لقب جدید مصری ها به سفیر آمریکا
دیپلمات های آمریکایی دیروز در فرهنگ لغت های عربی به دنبال معنای واژه "حَيزبون" بودند، آنها میخواستند بدانند معنای این کلمه که در پایین عکس سفیر آمریکا در قاهره بر روی پارچه نوشته هایی که تظاهرکنندگان مصری روز یکشنبه در تظاهرات میلیونی حمل میکردند ، چیست.
" حیزبون" به معنای "جادوگر پیر" است که در زبان محلی مصر از آن به عنوان فحش و ناسزا استفاده میشود. در کنار محمد مرسی رئیس جمهوری مصر، مصریها در تظاهرات تاریخی اخیر خود، خواستار رفتن "آن پیترسون" سفیر آمریکا از قاهره شدند.
عکسهای پیترسون درکنار عکس های مرسی در تظاهرات مخالفان رئیس جمهوری مصر نشان دهنده طرح سیاسی و رسانهای است که به تازگی سیاست آمریکا و نقش این کشور را در مصر هدف قرار داده است.
برخی از مطبوعات مصری به پیترسون لقب "سفیر اخوان المسلمین" دادهاند و برخی از رهبران مخالف نیز از وی به عنوان "زنی شرور" یاد کردهاند که در اموری که به وی مربوط نمیشود، دخالت و اختلاف افکنی میکند.
چرا به این مرحله رسیدهایم "برخی از افراد پیگیر سیاست های آمریکا در مصر این سوال را مطرح کردهاند. چگونه آمریکا که طی دو سال گذشته از تحرکات مصریها حمایت کرد و خواستار کنارهگیری حسنی مبارک از قدرت شد، در چشم مصریها به شرور تبدیل شده است؟ چه اقدامی انجام دادهایم که نام سفیر ما به صراحت بر روی پارچه نوشته هایی که خواهان کناره گیری وی شود، آمده است.
برخی از تحلیلگران آمریکایی دیروز به دنبال پاسخ این سوالها بودند. بیشترین احتمالی که آنها دادند، این بود که متقاعد کردن مخالفان مصری به این مساله بود که آمریکا از مرسی و گروه اخوان المسلمین به ضرر دمکراسی درمصر حمایت کرده است.
این امر دراین مساله مشخص میشود که پیترسون ۶۴ ساله، از زمان به عهده گرفتن ماموریت دیپلماتیک در قاهره در ۲۰۱۱، در اظهارات رسمی خود، هیچ انتقادی از رئیس جمهوری مصر نکرده است. علت دومی که تحلیلگران ارائه کردهاند، کم اعتمادی مردم مصر به سیاستهای آمریکا در کل منطقه به ویژه درمصر است. درگذشته نه چندان دور هم، مصریها زمانی که واشنگتن از مبارک حمایت نظامی، مالی و سیاسی میکرد، بدون اینکه به اقدامات غیردمکراتیک وی درحق مردم و فساد حکومتی او توجهی بکند، مصری ها این "کم اعتمادی" را داشتهاند.
در ادامه این گزارش آمده است: آنچه که وضعیت را بدتر کرد، تلاش سفیر آمریکا در قاهره در برهه اخیر برای ایفای نقش میانجی میان مرسی و تظاهرکنندگان بود که مخالفان آن را تلاشی از سوی آمریکا برای تحمیل کردن خواستههای مرسی و گروه اخوانالمسلمین بر مردم دانستند. برخی از جوانان شرکت کننده در تظاهرات گفته بودند که "اگر آمریکا از مرسی حمایت نمیکرد، وی چند ماه قبل سرنگون میشد" برخی دیگر از تظاهرکنندگان نیز گفته بودند که "واشنگتن از اخوان المسلمین حمایت میکرد ، به گونهای که هیچ کسی قبلا از آنان حمایت نکرده بود".
یکی ازکارشناسان امور مصر نوشته است «علیرغم اینکه آمریکا سردمدار تئوری" توطئه درخاورمیانه " به شمار میرود، باید اعتراف کرد که آمریکاییها همه داراییهای خود را برای برنده در مصر قرار داده و دشمنان ضعیفتر را نادیده گرفتهاند.»
"محبّ دوس" یکی از بنیانگذاران جنبش "تمرد"، درگفتگو با روزنامه "وال استریت ژورنال" روزنامه آمریکایی گفت: سازمان سیا، از مرسی حمایت میکند، زیرا در آن بازتابی از سرمایه داری مبارک است.
برخی از فعالان مصری نیز میگویند که مصر مستعمره آمریکا نیست و آنها مخالفت خود را ایفای نقش واشنگتن از طریق سفارت آمریکا در قاهره به عنوان مترسک دراین کشور، اعلام کردند.
" وال استریت ژورنال" به نقل از یکی از رهبران جبهه نجات ملی مصر نوشت "پیترسون با ایستادن در کنار اخوان بر ضد طرف مقابل، اشتباه بزرگی را مرتکب شده است، امیدوارم که آمریکاییها به مردم مصر اجازه دهند که خود اختلافاتشان را حل کنند.
این بار، اغلب تشکلهای مخالف در مصر، مخالفت خود را با حمایت واشنگتن از اخوان و مرسی اعلام کردند. آنها توقف دخالت آمریکا در امور داخلی مصر را خواستار شدند.
این مساله برای مخالفان مصر به عنوان یک کشور عربیِ محوری، مسالهای ایدهآل به شمار میرود اما برخی از ناظران این سوال را پرسیدهاند "در صورتی که آمریکا ضد منافع آنان و نه اخوان المسلمین وارد عمل شود، آیا مخالفان، واشنگتن را مورد انتقاد قرار خواهند داد؟ آیا در صورتی که مخالفان بر کشور حکومت میکردند، چنین انتقاداتی متوجه سفیر آمریکا در قاهره میشد؟
ارسال نظر