هشدار شدیداللحن مقام سابق سیا به ترامپ
قائممقام سابق «سیا» نوشت: اینکه رئیسجمهوری از کارکنانش بخواهد اطلاعاتی در حمایت از یک نتیجه سیاسی مورد ترجیح تولید کنند و اعتنایی به قضاوتهای بیطرفانه و تحلیلمحور متخصصان اطلاعاتی نداشته باشند، بسیار خطرناک است.»
«کوهن» در آغاز این یادداشت که روز جمعه در واشنگتنپست منتشر شده مینویسد: «رابطه بین جامعه اطلاعاتی و رئیسجمهور ترامپ ظرف شش ماه گذشته پس از روی کار آمدن دولت او، به بوته آزمون گذارده شده است.»
وی اضافه کرده است: «اما گزارشهایی مبنی بر اینکه رئیسجمهور خواستار آن شده که تحلیلهای اطلاعات ترجیحات سیاسی او در خصوص خروج از برجام را مورد تأیید قرار دهند، خطر سیاسی کردن تحلیلهای سیاسی را به همراه دارد. این موضوع دربرگیرنده تبعاتی جدی نه تنها برای تصمیمگیریهای امنیتی، بلکه برای توان ما جهت پرداختن به طیف گستردهای از تهدیدهای بینالمللی است.»
منابع خبری چند هفته پیش گزارش دادند «دونالد ترامپ به گروهی از معتمدان خود در کاخ سفید دستور داده زمینههای لازم را برای اعلام پایبند نبودن ایران به «برجام» در گزارش سهماهه بعدی به کنگره فراهم آورند.
«رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا ماه گذشته در دومین گزارش سهماهه خود به کنگره پایبندی ایران به مفاد توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) را تأیید کرد.
رسانههای آمریکا با وجود این گزارش دادند که ترامپ با اکراه و پس از اصرار بعضی مقامهای ارشد دولت، از جمله «تیلرسون» حاضر به تایید پایبندی ایران به برجام شد- موضوعی که ماندن آمریکا در این توافق هستهای را کماکان در هالهای از ابهام نگاه میدارد.
نشریه «فارنپالیسی» در خبری اختصاصی مدعی شد ترامپ بعد از دیداری پرمناقشه با تیلرسون به گروهی از کارکنان مورد اعتماد خود در کاخ سفید دستور داد به بررسی زمینهها برای جلوگیری از تأیید پایبندی ایران به برجام در گزارش سه ماهه بعدی بپردازند.
رئیسجمهور آمریکا طبق مفاد قانونی مصوب سال ۲۰۱۵ ملزم به ارائه گزارشی درباره پایبندی «شفاف، قابل راستیآزمایی و کامل» ایران به مفاد توافق هستهای است. وی بایستی در این گزارش همچنین تصریح کند که ایران مرتکب «نقض فاحش» برجام نشده و «هیچ گامی اعم از فعالیتهای پنهانی برای حرکت محسوس به سمت تسلیحات هستهای برنداشته است.»
«دیوید کوهن» درباره این الزام نوشته است: «چنین تأییدی با اینکه الزامی سیاسی است، اما بر پایه ارزیابیهای اطلاعاتی قرار دارد. تحلیلگران اطلاعاتی که از اطلاعات گردآوریشده سرّی و اطلاعاتی که نهادهای اطلاعاتی رابط در اختیار ما قرار میدهند، مطلعند و از آموزشهای لازم برای بکارگیری تاکتیکهای پیشرفته جاسوسی-تحلیلی برخوردارند، در بهترین جایگاه برای قضاوت در این مورد قرار دارند که آیا ایران در حال چرخاندن تعداد زیادتری سانتریفیوژ است یا خیر؛ آیا ذخائر اورانیوم ایران بیش از اندازه است و آیا ایران مخفیانه در تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی است یا خیر.»
وی خاطرنشان کرده است: «ترامپ ظاهراً این موضوع را درک میکند. او بر پایه توصیههای مشاوران امنیت ملیاش - وزیر خارجه، وزیر دفاع، مشاور امنیت ملی و رئیس ستاد مشترک ارتش - ماه گذشته با بیمیلی تصمیم گرفت پایبندی ایران به توافق هستهای را اعلام کند. این توصیه متفقالقول، البته بر پایه تحلیلها و اطلاعات گردآوریشده جامعه اطلاعاتی قرار داشت.»
مقام سابق سیا در ادامه به گزارش مجله «فارنپالیسی» درباره زمینهچینی ترامپ برای خروج از «برجام» اشاره کرده و نوشته او افرادی مانند «استفان بانون»، استراتژیست ارشد کاخ سفید را در فرایند تصمیمگیری در این مورد دخیل کرده که فاقد هر گونه تجربه اطلاعاتی هستند.
او مینویسد: «طبق گزارشی در فارنپالیسی، این گروه نفراتی مانند استفان بانون را شامل میشود که هیچ سابقهای در مسائل اطلاعاتی ندارد.»
