معیشت و راهبردهای دولت دوازدهم
تامین معیشت مردم در شرایط کنونی یکی از چالش های پیش روی دولت دوازدهم است. مسئله ای که باید در قالب سه راهبرد کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در طول چهار سال دوم دولت دوازدهم مورد توجه قرار گیرد.
رهبر معظم انقلاب نیز در برخی سخنرانی ها و بیانات خود بارها به مسئله معیشت اشاره کرده و دغدغه خود را در این زمینه برای کارگزاران نظام تبین کرده اند.هر چند که برخی مساله اقتصاد و معیشت را براساس شرایط زمانی به آرمان های اصلی یا فرعی انقلاب، تقسیم می کنند اما تحلیل محتوای سخنان حضرت آیت الله خامنه ای در زمینه عدالت اجتماعی، برابری و اقتصاد مقاومتی نشان از آن دارد که معیشت مردم می تواند بخشی از آرمان اصلی و هندسه انقلاب محسوب شود.
۱- هر چند که تئورسین های نخستین سال های انقلاب با مقایسه انقلاب ایران و روسیه اعلام کردند انقلاب کشورمان ، انقلاب نان نیست و ایمان در آن نقش اول را دارد اما معنایش این نیست که انقلاب برای زندگی ، اقتصاد، نان و رفاه مردم هیچ گونه برنامه ای ندارد. واکاوی سخنان و گفت وگوهای بنیان گذار انقلاب در زمینه های مختلف حکایت از آن دارد امام (ره) توجه ویژه ای به طبقات محروم و مستعضف جامعه داشت.
2- در یک دهه گذشته کشور در رکود گرفتار و بسیاری از کارگاه های تولیدی تعطیل شدند؛ نتیجه چنین اقتصادی بیکاری گسترده و پایین آمدن قدرت خرید مردم بود. در این زمینه انکار مشکلات اقتصادی و ارائه آمار غیر واقعی نه تنها کمکی در زمینه معیشت به شهروندان نمی کند بلکه موجب می شود حس بی اعتمادی نسبت به دولت در میان مردم رواج پیدا کند.
3- دولت برای تامین رفاه نسبی شهروندان در کوتاه مدت باید اولویت را بر توزیع برخی اقلام کالایی در میان گروه های پایین جامعه قرار دهد تا از این طریق به سبد خانوار اقشار ضعیف جامعه کمک کند .
4- پس از تامین رفاه و کمک به هزینه های جاری خانوارها در قالب برنامه های کوتاه مدت دولت باید سیاست خود را بر حل معضل بیکاری و ایجاد طرح های اشتغالزایی قرار دهد. در این شرایط است که حل مساله معیشت به همراه رفع بیکاری می تواند به عنوان نسخه شفابخش برای معیشت مردم مورد توجه قرار گیرد.
5- پس از اجرایی شدن برنامه کوتاه و میان مدت باید دولت همزمان بر طرح های بلند مدت تاکید داشته باشد که یکی از این طرح ها مساله معیشت پایدار است . در این شیوه از معیشت اصل بر ایجاد رزق و روزی و ثروت برای افراد یک منطقه و نابودی فقر خواهد بود ، با اتخاذ این رویکرد می توان امید داشت شهروندان و نسل های آتی دارای فرصت های شغلی پایدار خواهند بود.
ارسال نظر