بخشنامه نرخ سود سپرده بانکی ابلاغ شد
بانک مرکزی در بخشنامه ای به شبکه بانکی، تدابیر هشتگانهای را با تاکید بر اجتناب از رقابتهای ناموجه بین بانکها و موسسات اعتباری در جذب سپردهها به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
در این راستا، تجهیز منابع گردآوری شده از اقشار مختلف مردم و پرداخت سود به سپرده های آن ها نیز باید در چارچوب ضوابط بانکداری بدون ربا صورت پذیرد و لازم است از پرداخت سودهای قطعی قبل ازاتمام دوره مالی به سپردههای یاد شده به طور جد اجتناب شود. ضمن آن که حمایت از تولید و ایجاد اشتغال که یکی از اهداف بسیار مهم در بانکداری بدون ربا است، جز با کاهش هزینههای تامین مالی تولید و نهاده سرمایه، امکانپذیر نیست.
خوشبختانه طی سال های اخیر و همزمان با آغاز به کار دولت تدبیر و امید، زمینه لازم برای تحقق کاهش هزینههای تولید به خوبی فراهم شده است؛ چراکه نرخ تورم به حدود ۱۰ درصد کاهش یافته و موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز که همواره موجب اختلال در اجرای سیاست های پولی و بانکی کشور بودند، دیگرمطرح نیستند.
از این رو، انتظار از شبکه بانکی کشور به عنوان تامین کننده های مالی اصلی و اساسی تولید انتظارمی رود با اجرای دقیق سیاستهای پولی کشور و پایبندی به آنها، زمینه رونق تولید و ایجاد اشتغال را در کشور فراهم آورند و از این رهگذر، نقش خود را در دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی ایفا کنند.
با توجه به موارد اشاره شده و به منظور استمرار حمایت از تولید و افزایش اشتغال، تنظیم بازار پولی کشور و اجتناب از رقابت های ناموجه بین بانک ها و موسسات اعتباری در جذب سپرده ها، لازم است شبکه بانکی کشور همچون گذشته و در هماهنگی با سیاست های کلان اقتصادی کشور نسبت به اجرای موثر تدابیر زیر اقدام کنند:
۱- از ابتدای روز شنبه مورخ ۱۳۹۶.۰۶.۱۱ بانک ها و موسسات اعتباری موظفند نرخ سود علیالحساب سپردههای سرمایه گذاری مدت دار یک ساله را که برابر ضوابط اعلامی در بخشنامه شماره ۱۱۶۵۹۵ مورخ ۱۳۹۵.۰۴.۱۴ حداکثر ۱۵ درصدسالانه اعلام شده بود، به طور دقیق رعایت کنند. نرخ سود علی الحساب مذکور برای سپرده های کوتاه مدت عادی (روز شمار) حداکثر ۱۰ درصد سالانه است.
۲- برابر موازین بانکداری بدون ربا، نرخ های سود پرداختی به سپردههای بانکی به صورت علی الحساب بوده و تسویه و پرداخت قطعی آنها صرفاً پس از اتمام دوره مالی بانکها و موسسات اعتباری و انجام محاسبات سود قطعی با کسر سودهای علی الحساب پرداختی از آن ها الزامی است (موضوع بخشنامه شماره ۹۴.۶۹۳۸۳ مورخ ۱۳۹۴.۰۳.۲۰)
۳- شیوه پرداخت سود به سپرده های سرمایه گذاری مدت دار در هر حال باید به گونه ای باشد که نرخ موثر سود پرداختی در چارچوب مقررات بانکداری بدون ربا، مطابق با بخشنامه شماره ۳۱۴۹۳۱ مورخ ۱۳۹۴.۱۰.۳۰ در خصوص نحوه تعیین نرخ سود علی الحساب سپرده های سرمایه گذاری مدت دار و این بخشنامه صورت پذیرد.
۴- ارائه هر گونه طرح و محصول برای جذب سپرده توسط بانک ها و موسسات اعتباری، منوط به محاسبه و اعلام نرخ موثر سود آن به بانک مرکزی(با جزئیات کامل) و اخذ تائیدیه از این بانک است.
۵- نرخ های سود علی الحساب تعیین شده در این بخشنامه، ناظر بر قراردادهایی است که پس از تاریخ صدور این بخشنامه بین بانک ها و موسسات اعتباری و مشتری منعقد می شود.
نرخ سود علی الحساب مذکور در قراردادهای منعقده قبلی تا پایان مدت زمان قرارداد که حداکثر یک سال شمسی خواهد بود، معتبر است. قرارداد های منعقده با نرخ های سود علی الحساب قبلی به هیچ وجه قابل تمدید نمی باشند و در صورت تمایل مشتری به تمدید قرارداد خود با بانک ها و موسسات اعتباری، تمدید آن ها صرفاً در چارچوب مقررات و نرخ های سود علی الحسابلازم الاجرا در زمان تمدید قرارداد امکان پذیر خواهد بود.
۶- نرخ های سود علی الحساب پرداختی به سپرده های صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت نیز مشمول نرخ سود علی الحساب مقرر در این بخشنامه است.
