از شعار "۲ بچه کافی است" تا "تحول در نظام سلامت"؛
مروری بر همه وزرای بهداشت تاریخ انقلاب ایران
از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون ۱۳ وزیر بر کرسی وزارت بهداشت تکیه زدهاند و اکنون با برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری دوازدهم، شمارش معکوس برای فعالیت چهاردهمین وزیر بهداشت تاریخ انقلاب اسلامی ایران آغاز شده است.
وزارت بهداشت ایران از ابتدای تشکیل تا کنون ۵۹ وزیر به خود دیده است؛ چه آن زمان که نام وزارت صحیه و امور خیریه بر آن گذاشته شد و چه امروز که تبدیل به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شده است.
اداره کل صحیه(بهداری) تا سال ۱۳۲۰ وابسته به وزارت داخله(کشور) فعالیت میکرد و مسئولیت امور درمان و بهداشت کشور را بر عهده داشت، اما با تصویب ماده ۳ قانون اصلاح بودجه سال ۱۳۲۰ که در هشتم آبان ماه آن سال به تصویب مجلس شورای ملی رسید، اداره کل بهداری به وزارت بهداری تبدیل شد؛ وزارتخانهای که قرار است بهداشت و درمان تمام افراد کشور را از راه گسترش خدمات بهداشتی، درمانی و آموزشی تامین کند.
قبل از تصویب این قانون در سیام شهریور ماه ۱۳۲۰، اسماعیل مرآت توسط محمدعلی فروغی نخست وزیر وقت به عنوان وزیر بهداری تعیین شد. بعد از او تا پیش از انقلاب اسلامی ۴۶ وزیر بهداری در کابینههای مختلف عهدهدار این سمت شدند. این وزارتخانه بعد از انقلاب به نام وزارت بهداری و بهزیستی شناخته میشد، اما در سال ۶۸، بهزیستی از وزارت بهداشت جدا شد؛ وزارتخانهای که چهارسال پیش از این تاریخ، نام و فعالیتهای جدیدی در قانون برای آن در نظر گرفته شد.
در سال ۱۳۷۳ نیز با تصویب قانون بیمه همگانی، سازمان بیمه خدمات درمانی وابسته به وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی تشکیل شد. با تصویب قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی در سال ۸۳، تمام وظایف تامین اجتماعی (بیمهای و حمایتی) از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جدا و به وزارت رفاه داده شد. همچنین وابستگی سازمانهای بهزیستی، خدمات درمانی و تامین اجتماعی نیز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به این وزارتخانه تازه منتقل شد.
در آستانه معرفی چهاردهمین سکاندار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به مجلس شورای اسلامی از سوی رییس جمهور، بیمناسبت نیست که مروری بر وزرای بهداشت تاریخ انقلاب اسلامی داشته باشیم:
اولین وزیربهداشت پس از انقلاب که درست شش روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی به این سمت منصوب شد دکتر کاظم سامی بود. او تخصص روانپزشکی داشت و از بهمن ماه ۱۳۵۷ تا آبان ماه سال بعد مسئولیت این وزارتخانه را برعهده گرفت.
دکتر موسی زرگر- جراح عمومی- نیز دومین وزیر بهداشت پیش از انقلاب بود. او پس از پایان دوره فعالیت دکتر سامی، تا تیر ماه ۵۹ در وزارت بهداشت فعالیت میکرد.
دکتر هادی منافی جراح عمومی نیز سومین وزیر بهداشتی بود که مسند وزارت بهداری آن زمان را در دست گرفت. دوران مسئولیت او دراین وزارتخانه به آذر ماه ۱۳۵۹ تا مرداد ماه ۱۳۶۳ محدود میشود.
مرندی و شعار "دو بچه کافی است"
دکتر سید علیرضا مرندی چهارمین وزیر بهداشت پس از پیروزی انقلاب بود که توانست مانند هاشمی دو دوره سکانداری وزارت بهداشت را بر عهده داشته باشد. دور اول وزارت مرندی از مرداد ماه ۱۳۶۳ تا شهریور ماه ۱۳۶۸ بود و دوره دوم وی نیز به مرداد ماه ۱۳۷۲ تا شهریور ماه ۱۳۷۶بازمیگردد. مرندی همان وزیری است که لایحه قانون تنظیم خانواده را با شعار «دو بچه کافی است» تهیه کرد و به تصویب مجلس رساند.
