در نشست هماندیشی اهالی چاپ و نشر با وزیر فرهنگ چه گذشت؟
دولت بر فرهنگ چنبره زده و آوار شده
در نشست هماندیشی اهالی چاپ و نشر بیست و سه نفر فعالیان این حوزهها؛ مطالب خود را با وزیر فرهنگ در میان گذاشتند.
نشست هماندیشی اهالی چاپ و نشر با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران معاونت فرهنگی عصر دیروز سهشنبه ۲۱ شهریورماه در محل وزارتخانه برگزار شد.
جامعه ما از معضل شکاف فرهنگی و اجتماعی رنج میبرد
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان گریزی نیز به دوره چهارساله معاونت فرهنگی سید عباس صالحی زد و اظهار داشت: در دوره چهارساله دکتر صالحی در معاونت فرهنگی اقداماتی صورت گرفته که جا دارد همزمان که ادامه پیدا می کند تکمیل نیز بشود تا افقهای روشنتری در مقابل تمامی افرادی که دغدغه فرهنگ دارند و فعال فرهنگی هستند قرار بگیرد.
اولویت حفظ کتابفروشیهای موجود نسبت به تاسیس کتابفروشیهای جدید
حسینی در خصوص تسهیلاتی که قرار است برای احداث کتابفروشی در شهرستانها در نظر گرفته شود نیز گفت: اعطای تسهیلات برای تاسیس کتابفروشی در شهرستانها به گمان من بازدهی چندانی نخواهد داشت چرا که ما نیاز داریم بیش از هر چیز همین کتابفروشیهای موجود را برای حفظ بقا حمایت کنیم. برنامههای فصلی یا اقداماتی که منجر به خرید سازههای کتاب از ناشران میشد اگر با بودجه مناسب اعمال شود میتواند مطلوب باشد. در هیات امنای موسسه نمایشگاهها شش نفر عضو هستند که تنها دو نفر آنها نماینده صنف محسوب میشوند. به نظرم میتواند ترکیب دو به چهار اصلاح شده و با ترکیب سه به سه عدالت بهتری اعمال کرد.
هنوز یک مشاور امور بانوان در وزارت ارشاد نداریم
مریم جدلی رئیس انجمن فرهنگی زنان ناشر هم در سخنان خود گفت: ما در جمهوری اسلامی ایران وزرای مختلفی را دیدهایم، در بخش ارشاد برخی از آنها با نشر ناآشنا بودند و تا فضا برای آشنایی مهیا شد، کنار رفتند، اما شما حمایت ناشران را به همراه خود دارید، امیدواریم برنامههای کوتاه و درازمدت فراهم شود. پیشنهاد میکنیم از افراد متخصص در حوزه نشر بهرهمند شوید، با این تفسیر که ما هنوز یک مشاور امور بانوان در وزارت ارشاد نداریم، بعضاً مشاوران یا دو یا سه مشغله بودند و یا بازنشسته! امیدواریم در این رابطه اقدامی سریع صورت گیرد.
جدلی در توضیح موانع انتشار کتاب خوب نیز بیان کرد: آنچه مانع از انتشار کتاب خوب میشود، موضوع کاغذ است، کاغذ امروزه موجب گرانی کتاب شده، از سوی دیگر، کم شدن شمارگان کتاب هم از مواردی دیگر این معضل است، درحالی که کاغذ سرمایه اولیه ماست که اگر با قیمت مناسب به دست ما برسد، شاید کتاب راحتتر چاپ شود. درخواست ارائه تسهیلات بانکی کمبهره از وزیر ارشاد داریم. گفته بودند که ناشران تسهیلات بانکی تعلق میگیرد، امیدواریم با تصریح قانون جدید با بهره گم از این تسهیلات استفاده کنیم.