۷- در صورتی که سپرده گذار قبل از پایان مدت قرارداد، اقدام به برداشت و یا بستن حساب سرمایه گذاری یک ساله خود کنند، نرخ سود علی الحساب اینگونه حساب ها معادل نرخ سود سپرده سرمایهگذاری کوتاه مدت عادی(روز شمار)در نظر گرفته خواهد شد. ضمناً جهت برخورداری از سود سپرده، حداقل دوره ماندگاری در حساب های سپرده گذاری کوتاه مدت از زمان افتتاح، یک ماه است.
۸- بانکها و موسسات اعتباری مکلفند از اعمال هرگونه روشی که منجر به افزایش نرخ موثر سود سپرده ها شود(از جمله از طریق اتخاذ روش های مختلف حسابداری و محاسباتی و یا اعمال تغییرات نرم افزاری در سیستم های رایانه ای و ...) به طور جد، اجتناب کنند.
بدیهی است عوامل موثر در این زمینه اعم از مدیران و کارکنان بانک ها و موسسات اعتباری و شرکت های نرم افزاری طرف قرارداد آنها ـ حسب مورد ـ تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت؛ ضمن آن که در صورت احراز مشارکت و یا همکاری شرکت های نرم افزاری طرف قرارداد با بانکها و موسسات اعتباری در ارتکاب تخلف، شبکه بانکی از ادامه همکاری با شرکتهای مذکور منع خواهد شد.
در پایان، مجدداً بر این موضوع تاکید می شود که از بانک ها و موسسات اعتباری کشور انتظار می رود با اجرای دقیق تدابیر اعلامی در این بخشنامه و کاهش هزینه های تامین مالی خود، متناسباً اقدام به کاهش نرخ های سود تسهیلات به متقاضیان نمایند.
درضمن بانکها و موسسات اعتباری که نسبت به رعایت دقیق مقررات این بخشنامه اهتمام بورزند، از حمایتهای بانک مرکزی برخوردار خواهند شد.
نظر کاربران
هی جونتون بالا بیاد،شماکه همه چی دست خودتونه چرا تکلیف بانک ثامن مشخص نمیکنین وپول ملت زحمت کشیده آزاد نمیکنین،خب همه گرفتاریممممممم
نگفتی سود تسهیلات رو چقدر تعیبن میکنید.آخه زرنگید
با اجرای این بخشنامه یعنی سود روز شمار ۱۰درصدی بانکها
که معادل نرخ تورم ۱۰ درصدی الان کشور هست دیگه سپرده گذاری هیچ معنایی نداره و تمامی سپرده ها از بانکها بیرون کشیده میشه و به هر سمتی که بره ارز یا مسکن یا طلا اثرات جبران ناپذیری بوجود میاره
یک آب باریکه کوچک برای کمی سودآوری در این مملکت داشتیم که اونم دارند با تنگ نظری این اساتید دستمون رو قطع میکنند...ما که قشر کارگر هستیم و حقوق بخور و نمیر میگیریم و با قناعت کمی پول خود رو را در این بانک ها میزاربم تا با سود بانکی کمی تغییر در زندگی خودمان بدهیم حالا باید چه کار کنیم ...واقعا متاسفم برای این افرادی که تحمل پیشرفت اقشار ضعیف جامعه رو ندارند
پاسخ ها
چرا مدیریان فقط بفکر کم کردن سود سپرده هستند چون بنفع مردمه شرایط بانکداری اسلامی بایدرعایت بشود ولی در مورد سود نه ربای تسهیلات بانکی هیچ تصمیمی گرفته نمیشود برای یک وام ده میلیونی سود ۸۱٪ رااز مردم میگرند درعوض ۰۳٪ یا۵۲٪ از وام را کم میکنند در واقع برای هفت وپانصد ویا هفت میلیون سود ده میلیون را از مردم میگیرند چرا هیچکس برای این ربا خوارانه بانکداری اسلامی اعتراض نمیکنند شماها ابروی اسلام را بردید لطفا دربعضی جاها ازکلمه اسلام استفاده نکنید
بانک مرکزی هم فقط بلده مردمو بیچاره کنه. آخه اون شخص از کار افتاده ای ک درآمد نداره و دلش به این دو قرون سود خوش بود چ گناهی کرده!
تو روحتون خجالت بکشید آگه راست می گید سود تسهیلات هم بیارید پایین فقط بلدید به ضرر ملت کار کنید
کار دولت جدید شروع شده سیف هم که بازم سر کار بعد وزیر اقتصاد جدید هم میخاد بکه منم هستم مثلا شاید دو سه در صد بتونن ولی بانگهای خصوصی و موسسات به این راحتی تن در نمی دن به این حرفا دولت بدهی دویست هزار میلیاردی خودش تصویه کنه با بانک بعد بیاد راجب پول مردم تصمیم بگیره جونشون بالا اومد یه موسسه ثامن رو بلاتکلیف گذاشتن الکی وعد میدن اخه کدوم کار درست دولت به سرانجام رسونده که این دومی باشه الکی فقط مانور میدن جو گیرشدن بهتون قول میدم بانک ها دور میزنن این بخشنامه رو خیلی راحت