اعتراض ها به کابینه احتمالی در دقیقه ۹۰
تقریبا تکلیف کابینه دولت دوزادهم مشخص شده است و حالا بعد از انتشار لیست نهایی اظهار نظرها و بررسیها در خصوص گزینههای پیشنهادی روحانی، تبدیل به بحث اول این روزهای شبکههای اجتماعی و رسانههای شده و بازار حمایت و انتقاد بسیار داغ است.
فرارو: تقریبا تکلیف کابینه دولت دوزادهم مشخص شده است و حالا بعد از انتشار لیست نهایی اظهار نظرها و بررسیها در خصوص گزینههای پیشنهادی روحانی، تبدیل به بحث اول این روزهای شبکههای اجتماعی و رسانههای شده و بازار حمایت و انتقاد بسیار داغ است.
بعد از انتخابات ریاست جمهوری فضای رسانهای کشور سمت و سوی مشخصی پیدا کرد و فعالان سیاسی در گفتوگوهای خود مطالبات جریانهای سیاسی و مشخصههای یک کابینه مناسب را تشریح کردند. یکی از مطالباتی که طی چندماه اخیر مطرح شد مسئله حضور زنان در کابینه بود که بعد از فراز و فرودهای بسیار بالاخره با خبر قطعی الهام امینزاده، این موضوع منتفی شد.
هرچند همچنان با توجه به اینکه مشخص نیست حسن روحانی مانند مراسم تحلیف دوره قبل، همزمان با مراسم لیست کابینه را تقدیم مجلس می کند یا خیر، همچنان برخی در تلاش هستند که زمینه حضور زنان در جایگاه وزارت را فراهم کنند. بهطوری که بنا بر گفته فاطمه سعیدی نماینده مجلس، بیش از ۱۵۰ نماینده طی نامهای، از روحانی خواسته اند که در کابینه خود از زنان استفاده کند.
البته نکته قابل توجه در این باره تفاوت دیدگاهی برخی اصلاحطلبان مانند رسول منتجب نیا و حمیدرضا جلاییپور و... بود که معتقد هستند حضور زن بنا به دلایل مختلف از جمله اینکه برخی نهادها مانع از این حضور می شوند و روحانی را تحت فشار قرار دادهاند بهتر است پیگیری نشود و بر کارآمدی کابینه تاکید کنند.
اما بعد از گذر این موارد لیستی از اعضای کابینه دولت دوم حسن روحانی منتشر و اعلام شد که این ترکیب نهایی دولت دوازدهم است و همین مسئله موضوع بحث در شبکههای اجتماعی و رسانهها شد و ارزیابی از اعضای کابینه آغاز شد. در این میان محمدجواد آذری جهرمی از گزینه هایی بود که بسیار مورد توجه موافقان و مخالفان دولت قرار گرفت و ماجرا را الیاس نادران آغاز کرد.
او بعد از انتشار لیست و حضور آذری جهرمی در صفحه توییتری خود نوشت: «آقای روحانی با نصب معاون فنی وزارت اطلاعات که وظیفه ذاتیاش شنود و بگیروببند بود؛ میخواهید فضای مجازی را آزاد کنید؟!» نادران پس از مدتی این توئیت را حذف کرد. اما این تنها واکنش نادران به کابینه دولت دوازدهم نبود و او بعد از آن نوشت:« آنقدر امنیتیها در دولت زیاد شدهاند که هرکس خود را مخاطب توییت ۳ ماه پیش میداند. امنیتی بودن ننگ نیست ولی با ادعای رئیسجمهور سازگار نیست.» وی حتی مدعی شد که اگر «حتی اصلاحطلبها هم سه ماه پیش از ترکیب کابینه دوازدهم خبر نداشتند. وگرنه شاید در انتخابات واکنش دیگری داشتند!» این آغاز جدال بر سر آذری جهرمی میان حامیان دولت با مخالفان بود.
چراکه این اظهار نظرهای نادران از سوی کاربران بدون پاسخ نماند و حامیان دولت به صحبتهای این نماینده سابق مجلس واکنش نشان دادند و عمده محور نظرات کاربران به عملکرد شخص نادران در مجلس بود. به عنوان مثال یکی از کاربران در پاسخ به نادران نوشت:« آقا يه چيزي بگيد كه تو مخيله ادم بگنجه. ببين كي داره دم از آزادي بيان ميزنه اگه شما فراموش كردين ما هنوز خوب بخاطر داريم جناب نادران» کاربر دیگری اینگونه پاسخ نادران را داد که«كاش وقت نمايندگي مردم را داشتید هم فقط وفقط يك بار چنين صداهايي عليه بگيروببندها از شما شنيده ميشد تا امروز با بدبيني به اين توييت مهم نگاه نشه.» و کاربر دیگر که نوشت:« جناب نادران! این توییت مال شخصیت مغفول مانده شماست؟! میخوای تعارض روحانی رو لو بدی یا تعارض خودت رو؟!»