وی افزود: ما ویترین زمینی در کشور بسیار داریم، اما باید برای متضرر نشدن ویترین کتابفروشیها اقدامی صورت گیرد، از سوی دیگر مشکلاتی چون فقدان سیستم توزیع موفق در کشور، آشنا نبودن مؤلفین و مترجمین با قوانین نشر، همه و همه گویای این است که باید کارگاههای اموزشی برگزار شود. هزینه بالای انبار کتاب هم از دیگر مسائل و مشکلات حوزه نشر ایت. قطعا افزایش تبلیغات و تولید محتوای خوب در نوع نگاه مردم برای بیشتر خریدن و خواندن کتاب مؤثر است.
نامهای شامل ۴۴ مورد اساسی حوزه نشر
همچنین میثم نیلی مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی در این نشست با تاکید بر لزوم توجه به هنرهای سنما و تئاتر گفت: آقای وزیر! ما در کنار حوزه کتاب، تئاتر و سینما را هم داریم، ما خواهش میکنیم به این موارد و هنر هم توجه کنید، اما همینطور که در خدمت کتاب و نشر بودید، همین مسیر را پرقوت ادامه دهید. ما امروز نامهای را تقدیم شما خواهیم کرد که ۴۴ مورد اساسی حوزه نشر و از جمله مسائل راهبردی، اقتصادی، مطالبات، زیرساختها، سازمان نشر، توزیع، موضوعات مدیریتی، اداره حوزه کتاب، نشر و چاپ، بحث بینالمللی و مباحث هدایتی و نظراتی در آن آمده است. امیدوارم در فرایند تصمیمگیریها و تصمیمسازیها و عملیاتها جبهه فرهنگی انقلاب را نیز مدنظر داشته باشید.
سرمایهگذاری ۴۷۰ میلیون یورویی برای ماشینآلات فرسوده چاپ
ابوالحسنی از فعالان حوزه چاپ از ثبت سرمایهگذاری ۴۷۰ میلیون یورو برای ماشین های وارداتی از سال ۸۲ تا ۹۴ خبر داد و گفت: متأسفانه تنها ۱۵ درصد این ماشینآلات نو بودهاند و به صنعت چاپ ظلم شده است. بپذیریم در میان افرادی که به عنوان مدیرکل چاپ در وزارت ارشاد فعال بودهاند، بسیاری درست عمل نکردهاند، حتی مدیران سال های اخیر هم تصمیمات تأثیرگذاری نگرفتهاند، حتی بعضا قانونهایی هم که بود، دور زدند.
کودک نوجوان مظلومترین بخش نمایشگاه کتاب
همچنین نادر قدیانی رئیس انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان با تاکید بر لزوم توجه به کتابخوانی کودکان یادآور شد: باید کتابخوانی را از دوران کودکی و نوجوانی در جامعه نهادینه کنیم ولی حوزه کتابهای کودک و نوجوان آنطور که باید و شاید مورد توجه قرار نمیگیرد و واقعاًبخش کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب تهران مظلومترین بخش این رویداد فرهنگی است. چرا ناشران کودک و نوجوان باید در سازههای موقتی که شرایط تهویه و سرمایشی مناسبی هم ندارند جانمایی شوند تا سال به سال تعداد مراجعان این بخش کاهش داشته باشد. کارگروه مربوطه باید این مسئله را با شهرداری پیگیری کند تا فضای مسقف شهر آفتاب به سرعت آماده شده و با اسکان ناشران کودک و نوجوان در آن بتوانیم رضایت مراجعان را کسب کنیم.
قدیانی گریزی نیز به بخش هفده ماده ۹۲ در برنامه ششم توسعه که دولت را مکلف به اقدامات فرهنگی میکند اشاره کرد و گفت: آییننامه اجرایی مربوط به این بندها نوشته شده و مصوب و باید اجرایی شود، توقع داریم این کارگروه شکل گیرد و آییننامه آن نوشته شود.