کوهن نوشته است: «قرار نیست فرایند اطلاعاتی به این نحو پیش برود. یقیناً سیاستگذاران بایستی از جامعه اطلاعاتی بخواهند که به کاوشگری در باب مسائل پرداخته و قضاوتهای این جامعه را به چالش بکشند. این نه تنها حق ویژه سیاستگذاران، بلکه کار صحیحی است که باید انجام شود. »
مقام سابق سیا و خزانهداری آمریکا در ادامه تأکید کرده است: «اما بین پرسیدن یک سوال جهتدار و مطالبه یک پاسخ خاص تفاوتی شگرف وجود دارد. اینکه رئیسجمهوری از کارکنانش بخواهد اطلاعاتی در حمایت از یک نتیجه سیاسی مورد ترجیح تولید کنند و اعتنایی به قضاوتهای بیطرفانه و تحلیلمحور متخصصان اطلاعاتی نداشته باشند، تعریف دقیق سیاسیسازی اطلاعات است.»
او تأکید کرده است: «حرکت در این مسیر بسیار خطرناک است. در اساسیترین سطح، انتظار میرود آن دسته از تصمیمهای سیاست خارجی که تبعات چشمگیری در بر دارند، بر پایه بهترین حقایق موجود استوار باشند، نه بهانهجوییهای سیاسی.»
«دیوید کوهن» در بخش دیگری از این یادداشت تصریح میکند: «این یکی از دلایلی است که ما در دهههای گذشته میلیاردها دلار برای جامعه اطلاعاتیمان هزینه کردهایم. وقتی که رئیسجمهور میخواهد که دستگاه اطلاعاتی در خدمت تمایلات سیاسیاش باشد، این سرمایهگذاری به هدر رفته و امنیت ملیمان به خطر میافتد.»
«علاوه بر این، اطلاعات سیاسیشده توان ما برای جلب حمایت بینالمللی در خصوص گامهایی - اعم از نظامی، دیپلماتیک، اقتصادی یا غیره- که ممکن است دولت بخواهد با همکاری دیگران بردارد، تضعیف میکند. هنگامی که متحدان ما در اعتبار ادعاهای اطلاعاتی آمریکا شک کنند، کمتر احتمال دارد با ما همکاری کنند.»
«کوهن» در ادامه تحلیلهای نادرست جامعه اطلاعاتی آمریکا درباره سلاحهای کشتار جمعی عراق قبل از حمله به این کشور در سال ۲۰۰۳ را یادآوری کرده است.
او مینویسد: «هنگامی که من به اقصی نقاط جهان سفر کردم تا با ارائه اطلاعات در خصوص پیشرفت برنامه هستهای ایران حمایت دیگران برای تحریم این کشور را جلب کنم، سایه شکست اطلاعات عراق ملموس بود. اما از آنجا که اطلاعات ما درباره ایران معقول و غیرقابل تردید بود، توانستیم دهها کشور را برای همکاری با ما جهت فشار بر ایران همراه کنیم.»
کوهن در ادامه هشدار داده است: «اگر ترامپ بر پایه اطلاعاتی که سیاسی پنداشته میشود از توافق هستهای خارج شود، امیدواری اندکی وجود خواهد داشت که متحدان اروپاییمان- از چین و روسیه هم که بگذریم- با ما برای اعمال مجدد تحریمها همکاری کنند. برای همراه شدن در اقدام نظامی، امیدواریها از آن هم بسیار کمتر است.»
وی تصریح کرده است: «و لطمات به همینجا ختم نمیشوند. دیپلماتها و سایر مقامهای ما هر روز برای سیاستسازی، مذاکرات دوجانبه و گرد هم آوردن ائتلافهایی از سراسر جهان به قوتها و اقتدار تحلیلهای اطلاعاتی متکی است. تضعیف این بنیاد با سیاسیسازی فرایند اطلاعاتی، پرداختن به طیفی از چالشهای امنیت ملی از کره شمالی گرفته تا سوریه و ونزوئلا را دشوارتر خواهد کرد.»
مقام ارشد سیا در دولت سابق آمریکا در پایان یادداشت با اشاره به مصاحبه ترامپ با روزنامه والاستریتژورنال از جامعه اطلاعاتی خواسته تحت تأثیر تمایلات سیاسی وی قرار نگیرند.
او نوشته است: «ترامپ اخیراً به والاستریتژورنال گفت انتظار دارد 'مطالعات مفصلی' که ترتیب داده اعتقادش درباره 'عدم پایبندی' ایران را اثبات کنند. وظیفه سران جامعه اطلاعاتی این است که اطمینان حاصل کنند تمایلات سیاسی رئیسجمهور تحلیلهای اطلاعاتی را آلوده نمیکنند و مأموران آنها قادرند حقایق را به صاحبان قدرت بازگو کنند.»
نظر کاربران
بیسار عالی گفته..ایران هم باید درسطح وزارت خارجه با امریکا رابطه نرم داشته باشه..از تشنج بکاهه