وزیری که توسط مجلس سوم استیضاح شد
نهمین و تنها وزیری که نام وی نیز با وزارتش سنخیت داشت کسی نبود جز دکتر مسعود پزشکیان. پزشکیان از شهریور ماه ۱۳۸۰ تا شهریور ماه ۱۳۸۴ در این وزارتخانه فعالیت داشت. وی آخرین وزیر بهداشت در دولت اصلاحات بود و فوق تخصص قلب و عروق است.
وزیری که نامزد ریاست جمهوری شد
نخستین وزیر زن تاریخ انقلاب اسلامی ایران
و اما طریقت منفرد
به دنبال حواشی ایجاد شده در ماههای پایانی دولت دهم در وزارت بهداشت و اختلاف نظر دستجردی با رییس دولت که در آخر به برکناری وی منجر شد، این متخصص زنان سکان وزارت بهداشت را به محمد حسن طریقت منفرد -چشم پزشک- داد. به این ترتیب بود که طریقت در ماههای پایانی فعالیت دولت بر مسند وزارت بهداشت تکیه زند. وی از دی ماه سال ۹۱ تا روزهای پایانی دولت دهم در این سمت فعالیت میکرد.
عزم روحانی بر ادامه طرح تحول نظام سلامت
با روی کار آمدن دولت یازدهم نیز دکتر سید حسن هاشمی - چشم پزشک به مجلس شورای اسلامی معرفی و نهایتا هم با ۲۶۰ رای موافق، ۱۸رای مخالف و ۶ رای ممتنع به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انتخاب شد.
حوزههای درمان، بهداشت و آموزش پزشکی نیز در قدمهای بعدی در مسیر تحول قرار گرفتند و اقداماتی مانند کاهش فرانشیز و پرداختی از جیب مردم، حذف پرداختهای غیرقانونی، ساخت ۲۴ هزار تخت بیمارستانی، ایجاد ۲۵۰ کلینیک ویژه، ترویج زایمان طبیعی، نوسازی و بازسازی بیمارستانهای کشور، بازسازی و توسعه ۱۲۲ بخش اورژانس، بازسازی و نوسازی شبکه بهداشتی کشور و به دنبال آن خروج روستاهای ایران از فهرست مناطق محروم بهداشتی انجام گرفت و تحولی اساسی را در این حوزه دیدیم.
از آنجاکه از همان آغاز طرح تحول نظام سلامت، بیمهها به عنوان پاشنه آشیل آن خوانده شدند و از طرفی با توجه به آنچه که کارشناسان نظام سلامت از آن به عنوان ناکارآمدی بیمههای درمانی کشور یاد میکنند، همواره سرنوشت طرح تحول و ادامه آن از دغدغههای دستاندرکاران این حوزه بوده است.
در هر حال با توجه به عزم "روحانی" برای ادامه طرح تحول و حمایت از سلامت مردم، تنها و قویترین گزینه مطرح برای تکیه بر مسند وزارت بهداشت، انتخاب دوباره سیدحسن قاضیزاده هاشمی است تا به این ترتیب دیگر حلقههای زنجیره طرح تحول را اجرایی کند. البته هاشمی که از همان اوایل دولت یازدهم عنوان شاگرد اول کابینه را از آن خود کرد، برای حضور دوبارهاش در این وزارتخانه و ادامه مسیر تحول، بر لزوم تجمیع بیمهها و پایدار شدن منابع نظام سلامت و همچنین تعیین تکلیف تولیت سلامت کشور تاکید دارد.
نظر کاربران
بخدا بدترین وزیر تاریخ ایران هیچ کاری نکرده جز سازیر کردن پول به جیب پزشکان
باسلام.چرا همه وزیران این وزرات خانه پزشکند؟! مگه جز پزشک گروه دیگه ای در این وزارت خانه فعالیت نداره؟! مگه میخان طبابت کنن؟! چرا یه پرستار، علوم آزمایشگاه، ماما و یا حتی یه اقتصاددان رو وزیر نمیکنن؟ چرا بیان نمیکنن با طرح تحول کارانه پزشکان چن برابر شده و شکاف طبقاتی بین پرسنل چقد شده؟!و چقد انگیزه کاری کاهش یافته!! اقای روحانی ما به شما رای ندادیم که از یه سوراخ دوبار گزیده بشیم!!!
این وزیر برای پرستار چه کاری انجام داده جز فرسایش پرستاران با کار بیشتر و حقوق بخور و نمیر