دیگر حتی مشکلات ما را از خود ما هم بهتر میشناسید
محمدرضا توکلصدیق نایب رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان نیز گفت: زمانی بود که مدیران ارشاد اصلاً به صنف توجهی نمیکردند و تبعاً مشکلات ما را هم نمیشناختند. امروز شما در معاونت و وزارت دیگر حتی مشکلات ما را از خود ما هم بهتر میشناسید. مسئلهای که حاصل نوع مدیریت شما در این چهار سال است و همین دلیل فکر می کنم حضور آقای صالحی در معاونت فرهنگی نقطه عطف و شروع مدیریت اخلاقمحور در کشور ما باشد. مدیر اخلاقمحور باید گوش شنوایی داشته باشد تا مشکلات اهالی حوزه خود را دنبال کند و مدیری که گوش شنوا داشته باشد آگاه است و بهتر تصمیم میگیرد و بهتر عمل میکند.
توکلصدیق تصریح کرد: اخلاق زیربنای فرهنگ است، اگر میخواهیم اخلاق در جامعه اصلاح شود باید فرهنگسازی کنیم و فرهنگسازی با اخلاقمداری به وجود میآید بنابراین بیش از هر چیز مدیران ما باید اخلاقمدار باشند. آقای صالحی خوشحالم که در جایگاه مقتدرتری قرار گرفتید که میتوانید کارهای محکمتری انجام دهید. خوشبختانه مسائل و مشکلاتی که در حوزه ممیزی و کسب مجوز داشتیم با رویه معاونت فرهنگی دولت یازدهم بسیار بهبود پیدا کرده و با اعتمادسازیهایی که صورت گرفته و ترویج مسیر اعتدال و آگاهسازی ناشران برای رعایت مسائل حوزه ممیزی مشکلات این موضوع کمتر شده و امیدواریم در آینده همین اندک مشکلات نیز حل شود. علاوه بر تمام اینها بحث کپی غیرمجاز و قاچاق کتاب ناشران از مهمترین مشکلات امروز ما است که باید حمایت معاونت فرهنگی به صورت جدی پیگیری شود.
صنعت چاپ را از سر خود باز نکنید
مظاهری عضو هیات مدیره اتحادیه چاپخانهداران تهران نیز گریزی به مشکلات واحدهای کوچک چاپ زد و متذکر شد: واحدهای کوچک چاپ ما در این زمان خطیر در شرایط بسیار بدی قرار دارند. در بازدیدهایی که از این واحدها داریم شرایط بسیار نامطلوب کاملاً مشخص است. مشکل مالیاتی یکی از ا صلیترین مسائل پیشروی صنعت چاپ ما است که کارگروه نیز برای حل آن تشکل شده و هر دو وزیر اقتصاد و دارایی پیش از این قول همکاریهایی داده بودند و جلساتی برگزار کردند اما تاکنون به نتیجه مثبتی نرسیدهایم. مشکل ما نوع اجرای قوانین مالیاتی است که با شیوه فعلی برای اقتصاد ملی مضر و آسیبزننده است. استدعا میکنم آقای صالحی هم به عنوان وزیر جدید فرهنگ مسئله را پیگیری کند.
مظاهری درباره واسپاری بخشهای صنعتی حوزه چاپ به زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز گفت: اخیراً برخی تفاهمنامههایی قرار شده بخشهای صنعتی حوزه چاپ زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار بگیرد. ما نمیخواهیم با این اتفاق به طور کامل از زیرمجموعه وزارت فرهنگ خارج شویم و اگر قرار است به جای دیگری ارجاع داده شویم برای بخشهای صنعتی است و اینکه اگر حمایتی از حوزه صنعت اتفاق میافتد شامل حال صنعت چاپ نیز بشود اما میبینیم وزارت صنعت ما را به اتاق اصناف ارجاع میدهد. ما به عنوان اتحادیه که پیشتر با اتاق اصناف همکاری و مراوده داشتیم و چه نیازی است حالا دوباره از طریق وزارت صنعت به این نهاد سپرده شویم. آقای صالحی حتماً ما را هم در خانوادههای ارشاد حساب کنید و ما را از سر خود باز نکنید.
