پایان ماه عسل پوتین و ترامپ
ولادیمیر پوتین زمانی که در ماه دسامبر گذشته تصمیم گرفت اقدام آمریکا در اخراج دیپلماتهای روس و تصرف دو ساختمان دیپلماتیک روسیه در خاک آمریکا را تلافی نکند در واقع شاخه گلی برای ترامپ فرستاد.
روسیه بعد از آن این اقدام را انجام داد که سنای آمریکا روز پنجشنبه با تصویب تحریمهای جدیدی علیه روسیه، ایران و کره شمالی، در عین حال این پیام را داد که نمیتواند به ترامپ در موضعش نسبت به روسیه اعتماد کند و لایحه جدید تحریمها علیه مسکو را در حالی تصویب کرده که دست ترامپ را در صورتی که بخواهد آنها را کاهش دهد، بسته است.
کاخ سفید روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد که ترامپ درباره تغییراتی در این قانون مذاکره کرده و اکنون میخواهد آن را امضا کند.
اندرو ویس، یک کارشناس سابق شورای امنیت ملی آمریکا در حوزه روسیه گفت: روسها در حالی که تمایل دارند از نزدیک شدن ترامپ به پوتین و این احساس ساده لوحانه مبنی بر امکان تعامل با کسی مثل پوتین بهره برداری کنند، اکنون در مییابند که عملکرد دلقک مأبانه ترامپ موجب شده که او واقعا کار سختی در عملی کردن چیزهایی که روسیه میخواهد، داشته باشد.
در صدر فهرست خواستههای روسیه کاهش تحریمهای آمریکا بود که به بهانه انضمام شبه جزیره کریمه از اوکراین به روسیه و جنگ در شرق اوکراین اعمال شدند. این کار سنای آمریکا اکنون دیگر به کلی این خواسته را غیرممکن میسازد. یک خواسته تقریبا ناشدنی دیگر روسیه نیز به رسمیت شناخته شدن ادعای روسیه نسبت به کریمه از سوی آمریکا بود.
ویس که اکنون در اندیشکده کارنگی مشغول است، گفت: عملکرد ترامپ موجب شد هیچکس در مسکو دیگر این احساس را نداشته باشد که او کسی است که میتواند خواستههای آنها را برآورده کند. در عین حال تمایل سابق ترامپ که قبلا که در کمپین انتخاباتی سال ۲۰۱۶ برای بهبود روابط دو کشور اعلام کرده بود تحت تاثیر یافتههای آژانس اطلاعاتی آمریکا مبنی بر مداخله روسیه به نفع وی در انتخابات قرار گرفت.
به راه افتادن یک تحقیقات فدرال در ارتباط با این پرونده و چندین تحقیقات دیگر کنگره درخصوص امکان تبانی کمپین ترامپ با روسیه کار را برای وی به منظور باز کردن فصل جدیدی در روابط با پوتین دشوار ساخته است.
لایحه اخیر تحریمهای جدید در سنا با ۹۸ رای موافق در مقابل دو رای مخالف تصویب شد و قبل از آن نیز با ۴۱۹ رای موافق در قبال سه رای مخالف در مجلس نمایندگان گرفته بود و این وضعیت یا ترامپ را وادار میکند که موضعی سرسختانه در قبال مسکو در پیش بگیرد و یا با وتوی این قانون هم حزبیهایش را علیه خود قرار دهد.
این حمایت بزرگ کنگره از تحریمها موجب میشود که هرگونه وتوی ترامپ نیز به آسانی لغو شود.
ویس گفت: کاهش شدید محبوبیت ترامپ در داخل، تمایل او برای سرخورده کردن همپیمانانش در ناتو نظیر آلمان و ناتوانی او برای تصویب قوانینی در داخل همگی این احساس را در نزد روسها به وجود آورده که او مشغول تضعیف آمریکا است.
ویس تاکید کرد: از نظر مسکو لازم نیست که ترامپ از مسیری که در پیش گرفته خارج کند چراکه این یک مسیر خودتخریبی برای آمریکا و یک مسیر بد برای جایگاه بینالمللی آمریکا است. همه اینها یک پیروزی بزرگ برای کرملین است. روسیه به آمریکا تا یک سپتامبر وقت داد تا تعداد کارمندانش دیپلماتیکش در این کشور را به ۴۵۵ نفر کاهش دهد. این معادل همان دیپلماتهای روسی باقی مانده در آمریکا بعد از اخراج ۳۵ تن از این دیپلماتها از سوی آمریکا در ماه دسامبر به دلیل اتهام مداخله هکرهای روسیه در انتخابات آمریکا بوده است.
همچنین مسکو گفته که یک ساختمان مورد استفاده دیپلماتهای آمریکایی در مسکو و یک ساختمان دیپلماتیک دیگر آمریکا را تصرف میکند.
برخی مقامهای سابق گفتند: روسیه میتواند اقدامات دیگری مثل کمک به نیروهای مورد حمایتش در شرق اوکراین یا محدود کردن عملیاتهای هوایی آمریکا در سوریه انجام دهد اما عدهای نیز گفتند هرگونه واکنشی بی سر و صدا خواهد بود.
یک مقام سابق گفت: روسیه میتواند تحریمهای متقابل اقتصادی علیه آمریکا اعمال کند و تاکید کرد که از نظر او تلافی جویی در اوکراین و روسیه از جانب مسکو احتمال کمتری دارد چونکه منجر به پاسخ متقابل آمریکا خواهد شد.
مایکل مک فاول، سفیر آمریکا در روسیه از ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۴ گفت، از نظر او روسیه هنوز به دنبال تشدید تنش با آمریکا نیست چون پوتین با استناد به تمایل ترامپ برای روابط بهتر با مسکو به دنبال نوعی سازش با رئیسجمهور آمریکا است.
ارسال نظر