بازی خطرناک با نرخ ارز و لزوم هوشیاری بانک مرکزی
درحالی که با اعلام آمارهای رسمی تجارت خارجی کشور در چهار ماهه اول سال و کاهش ۱۰ درصدی شاخص مهم صادرات غیرنفتی، زنگهای خطر برای حوزه بازرگانی کشور به صدا درآمده، آنچه بیش از پیش بر نگرانیهای این حوزه دامن زده، راهکارهای ارائه شده برای خروج از این بنبست است که مهمترین آن تاکید بر افزایش نرخ رسمی ارز جهت توجیهپذیری صادرات غیرنفتی کشور است.
تجربه تاریخی در اقتصاد ایران نشان داده فعالان حوزه بازرگانی با اثرگذاری بر سیاستگذاران پولی و مالی میل خود جهت جبران عقبماندگی بازرگانی را با فشار برای افزایش نرخ اسمی ارز (Nominal currency rate) و به تبع آن بهبود نرخ واقعی ارز به نمایش گذاشتهاند، غافل از اینکه هرگونه تغییر در نرخ ارز واجد اثرات مختلف و بعضا جبرانناپذیری است که بشدت باید از آن مراقبت کرد و همین امر هوشیاری مسئولان و تصمیمگیران حوزه کلان اقتصادی بویژه بانک مرکزی را میطلبد.
واقعیت آن است که در فضای عمومی رسانهای و بعضا کارشناسی کشور دائما این گزاره به افکار عمومی پمپاژ میشود که برای رشد صادرات غیرنفتی لازم است همواره نرخ اسمی ارز به میزان مابهالتفاوت تورم داخلی و خارجی تعدیل شود و چون همواره نرخ تورم در اقتصاد ایران بمراتب بالاتر از نرخ تورم جهانی بوده، پس لازم است نرخ ارز دائما به میزان مابهالتفاوت یادشده افزایش یابد تا صادرات غیرنفتی کشور رونق بگیرد!
فارغ از اینکه مطالعات گسترده میدانی نشان داده، تعدیل نرخ ارز با هدف رشد تجارت خارجی هیچگاه صادرات غیرنفتی کشور را به سرمنزل مقصود نرسانده، واقعیتها گواه این مطلب است که عوارض جانبی (Side effects) این سیاست خیلی سریعتر از رشد تجارت خارجی آثار خود را بر اقتصاد تحمیل کرده است.
اشاره به این مساله که تغییر نرخ ارز با توجه به آثار قطعی در حوزههایی مانند اثرگذاری بر واردات، اثر نرخ ارز بر تولید، اثر نرخ ارز بر قیمت تمام شده، نرخ ارز و تورم و اثر نرخ ارز بر صادرات باید در قالب یک سیاست کلان و هوشمندانه پیگیری شود، وظایف بانک مرکزی را بیش از پیش سنگین میکند تا مبادا تحت تاثیر جریانهای نامولد در اقتصاد ایران و ابزارهای رسانهای قدرتمندی که وظیفه شکلدهی بر افکار عمومی را برعهده دارند، اقدام به اتخاذ سیاستهای ارزی کنند.
اینکه تصور شود تغییر نرخ ارز بیهزینه است و میتوان صرفا با یک تغییر قیمتی انقلابی در حوزه صادرات غیرنفتی ایجاد کرد، گزاره بسیار خطرناکی است که تائید تجربی اندکی نیز برای آن مشاهده میشود. اقتصاد ایران بارها از این سوراخ گزیده شده و انتظار میرود این بار با هوشیاری کامل اقدام به سیاستگذاری نرخ ارز کرد.
نظر کاربران
رئیس جمهور دوره های قبل (دهم و یازدهم )با افزایش صددرصدی قیمت دلار در یک شبه مردم ایران را بدبخت کردند که حاصل آن کاهش شدید قدرت خریداقتصادی مردم ایران عزیز شد که آثار شوم آن هنوز هم ادامه دارد،خواهشمندیم دو بار آن تجربه تلخ را بر مردم تحمیل نکنید.مگر کشورهای پیشرفته دیگر دنیا با افزایش نرخ ارز به پیشرفت رسیده اند که ما می خواهیم برسیم!
پاسخ ها
خدا لعنتش کنه. همه رو بیچاره کرد
کمی ساده تر توزیع دهید ....یعنی باز گرونی وتورم ميشه. ..حال که هر روز تورمه. ...شما را بخدا خسته شدیم. ..