اما در این میان آذری جهرمی هم به ادعای نادران واکنش نشان داد و نوشت: «مهندس بودم و هستم، در دفاع از حقوق مردم در هر لباسی. اگر روزی در مجموعه ای بودم برای مردم تلاش کردم نه علیه آنها.» و بعد از آن در توییت دیگری نوشت: «وزارت اطلاعات اداره کلی با نام شنود ندارد. امور سیاسی هم در معاونت فنی پیگیری نمیشود. از آقای نادران انتظار حمایت از دولت دارید؟»
همین ماجرا موجب شد موج جدیدی در حمایت از این گزینه احتمالی وزارت ارتباطات در شبکههای اجتماعی به راه بیوفتد و کاربران با هشتگ آذری جهرمی به بیان لزوم حضور وی در کابینه اشاره کردند. در همین خصوص یکی از کاربران نوشت:« پشتوانه امنیتی- اطلاعاتی ملاک کافی برای عدم صلاحیت تصدی وزارت نیست، نداشتن فکر و نگرش امنیتی مهم است.» یا کاربر دیگر که با اشاره به سن آذری جهرمی نوشت: «کمترین مزیت معرفی یک دهه شصتی به عنوان وزیر میتونه این باشه که نگاه تازهای به این نسل، برای پذیرش مدیریتهای کلان به وجود میاد.»
البته تنها طرفداران آذری جهرمی کاربران شبکههای اجتماعی نبودند و حمیدرضا جلاییپور فعال سیاسی اصلاحطلب هم در اظهارات اخیرش از این گزینه احتمالی وزارت ارتباطات حمایت کرد و گفت: «آقای آذري جهرمي به جاي آقای واعظي معرفی شده که لزوما انتخابی منفی نیست. البته می شد انتخاب های بهتری مثل جهانگرد يا معتمدي داشت ولي جهرمی جوان، جسور، خلاق و همکار جهانگرد است و حساسیتهای امنیتی روی او کمتر است .(همدوره اي هاي انجمني و تحكيمي جهرمی در دانشکده عباسپور او را مثبت ارزیابی می کنند. دو سالي كه مديرعامل توسعه زيرساخت و معاون وزير بوده عملکرد خوبی داشته و سابقه فعاليتش در وزارت اطلاعات واقعیت دارد ولی، سوابق اطلاعاتي به تنهایی برای ارزیابی منفی یک فرد کافی نیست، زیرا تعدادی از اصلاحطلبان هزینه داده هم از لحاظ حرفه ای روزی اطلاعاتی بوده اند).»
البته جلایی پور به گزینههای دیگر کابینه هم اشاره کرد و گفت: «در وزارت نیرو آقای بيطرف به جاي آقای چيت چيان معرفی شده که تغييری قابل دفاع است. آقای شريعتمداري به جاي آقای نعمت زاده در وزارت صنایع معرفی شده که این نیز مثبت است. همچنین روحانی برای وزارت دفاع به ارتش توجه کرده و حاتمي را از ارتش به جاي دهقان معرفی کرده که انتخاب قابل دفاعی است. در وزارت داگستری، انتخاب آوايي به جاي پورمحمدي کاملا قابل دفاع است. حتي انتخاب عباس صالحي (که از لحاظ فرهنگی فرد فاضلی است) به جاي صالحي اميري، در توجه به عمق مسائل فرهنگی انتخاب به جایی بوده است. در وزارت علوم، انتخاب خاكي صديق يا باقريان می توانست مثبت تر از فرهادي باشد، اگرچه هیچکدام جای فرجی دانا را نمی گیرند.»
آذری جهرمی تنها وزیر پیشنهادی نبود که با واکنش های منفی مواجه شد. زیرا محمدباقر نوبخت و محمد نهاوندیان هم از گزینه هایی بود که با مخالفت بسیاری مواجه شد اما تفاوتشان با آذری جهرمی در خواستگاه مخالفان بود. آنجا اصولگرایان مخالف بودند و اینجا اصلاحطلبان از انتخاب روحانی ناراضی هستند.
اما ماجرا از مدتها قبل آغاز شده بود. زمانی که در یکی از لیستهای منتشر شده از گزینههای احتمالی روحانی برای وزارتخانه ها منتشر شد و درحالی که برخی گمان می کردند مسعود نیلی گزینه نهایی روحانی است، نام محمدباقر نوبخت رئیس مدیریت و برنامه ریزی، در سمت وزیر اقتصاد معرفی شد. همین مسئله با واکنش نمایندگان مجلس مواجه شد و برخی منابع مدعی شدند که همان موقع نمایندگان طی پیامی به روحانی اطلاع دادند که نوبخت رای اعتماد به دست نمیآورد بهتر است از او در جای دیگر استفاده کند.
