اما و اگرهای واردات برنج
هر سال با نزدیک شدن فصل برداشت برنج در کشورمان اما و اگرهای واردات برنج خارجی شدت گرفته و واکنشهای متفاوتی را ایجاد میکند.
به این ترتیب که گروهی معتقدند با توجه به نیاز بازار لازم است واردات مدیریت شده صورت پذیرد و گروه دیگر بهطور کلی واردات را در دوره برداشت برنج ایرانی نهی میکنند.
این درحالی است که امسال انتشار اخباری از اختلاط برنج باعث شده بحث مدیریت واردات برنج اهمیت بیشتری پیدا کند. از این رو جامجم گفتوگویی با مرتضی شاهحسینی، رئیس انجمن واردکنندگان برنج داشته که در ادامه میخوانیم.
آیا موضوع اختلاط برنج وجود دارد یا خیر؟
بله. برخی افراد سودجو مدتی است با این شیوه نسبت به اهداف خود اقدام میکنند که متاسفانه به دلیل خلأهای موجود از دید نهادهای مسئول دور مانده است. نکته اینجاست که این افراد دو گروه هستند؛ گروهی برنجهای کیفی داخلی را با انواع پرمحصول داخلی مخلوط میکنند که میتوان این گروه را منصفترین شناخت؛ اما گروه دیگر برنجهای خارجی ارزان قیمت را با محصول ایرانی مخلوط میکنند.
آیا اختلاط برنج خارجی با داخلی هیچ منع قانونی ندارد؟
براساس قانون و شرع، اختلاط برنج تخلف است؛ چه به صورت محصول خارجی با داخلی یا داخلی با داخلی، یا خارجی با خارجی، مگر این که روی گونی برنج درج شود که چه نوع محصولاتی و با چه درصدی با هم مخلوط شدهاست.
آیا آمار دقیقی از این کار وجود دارد؟
خیر؛ آمار دقیقی نمیتوان در این زمینه اعلام کرد.
بیشترین تخلف در کجا دیده میشود؟
بسیاری از واردکنندگان برنجهای پاکستانی که دفاتر تجاری آنها در شهر مشهد مقدس است، برنجهای ۳۸۶ و سوپر باسماتی را وارد میکنند که این برنج با توجه به شباهت بسیار زیادش با برنجهای تولید ایران اغلب در استانهای شمالی فروخته میشود و کمتر این برنجها را در بازار شهرستانهای دیگر میبینیم.
امکان سودجویی از برنجتایلندی یا برنجهای آمریکای جنوبی نیز وجود دارد؟
بله؛ برنجهای تایلندی و آمریکای جنوبی بیشتر توسط شرکت بازرگانی دولتی خریداری میشود که برای تنظیم بازار از آنها استفاده میکنند و مقداری هم توسط بخش خصوصی از امسال شروع به واردات کردهاند. اما معمولا این برنجها از انبارها یا کارخانههای تولید برنج سر در میآورند و با برنجهای پرمحصول ایرانی مخلوط میشوند.
نهادهای نظارتی عنوان میکنند بازرسیهای دورهای محسوس یا نامحسوس از کارخانههای برنج دارند. چطور این تخلف مشخص نمیشود؟
آیا شیوهای خاص برای شناسایی خود این افراد در انبار برای برنجهای خارجی وجود دارد؟
شما به اختلاط برنج داخلی با برنجهای کیفی ایرانی اشاره کردید. آیا در این زمینه میتوانید اطلاعات دقیقتری بدهید؟
در استان گیلان به دلیل آب و هوای منطقه، برنج هاشمی هنگام تولید در کارخانهها میزان خرده بیشتری ایجاد میکند ـ ضریب شکستگی بیشتری دارد ـ که اگر تولیدکننده بخواهد برنج هاشمی خالص به مشتری تحویل دهد، از نظر قیمتی نزدیک به2000 تومان بالاتر از برنج طارم کیفی خواهد بود و رقابتپذیری خود را در بازار از دست میدهد، از این رو برنج هاشمی را با درصدی از برنج شیرودی مخلوط میکنند که تقریبا 500 تومان بالاتر از برنج طارم در بازار عرضه شود. این گونه رقابتپذیری بهتری در بنکداریهای مختلف خواهد داشت.
ظاهرا بنکداران نیز در این کار نقش دارند. نظر شما چیست؟
به نظر شما چرا نهادها زیاد به این موضوع توجه نشان نمیدهند؟
اصلیترین نگرانی از افزایش این روند چیست؟
تغییر ذائقه و حذف کامل برنج ایرانی از سفره مردم. این خطری است که باید جدی بگیریم چون برنجهای خارجی میتواند ذائقه مردم را تغییر دهد و در نهایت باعث خروج برنج ایرانی از سبد خرید مردم شود.
شما فکر میکنید بیشترین تخلف در میان کدام صنف صورت میگیرد؟
من نمیخواهم گروه یا فردی را متهم کنم. اما واقعیت این است که شالیکاران منافعی در این زمینه ندارند و هرچه هست در مراحل بعد از برداشت است. بنابراین بهتر است مسئولان در این زمینه واقعیت را قبول کرده و برای آن راهکاری منطقی و دقیق ارائه کنند.
نظر کاربران
ماازخدانترسیم ازچه چیزدیگری می ترسیم ازادباش ازاد زندگی کن وازادبه جهنم واصل شو