این عضو هیات مدیره اتحادیه چاپخانهداران تهران سپس تاکید کرد: چاپ نشر دو صنعت در هم تنیدهاند. شکی نداریم که نشر یک فعالیت مهم فرهنگی و حتی استراتژیک تلقی میشود اما توجه کنید نشر بدون چاپ معنایی نخواهد داشت و چاپ هم بدون نشر تضعیف خواهد شد. یعنی این دو صنعت را در کنار هم ببینید و با یکدیگر پیش ببرید. به عنوان مثال وزارتخانه در استانها و شهرستانها حمایت خوبی از چاپ و نشر انجام داده است ولی برای ما سوال است که چرا چنین حمایتهایی برای تهران که ۸۰ درصد کارهای چاپی را انجام میدهد در نظر گرفته نمیشود. اگر ما به اداره ارشاد استان ارجاع داده میشویم دستکم باید بودجه مناسب برای مسائل ما نیز در نظر گرفته شود.
هیچ جای دنیا چاپخانههای دولتی وجود ندارد
عابدین سپس با انتقاد از اعطای مجوز به چاپخانههای دولتی اظهار داشت: چاپخانههای وابسته به دولت نباید از ارشاد مجوز بگیرند، چرا که هیچ جای دنیا چاپخانههای دولتی وجود ندارد و باید این سرمایهگذاریها را حفظ کنیم. ما خودتحریمی داریم، چرا که وزارت صنعت برای یک نوع مقوا و کاهش تعرفه، زمزمههایی میکند، میخواهد تعرفه کاغذ را به مقوا برسانیم، این خودتحریمی است.
پیشتر اتفاقی به عنوان نوشتافزار و محصولاتی با طرحهای بومی نداشتیم
حسینی از فعالان بخش نوشتافزار نیز در سخنان خود گفت: تا سالهای گذشته اتفاقی به عنوان نوشتافزار و محصولاتی با طرحهای بومی نداشتیم، اما تجربه دولتی را داشتیم، نوشتافزار ایرانی ـ اسلامی و اتفاقی که طی شش سال اخیر افتاده میبینیم امروز ۷۰ مجموعه محصولات ایرانی تولید میکنند، ما برای این موضوع نقشه جامعی طراحی کردیم که خدمت شما ارائه خواهیم کرد اما باید به صراحت بگویم حوزه شخصیتسازی و کاراکترسازی با بیتوجهی همراه است که برای آن باید برنامه ویژهای تدارک دید.
دولت بر فرهنگ چنبره زده و آوار شده
کتابها تا ۴۵ روز در گمرک خاک میخورد
گردو بکارید حتی اگر ثمرهاش به دوره وزارت شما نرسد
نماینده انجمن ناشران دفاع مقدس تاکید کرد: در ابتدای انقلاب مردم چون شرایط جدید را احساس میکردند و باید به فکر تعیین دولت بودند به دنبال مطالعه و کتاب بودند. باید این نیاز را به جامعه برگردانیم. بله شما وارث این وضعیت وخیم کتابخوانی هستید و خیلی از موارد ناشی از اقدامات گذشته است اما شما، صداوسیما، آموزش و پرورش و همه نهادها را پای کار بکشید تا فکری به حال این مسئله اتفاق بیفتد.
لزوم مطالعه کتابهای آموزشی را فرصت بدانیم نه تهدید
این نماینده انجمن ناشران فرهنگی همچنین تصریح کرد: چرا از لزوم مطالعه کتابهای آموزشی تا این حد نگرانی وجود دارد. اگر مطالعه کتابهای آموزشی الزام و اجبار است این اجبار را یک فرصت بدانیم نه تهدید. اگر کودک و دانشآموز ما کتاب آموزشی نخواند از کجا معلوم که کتابهای عمومی بخواند. با اتکا به کتابهای آموزشی میتوان عادت به مطالعه و انس با کتاب را در کودکان تقویت کرد. ما نیز میتوانیم در کتابهای آموزشی خود تبلیغات جذاب کتابهای عمومی را درج کنیم تا کودک به سراغ این کتابها نیز برود.
ارسال نظر