البته نوبخت حتی مورد تائید اقتصاددانان هم نبود به همین دلیل بیش از ۷۰ نفر از اساتید اقتصاد کشور طی نامهای خواهان توجه و دقت بیشتر روحانی در خصوص گزینه احتمالی وی برای وزارت اقتصاد و ریاست سازمان مدیریت و برنامهریزی شدند.
در این خصوص جعفر خیرخواهان یکی از اساتید اقتصاد در گفتوگو با فرارو، عنوان کرد: در شرایط فعلی باید رئیس جمهور در نظر داشته باشد که ما در وضعیت سرریز شدن بحران هستیم و به همین دلیل نیاز داریم افراد جسور با علم و توانایی کافی در سمتهای اقتصادی حضور داشته باشند. الان زمان محافظه کاری نیست و اگر جسارت و توان ریسک نداشته باشیم، وضعیت بسیار وخیمی در انتظارمان است. نکته دیگر که باید آقای روحانی در نظر داشته باشند هماهنگی میان تیم اقتصادی است که بتوانند علاوه بر اینکه سیاستهای هماهنگ و مشخصی داشته باشند، در حوزه عمل هم بتوانند یک دست و یکپارچه عمل کنند.
او همچنین به مدیریت سازمان برنامه ریزی اشاره کرد و گفت: متاسفانه طی چهار سال گذشته آقای نوبخت به هیچ عنوان انتظارات را برآورده نکردند و عملکرد قابل قبولی نداشتند. ما انتظار داشتیم که ایشان طی این مدت عملکرد جسورانه و علمیتری داشته باشند و به عنوان مثال از صاحب نظران خارجی دعوت کنند تا به نوعی علم و دانش وارد کشور شود و به بدنه داخلی منتقل شود اما ایشان اصلا عملکرد خوبی نداشتند.
بعد از این واکنشها در لیست نهایی از کابینه نام محمد نهاوندیان به عنوان وزیر اقتصاد اعلام شد و این هم بدون واکنش نماندو بسیاری معتقد هستند که نهاوندیان گزینه مناسبی برای وزارت اقتصاد نیست. حتی جلایی پور که اخیرا از کابینه دولت حمایت کرده بود در این خصوص عنوان کرد: «با توجه به اینکه اقتصاد مهمترین مساله این دوره روحانی است اما، متاسفانه پستهای اقتصادی به نقطه ضعف کابینه دوم تبدیل شده اند. انتصاب نوبخت برای سازمان برنامه و بودجه، یا انتخاب احتمالی نهاوندیان به جای طیبنیا، از انتخاب های بسیار ضعیف روحانی است و چه بسا، مجلس در برابر آنها واکنش نشان دهد.»
اما برخلاف جلایی پور برخی از اصلاحطلبان نگاه مثبتی به کابینه احتمالی روحانی ندارند و معتقدند مطالبات ۲۴میلیون نفر که به او رای داده اند را برآورده نکرده است و این روزها همین مسئله مورد بحث میان کاربران شبکه اجتماعی شده است و با هشتگ ۲۴میلیون انتقادهای خود را در این باره مطرح می کنند. در این اظهار نظرها همچنان موضوع عملکرد وزیر کشور و ابقای وی در این سمت بخش عمده این دیدگاهها را تشکیل می دهد.
ولی در این میان گویا دو وزیر دیگر هم مورد توجه و قبول اصلاحطلبان هستند و آن هم وزرای آموزش و پروش و علوم و تحقیقات است. زیرا روز گذشته محمود صادقی طی گفتوگویی به ارزیابی این دو وزیر پیشنهادی پرداخت و گفت: آقای خاکیصدیق بهلحاظ اخلاقی نیز فردی وارسته است اما باید درمورد کارآمدی ایشان بررسیهای بیشتری انجام گیرد. او درمورد گرایش سیاسی دو وزیر احتمالی علوم، تحقیقات و فناروی اطلاعات و آموزش و پرورش نیز گفت: درمورد سوابق و گرایش سیاسی آقای خاکیصدیق باید بگوییم که گرایش اصلاحطلبی دارد و در دوران اصلاحات نیز رییس دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی بود و اکنون نیز بار دیگر با روی کار آمدن دولت روحانی به ریاست این دانشگاه رسید و تا جایی که اطلاع دارم، تشکلهای دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر نیز رابطه خوبی با آقای خاکیصدیق داشته است.
صادقی گفت: آقای زرافشان یک مدیر کارشناس و حرفهای بوده و فردی سیاسی نیست اما در نهایت به نظر میرسد او نیز تمایل و گرایشهای اصلاحطلبی دارد.
ارسال نظر