولگرايان توصيه شده تا تنها ناظر عملكرد دولت باشند و تيغ تيز نقد را از نيام برنكشند يا آنكه هياتمديره جناح راست به ادراكي دقيق و صحيح از موقعيت سياسي و اجتماعي خود دستپيدا كرده و براي نجات به جاي حمله به دولت، آسيبشناسي از درون را در صدر سياستهاي خود قرار داده است؟
فكر نميكنم توصيه خاصي به آنها شده باشد. شرايط كشور اينگونه است. زمينهاي وجود ندارد. الان اگر اصولگرايان تندرو بخواهند به دولت حمله كنند به جز برجام هيچ مستمسك و دستاويزي ندارند. اگر خواسته باشند از نظر اقتصادي حمله كنند، آقاي روحاني پاسخ ميدهد كه تازه كار را شروع كرده است. لذا يك تا دو سال بايد از دولت دوازدهم بگذرد تا تندروها بتوانند مستمسكي داشته باشند. تنها مستمسكشان تاكنون برجام بوده است كه آن هم از آنجا كه ترامپ خيلي جدي به دنبال مخالفت با آن است عملا راه براي مخالفت تندروها با برجام بسته شده است. براي تندروها وضع ناجوري به وجود آمده كه در صورت مخالفت با برجام عملا با ترامپ همپيمان ميشوند.
استمرار آرامش سياسي حاكم بر فضاي سياسي و مديريتي كشور چه منتفعان و چه متضرراني خواهد داشت؟
به نظر من متضرريني ندارد بلكه منتفعيني خواهد داشت و بزرگترين نفع برندگان آن در حوزه اقتصادي هستند. مناسبترين وضعيت براي اقتصاد كشور آرامش در فضاي سياسي كشور است. براي اينكه در بيثباتي و هرج و مرج نميتوان به پيشرفت اقتصادي رسيد. بزرگترين نفعي كه برده ميشود، توسط بخش اقتصادي خواهد بود.
شما با اين تحليل موافق هستيد كه بعد از انتخابات همه با هم كنار آمدهاند؟
بحث كنار آمدن نيست. اينطور نيست كه مسوولان كشور پشت درهاي بسته با هم نشسته باشند و به اين نتيجه برسند كه با هم دست اتحاد و دوستي دهيم. آتشبس به ضرورت شرايط فعلي به وجود آمده است. در جبهههاي جنگ وقتي برف سنگين ميبارد خود به خود آتشبس به وجود ميآيد تا بهار كه وضع مناسبتر ميشود. الان هم وضعيت اينگونه است. تندروها نميدانند به چه چيزي حمله كنند.
آيا نتيجه انتخابات و شفافيتي كه در وزن اجتماعي جناحها و گفتمانهاي سياسي و به خصوص پيروزي معتدلين پديد آمده، باعث شده تا توپخانه اعتدالگريزان از كار بيفتد؟
اين مساله هم بيتاثير نبوده است. يعني جريان اعتدال توانسته قسمت خودش را در ائتلاف با اصلاحطلبان به خوبي مديريت كند و اختلاف با اصلاحطلبان را به حداقل رسانده است.
ارسال نظر